Verdoofd door Elle van den Bogaart

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Verdoofd
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1631 woorden
  • 9 september 2014
  • 141 keer beoordeeld
Cijfer 7
141 keer beoordeeld

Boekcover Verdoofd
Shadow
Verdoofd door Elle van den Bogaart
Shadow

 Titel: titelbeschrijving en verklaring

Auteur: Elle van den Bogaart
Titel: Verdoofd
Uitgever: Van Holkema en Warendorf
Druk: 1e
Jaar: 2010 (eerste uitgave: september 2010)
Plaats Uitgave: Houten
De personages: Roos, Bo, Ruby, Ramon en Justin
Hoofdpersoon: Roos
De schrijver heeft voor deze titel gekozen omdat de hoofdpersoon, Roos, op een feest van een jongen uit haar klas een partydrug GHB in haar glas krijgt als grapje van haar vriendinnen alleen weet ze dit niet, hierdoor is ze “verdoofd” ze wordt misbruikt op het feest en zo start een hele zoektocht naar de dader.

 

Samenvatting

Roos is een normaal meisje van zestien, ze onderscheidt zich van haar vriendinnen Bo, Merel en Linda in dat ze nog niet zo met seks bezig is, Roos heeft hier namelijk nog geen behoefte aan.
Als Roos een uitnodiging van een gemaskerd bal in haar handen gedrukt krijgt, van Nick de jongen die ze leuk vindt. Ze ziet er in het begin al tegen op om naar het bal te gaan omdat ze bang is dat haar vriendinnen haar proberen te koppelen. Roos gaat samen met Bo naar het feest en slaapt er ook. Als Roos en Bo op het feest zijn is het hele voetbalteam van haar broer verkleedt als piraat inclusief de jongen die ze leuk vindt. Roos heeft van twee verkleedde jongens nu een glas met alcohol gekregen, met de tweede verkleedt als piraat gaat ze dansen, Roos is hier na misselijk en gaat naar de badkamer ze gaat daarna buiten zitten om iedereen te vermijden, een jongen verkleedt als piraat, komt op haar af geeft haar een glas water en zegt dat ze moet gaan liggen.
Dit doet Roos en als ze later wakker wordt staat Bo aan haar bed met een onbekend meisje die haar een glas water geeft, ze voelt vies spul in haar slipje zitten heeft pijn in haar onderlichaam en hoofdpijn, ze herinnerd zich niets meer. Bo en Roos gaan zo snel mogelijk naar Roos ‘huis met de taxi dan is er ook nog ingebroken terwijl haar ouders er niet waren. De volgende ochtend belt Bo 112 om aangifte te doen van inbraak. De politie er is met Roos ouders liegt ze over dat ze niet gedronken heeft, Roos denkt dat ze misbruikt is maar wil dit voor zichzelf houden, ze wil naar school maar dit gaat fout. Bo brengt haar naar huis, en ze vertelt Bo over haar vermoeden.
Roos gaat samen met Bo later naar de huisarts voor een zwangerschapstest uit de test blijkt dat ze niet zwanger is maar wel Chlamydia heeft opgelopen. Daarna wil Roos weer naar school alleen in de fietsenhokken gaat het alweer mis ze gaan naar huis en Bo vertelt Roos dat ze zich schuldig voelt en dat ze samen met Merel en Linda hadden bedacht GHB in Roos haar drankje te doen zodat ze zich vrijer zou gaan voelen op het feest, Roos is verschrikkelijk boos op Bo en stuurt haar dan ook weg omdat ze vind dat ze door deze actie van hun verkracht is. Bo wil nu weten wie Roos verkracht heeft en gaat het onderzoeken. Ze belt Ruby de zus van de jongen die het feest gaf. Na lang drammen tegen haar vertelt ze dat ze gezien heeft wat de jongen met Roos deed en wie het is. Ruby en Bo bedenken een plan, Ruby heeft wat gehad met deze jongen en gaat hem weer proberen te versieren. Roos’ broer belt deze jongen, Ramon, en vertelt hem dat er iets is met zijn zusje, hij gaat naar zijn zusje toe en Roos’ broer is er ook hij zegt tegen Ramon dat hij zich moet aangeven en schuld moet bekennen. Dit dreigement is al niet meer nodig doordat Roos het aan haar ouders heeft verteld en zij de politie hebben gebeld, Ramon wordt opgepakt. En Roos krijgt eindelijk een berichtje van Nick, of hij met haar een keer wil afspreken.

