Vroeger is voorbij door Marc Legendre

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 730 woorden
  • 24 juli 2007
  • 11 keer beoordeeld
  • Cijfer 5
  • 11 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2006
Pagina's
234
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Vroeger is voorbij
Shadow
Vroeger is voorbij door Marc Legendre
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Jippiee !! Ik ben echt de eerste die nu een verslag van dit boek heeft op heel het internet volgens mij :P Het is niet zo heel veel bijzonders, maar het is wát.

Samenvatting;

Max is een 15 jarig meisje die haar moeder verloren heeft en nu samen met haar vader en zijn nieuwe vriendin, Lou pistache, woont. Max heeft een vriendje, Dixie, waar ze heel erg verliefd op is. Alleen wil haar vader op wereldreis met hun zeilboot ‘Milagro’ en zal ze al haar vrienden moeten missen, net nu haar beste vriendin haar verteld heeft dat ze zwanger is. Haar vader heeft allemaal vreemde spullen verzameld voor de reis en staat helemaal niet ingeschreven bij de cursussen waar hij zegt dat hij heen gaat. Als de reis begint krijgt Max van haar opa een logboek zodat ze alles wat ze meemaakt kan laten lezen als ze terug komt. Max wordt op een ochtend wakker en krijgt te horen dat het schip gezonken is. Ze zitten nu met het hele gezin op een eiland samen met een andere familie die ook een schipbreuk heeft gehad. Na 2 jaar overleeft te hebben komt er een storm die hun hele kamp verwoest en alleen Max en Tartan, de jongen uit het andere gezin, hebben de ramp overleefd. Tartan slaat op de vlucht en Max vindt het allemaal steeds geheimzinniger worden. Ze besluit hem te achtervolgen en komt zo achter hét grote geheim; hun boot is nooit gezonken, maar haar ouders en het andere gezin hebben haar al die tijd voorgelogen. Ze wilden graag ontsnappen aan de sleur dus hebben ze besloten samen op een eiland te gaan wonen, zonder zorgen en moderne apparatuur. Max weet niet wat haar overkomt en probeert weer in contact te komen met het thuisfront als ze op hun zeilboot ‘ Milagro’ zit. Ze schrijft in het logboek wat haar allemaal overkomen is op het eiland en hoort de stem van Dixie weer voor het eerst.

Recensie
Over dit boek is echt geen enkele recensie te vinden dus ik kon niet vergelijken of m’n mening geven over een andere recensie.

Dit is mijn recensie;

Vroeger is voorbij is geschreven door Marc Legendre en uitgegeven in maart 2006. Het boek gaat over een meisje Max van Buren die een paar jaar geleden haar moeder heeft verloren. Haar vader heeft een nieuwe vriendin, Lou Pistache, een kreng eerste klas. Het boek bestaat uit 2 delen en de overloop is heel verwarrend. In deel 1 gaan Max en haar familie met hun zeilboot een wereldreis maken en in deel 2 zijn ze opeens gestrand op een eiland samen met een andere familie. Het duurt erg lang voordat je door hebt wat er nou precies gebeurt is.
Tijdens de wereldreis heeft Max een logboek bijgehouden die je per dag kan lezen en op die manier kom je er een beetje achter hoe Max over dingen denkt. Ze hield dat logboek bij zodat ze dat later aan haar familie en vriendje Dixie kon laten lezen.
Op het eiland moest Familie van Buren zien te overleven van de weinig overlevingsmiddelen die ze tot hun beschikking hadden én er bloeit nog een liefde op tussen Max en Tartan, een jongen van de andere familie die ook op dat eiland gestrand is. Het verhaal is wel heel interessant omdat het totaal anders afloopt dan je zou verwachten. Er zijn zoveel geheimen waar Max achter moet komen en de mensen die ze vertrouwde hebben haar jaren lang voor de gek gehouwen.
Voordat Max en de rest van het gezin op wereldreis gingen waren er al vreemde zaken, bijvoorbeeld: Haar vader die loog over zeilcursussen waar hij heen ging en hij was uren weg zonder dat iemand wist waar hij was. De titel van het boek is heel makkelijk te begrijpen als je het boek gelezen hebt; De beste vriendin van Max, Joni, zegt heel vaak ’Vroeger is voorbij’ omdat Max vertrekt op wereldreis en ze er zelf net achter is gekomen dat ze zwanger is. Ik vond het boek echt heel erg spannend, meeslepend en soms ook herkenbaar. Het boek loopt totaal anders af dan je zou verwachten, dus de laatste paar pagina’s kan je niet stoppen met lezen, omdat je per se wil weten hoe het afloopt. Het boek is zeker een aanrader om te lezen, maar je moet soms wel een beetje je fantasie gebruiken om het te begrijpen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.