Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vrouw in de schaduw door Dorine van Oort

Beoordeling 8.2
Foto van een scholier
Boekcover Vrouw in de schaduw
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 3911 woorden
  • 5 maart 2014
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 8.2
3 keer beoordeeld

Boekcover Vrouw in de schaduw
Shadow
Vrouw in de schaduw door Dorine van Oort
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

A. De romananalyse


- Kop:                         Oort, Dorinde van. Vrouw in de schaduw, een familiegeschiedenis. Uitgeverij Cossee BV, Amsterdam, 2006.
- Motto:                     1.        Ich verleugne nicht die Schuld;                                                                                            Aber deine G'nad und Huld                                                                                                 Ist viel grösser als die Sünde,                                                                                                     Die ich stets in mir befinde.                                                                                                Matthäus Passion, koraal 48 (40)                                                                           

2.         It is very singular, how the fact of a man's death often seems   to give people a truer idea of his character, whether for good or      evil, than they have ever possessed while he was living among                                      them. Death is so genuine a fact it excludes falsehood, or                                                 betrays its emptiness; it is a touchstone that proves the gold,                                           and dishonours the baser metal.                                                                                         Nathaniel Hawthorne, The House of the Seven Gables,                                                     Everyman p. 300.
- Genre:                      Fictie, Literatuur & Poëzie, Novelle.
- Samenvatting:        De 'Vrouw in de schaduw' is de verpleegster Annetje Beets, geboren in 1888 en gestorven in 1988. Ze is de hoofdpersoon in de geromantiseerde biografie van Dorinde van Oort en leest als een spannende thriller. De positie van Annetje Beets staat voor die van veel vrouwen uit die tijd, afhankelijk en zonder veel macht, in de schaduw van de man.
De hoofdpersoon is een oudtante van de schrijfster. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Beets' fictieve kleindochter Emma Mansborg. Het is een reconstructie, een verslag dat tot stand kwam via gesprekken met familieleden, brieven, gedichten en gedegen onderzoek bij diverse instanties. De schrijfster geeft er een eigen intelligente interpretatie van, maar de waarheid zou wel eens heel dicht benaderd kunnen zijn.
Officieel krijgt Annetje Beets geen kinderen. Onderzoek toont echter aan dat ze wél een kind kreeg. Van haar minnaar P.J. Oud, een vooraanstaand VVD-lid uit die tijd. Ze wordt onder druk gezet. De vader van haar minnaar, zakenman H.C. Oud, zit hier achter.
Het kind verdwijnt spoorloos. Of toch niet? Ze blijft stiekem haar minnaar nog geruime tijd ontmoeten. Daarna wordt ze gedumpt en wederom onder druk gezet door de vader van haar minnaar. Die weet haar 'ten eigen gerief' in huis te halen zogenaamd als huishoudster. Minnares tegen wil en dank. Na zijn dood trouwt ze spoedig daarna met een bekende zanger. Maar ook daar heeft H.C. Oud achter gezeten blijkt later. Met haar eerste 'officiële' man koopt ze samen een huis. Althans dat dénkt hij. Als hij het bedrog ontdekt moet hij sterven…
Uiteindelijk kiest Annetje voor zichzelf. Ze wil niet nóg een keer met lege handen achterblijven om weer afhankelijk te worden van een man die ze eigenlijk niet wil. Hard geworden door de behandeling van de mannen in haar bestaan kiest ze uiteindelijk uitsluitend voor zichzelf. Haar minnaar kon ze nooit vergeten.
- Personen:                Annetje Beets: Zij werd geboren in Purmerend en had daar een gelukkige jeugd met broers en zussen. Ze verloofde zich, met dhr. Melk, maar verbrak de verloving om in de verpleging te gaan. Eerst volgde ze de verpleegstersopleiding in Utrecht, en vervolgens haalde ze in Amsterdam haar ''ooievaartje'' oftewel kraamdiploma. Tijdens die laatste opleiding had ze een geheime verhouding met de getrouwde P.J. Oud, een oud-woonplaatsgenoot van haar, die later een bekend politicus werd en tweemaal burgemeester van Rotterdam was. Zeer waarschijnlijk kreeg ze uit die verhouding een zoon, die ze echter niet bij zich kon houden omdat H.C. Oud, de vader van P.J., bang was dat de affaire dan uit zou komen en zijn hele carriere verpest zou zijn. Annetje bakerde enkele jaren als zeflstandige en via bureaus, daarna trok ze in bij de familie Oud, de vader en moeder van haar ex-minaar. De familie was inmiddels van Purmerend naar Amsterdam verhuisd en mede hierdoor was mevrouw Oud zwaar depressief geworden. Annetje verpleegde haar een periode thuis, daarna werd ze als patiente opgenomen in een instelling, waar ze tot haar dood zou blijven. Annetje bleef aan de Overtoom wonen bij de oude heer; als huisgenote, huishoudster, maîtresse? Na de dood van de oude man trad zij heel snel in het huwelijk met de buurman, de gepensioneerde hoofdleraar zang aan het conservatorium, Christiaan Mansborg. Die was nog maar kort daarvoor gescheiden van zijn tweede vrouw Pij, de moeder van Lepel Mansborg.                                                                                                                        H.C. Oud: Deze oude woonplaatsgenoot van Annetje was goed bevriend met haar vader, en de zakenman heeft haar ook geld geleend waardoor zij de verpleegsterdopleiding kon bekostigen. Hij is tevens de vader van haar minnaar P.J. Oud. Wanneer de vrouw van H.C. Oud depressief wordt schrijft hij Annetje om te vragen of zij haar wil verplegen. In eerste instantie heeft Annetje daar helemaal geen zin in, maar uiteindelijk doet ze het toch. Na de dood van mevrouw Oud blijft ze bij H.C. op de Overtoom wonen, tot diens dood. Ze zijn nooit getrouwd, ze was meer een 'hulp in de huishouding'.
