Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Tweestrijd door René Appel

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Tweestrijd
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1784 woorden
  • 20 december 2007
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
7 keer beoordeeld

Boekcover Tweestrijd
Shadow
Tweestrijd door René Appel
Shadow
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Schrijver: René Appel
Titel: Tweestrijd

Titelverklaring: De titel van het boek staat volledig in verband met het thema. De titel Tweestrijd duidt op het feit dat zowel Roy als Manon aan zeer veel dingen twijfelen. Ze staan constant in tweestrijd: “Moet ik dit aan de politie vertellen of niet?” “Zal ik Sjors neerschieten? Maar stel dat Willem me dan te grazen neemt…” “Shit, ik ben zwanger. Moet ik dat nu al meteen aan Roy vertellen? Wat zal hij ervan vinden?” Ik denk dat de titel ook letterlijk opgevat kan worden. Er is namelijk voortdurend een strijd gaande tussen Roy en Manon: Roy kleineert, bedreigt en slaat Manon, terwijl Manon zich daar steeds tegen probeert te verdedigen. Er nog maar weinig sprake van verliefdheid of liefde, maar meer van een aanhoudende strijd.

Genre: roman (thriller)


Samenvatting: Het boek gaat over Manon, ze werkt in de slagerij van haar vader. Ze verveelt zich dood, maar ze doet het voor het geld, zodat ze kan uitgaan met haar vriendinnen. In de Bahama Bay ontmoet ze Roy, een vriend van Frank. Later op de avond voelt Manon zich niet lekker en gaat naar huis. Onderweg wordt ze lastig gevallen door een man die haar aansprak in de Bahama Bay; hij wil haar verkrachten. Ze is totaal hulpeloos, totdat iemand de man van haar afslaat. Die iemand bleek Roy te zijn, die haar achterna was gekomen. Een tijdje later komen Roy en Manon elkaar weer tegen in de Bahama Bay. Tussen Manon en Roy bloeit iets op, en na een tijdje trekt Manon bij Roy in. Ze weet nog niet dat Roy zich bezighoudt met verkeerde zaken; hij vertelt Manon dat hij in tweedehands auto’s handelt, maar in werkelijkheid steelt hij de auto’s met Frank en levert ze af bij Tony, die ze dan weer doorverkoopt. Als Tony en Frank worden betrapt en ingerekend, weet Roy te ontkomen.
In café Woody’s Place ontmoet Roy Sjors, een “zakenman” die in drugs handelt. Roy wordt gevraagd koerier te spelen. Manon ziet Roy weggaan en thuiskomen, maar mag niet vragen waar hij is geweest, dan doet Roy dat ook niet bij haar. Roy geeft Manon elke dag een paar honderd gulden, zodat ze kan shoppen met haar vriendinnen. Manon vermoedt niets. Roy vind het een perfect baantje, hij hoeft alleen maar een paar uurtjes te wachten op pakketjes in een parkeergarage en ze rond te brengen, en daar verdiende hij dan een paar duizend gulden mee.
Na dit een paar keer te hebben gedaan, gebeurt er iets vreemds. De routine die er normaal altijd is in de parkeergarage, was er nu niet. Roy vertrouwde het niet. Toch ging hij door met de klus. Alleen de auto waarin hij normaal altijd de pakketjes wegbracht wilde maar niet starten. Na het een paar keer te hebben geprobeerd, besloot hij de pakketjes over te laden naar zijn eigen auto. Hij rijdt langzaam weg uit de parkeergarage, maar wordt ingesloten door twee auto’s. Hij wordt zijn auto uitgesleurd en de pakketjes worden eruit gehaald. De mannen steken zijn auto in de brand, gooien zijn mobiele telefoon in de sloot en rijden weg. Roy zit nu totaal in de nesten, hij moet aan Sjors de waarde van de verloren