Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Uitgebroken door Theo-Henk Streng

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Uitgebroken
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo | 989 woorden
  • 21 december 2010
  • 95 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
95 keer beoordeeld

Boekcover Uitgebroken
Shadow
Uitgebroken door Theo-Henk Streng
Shadow

1.
Titel: Uitgebroken
Auteur: Theo-Henk Streng
Jaar van uitgave: 2008
Druk: 1e
Uitgeverij: Holland.
Aantal blz.: 144

2.
Dit boek heb ik gekozen omdat de achterkant mij erg aansprak. Ook de kaft met de handboeien ziet er erg spannend uit. daarom heb ik ervoor gekozen.

3.
Het spannendste deel van het boek is bijna op het eind, als Justin door mensen achtervolgt wordt en ook gevangen wordt genomen. Dit begint op blz. 98. Eigenlijk blijft het dan spannend tot op de laatste blz.

Het saaiste stuk is als Justin weer naar school gaat en bij de rector hoort wat er met zijn moeder aan de hand is. Dat is niet zo spannend. Op blz. 10 tot 13.

4.
De titel is Uitgebroken

Ik wist eerst niet wat ik daarvan moest verwachten, maar nu snap ik het wel. De titel heeft te maken met de moeder van Justin die is ontsnapt uit de gevangenis en dus is ze uitgebroken. Vandaar deze titel, denk ik. Misschien was ‘ontsnapt’ een mooiere titel geweest.

5.
Wie de hoofdpersonen zijn, de volgenden: Justin, Michelle, Patrick, Levi en Marina.

Justin is de belangrijkste persoon in het hele verhaal. Hij is de zoon van Marina, die uit de gevangenis ontsnapt. Het hele verhaal wordt vanuit hem verteld. Hij is een aardige en rustige jongen, die wel wil weten wat er gebeurd is.

Michelle is de vriendin van Justin. Ze steunt hem in het verhaal omdat hij niet weet wat er met zijn moeder is gebeurd en daarom geeft zij hem wel de troost.

Patrick is de vriend van Justin en michelle. Samen gaan ze vaak naar school en ook naar een schoolfeest.

Levi is de oom van justin en de broer van zijn moeder en dus ook een crimineel. Hij handelt in drugs, net als Marina en wil ook weten waar zijn zus uithangt. Later in het verhaal is het zo dat levi in grote problemen blijkt te zitten .

Marina is de moeder van Justin. ze komt maar heel even voor in het verhaal maar het gaat wel allemaal om haar en haar ontsnapping. Zij is een grote crimineel die ook in drugs handelt en daardoor in de gevangenis moest.

6.
De schrijver is Theo-Henk Streng. Hij is geboren in Hagestein, een dorpje in de buurt van Nieuwegein en Utrecht. Hij is geboren op 18 mei 1986.

Hij heeft gestudeerd in Utrecht en heeft de schrijfwedstrijd Writenow gewonnen. Dat was in 2005. daarna heeft hij zijn eerste boek uitgegeven bij uitgeverij Holland. Theo-Henk Streng werkt nu bij een eigen tekstbureau, waar hij ook eigenaar van is. Hij schrijft ook voor scholen en opleidingen cursussen.

Theo-Henk Streng is ook de schrijver van een ander boek over de misdaad in Nederland, namelijk het boek de ‘Nalatenschap’. Tim is een jongen die alles heeft en op een dag wordt zijn vader vermoord. Zijn vader was ook drugshandelaar, net als de moeder van Justin.

Een vlieg op de muur werd bekroond door de Kinder- en Jeugdjury en ook Het uur nul liet heel wat jongeren niet onverschillig.

7.
Justin is een jongen die gewoon naar school gaat en alles doet zoals andere kinderen. Maar hij heeft wel een moeder die in drugs handelt en dus een grote crimineel is daarom woont hij niet bij haar, maar bij zijn vader. Die vader heet Erik en heeft een nieuwe vriendin.

Op een dag gaat Justin naar school en hoort hij van de rector dat zijn moeder uit de gevangenis is ontsnapt. Dat gebeurde in een auto, toen ze naar de rechtbank zou worden gebracht. Vanaf dat moment is ze spoorloos verdwenen en weet Justin niet waar hij naar haar moet zoeken. Daarom gaat hij gewoon weer verder met zijn leventje.

Ondertussen doen zijn oom en een advocaat er alles aan om zijn moeder te vinden. De advocaat, Robert, wil dat ze terugkomt omdat ze het nu alleen maar erger maakt. Ze had nooit mogen ontsnappen, want daar worden ze niet zo blij van.

Justin krijgt dan een brief van zijn moeder, waarin staat dat ze bang is dat iemand haar in de gevangenis wil vermoorden en dat ze daarom is ontsnapt en verdwenen. Justin maakt zich daarna heel veel zorgen, want er zijn nog veel meer problemen met turkse criminelen. Marina had namelijk hun drugs gestolen en daar moest ze nog voor worden aangepakt.

De criminelen zitten even later zelfs achter justin aan. Justin voelt zich niet meer veilig en wordt door zijn oom beschermd, maar dan wordt hij toch te pakken genomen. Het gaat alleen niet om de turken, maar om een ander iemand die hem pakt. Iemand die zegt dat zijn moeder al terecht is…

8
Er waren niet zoveel recensies te vinden, van het boek, maar wel eentje van biblion. Daarin staat dat het boek goed te lezen is door jongeren in de onderbouw die niet zo van lezen houden. Dat heb ik ook en daarom vond ik dit boek wel erg goed.

9.
Kort stukje
Dit is de brief die de moeder van Justin naar hem stuurde.

Mijn lieve justin,

Om te beginnen weet ik eigenlijk niet waarmee ik moet beginnen. Dat klinkt niet echt logisch, he? Er is veel waarover ik je kan en wil vertellen, maar in de gevangenis lukt dat niet zo goed. De laatste keer dat ik je gezien heb dat is nu twee dagen geleden, vond ik dat het tijd werd om een en ander op papier te zetten. Misschien dat je met vragen zit. En ik vindt het niet meer dan redelijk om daar antwoord op te geven.

Er is ook een tweede reden om deze brief te schrijven. het is niet mijn bedoeling om je bang te maken, maar je hebt mij zelf gezien in de gevangenis. Ik ben blij dat ik in deze brief eerlijk mag zijn, al doet het me pijn. Ik ben wanhopig, justin. hier in de gevangenis gebeuren dingen waar jij geen weet van hebt. Schokkende dingen. Een paar dagen geleden heeft iemand geprobeerd me te vermoorden.

10.
Andere titels die ik leuk vindt:
1 ontsnapt
2 uit de gevangenis
3 De drugsmoeder

REACTIES

L.

L.

kan iemand mij vertellen hoe et af loppt want ik vond het een ontduidelijk einde

9 jaar geleden

A.

A.

De moeder krijgt een nieuwe identiteit en moet om niet gevonden te verhuizen waardoor zij Justin nooit meer zal zien.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Uitgebroken door Theo-Henk Streng"