Vogels voor de kat door Jessy Marijn

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Vogels voor de kat
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 716 woorden
  • 11 juli 2001
  • 74 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
74 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Jessy Marijn
Genre
Jeugdboek
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1981
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Vogels voor de kat
Shadow
Vogels voor de kat door Jessy Marijn
Shadow

Auteur: Jessy Marijn (Josine Declecq-Ghekiere)
Titel: Vogels voor de kat- Lannoo- Tielt- 1983
Genre: Historische roman

Samenvatting: Michel Toere woont met zijn familie op het platteland in Vlaanderen. De aardappeloogst mislukt en ze krijgen steeds minder geld voor het thuiswerk. Daarom gaat Michel bij de klompenmaker Felix werken. Het bevalt hem er erg goed en de familie van Michel kan door het geld wat hij verdiende weer wat eten kopen. Maar dan sterft zijn vader, en zonder hem konden ze geen pacht opbrengen en niet iedereen te eten geven. Helemaal ten einde raad besluiten ze naar de stad Gent te trekken. Eenmaal aangekomen in de grote stad merken ze dat het leven daar ook al niet veel beter is. Wel krijgen ze allemaal werk in een fabriek, ze hadden nu ook genoeg voedsel, maar toch voelden ze zich erg ongelukkig in de grote stad. Als Michel erg kwaad wordt vernielt hij een machine in de fabriek waardoor hij ontslagen wordt. Dan besluit hij uit Gent te vertrekken. Hij vlucht naar Oostende, waar hij in een bedelend en rovend jongerengroepje terecht komt. Ook hier komt hij erachter dat hij honger lijdt en niet gelukkig is. Als hij uiteindelijk totaal verzwakt is komt hij met Angelien, een meisje dat ook betrokken was bij de bende weer in gent terug. Als hij in Gent aangekomen is, is er net een opstand bezig. Michel sluit zich direct aan, maar toen de politie kwam werden de oproerkraaiers bloederig neergeslagen. Michel raakte gewond en belande in de gevangenis, met als gevolg dat hij de daarop volgende vier jaar van zijn leven in een verbeteringsgesticht moest doorbrengen. Al die tijd dat hij in dat gesticht zat wachtte Angelien op hem. Na vier jaar trekken ze samen terug naar Vlaanderen, naar de klompenmaker Felix, waar hij zich tot nu toe nog nooit ongelukkig gevoeld had.

Schrijfstijl: Jessy Marijn heeft een persoonlijke schrijfstijl, ze schrijft alles heel simpel en met weinig stijlmiddelen.
Ruimte: Het verhaal speelt zich tussen de jaren 1840 en 1847 af en speelt zich af in België. Doordat er veel gereisd wordt komt Michel in plaatsen als Gent, Vlaanderen en Oostende.
Verhaalfiguren: Michel Toere: In het begin van het verhaal is hij twaalf jaar, het is een gehoorzame jongen die erg hard werkt. Van nature is hij iemand die zich snel zorgen over iets maakt. Door de situaties waarin hij belandt is hij al snel volwassen.
De situaties: De grootste situatie in het boek is dat Michel arm is, dat is eigenlijk het hele boek zo, waar hij ook komt, platteland, stad.
Vertelwijze: het is een auctoriaal verhaal

Thema: Het thema van dit boek is (kinder)uitbuiting, overal waar Michel komt worden er mensen uitgebuit. Op het platteland, maar ook in de stad, en Michel ziet en merkt dat dat niet hoort, dat je pas uit de armoede komt als je kan lezen/ schrijven. En dat kan pas als je naar de (zondags)school kan. En je kan alleen naar de zondagsschool als je er het geld/ de tijd voor hebt. De titel, 'Vogels voor de kat', betekent ten dode opgeschreven staan. En Michel stond eigenlijk ook wel ten dode opgeschreven. Letterlijk, maar ook figuurlijk, door de uitbuiting was hij overgeleverd aan de fabriekseigenaren.

Plaats in de literatuurgeschiedenis: Dit boek is in 1983 voor het eerst gepubliceerd, daarin stond de kinderarbeid niet echt centraal. Het is dus meer zo dat de schrijfster er een boek over wou schrijven. Maar het kan ook zo zijn dat in België (het is een Belgische schrijfster) kinderarbeid toen wel centraal stond, maar daar ben ik niet echter kunnen komen.

Mening: Ik vond het een aangrijpend boek, ik heb het dan ook in 1 avond uitgelezen. Vooral dat ze echt zo weinig eten hadden, ik dacht de vorige ochtend wel na bij de boterham die ik at. Dat was dan dus alles wat hun op 1 dag kregen. Het thema is begrijpelijk, maar is niet realistisch. In Nederland heeft iedereen genoeg te eten en worden er geen kinderen meer uitgebuit.
Het is ook een makkelijk boek om te lezen, er zit geen diepere betekenis achter, het is gewoon een verhaal dat is geschreven. Ik kan iedereen aanraden dit boek te gaan lezen, het is makkelijk te lezen, maar niet te makkelijk en het is best verhaal dat je aan het denken zet.

REACTIES

S.

S.

g0ed gedaan..!

20 jaar geleden

M.

M.

ik heb dit boek nu gelezen en vind het ook heel mooi !
het is een heel mooi verslag vind ik ook !

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.