pakketjes terug betalen (16.000 gulden). Een paar dagen later vertelt Manon dat ze zwanger is. Roy word heel boos op haar, hij wil dat ze het kind laat weghalen. Manon wil het kind houden, maar Roy vind dat er niet nog meer problemen bij moeten komen dan er al zijn. Hij verzint verschillende manieren om binnen een week het geld voor Sjors bij elkaar te krijgen. Hij leent 2000 gulden bij de ouders van Manon, onder het smoesje dat ze meubels voor hun huis moeten kopen. Hij koopt van het geld een pistool bij Ad, een café houder, de rest vergokt hij om aan meer te komen, wat hem niet lukt. Roy weet dat Ad heel rijk is, omdat hij overal coffeeshops bezit. Roy gaat mee naar huis met Ad en uit wanhoop vermoordt hij hem. Hij steelt 4.000 gulden van Ad en zorgt dat er geen sporen achterblijven. Manon ziet hem ’s nachts om 4 uur thuiskomen met zijn kleren vol bloed, en vraagt wat er is gebeurd. Roy zegt niks, alleen dat ze haar mond moet houden en als iemand vraagt hoe laat hij thuis was gekomen moest ze zeggen half drie.
Manon leest een dag later in de krant dat er een caféhouder is vermoord, en vraagt aan Roy of hij het heeft gedaan. Ze ziet aan Roy dat hij het was. Dan beginnen voor Manon de echte problemen pas. Ze krijgt de politie op bezoek en ze moet liegen om Roy niet te verraden. Manon wordt helemaal gek van iedereen die op haar afkomt, en Roy die steeds vaker weg is, op de vlucht voor de politie, die ondertussen achter hem aanzit. Manon kan niet langer liegen, en vertelt de waarheid aan de politie. Roy wordt opgepakt en komt voor de rechter. Hij wordt veroordeeld tot 15 jaar cel, maar zijn advocaat gaat in hoger beroep en weet hem vrij te spreken. Manon wordt ontzettend bang en komt bijna niet meer buiten. Ze kan niet meer in hun eigen flat blijven, omdat Roy er een sleutel van heeft en zo binnen kan komen. Ze gaat naar haar buurvrouw Wendy, met wie ze goed op kan schieten. Wendy vangt haar op en verzorgt haar, want Manon heeft geen geld meer. Manon is ondertussen bijna 8 maanden zwanger, en ze is bang dat als Roy haar te pakken krijgt dat hij het kind ook wat aan doet. Ze wil niet terug naar haar ouders, want ze is bang dat ze haar hebben verstoten. Ze heeft ook al haar broer verloren. Haar ouders zijn er nog erg verdrietig om.
Roy komt in de gevangenis, toen hij voorwaardelijk vast zat, Rolf tegen, waarmee hij goed overweg kan, ook nadat hij vrijgesproken is.
Manon kan niet meer tegen het dreigen van Roy en verhuist samen met Wendy naar een flat in de Bijlmer.
Ondertussen verzint Roy een plan om Sjors om zeep te helpen. Hij had zijn pistool weer terug, dat hij bij Angelo had achtergelaten, zodat de politie het niet kon vinden. Hij wilde van Sjors af. Hij had hem precies waar hij hem wilde hebben maar durfde hem niet te vermoorden. Als Sjors hem aanvalt schiet hij alsnog en hij denkt dat Sjors dood is en dat hij af is van zijn geldproblemen. Maar Sjors leeft nog en hij wil wraak. Zelf is hij te zwak om Roy terug te pakken, maar hij stuurt Willem, zijn bodyguard erachter aan.
Rolf en Roy zijn goede vrienden geworden nadat ze elkaar hadden ontmoet in de gevangenis en doen beide klusjes voor Angelo. Toch begint het verraad van Manon aan hem te knagen, hij besluit alsnog Manon op te zoeken en haar terug te pakken op een of andere manier. Op een sluwe wijze komt hij achter haar nieuwe adres en neemt Rolf mee om op Wendy te letten. Maar eenmaal daar komt Rolf erachter dat Manon zijn zusje is en houdt Roy tegen.