Thematiek en motieven

Dit boek gaat er vooral over dat drugs gevaarlijk is, dat als je seksueel misbruikt bent dat dit een grote impact op je kan hebben en dat het zeer moeilijk is om aan iemand te vertellen.
In dit tekstvoorbeeld zie je hoe moeilijk het is om zelfs alleen aan een dokter te vertellen dat je misbruikt bent, en wanneer Bo op haar donder krijgt omdat de drugs toch iets gevaarlijker is dan ze gedacht had. (bladzijde 75): Ik ben zo stom om drugs in haar drankje te doen, ‘zegt Bo half huilend. De huisarts richt zijn blik nu op Bo. ‘Wat heb je erin gedaan?’ ‘GHB, maar niet meer dan de toegestane hoeveelheid.’ ‘Die troep is altijd te veel,’ zegt hij hoofdschuddend. ‘Weet je wel wat GHB voor ellende kan veroorzaken? Hoe kom je erbij om zoiets onverantwoords te doen?’
Seksueel misbruik kan veel gevolgen hebben op je, je kunt veel veranderen in je karakter je kunt bijvoorbeeld angstiger worden. Zie dit tekstvoorbeeld wanneer Bo aan de huisarts verteld dat Roos is verkracht maar het nog niet tot Roos doordringt(bladzijde 74): ‘Zal ík het vertellen? ’fluistert Bo. Ze knikt. ‘We waren afgelopen zaterdag op een feest van een klasgenoot en… Roos denkt, of weet eigenlijk wel zeker dat ze daar is verkracht, ’hoort ze Bo zeggen. Gaat dit echt over mij? Het blijft even stil. De huisarts schraapt zijn keel en vraagt heel rustig: ‘Roos, ik begrijp heel goed dat dit moeilijk voor je is, maar zou je mij zelf kunnen vertellen wat er precies is gebeurd?’ De arts kijkt haar bemoedigend aan. Je begrijpt het niet helemaal goed. In haar gedachten verschijnen steeds beelden. Vermomde mensen, de slaapkamer, braaksel, haar slipje. De titel van het boek verklaart ook een hele boel voor mij de titel “Verdoofd” waarschijnlijk een andere betekenis mijn betekenis is dat het gaat over Roos die GHB in haar drinken krijgt waardoor ze “verdoofd” raakt en hierdoor misbruikt is. Er zit geen duidelijk motto in dit boek, maar er wordt wel het hele boek duidelijk gemaakt dat drugs gevaarlijk en dat je het niet voor een grapje kunt gebruiken.

 

Bijzondere scène of gebeurtenis
Deze scène loopt in het boek van bladzijde 116 t/m 118              .
Ramon (de verkrachter van Roos) moet dringend naar zijn zusje toe omdat hij bedreigd wordt door Roos haar broer die zegt dat hij Ramons zusje iets aan gaat doen. Als Ramon uiteindelijk bij het sportveld is blijkt dat zijn zusje ongedeerd is. Ramon staat oog in oog met Roos broer, die zegt dat Ramon zich moet aangeven en schuld moet bekennen. Uiteindelijk wordt er naar hem geroepen: “Je bent erbij, klootzak”.
Ik heb deze scène gekozen omdat hier het probleem waar naartoe wordt gewerkt in het boek wordt aangepakt door middel van één persoon hierdoor lees je het ook ineens vanuit een andere invalshoek, omdat je in het begin de ik-persoon Roos is en nu Ramon lees je ook hoe andere personen deze situatie ervaren en het stuk wordt gelijk ook een stuk spannender.    

De auteur

Elle van den Bogaart is geboren op 6 april 1959 te Nuland. Ze schrijft jeugdboeken voor kinderen van twaalf tot achttien jaar. Ze schrijft vooral over zoals je het zelf mag benoemen over thema’s die jongeren bezighouden. Dat jongeren zich kunnen herkennen in bepaalde situaties vindt ze belangrijk in haar boeken. Ze woont met haar man, vier kinderen en haar hond in Eindhoven. Haar opleiding is begonnen met Mavo daarna Havo en toen nog Vwo. Ze was achttien toen ze naar Eindhoven verhuisde. Tegenwoordig werkt ze als psychologisch medewerker. Voor het schrijven van haar boeken zoals bij de Gele scooter heeft ze gebruik gemaakt van een psycholoog hierdoor lijken de emoties en gedachten van de personages nog echter. Ze houdt veel van cabaret en theater en heeft dit zelf ook nog gespeeld. Ze heeft verder de boeken: De gele scooter (2003), Krassen (2004), Duizend kilometer (2005), Girlz stuff (2006), Prooi (2006), Vermist (2007), De val (2009) en No deal (2012) geschreven.
 

Eigen mening

Ik vond het boek erg leuk om te lezen, omdat er in het boek geen stuk voorkomt dat het saai wordt hoe verder je in het boek bent hoe sneller je wilt weten wie de dader is en hoe het eindigt. Het is dus ook een spannend boek. Het einde van het boek sprak mij het meest aan zoals op bladzijde 116 en 117. Hier wordt de dader bedreigd en switcht het steeds tussen de dader en de broer van Roos. Zo merk je wat ze denken en daar zitten grote verschillen in, en is bovendien ook erg grappig om te lezen. Jongeren worden met dit boek ook goed geïnformeerd over drugs en de gevaren hiervan door bijvoorbeeld het tekstfragment op bladzijde 74, wanneer Bo wordt onderuitgehaald door de arts doordat ze zo onverantwoordelijk deed met de drugs. Ik had het boek ook binnen twee dagen uit, en ik vond het een geslaagd boek en raad het iedereen ook aan om te gaan lezen.

 

Reflectie

Wat ging er goed? Het boek had ik al vrij snel uit dus ik kon gelijk beginnen aan mijn boekverslag.
Wat ging er minder goed? Ik vind het nog steeds moeilijk om samenvattingen te maken bij een boek.
Zelfstandigheid? Ik heb het hele boekverslag zelf gemaakt.
Samenwerking? Er vindt geen samenwerking plaats bij het maken van een boekverslag.
Verantwoordelijkheid? Ik heb het op tijd af.
Creativiteit? Ik heb kleine initialen toegevoegd zoals de paginanummers zodat het net iets meer eigen wordt.
Waar ga ik de komende tijd aan werken? Ik ga zorgen dat ik nog beter word in samenvattingen maken.

REACTIES

M.

M.

goed verslag!

7 jaar geleden

I.

I.

Goed verslag ik heb er veel aan gehad ,dankjewel!

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Verdoofd door Elle van den Bogaart"