Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Gegevens

3 Avontuurlijk, historischInhoud4 Gebeurtenissen

Als Jasper geboren wordt sterft zijn moeder, door dit ongeval groeit hij op in een hecht pleeggezin. Als Jasper groot genoeg is om te werken wordt hij opgehaald door zijn echte vader. Zijn vader leidt hem op als timmerman. Maar Jasper wil veel liever avonturen beleven en naar verre landen reizen. Hij monstert aan op de Anne-Maria. De bestemming is Cadiz maar het schip wordt gekaapt door een Tunesier Akbar Abdallah. Heel de bemanning wordt gevangen genomen en verkocht als slaaf.

Jasper wordt verkocht aan een Janitsaar Abu Hassan. Hij trekt mee op een veldtocht maar na een overal is hij de enige die het overleeft. Nadat hij verzorgd is door holbewoners beland hij in de handen van de Pasja.Toch staat hij even later weer op de slavenmarkt en wordt verkocht aan de roverskapitein Akbar Abdallah. Deze man stelt hem voor een keuze: trouwen met zijn dochter Rajina en zich laten bekeren tot Moslim of als slaaf mee roeien in zijn galei en andere schepen kapen. Hij kiest voor het 2e want anders zou het betekenen dat hij zijn vrienden en familie nooit meer terug zou zien en hij kan zich zijn eigen geloven niet de rug toe keren. Als er een schip wordt gekaapt vecht Jasper zich met 2 vrienden vrij uit de slavernij. Ze worden als helden ontvangen in hun woonplaats Zierikzee, ze zijn eindelijk thuis, toch monstert Jasper weer aan op een schip om weer nieuwe avonturen te beleven.5 Personen

Jasper Lievenszoon de Bonte is de hoofdpersoon van het boek.

Andere belangrijke personen zijn:

-Vader Lieven de Bonte

-Moeder Deesje

-Jacob Ham

-Rode Maarten

-Mkamba

-Akbar Abdallah

-JensJasper is een verstandige, rustige en nuchtere jongen. Hij heeft een groot doorzettingsvermogen. Ondanks vele tegenslagen blijft hij de moed erin houden. Hij is vrij opgevoed in een groot gezin en daarom absoluut niet verwend, het enige waar hij van droomt en echt graag wil is verre reizen maken en avonturen beleven. Jasper groeit op tot een stevige jongeman, hij is in het begin nog een beetje naïef en onnozel en weet niet veel van de wereld maar hij leert van alle avonturen en belevenissen die hij meemaakt.

Vader Lieven de Bonte is de echte vader van Jasper. Het is een eenzelvige en zeer zwijgzame man. Hij heeft niet veel woorden nodig om zich duidelijk te maken en geeft niet veel van zijn gevoelens bloot, maar toch houdt hij veel van Jasper.Moeder Deesje is de pleegmoeder van Jasper, zij is een echte moeder, een zeer zorgzame vrouw die altijd klaarstaat met goeie raad.

Jacob Ham is de beste vriend van Jasper er wordt niet veel over hem verteld maar het is een belangrijk persoon voor Jasper.

Rode Maarten is een vriend die Jasper ontmoet heeft op de Anne-Maria, en die hij later weer tegen komt op de galei. Het is een verstandige man en geeft niet snel op. Hij is fors gebouwd met rood haar en sproeten vandaar de naam Rode Maarten.

Mkamba is de zwarte slaaf die meereisde met de veldtocht tegen de Berbers. Deze man is heel verstandig en laat zich niet snel van de wijs brengen, Jasper heeft veel van hem geleerd en had veel bewondering voor hem.

Akbar Abdallah is de roverskapitein die de Anne-Maria heeft gekaapt en later wil dat Jasper met zijn dochter trouwt. Het is eigenlijk een Nederlander maar hij heeft zich tot de Islam bekeerd en is een machtig man in Tunesië geworden. Hij weet precies wat hij wil.

