Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Vals door Mel Wallis de Vries

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Vals
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1648 woorden
  • 10 oktober 2016
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
14 keer beoordeeld

Boekcover Vals
Shadow
Het is kerstvakantie en Abby, Kim, Pippa en Feline gaan naar een huisje in de Ardennen. Door het slechte weer sneeuwen ze in. Er is geen elektriciteit, het mobiele netwerk is uitgevallen en het dichtstbijzijnde huis ligt een paar kilometer verderop. De meiden doen er een beetje lacherig over. Maar dan verdwijnt Kim ineens na een ruzie. De overgebleven vriendinnen zijn…
Het is kerstvakantie en Abby, Kim, Pippa en Feline gaan naar een huisje in de Ardennen. Door het slechte weer sneeuwen ze in. Er is geen elektriciteit, het mobiele netwerk is uitge…
Het is kerstvakantie en Abby, Kim, Pippa en Feline gaan naar een huisje in de Ardennen. Door het slechte weer sneeuwen ze in. Er is geen elektriciteit, het mobiele netwerk is uitgevallen en het dichtstbijzijnde huis ligt een paar kilometer verderop. De meiden doen er een beetje lacherig over. Maar dan verdwijnt Kim ineens na een ruzie. De overgebleven vriendinnen zijn bezorgd, maar denken dat Kim terug naar Amsterdam is gegaan. Als Feline ook verdwijnt, maakt de bezorgdheid plaats voor angst. Pippa en Abby kunnen door het slechte weer geen kant op. De sfeer wordt steeds grimmiger en angstaanjagender. Wie heeft het op de meiden gemunt? Weten de vriendinnen eigenlijk wel alles van elkaar? 
Vals door Mel Wallis de Vries
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
3 redenen waarom je echt never nooit niet in het buitenland moet studeren

Studeren in het buitenland, de ultieme droom van veel mensen, toch? Nou,
vergeet het maar! Waarom zou je jezelf onderdompelen in nieuwe culturen,
talen en ervaringen als je ook gewoon thuis in je onesie op de bank kunt
blijven zitten?

Check het hier
Boekverslag ‘Vals’ Mel Wallis de Vries
Elisa Jaarsma
Klas 3c
10-10-2016    
Voorkant
Alles is wit  lichtgevend wit. Ik knipper een paar keer met m’n ogen. Het wit blijft. Wat is er gebeurd? Ben ik dood? Ik weet het niet. Maar ik ben niet bang. Het wit is zo mooi. Ik kan het zelfs voelen. Het is zacht, als donsveertjes. Achter me is nog meer wit. Maar het ziet er anders uit. Doffer. Met grijze barstjes. Het lijkt of er daar iets op me wacht. Iets wat ik eerst moet loslaten. Beelden flitsen door mijn gedachten. Een auto. Lachende meisjes. Een ruzie. Een donkere gang. De loop van een geweer. Ik kan het niet plaatsen. Het is alsof ik naar een film staar waar ik halverwege in ben gevallen. Plotseling hoor ik gefluister.
‘Ik heb op je gewacht.’