                                   Christiaan Mansborg: de gepensioneerd zanger was een buurman van Annetje en H.C. Oud toen zij op de Overtoom woonden. Hij was getrouwd met Pij (tweede huwelijk) en had met haar twee kinderen: Lepel en Cora. Na de dood van H.C. Oud is er waarschijnlijk een compromis gesloten, Christiaan is gescheiden van Pij om te trouwen met Annetje, en heeft 8000 gulden ontvangen van H.C. Oud. Dit geld is uiteindelijk doorgesluisd naar Annetje, die er het huis ''Vosseveld'' in Soest van heeft gekocht, waar zij, Christiaan en Lepel samen gingen wonen.
- Perspectief:             Dit boek is eigenlijk een soort biografie van Annetje Beets, de stief-oma van de schrijfster. Haar hele levensloop wordt in dit boek verteld, naar aanleiding van onderzoek dat de schrijfster heeft gedaan. Ze heeft oude documenten en foto's doorgekeken, in archieven gezocht, en hier en daar wat aan familieleden gevraagd, maar gek genoeg zwegen die over oma Annetjes geschiedenis. Het wordt verteld vanuit het perspectief van de schrijfster, hoe zij onderzoek heeft verricht staat dan ook letterlijk beschreven, en ook hoe zij zelf bepaalde tijden heeft ervaren.
- Structuur:                Dit boek begint met een proloog, en daarna een hoofdstuk over hoe de schrijfster erop is gekomen dit boek te schrijven. Het verhaal zelf is opgedeeld in levensperiodes van Annetje Beets. Zo is er een hoofdstuk dat gaat over haar jeugd in Purmerend en een hoofdstuk over de tijd van haar eerste verpleegstersopleiding. Dit staat in chronologische volgorde, de volgorde hoe zij haar leven ook echt geleefd heeft. Er zijn wel flashbacks en flashforwards. Er wordt geen gebruik gemaakt van echte hoofdstukken.
- Tijd:                          Het echte verhaal wordt gronologisch verteld, vanaf Annetjes geboorte tot haar dood. Er zitten echter erg veel flashbacks en flashforwards in omdat de schrijfster haar eigen gedachten loslaat op het verhaal. Het is eigenlijk een verslag van haar onderzoek, in het verhaal zet ze ook haar gedachtes neer en linkt ze nieuwe ontdekkingen met dingen die ze al eens eerder gehoord had van familie bijvoorbeeld. De jeugd van Annetje wordt kort verteld, maar andere dingen als bijvoorbeeld het kind dat Annetje blijkbaar gehad heeft van haar minnaar P.J. Oud, waar niemand van mocht weten, daar wordt heel veel aandacht aan besteed.
- Ruimte:                    Er komen heel veel verschillende ruimtes langs in dit verhaal. Annetje wordt geboren in Purmerend, haar verpleegstersopleiding volgt ze in Utrecht en haar kraamopleiding in Amsterdam. Daarnaast woont haar zus Vera in Arnhem, waar Annetje ook vaak verblijft. In haar bakerjaren zit ze door heel het land verspreid. Haar ouders wonen inmiddels in Den Haag, waar ze ook een bakerbaantje voor haar dochter hebben gevonden. Later is ze vertrokken naar Zweelo, in de buurt van haar oude minaar P.J. Oud. Op een gegeven moment verhuist ze naar Amsterdam, naar de Overtoom, bij H.C. Oud. Na diens dood verhuist ze met Christiaan Mansborg naar Zandvoort, en uiteindelijk kopen zij, of liever gezegd, koopt Annetje een huis in Soest: Vosseveld. Later verhuisd ze naar een flatje in Baarn, waar ze ook haar laatste jaren doorbrengt.
- Thematiek:              Het belangrijkste is eigenlijk dat dit verhaal gaat over een vrouw die eigenlijk helemaal niet belangrijk is. Ze heeft geen carriere gemaakt, niets bijzonders gedaan wat haar beroemd zou kunnen maken. Ze heeft altijd in de schaduw geleefd van mannen, en dat is het voornaamste in dit boek.
- Motieven:                Brieven komen in dit verhaal telkens terug. De schrijfster haalt veel van haar informatie uit brieven, en die krijg je als lezer ook veel te lezen. Dit zijn vaak brieven van en aan Annetje. Ook komt de schrijfster heel vaak terug op de affaire met P.J. Oud en het kind dat Annetje blijkbaar uit deze stiekeme relatie kreeg.
- Titelverklaring:       Vrouw in de schaduw, een familiegeschiedenis. Deze familiegeschiedenis gaat vooral over de stief-oma van Dorinde van Oort, een vrouw die altijd in de schaduw heeft geleefd en niks bijzonders gedaan heeft. De schrijfster was juist nieuwsgierig naar hoe haar leven eruit had gezien, en er komen best schokkende feiten naar boven.
- Taalgebruik:                        Het taalgebruik van de schrijfster zelf is modern, prima te volgen, maar wanneer de oude brieven aan bod komen, of de gedichten, is het soms moeilijk te volgen omdat het in ouder Nederlands is geschreven. Het is thans prima te begrijpen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

