Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Verscheurd door Jantien Belt

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Verscheurd
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 504 woorden
  • 10 juli 2007
  • 191 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
191 keer beoordeeld

Boekcover Verscheurd
Shadow
Verscheurd door Jantien Belt
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting Het verhaal gaat over een meisje genaamd Jasmine, zij is half Iraanse en half Nederlandse. Jasmine woont met haar vader, moeder en broer Hamid in Nederland. Het gaat heel goed met haar, ze wordt niet gepest om haar huidskleur en afkomst. Alles is koek en ei tot dat het verkeerd gaat met Jasmine’s broer. Hamid wordt lid van een jeugdbende en gaat steeds meer spijbelen, ook gaat hij niet meer om met zijn oude vrienden. Op een dag wordt zijn vader gebeld met de mededeling dat Hamid van school moet omdat hij te veel spijbelt en slechte cijfers haalt. Er zijn twee verschillende jeugdbendes, ook wel gangs genoemd, een Nederlandse (de wolvenbende) en een buitenlandse. De buitenlandse gang heeft als hoofdkwartier een speeltuintje vlakbij Jasmine’s huis. Ze hangen daar vaak rond en roken er wiet. Dan op een dag wordt er een aanval gepleegd op het hoofdkwartier van de buitenlandse gang, de Wolvenbende stak hun hoofdkwartier in de fik. In het speeltuintje zat het hondje van een van de bendeleden opgesloten onder een winkelwagen tijdens de brand. De politie verdenkt Hamid en zijn bendeleden ervan het speeltuintje in de fik te hebben gestoken. Hamid heeft een alibi, hij kan bewijzen dat hij op het tijdstip van de brand ergens anders was. De dag erna staat er een discriminerende tekst op het raam van de ouders van Hamid en Jasmine. Jasmine maakt het raam schoon en gaat op weg naar school. Op school weet iedereen al dat Hamid opgepakt was, er wordt tegen Jasmine gezegd dat ze terug moet naar haar eigen land. Door de pesterijen die volgen gaat Jasmine steeds meer aan haar Iraanse kant denken, ze gaat een hoofddoek dragen. Hierdoor wordt ze nog veel erger gepest en maakt haar Nederlandse vriendje de verkering uit. Jasmine’s meester, meneer Visser, heeft door dat Jasmine gepest wordt en gaat met haar praten. De musical die Jasmine’s klas gaat spelen gaat ook over twee jeugdbendes die tegen elkaar strijden. Meneer Visser roept de klas bij elkaar om de slotscène te spelen. Als de scène eenmaal gespeeld is vraagt hij hoe het voorkomen had kunnen worden dat de twee bendeleiders uit de musical vermoord werden. De klas komt er zo achter dat dit voorkomen had kunnen worden als ze meer moeite hadden gedaan om elkaar te leren kennen, net zoals in Jasmine’s geval. Vanwege een wraakactie tegen de Wolvengang door Hamid’s gang wordt Hamid opgepakt maar na het verhoor wordt hij weer vrijgelaten. Hij moet wel voor de kinderrechter verschijnen. Hij krijgt een taakstraf. Jasmine krijgt weer een steeds betere band met haar vrienden en vriendinnen, ze vergeet dat het uit is met haar vriendje en denkt er niet meer aan. Jasmine organiseert een Iraans feest waardoor de klas kennismaakt met haar cultuur en gewoontes. Eén keer in de week bezoekt Jasmine een Iraanse bijeenkomst, daar ontmoet ze een leuke Iraanse jongen. Aan het eind van het jaar speelt de klas de musical en alles komt goed.

REACTIES

A.

A.

bedankt k heb m overgenome voor ne. boekverslag

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Verscheurd door Jantien Belt"