Examenkandidaten gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Tweestrijd - Paul Dowswell

Beoordeling 8.4
Foto van Branko
 • Boekverslag door Branko
 • 3e klas vmbo | 1091 woorden
 • 29 juni 2022
 • 32 keer beoordeeld
Cijfer 8.4
32 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina
 1. ZAKELIJKE GEGEVENS:
  a.
  Tweestrijd, Paul Dowsell
  b. KokBoekencentrum, 13 Oktober 2020, 256
 1. SAMENVATTING:

Oktober 1944. De oorlog woedt nog steeds hevig, en Duitsland heeft zijn zinnen gezet op het verwoesten van Londen. Dit met een nieuw gevaarlijke wapen: de V2 raket. Yvie Russell is zestien en woont in Londen, het gaat erg goed bij haar op school. Ze heeft de Blitz overleefd, maar zij en haar familie zijn nog niet uit de gevarenzone. De Poolse zestienjarige dwangarbeider Tomasz Nowicki zit in een veel slechtere situatie. Hij bouwt mee aan de V2-raketten waarbij zijn leven continu in gevaar is. Eerst werkt hij in een ondergrondse bunker maar later gaat hij naar een lanceerplatform. Hij moet een gevaarlijke procedure afgaan om de V2 te laten lanceren. Deze raketten ziet de Nederlandse Marijke de Haan steeds vaker opduiken in het bos vlakbij haar woonplaats. Samen met haar vriend Thijs besluit ze deze te fotograferen voor het verzet. Deze foto’s zijn uiteindelijk voor de Engelse RAF, zodat zei het platform kunnen vernietigen. Het lanceerplatform wordt bewaakt door een jonge Duitse soldaat, Rolf Maier, Rolf Maier is stiekem een beetje jaloers op Thijs omdat hij ziet dat Thijs vaak met Marijke omgaat. Zonder dat ze het weten raken de levens van deze vier personen met elkaar verstrikt.

Aan het einde van het verhaal hebben alle personen wat met elkaar te maken. Tomasz vlucht en komt in aanraking met Marijke en Thijs terwijl hun de taak hadden om een camerarolletje onder geheim naar een vliegtuig moesten brengen. Dit wordt dan ook Tomasz zijn redding omdat hij met het vliegtuig mee mag naar England. Later in England spreekt hij geen engels. Yvie mag hem engels leren, ze doet dat op een leuke manier ze neemt hem mee naar buiten, maar in kerkhuizen waar het lanceerplatform staat zijn ze bezig met een nieuwe lancering. Deze staat gericht op Londen Yvie wordt geraakt maar overleefd. Terug in Kerkhuizen zit Marijke vast, ze wordt beschuldigd van het foto’s maken van het platform totdat een Engels vliegtuig op het gebouw inslaat en ze kan vluchtten.

Bron: https://perfecteburen.nl/review/tweestrijd-paul-dowswell/

Ik heb de samenvatting verder aangevuld.

 1. DE HOOFDPERSOON/ BIJFIGUREN

a.

-Yvie Russel

Ze is een normaal 16 jarig meisje die gewoon in Londen woont. Het gaat goed op school en ze heeft een vriendin Claire.

-Tomasz Nowicki

Tomasz is een 16 jarige jongen die uit polen komt hij is een dwangarbeider voor de Duitsers. Hij leeft in angst en honger het is niet zeker voor hem of hij de oorlog uitkomt, maar later komt er wel een lichtpuntje aan het einde van de tunnel voor hem.

-Marijke De Haan

Marijke is een Nederlands 17 jarig Meisje die werkt voor het verzet. Ze maakt foto’s van het platform.

-Rolf Meier

Rolf is een Duitse soldaat die het lanceerplatform bewaakt. Hij komt Marijke wel eens tegen hij is verliefd op haar.

 1. -Thijs

Thijs is de vriend van Marijke en zit bij het verzet.

-Clare Wills

Clare is de vriending van Yvie, Clare is een persoon die wat leuker is in haar eentje in plaats van met andere meisjes.