De woorden klinken ver weg.
‘De anderen zijn er niet meer.’
Het geluid heeft zich verplaatst.
‘je bent helemaal alleen.’ De vier vriendinnen Pippa, Abby, Kim en Feline gaan niks vermoedend op vakantie naar een huisje in de Ardennen. Zonder bereik, zonder mensen om hun heen. Helemaal alleen. Of toch niet?       Personages
1) Kim is een dun meisje met blond haar. Ze is snel gekwetst en onzeker. Ze is erg gedreven en wil goed presteren op school. Ze is best preuts maar wel een goede vriendin. Ze was/is al sinds jongs af aan goed bevriend met Abby, wat nog verschillende wendingen zal krijgen in het boek.
2) Feline is een doorsnee meisje. Ze heeft het erg moeilijk omdat haar ouders in scheiding liggen maar verteld dit niet tegen de andere meiden. Feline en Pippa kunnen niet goed met elkaar overweg en hebben daardoor de hele tijd woorden.
3) Abby is al heel lang bevriend met Kim en Feline maar als Pippa er na heel veel jaar bijkomt trekt Abby toch meer naar haar toe. Abby heeft een vriend, Casper, waar ze het maar al te graag over heeft.
4) Pippa is toch wel de knapste. Ze is erg zelfverzekerd en niet preuts. Op mij komt ze heel arrogant over en schijnheilig over. Ze probeert Abby van Kim af te pakken.  Kim Feline Abby Pippa
Gemakkelijk beïnvloedbaar Ja, ze wil heel graag haar goede band met Abby behouden en doet daardoor dingen die ze eigenlijk niet wil. Nee, ze gaat heel vaak tegen Pippa in als ze het ergens net mee eens is en laat zich niet zo gemakkelijk iets doen wat ze niet wil. Ja, Abby laat zich heel erg beïnvloeden door Pippa. Nee, Pippa heeft haar eigen wil en luistert niet naar de wil/mening van anderen.
Onzeker Ja, ze is heel onzeker over zichzelf maar ook over of ze alles wel goed doet tussen/met Abby. Ja, ze is heel onzeker over haar thuissituatie. Ja, ze laat het niet merken maar ze is soms best onzeker over de dingen die ze doet. Nee, Pippa is zelfverzekerd en laat dat graag merken, vooral op gebied van jongens.

Betrouwbaar Ja, dit is niet echt ergens benoemd maar ze komt over als een heel betrouwbaar persoon. Ja, ze kan haar eigen geheimen goed geheim houden dus dat impliceert dat ze dat ook zou kunnen met andermans’. Nee, als ze boos is floept ze er dingen uit die ze eigenlijk beter niet kon zeggen. Ook liet ze Abby zomaar vallen. Nee, ze is niet meelevend en is bijv. nog heel veel geld schuldig aan de meiden dat ze waarschijnlijk nooit terug zal betalen.
Overdreven braaf Ja, ze is heel voorzichtig met alles wat ze doet en had zelfs haar schoolboeken meegenomen. Nee, zodra ze wat drank opheeft heeft ze zichzelf niet meer in de hand. Nee, ze laat zich graag meeslepen met de grenzeloze Pippa Nee, Pippa kent geen grenzen.
Ik zou wel vriendinnen willen zijn met Abby omdat het me echt een gezellige meid lijkt en ik denk dat je haar met van alles en nog wat kan vertrouwen.
Ik zou ook wel vriendinnen willen zijn met Feline. Ze is rustig maar kan ook heel gezellig zijn en losgaan. Dit is soms vervelend maar maakt dingen als een feestje wel leuker.
Ook met Abby zou ik wel vriendinnen willen zijn. Ze kan je in de steek laten zoals we zagen bij Kim, maar soms heb je dat en of dat nu echt Abby’s schuld is…
Met Pippa zou ik geen vriendinnen willen zijn. Op het begin lijkt ze misschien gezellig maar ze is eigenlijk heel erg egoïstisch en ze kan je echt heel erg in de problemen brengen. Feline haar ouders liggen in scheiding en Abby heeft problemen binnen het gezin. Dit vertellen ze echter niet aan elkaar en dat veroorzaakt ook spanningen onder de vriendinnen. De schrijver heeft dit er denk ik in gedaan om als reden te geven voor sommige acties en voor de onderlinge ruzies en irritaties. Eerst is Kim de hoofdpersoon. Alles wordt vertelt vanuit haar perspectief. Zodra Kim verdwijnt wordt Feline de hoofdpersoon. Als ook Feline per abuis verdwijnt wordt Abby de hoofdpersoon en op het einde, als het verhaal bijna afgelopen is, wordt het verhaal vanuit Pippa’s perspectief geschreven.
Door het veranderen van hoofdpersonen kom je eigenlijk van iedereen heel veel te weten omdat je dan ook de redenen voor doen en laten te weten komt.   Relaties     Abby Pippa Tegen haar opkijken   Liefdevol
Vol vertrouwen Pippa is heel zelfverzekerd en komt zo ook over. Dit wekt veel bewondering van Abby.
Pippa en Abby zijn beste vriendinnen. Pippa toont angst als ze nog maar met z’n tweeën zijn.
Abby komt achter de affaire
Abby Casper Liefdevol
Vol vertrouwen Abby en Casper hebben een relatie. Abby komt achter de affaire.
Pippa Abby Liefdevol Pippa en Abby zijn beste vriendinnen. 
Pippa Feline Vijandig Ze zijn het nooit met elkaar eens en Feline is volgens Pippa een pretbederver. Feline gaat bij alles wat Pippa zegt tegen haar in. 
Kim Pippa Twijfel aan haar bedoelingen

Wantrouwend Pippa heeft Abby van Kim ‘afgepakt’.
 
