Tweestrijd door René Appel

Beoordeling 0
Foto van een scholier
Boekcover Tweestrijd
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1967 woorden
  • 27 oktober 2015
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Boekcover Tweestrijd
Shadow
Tweestrijd door René Appel
Shadow

Inhoud:

Samenvatting:

Fanny’s vroegere beste vriendin Toos is nu al ongeveer een jaar lang in de macht van een loverboyorganisatie. Fanny heeft dit los moeten laten maar toch knaagt er nog regelmatig iets in haar dat zij degene moet zijn die Toos daar uit haalt, want als zij het niet doet, wie dan wel? Dit is een van de duizenden vragen die ze nog heeft. Deze gedachte word alleen maar meer bevestigd als ze denkt Toos te hebben gezien in een auto in de stad. Hiermee wil ze verder. Ze zoekt doormiddel van het nummerbord uit waar het vandaan komt en komt zo bij een  adres waar ze gaat rondkijken. Op een dag loopt Toos even buiten, Fanny grijpt haar kans en wil met haar praten maar Toos zegt niks en loopt snel weg. Vanaf hier begint alle elende, want wat Fanny niet wist is dat ze in de gaten werden gehouden door de ‘probleemoplosser’. De organisatie die Toos in zijn macht heeft wil Fanny zo gauw mogelijk uit de weg halen. Fanny is echter eigenwijs en moet en zal Toos bevrijden, maar dit heeft consequenties. Haar lieve vriendje Martin die haar dit gedoe al tijden afraad word op een late avond kort geslagen door die ‘probleemoplosser’ om Fanny af te laten schrikken en Toos voelt ook de gevolgen. Fanny weet niet meer wat ze moet doen maar haar vriendje Martin wil nu juist dat ze hiermee doorgaat. Met zijn tweeen bedenken ze een plan hoe ze bij Toos verblijf binnen kunnen komen. Dit gaat mis omdat de probleemoplosser alles in de gaten houd en binnenvalt op het moment dat ze Toos willen bevrijden. Dit loopt flink uit de hand en de probleemoplosser moet het hier met de dood bekopen.

Beschrijving van de hoofdpersoon en zijn/haar probleem:

Fanny is een stoer meisje met een lief vriendje en woont samen met haar moeder. Ze heeft met beiden een goede band. Doordeweeks werkt ze samen met haar vriendje in het fastfood restaurant Mcbill. Ze heeft een sterke wil en hier loopt ze regelmatig tegenaan. Ze zit er erg mee dat haar vriendin Toos in het loverboycirquit zit en ze niks kan en mag doen. Het idee dat ze niks ‘kan’ doen wil ze niet aanvaarden. Dit is haar grootste probleem, haar gedachten. Deze veroorzaken ook veel narigheden maar komen uiteindelijk tot een goed eind.

Hoe lost ze dit op?

Om eerlijk te zijn lost ze dit niet op, ze moet doen wat haar al tijden dwarszit, Toos opzoeken.  Ze heeft veel geluk gehad, vooral in het laatste deel van het boek waarin ze Toos bevrijd. Dit ging er ruig aan toe. Om zichzelf, haar vriendje Martin en Toos in veiligheid te brengen slaat ze een glazen vaas stuk op het hoofd van de probleemoplosser. Die haar daarna probeert te killen wat uiteindelijk mislukt omdat Toos vanuit een onverwachte hoek ingrijpt wat als gevolg heeft dat de probleemoplosser van het balkon afvalt en het niet overleeft. Fanny, Toos en Martin vluchten gauw weg. Wat een zeer spectaculaire manier is waarop Fanny haar probleem opgelost heeft.

Welke ontwikkeling maakt ze door?

De ontwikkeling die ze doormaakt komt duidelijk terug in haar probleem: het denken. Je merkt in het begin dat ze heel overtuigd is van haar zaak en het allemaal wel zal lukken. Velen zeggen dat het onverstandig is en raden af waar ze mee bezig is, maar dat gaat bij haar het ene oor in en het andere oor uit. In de loop van het verhaal, als ze echt gaat doen wat ze al die tijd al van plan was gaat ze twijfelen en word haar denken stilgezet. Op het moment dat ze bij Toos naar binnen wil gaan wil ze het liefst terug. De ontwikkeling die je ziet is dat ze zich steeds meer bewust word van waar ze zich mee bezig houd.

Verhaalaspect:

Plaats: Meerwolde (voornamelijk in spoorstraat waar Toos veblijft)

              Mcbill (waar Fanny en Martin werken)

              Huis van Fanny

              Café’s die ze met Martin bezoekt

Tijd: Het is een chronologisch verhaal, duurt over een periode van ongeveer kwart jaar. Aleen in het begin word een korte tijdsprong gemaakt met als begin een krantenartikel en dan maken ze een tijdsprong van 2 maanden.