Er ontstaat een grote vechtpartij tussen Rolf en Roy, en het lijkt dat Roy aan het winnen is, maar dan komt onverwacht Willem langs om Roy een kopje kleiner te maken. Er ontstaat een vechtpartij en Roy wordt van het balkon afgegooid, wat hij niet overleeft.

Personages: de twee hoofdpersonen zijn Roy en Manon. Roy is een harde jongen, hoewel hij soms ook heel zachtaardig, liefdevol en behulpzaam over kan komen. Hij is 23 jaar en is – volgens Manon – een knappe jongen. Roy heeft een egoïstische persoonlijkheid. Hij slaat en bedreigt Manon als ze niet doet wat hij wil, hij vermoordt Ad omdat hij geen geld van hem krijgt en hij wil geen kind omdat hem dat nog meer problemen zou bezorgen. Kortom: alles wat hij doet, is om te zorgen dat zijn persoonlijke situatie zo gunstig mogelijk is. Roy verdient zijn geld met klussen in het criminele circuit. Wanneer dat fout gaat, wil hij daar een ander voor op laten draaien. relatie met zijn vader had, maar wat er dan precies aan de hand is, is niet duidelijk.
Manon is een meisje van negentien jaar. Lang haar Ze heeft een lief, zachtaardig karakter en wil het liefst alles voor iedereen goed doen. Dat gaat natuurlijk niet, waardoor ze gaandeweg het verhaal steeds verder in een dip raakt. Ze stopt met werken, waardoor ze financieel afhankelijk wordt van Roy. Hierdoor wil ze niet meer bij hem weggaan. Manon is iemand die overal aan twijfelt, vooral aan het feit of ze Roy moet aangeven of niet.
De belangrijkste bijpersonen zijn Wendy, Sjors, Willem en Ad. Wendy is de buurvrouw van Manon en Roy. Ze is Surinaamse en gaandeweg het verhaal wordt ze een goede vriendin van Manon. Ze helpt Manon uit Roy’s handen te blijven als hij weer vrijkomt. Dit doet ze, omdat ze zelf ook veel problemen met haar vriend heeft gekend. Sjors en Willem zijn twee mannen die meedraaien in het criminele circuit. Sjors is de baas: hij regelt alles. Willem is een soort bulldozer die alle vuile klusjes opknapt. Ad is een cafébaas en koffieshophouder. Hij wordt door Roy vermoord omdat hij hem geen geld wil lenen.

Schrijfstijl: niet te lange zinnen, leest makkelijk weg. Veel dialogen.

Tijd en ruimte
Tijd: Het verhaal speelt zich af in deze tijd, je komt al diverse moderne dingen tegen; drugs en moderne pistolen, gokkasten… De vertelde tijd is ongeveer een half tot driekwart jaar denk ik, het is niet goed uit het boek te halen wanneer de ene dag eindigt en de andere begint, je kunt het een klein beetje uit de gebeurtenissen halen. Het verhaal speelt zich in chronologische volgorde af, er zijn weinig tot geen flashbacks of flashforwards. Er zijn alleen tijdsprongen van een paar uurtjes hooguit, tijdverdichtingen zijn er niet veel, je krijgt veel details erbij.

Ruimte:
De belangrijkste plaatsen waar het verhaal zich afspeelt zijn de flat van Roy en Manon, het café Woody’s Place en op straat; een klein stuk van het boek in de gevangenis waar Roy later zit (allemaal in Amsterdam).


Vertelwijze: er is een personale verteller, het is geschreven in een hij-/zij-perspectief. Soms is er een alwetende verteller. Hij pakte Roy bij een arm en trok hem hardhandig mee. ‘goed, we gaan ’s kijken wat er van jouw auto overgebleven is.’

Thema: twijfel. Omdat er veel dingen zijn waartussen Roy en Manon moeten kiezen en dan moeten ze heel veel twijfelen. Bijvoorbeeld Manon weet niet of ze Roy wel of niet moet aangeven bij de politie en Roy weet niet of hij Sjors wel of niet moet vermoorden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Tweestrijd door René Appel"