Kim Abby Liefdevol
Vol vertrouwen Kim en Abby zijn beste vriendinnen. Kim komt erachter dat Abby Kim niet meer ziet als beste vriendin.
Feline Pippa Twijfel aan haar bedoelingen
Wantrouwend
Vijandig Pippa en Feline liggen elkaar niet en ze krijgen over alles woorden.  
Casper Abby Liefdevol Abby en Casper hebben een relatie. 
Casper Pippa Liefdevol
Vol vertrouwen Casper heeft een affaire met Pippa.    Perspectief
Er is sprake van een meervoudige vertelsituatie met als vertellers: Kim, Feline, Abby en Pippa. Bij alle vier de meiden schrijft de schrijver vanuit de ik-persoon. Het linker dagboekfragment is van Kim voor ze vermist werd en het tweede van Feline.    
Spanning

De hoofdvraag in het boek is wie het op de meiden heeft gemunt. Het antwoord op de vraag krijg je in het begin van hoofdstuk 38 op bladzijde 253
Andere vragen zijn:
1) Waarom heeft Casper het op de meiden (en z’n eigen vriendin! Gemunt?
2) Waarom doet Abby zo afstandelijk tegenover Kim?
3) Waarom brengt Casper de meiden naar het schuurtje en niet ergens anders heen?
4) Wat speelt er tussen Casper en Pippa?
5) Hoe komt het dat Pippa Abby van Kim ‘afpakt’?         Tijd
Dit verhaal speelt zich niet in een specifieke periode in de geschiedenis af.
Dit verhaal had zich wel in andere tijden kunnen afspelen. Niet in elke tijd want in het verhaal hebben we al e-mail en telefoon en andere electronica.
Eigenlijk spelen alle boeken en films van Mel Wallis de Vries zich in deze tijd af.         Slot
Het boek heeft een gesloten einde want er wordt vermeld dat de politie de meiden en hebben gevonden gered en alle vragen die je tijdens het lezen hebt gekregen worden beantwoord in het einde van het boek. Ik denk dat Mel de lezer wilde meegeven dat je heel voorzichtig moet zijn met wat je doet (in het buitenland), dat ruzies niet erg zijn maar dat je ze wel moet oplossen, dat je geen vreemden moet vertrouwen en elkaar moet blijven helpen en steunen.       Beoordelingswoorden
Ik vond het een heel spannend boek want het was heel realistisch en je had heel veel opties voor die de dader kon zijn. Ik vind het fijn geschreven waardoor je er makkelijk en snel doorheen komt. Ook vind ik het heel bijzonder en afwisselend dat het vanuit 4 personen is geschreven (de 4 vriendinnen), zo kom je steeds meer te weten over de hoofdpersonen. Kortom: een geweldig, verslavend boek! Jose van der Meer (13)

Het is echt een SUPER boek! Ik had ‘Vals’ in 3 dagen uitgelezen. Je zit zo in het verhaal. Het is zo’n spannend boek. Echt een aanrader!!
Ik ben het met Jose eens. Ik vind het een heel spannend boek en omdat je steeds wil weten wat er gaat gebeuren en hoe het afloopt blijf je maar lezen en ga je er, zoals Jose al zegt, in een snel vaart doorheen.
 
Anja Smulders
Een echt meiden boek. Vlot geschreven en wel grappig dat de 4 vriendinnen om de beurt hun visie van het gebeuren vertellen. Een boek dat lekker vlot leest met een verrassend einde.
Ik ben het met Anja eens. Op uitzondering van de zin ‘een echt meidenboek!’. De hoofdpersonen zijn dan wel meisjes, maar een jongen zou dit boek net zo goed leuk vinden.  

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vals door Mel Wallis de Vries"