Verhaalfiguren:     Fanny: hoofdpersoon,eigenwijs wil iedereen helpen, ontwikkeling in haar denken.                               
Toos: hoofdpersoon, eigenwijs,  was vriendin van Fanny, wil eerst niks te maken                                           
Hebben met Fanny en zegt dat ze het goed heeft later gaat ze toch met                                            
Fanny mee.                                 
Moeder van Fanny: bijpersoon, fanatieke marathon trainster, ontwikkeling in haar                                                                   
Trainingsprogramma.            
Martin: bijpersoon, vriendje van Fanny, lief/verstandig, veranderd van gedachten

                                               
Dat Fanny wel achter Toos aan moet gaan.                                
Probleemoplosser: bijpersoon, doordacht, houd Fanny in de gaten o.l.v de Loverboyorganisatie, word steeds feller richting Fanny

Vader Toos: bijpersoon, verhard, bedreigd door organisatie, wil Toos niet meer

Zien.

Kiosk-eigenaar:  bijpersoon, staat positief in het leven, ziet Fanny vaak rondhangen

In de straat waar Toos verblijft en helpt met kleine dingen.

Henry: bijpersoon, loverboy van Toos, moet meer geld verdienen van organisatie

 Met Toos.

                              

Uitleg titel: De titel ‘tweestrijd’ beschrijft Fanny’s gedachtes. Ze zit in strijd met 2 gedachtes namelijk:

                     Toos redden of niet. Want gevaar is er, nu leeft Toos al in gevaar dus als Fanny ingrijpt

                      Ook. Fanny is in de loop van het verhaal steeds in strijd met haar gedachten wat nou het

                      Goede is.

 

Leeservaringen:

Het onderwerp spreekt mij zelf heel erg aan omdat ik heel geinteresseerd ben in misdaad. Dit heeft hier zeker mee te maken en zie je hoe het er aan toe gaat. Het boek heeft duidelijk laten zien hoe goed je in de gaten word gehouden als protituee. Wat mij nog het meest verbaasde is dat zon organisatie ook heel gefocust zijn op mensen die in contact willen komen zoals Fanny. Je ziet in dit boek dat Fanny gelijk word aangepakt en hoe het in zijn werk gaat. Je leert dat je heel erg op je hoede moet zijn mocht je in zon situatie komen en het beter de politie kan laten doen. Maarja wat doe je als je vriendin daar zit en de politie zegt dat ze niet genoeg bewijs hebben? Ik denk dat ik het zelfde had gedaan als fanny achteraf gezien. Eerst dacht ik wat dom, hoe kun je dat doen? Later bedacht ik, toen ik alles naast elkaar legde, dat ik misschien wel hetzelfde zou hebben gedaan. Ik wist eerst niet zo goed wat ik van het boek moest verwachten en dat maakte dat ik het begin niet zo interesant vond en vrij warrig geschreven. Ik had ook niet verwacht dat het echt spannend zou gaan worden. Wat ik verrassend vond aan het boek dat ik aan het einde van het boek voor mijn gevoel in een horrorboek was beland.

Het ging over het volgende: “ Ze pakte de glazen vaas die naast haar stond, deed twee stappen, tilde het ding omhoog en sloeg met alles wat ze had. De probleemoplosser draaide zich net om en kreeg de vaas recht in zijn gezicht. Van zijn gezicht bleef niks over. Glasscherven hadden zich vastgezet in zijn wangen, voorhoofd en kin. ‘Bitch’ zei de probleemoplosser en greep naar zijn hals en haalde er een stuk glas uit. Ook zat er een grote scherf in het rechteroog van de man. Hij wilde knipperen maar het ooglid kon er niet overheen. Toen sloeg Toos hem met een knuppel richting het balkon en hij hing over de reling verloor zijn evenwicht en viel. Met zijn drieen rennen ze naar beneden richting de achterdeur. In de tuin zagen ze de probleemoplosser. Zijn hoofd zat niet goed meer op de romp. Hij lag met zijn keel op een hekje...” Dit was alles wat ik niet verwacht had en dit maakte veel indruk, persoonlijk vind ik dit iets te gruwelijk geschreven. Wat ik nog een nadeel vond van het boek is dat het veel vanuit andere posities geschreven word. De ene keer is Fanny de ik-persoon de andere keer Toos of de probleemoplosser. Fanny zelf vind ik iets te eigenwijs, als ik haar was had ik tijdens het moment dat ze Toos wou bevrijden een politie erbij geregeld of het in elk geval veel veiliger aangepakt. De andere hoofdpersoon Toos kan achteraf gezien toch wel goed begrijpen. Ze heeft zichzelf verhard en de knop omgezet iets waar ik zelf ook voor zou hebben gekozen. Wat ik van Fanny’s moeder vind is dat ze veel gefocust is op de marathon en dus geen idee heeft wat Fanny allemaal uitspookt. Verder zie ik wel terug dat ze een hele goede band met elkaar hebben. Wat ik goed vind aan dit boek is dat het je een duidelijk beeld schetst van die organisatie en hoe ze te werk gaan. Wat ik jammer vind is dat het vaak van het ene naar het andere persoon gaat en dat het einde iets té beschreven is (citaat van hierboven). Over het algemeen vind ik dit boek in het begin wat zwak maar komt daarna goed op gang.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Tweestrijd door René Appel"