B. Het gebruik van recensies en biografie.


- 1.                                         Daan Stoffelsen, De onthulling van een familiegeschiedenis. Op: www.recensieweb.nl, 4 oktober 2006.
- 5.                                         A) De recensent is positief over het boek. Zo zegt hij: ''Zo'n moment maakt dit boek zo sterk''. Hij vindt het dus een sterk boek, met goede ingevingen. Ook zegt hij: ''Dit boek boeit. (...) Maar Annetjes leven is zelf ook boeiend, en doet af en toe niet onder voor dat van een Oedipous of Hamlet''. Het boek wordt vergeleken met grootheden als Oedipous en Hamlet, dat is wel een groot compliment. Ook het boeiend vinden van een boek is erg belangrijk, anders is het niet leuk om te lezen.
                                               B) ''Dit boek boeit. Is het door de fascinatie die mensen overal tot oude fotoboeken en genealogisch onderzoek drijft? Door de aantrekkelijke stijl en toegankelijke structuur van het boek? Ja. Maar Annetjes leven is zelf ook boeiend, en doet af en toe niet onder voor dat van een Oedipous of Hamlet''. De schrijver legt dus uit dat dit boek niet alleen boeiend is vanwege de fascinatie die mensen overal tot oude fotoboeken en genealogisch onderzoek drijft, maar ook omdat Annetjes leven zelf boeiend was.
                                               C) Ik ben niet veel wijzer van deze bron geworden, maar wanneer ik het boek zelf nog niet zou hebben gelezen zou dit wel een doorslaggevende bron voor mij zijn geweest denk ik. Ik zou bij deze bron wel denken: lijkt me leuk om eens een keer te lezen!
- 6.                                         ''Zo'n moment maakt dit boek zo sterk''. De recensent vindt de schokkende gebeurtenis van de geboorte van een zoon, gekomen uit de affaire tussen Annetje en P.J. Oud, een moment dat dit boek sterk maakt.