 1. Het zijn nog jong volwassenen dus zo zijn hun normen en waarden ook, mij maken de normen en waarden niet zo uit.
 2. Dit zijn helpers.
 3. De ene is een dwangarbeider terwijl de andere in londen woont, de verhoudingen zijn best groot, maar in een oorlog is er groot verschil tussen weinig en beel macht.
 4. De hoofdpersonen leven in een grootte onzekerheid elke dag is niet zeker dat vat ik zelf erg op.

4.THEMA/ ONDERWERP + MOTIEVEN

Uitleg:
Het thema/onderwerp van het verhaal is het antwoord op de vraag: waar gaat het verhaal (écht) over? Thema’s zijn bijvoorbeeld: liefde, angst voor de dood, oorlog of homoseksualiteit.

Motieven zijn kleine, op zichzelf onbelangrijke gebeurtenissen, situaties, gedachten of voorwerpen, die een speciale betekenis krijgen, doordat ze regelmatig terugkeren in het verhaal en te maken hebben met belangrijke gebeurtenissen en gevoelens van de verhaalfiguren. Motieven kunnen dus echt van alles zijn.

Beantwoord nu de onderstaande vragen.

 1. Tweede wereldoorlog
 2. Vrijheid is niet vanzelfsprekend.
 3. Het draait allemaal om de V2 raket en het overleven van de oorlog.
 4. Het thema wordt goed uitgewerkt

5.TITEL

 1. Het is een strijd tussen het vernietigen van de raketten en het bombarderen ervan.
 2. Die zijn er eigenlijk niet zo, alleen als bijvoorbeeld Marijke Rolf bijvoorbeeld tegenkomt.
 3. Niet echt, want het is niet perse dat het echt om de tweestrijd gaat. Het gaat meer om de raketten
 1. VERHAALGENRE
 2. Het boek is een oorlogsboek. Het is een oorlogsboek omdat het in de 2e wereldoorlog afspeelt.
  b. Het boek is adolescentenliteratuur.
  c. Ja, oorlogswinter, maar ik zou twijfelen als ik tussen 1 van deze moest kiezen.

 3. SPANNING

  Noem minstens twee manieren (let op, geen soorten spanning!) die de schrijver/schrijfster gebruikt om spanning op te wekken. Geef voorbeelden.

8.TIJD
a.
Het verhaal begint op 24 Oktober 1944 en het verhaal eindigt op 12 Januari 1957.

Bij elk hoofdstuk staan een datum en tijd, maar soms wordt je verwisselt naar een andere persoon en dan krijg je ook een datum en tijd te zien.
b. Nee, er wordt niets met tijd gedaan. Het verhaal blijft chronologische, maar omdat er tussen Nederland en England tijdverschil zit speelt het verhaal in England om 7 uur in plaats van 8 uur bijvoorbeeld.
c. In Londen, Kerkrade en in een ondergrondse fabriek in Thüringen, Duitsland.
d. Soms dagen of weken, maar ook minuten en uren.
e. Er worden geen terugblikken of voorruitgeven gegeven, dus het is chronologisch.
f.In de tijdperk Wereldoorlog, dat is erg belangrijk voor het verhaal, want zonder dit tijdperk kan het verhaal niet afspelen.

 1. OPBOUW
  a.
  Er zitten 4 verhaallijnen bijvoorbeeld vaak op elk hoofdstuk een andere.
  b. Het is een gesloten einde, het laatste hoofdstuk speelt af in 1957 en gaat over hoe iedereen hun leven heeft hervat na de oorlog. Op dit einde kan geen gevolg komen.
 1. VERTELPERSPECTIEF

Meervoudig perspectief, het verhaal wordt door de verteller verteld zowel door de ik-figuur.

 1. MENING
  Ik vind het een erg goed boek, omdat het vier verhalen zijn die met elkaar verstrengeld raken. Het boek is ook nog eens erg spannend, omdat elke dag niet zeker is voor de persoon. Het boek leest lekker makkelijk en het is gewoon erg boeiend.
 1. OVERIGE
  a. Het is een realistische boek omdat er geen dingen gebeuren die niet in het echt kunnen gebeuren.
  b. Ik heb niet echt het idee dat er een gebeurtenis is die veel verandering maakt, maar als ik moest kiezen zou ik kiezen dat Tomasz, Marijke en thijs tegenkomt. Dit zorgt ervoor dat Tomasz naar England gaat en ook nog eens in aanraking komt met Yvie.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.