Jens is een vriend van Jasper die hij op de galei heeft leren kennen met hem en Rode Maarten heeft hij zichzelf vrijgevochten van de slavernij.6 Plaats

Het verhaal speelt zich af in Nederland, op zee en in TunesiëTunesië is een land met een hele andere cultuur dan in Nederland

Het is een warm land met veel woestijnen en veel kale vlaktes, er zijn niet veel grote steden, behalve dan de hoofdstad Tunis. In die tijd was Tunesië een welvarend, rijk land met veel pracht en praal, dat kwam vooral door de slavenhandel.7 Tijd

Het verhaal speelt zich af in het begin van de 18e eeuw. Het verhaal begint als Jasper wordt geboren in 1705.234 bladzijden.De vertelde tijd is 18 jaar van 1705 tot 1723.Er is geen sprake van opvallende tijdsvertragingen of versnellingen.Alles wordt in chronologische volgorde verteld, er zijn geen flashbacks.8 Begin

Het boek begint bij het begin van de eigenlijke gebeurtenis.9 Probleem en afloop

De Anne-Maria is gekaapt en de bemanning wordt verkocht als slaaf.

Het probleem is dat Jasper gevangen zit als slaaf en heel graag bevrijd wil worden uit de slavernij. Dit is eigenlijk onmogelijk, maar het lukt hem toch.Het boek heeft een goede afloop.

Want Jasper komt uiteindelijk thuis na 3 jaar slaaf te zijn geweest, als vrij man. Hij wordt onthaald als held en ontvangen als verloren zoon. Maar toch heeft hij een beetje heimwee naar Tunesië. Dit komt ook omdat al de mensen waarmee hij vroeger omging zijn vetrokken en hij zich weer een beetje eenzaam voelt. Deze heimwee verdwijnt als hij bij schipper Ham is geweest en zich weer aangemonsterd heeft om weer uit te varen en nieuwe avonturen te beleven. Hij voelt zich weer thuis.Het boek heeft een gesloten einde.Het is een realistisch boek, dit verhaal vertelt over de vroegere tijden, hoe vroeger het leven op zee en het leven als slaaf eruit zag. Er heeft namelijk echt slavenhandel in die tijd plaatsgevonden. Natuurlijk wordt er een fictief verhaal omheen verzonnen.10 Perspectief

Het boek is geschreven in een hij/zij perspectief. Je maakt de gebeurtenissen mee door de ogen van Jasper.11 Titel

Jasper heeft zich letterlijk en figuurlijk vrijgevochten uit de slavernij.12 Thema

Ik denk dat er in dit boek meer dan een thema te vinden is.- De geschiedenis van het leven op zee en in de slavernij in Afrika.

- De tweestrijd tussen avonturen beleven en een goed vak (beroep) leren.

- De ontwikkeling van een jonge jongen tot een man die veel geleerd heeft van zijn avonturen en belevenissen.Beoordeling13 Eigen mening

Ik vond het een interessant en leuk boek. Het was interessant omdat het iets vertelde over de geschiedenis van de slavernij en de zeevaart en omdat je er dan ook nog wat van leert, het was ook een totaal andere cultuur waarin je meegesleept werd, dat was ook leuk. Het was eigenlijk een standaard verhaal met een makkelijke opbouw maar toch zaten er een paar leuke wendingen en verrassingen in, sommige dingen verwachtte je absoluut niet.

Je leeft ook mee met de hoofdpersoon omdat heel duidelijk wordt uitgelegd hoe hij zich voelde. Het verhaal was ook geloofwaardig, ik heb geen enkel moment gedacht dat het absoluut onmogelijk kon zijn wat er gebeurde.

Ik heb het boek heel snel uitgelezen, toen ik er eenmaal aan begonnen was heb ik het in een ruk uit gelezen en kon het amper wegleggen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Y.

Y.

het is een heel goed uitreksel
en bedankt want ik heb er een 9.5 voor gekregen.
ik zit in havo-vwo2.
En nogmaals bedankt.

18 jaar geleden

B.

B.

het was een mooi verslag en je kom er van alles en nog wat uit halen bedankt!!!!!!!!!!!!!

Groeten Boy

17 jaar geleden

J.

J.

Mooie uitreksel. Dikke Zoen XxJxX

17 jaar geleden

E.

E.

Het was een redelijke uittreksel maar bedankt wanty het heeft geholpen voor mijn boekverslag Nederlands

17 jaar geleden

S.

S.

dankjewel ik heb veel hulp gehad aan jou verslag
ik ben het eens met jou mening over het boek

16 jaar geleden