-1.                                          Rossum Milou, De geheimen van een huishoudster. Op: www.volkskrant.nl, 6 oktober 2006.
- 5.                                         A) De rescensent vindt: ''Dat de schrijfster hier en daar haar fantasie heeft laten werken om het verhaal levendig te maken (...) is niet meer dan wenselijk. Maar je vraagt je wel af waarom ze zoveel feiten heeft verdraaid''. De recensent vindt het dus aan de ene kant wel fijn dat dit boek half fictief is, omdat het zo makkelijker leest, maar tegelijkertijd vroeg ze zich af in hoeverre het verhaal echt gebeurt is. Wel vindt ze dat ''Dorinde van Oort in haar eigen familie op een schrijversgoudmijn is gestuit''.
                                               B) De recensent haalt vooral voorbeelden vanuit het boek: ''Bepaald niet niks, wat Mansborg/Van Oort boven water heeft gekregen. Annetje Beets blijkt niet alleen een verhouding gehad te hebben met de oude Oud, die ze als jong meisje al kende, maar ook met diens - getrouwde - zoon Piet. Van die laatste kreeg ze zelfs een kind''. etc.
                                               C) Deze bron laat me wel nadenken. Vooral het minpunt wat wordt genoemd in deze recensie, de half-fictieve vorm die Van Oort heeft gekozen, heeft mij inderdaad ook wel geirriteerd, denk ik achteraf. Het las niet zo fijn.
- 6.                                         De recensent denkt erg positief over het boek: ''Dorinde van Oort is in haar eigen familie op een schrijversgoudmijn gestuit''. Ze vindt alleen dat er ook wel een minpunt aan zit: ''Het enige dat een beetje wringt is de half-fictieve vorm die Van Oort heeft gekozen''.

- Biografie:                        Dorinde van Oort is een Nederlands schrijfster en beeldend kunstenares. Haar eerste optreden was een rol in het boek Paulus en Wawwa, dat haar vader Jean Dulieu (pseudoniem voor Jan van Oort) voor haar schreef. Dit boek vertelt de belevenissen van het knuffelolifantje dat Dorinde in het bos had verloren en dat ze, dankzij de hulp van Paulus de Boskabouter, 's morgens weer in haar bed vond. (Waarschijnlijker is dat haar ouders een nieuw olifantje hadden gekocht.)
Als kind trad zij op als "Prinses Priegeltje" in de Paulus de boskabouter-hoorspelen van haar vader . Zij heeft (onregelmatig) artikelen gepubliceerd in de kranten NRC Handelsblad en de Volkskrant en schreef jarenlang portretten voor het blad Elegance. Boeken die zij heeft gepubliceerd zijn Meisje voor halve nachten (1989) en Vrouwenvlees (1992). In 1996 volgde een serie getekende en geschreven portretten met poezen van bekende Nederlanders later gebundeld onder de titel Op de kat af.
In 2006 verscheen van haar een familiegeschiedenis Vrouw in de schaduw, uitgegeven door Uitgeverij Cossee. Van Oort beschrijft hierin het levensverhaal van haar oud-tante Annetje Beets. Het boek is een mengeling van fictie en feiten. Er worden historische personen opgevoerd, zoals de vooraanstaand politicus en oud-burgemeester van Rotterdam Piet Oud, terwijl andere figuren zijn gefingeerd of om redenen van privacy gefingeerde namen hebben gekregen.
Van haar roman Vrouwenvlees is in 2007 een herdruk verschenen. Ook verscheen van Dorinde van Oort een door haar ingesproken luisterboek, Opnieuw Beginnen. Hierin treden voor de lezers van Dorinde van Oorts boek Vrouw in de schaduw bekende personages op. In 2012 verschijnt 'Paulus de Boskabouter of Het dubbelleven van Jean Dulieu', een biografie over haar vader.
 


- 1.                                         Daan Stoffelsen, De onthulling van een familiegeschiedenis. Op: www.recensieweb.nl, 4 oktober 2006.
- 5.                                         A) De recensent is positief over het boek. Zo zegt hij: ''Zo'n moment maakt dit boek zo sterk''. Hij vindt het dus een sterk boek, met goede ingevingen. Ook zegt hij: ''Dit boek boeit. (...) Maar Annetjes leven is zelf ook boeiend, en doet af en toe niet onder voor dat van een Oedipous of Hamlet''. Het boek wordt vergeleken met grootheden als Oedipous en Hamlet, dat is wel een groot compliment. Ook het boeiend vinden van een boek is erg belangrijk, anders is het niet leuk om te lezen.
                                               B) ''Dit boek boeit. Is het door de fascinatie die mensen overal tot oude fotoboeken en genealogisch onderzoek drijft? Door de aantrekkelijke stijl en toegankelijke structuur van het boek? Ja. Maar Annetjes leven is zelf ook boeiend, en doet af en toe niet onder voor dat van een Oedipous of Hamlet''. De schrijver legt dus uit dat dit boek niet alleen boeiend is vanwege de fascinatie die mensen overal tot oude fotoboeken en genealogisch onderzoek drijft, maar ook omdat Annetjes leven zelf boeiend was.
                                               C) Ik ben niet veel wijzer van deze bron geworden, maar wanneer ik het boek zelf nog niet zou hebben gelezen zou dit wel een doorslaggevende bron voor mij zijn geweest denk ik. Ik zou bij deze bron wel denken: lijkt me leuk om eens een keer te lezen!
- 6.                                         ''Zo'n moment maakt dit boek zo sterk''. De recensent vindt de schokkende gebeurtenis van de geboorte van een zoon, gekomen uit de affaire tussen Annetje en P.J. Oud, een moment dat dit boek sterk maakt.

-1.                                          Rossum Milou, De geheimen van een huishoudster. Op: www.volkskrant.nl, 6 oktober 2006.
- 5.                                         A) De rescensent vindt: ''Dat de schrijfster hier en daar haar fantasie heeft laten werken om het verhaal levendig te maken (...) is niet meer dan wenselijk. Maar je vraagt je wel af waarom ze zoveel feiten heeft verdraaid''. De recensent vindt het dus aan de ene kant wel fijn dat dit boek half fictief is, omdat het zo makkelijker leest, maar tegelijkertijd vroeg ze zich af in hoeverre het verhaal echt gebeurt is. Wel vindt ze dat ''Dorinde van Oort in haar eigen familie op een schrijversgoudmijn is gestuit''.
                                               B) De recensent haalt vooral voorbeelden vanuit het boek: ''Bepaald niet niks, wat Mansborg/Van Oort boven water heeft gekregen. Annetje Beets blijkt niet alleen een verhouding gehad te hebben met de oude Oud, die ze als jong meisje al kende, maar ook met diens - getrouwde - zoon Piet. Van die laatste kreeg ze zelfs een kind''. etc.
                                               C) Deze bron laat me wel nadenken. Vooral het minpunt wat wordt genoemd in deze recensie, de half-fictieve vorm die Van Oort heeft gekozen, heeft mij inderdaad ook wel geirriteerd, denk ik achteraf. Het las niet zo fijn.
- 6.                                         De recensent denkt erg positief over het boek: ''Dorinde van Oort is in haar eigen familie op een schrijversgoudmijn gestuit''. Ze vindt alleen dat er ook wel een minpunt aan zit: ''Het enige dat een beetje wringt is de half-fictieve vorm die Van Oort heeft gekozen''.

- Biografie:                        Dorinde van Oort is een Nederlands schrijfster en beeldend kunstenares. Haar eerste optreden was een rol in het boek Paulus en Wawwa, dat haar vader Jean Dulieu (pseudoniem voor Jan van Oort) voor haar schreef. Dit boek vertelt de belevenissen van het knuffelolifantje dat Dorinde in het bos had verloren en dat ze, dankzij de hulp van Paulus de Boskabouter, 's morgens weer in haar bed vond. (Waarschijnlijker is dat haar ouders een nieuw olifantje hadden gekocht.)
Als kind trad zij op als "Prinses Priegeltje" in de Paulus de boskabouter-hoorspelen van haar vader . Zij heeft (onregelmatig) artikelen gepubliceerd in de kranten NRC Handelsblad en de Volkskrant en schreef jarenlang portretten voor het blad Elegance. Boeken die zij heeft gepubliceerd zijn Meisje voor halve nachten (1989) en Vrouwenvlees (1992). In 1996 volgde een serie getekende en geschreven portretten met poezen van bekende Nederlanders later gebundeld onder de titel Op de kat af.
In 2006 verscheen van haar een familiegeschiedenis Vrouw in de schaduw, uitgegeven door Uitgeverij Cossee. Van Oort beschrijft hierin het levensverhaal van haar oud-tante Annetje Beets. Het boek is een mengeling van fictie en feiten. Er worden historische personen opgevoerd, zoals de vooraanstaand politicus en oud-burgemeester van Rotterdam Piet Oud, terwijl andere figuren zijn gefingeerd of om redenen van privacy gefingeerde namen hebben gekregen.
Van haar roman Vrouwenvlees is in 2007 een herdruk verschenen. Ook verscheen van Dorinde van Oort een door haar ingesproken luisterboek, Opnieuw Beginnen. Hierin treden voor de lezers van Dorinde van Oorts boek Vrouw in de schaduw bekende personages op. In 2012 verschijnt 'Paulus de Boskabouter of Het dubbelleven van Jean Dulieu', een biografie over haar vader.
 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.