Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Turks fruit door Jan Wolkers

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
Boekcover Turks fruit
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1014 woorden
  • 14 oktober 1999
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
25 keer beoordeeld

Boekcover Turks fruit
Shadow
Turks fruit door Jan Wolkers
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Gegevens over het boek Jan Wolkers, Turks Fruit. 36e druk. Meulenhof, Amsterdam, 1983(1e dr.1969). Als motto is er een citaat van Kuifje uit: “Vlucht 714”. Er is geen opdracht. Er zijn geen illustraties. Er zijn 214 pagina’s, 19 ongenummerde hoofdstukken en het bestaat uit een deel. Inhoud De hoofdpersoon is Erik Vonk die verliefd werd op Olga waarop een zeer hartstochtelijke relatie volgde en ze trouwde daarop. De “verkankerde” moeder van Olga met slechts een borst te wonende in Alkmaar. Olga’s vader mocht Erik zeer. Hij had een zakenrelatiegeschenkenbureau. Hij was altijd gek op de Radetsky mars en dan ging hij altijd heel hard zingen en het was als volgt: tieten kont, tieten kont, tieten kont, kont, kont, tieten kont, tieten kont, tieten kont, kont, kont, tieten kont, kont, kont, tieten kont, tieten kont, tieten kont kont kont etc. Helaas stierf hij en hij werd gecremeerd. Erik was kunstenaar die in Amsterdam woonde. Olga stond vaak model voor hem. Opeen dag moest Olga model staan met pop in d’r armen en daar was ze heel bang voor, want als klein kind werd haar altijd wijsgemaakt dat die afgezette borst haar schuld was want zou die borst er hebben afgeknabbeld. Olga was als de dood voor kinderen en ook voor poppen want ook die deden haar eraan denken dat als ze kinderen zou krijgen ze haar borsten zou kwijtraken. Een keer had Olga’s moeder een feestje gegeven in een Indisch restaurant. Olga zat de hele tijd te flirten met een wat tengere man. Nadat Erik over de tafel had gekost gaf hij Olga een harde stomp in haar oog. Erik en Olga gingen nu weer scheiden en Olga trouwde nog met twee andere mannen. Haar eerste man was in Amerika en haar tweede man was in het Midden-Oosten. Met de man uit Amerika was het al snel weer over. In het Midden-Oosten kreeg Olga last van haar eierstok en als haar man dan na een lange tijd werken weer thuiskwam en hij niet met haar naar bed kon mishandelde hij haar. Toen Olga weer in Nederland was werd ze erg ziek en ze bleek een hersentumor te hebben. In haar hoofd werd ‘een deurtje’ gemaakt zoals ze het zelf noemde. Bij de operatie hadden ze de wortels laten zitten want anders zou ze verlamd raken. Die wortels probeerde ze verder weg te krijgen door bestraling. De tumor was zo groot als een stuk toiletzeep. De dokter zei ook nog dat de bestraling uitstel van executie was. Erik kwam zo’n beetje elke dag bij Olga op bezoek en nam dan bloemen voor haar mee; zelfs toen ze niets meer kon zien. Olga vond het heel erg dat ze geen haar meer had en Erik kocht daarom een pruik voor haar waar Olga was er erg blij mee was. Toen Olga uiteindelijk stierf hield ze de pruik op haar hoofd gedrukt en Erik besloot om Olga met de pruik op te begraven. Vertelsituatie Het verhaal is geschreven in de ik-vorm als belevend ik. Het perspectief is gezien door Erik’s ogen.
Personages Erik Vonk en Olga zijn de hoofdpersonen en haar ouders komen er ook in voor. Erik is een jongeman die door het boek heen vele vrouwen heeft versierd. Hij werkte hard met het beeldhouwen enzo en was aardig voor Olga maar hij kon niet met haar moeder omgaan. Olga was een uiterst mooie dame die op haar rode haar, sproeten en stifttanden niet werd beschreven op haar cruciale delen na dan. Olga’s vader was een vadsige man die Erik een prima jongen vond en het maakte hem allemaal niets uit wat Erik als kunstenaar verdiende want hij was blij dat zijn dochter tenminste gelukkig was met Erik. Haar moeder was een secreet tot en met die charmes van lucht had. Zij stond de relatie telkens in de weg en zij koos dan vaak voor haar moeders kant. De tengere man bij het Indische restaurant die met Olga op de gang ging zoenen was belangrijk voor het verhaal, haar moeder ook want zij hitste de ruzies vaak op. Tijd Het verhaal speelt zich af rond de 70er jaren; het wordt er verder niet genoemd maar ik leidde het er vanaf van waarneer het geschreven werd. Het verhaal speelt zich af in ongeveer drie jaar. Het stuk met de rits werd zeer uitvoerig beschreven. Wat de functie hiervan is weet ik niet maar ik denk dat het gewoon een grote bron van inspiratie voor Jan Wolkers was. In de tijd dat Olga weg was werd zeer kort beschreven omdat er hier toch niet zoveel gebeurde. Het verhaal werd van de hak op de tak geschreven. Ruimte Het verhaal speelde zich af in Amsterdam maar het was niet echt overduidelijk merkbaar. De ruimte speelde voor mij geen rol want het maakte niet echt deel uit van het verhaal. Thematiek Enkele motieven zijn dat het uitgaat tussen Olga en Erik en hij wil dat zij terugkomt. Ook seks komt erg veel terug. Het thema is de hartstochtelijke relatie die stukloopt. De titel “Turks Fruit” komt niet steeds terug maar uiteindelijk wilde Olga in het ziekenhuis iets zoets eten en Erik nam op een dag eens wat Turks fruit mee. Stijl Het boek was geschreven in vulgaire taal met weinig dialoog en veel monoloog. Literatuurgeschiedenis “Turks Fruit” was geschreven door Jan Wolkers. Jan Wolkers was geboren in Oegstgeest. Eerst had hij op de schildersacademie gezeten en later maakte hij ook beelden. In Amsterdam maakte Jan Wolkers laatst op de oosterbegraafplaats het nieuwe Auschwitzmonument. Enkele van zijn boeken zijn: Turks Fruit, De doodshoofdvlinder, De perzik van onsterfelijkheid, Terug naar Oegstgeest en kort Amerikaans.
Eigen mening Toen ik dit boek de eerste keer had gelezen vond ik het nogal onsamenhangend door de vele flashbacks maar toen ik het boek voor de tweede keer las werd alles gelijk duidelijk. Doordat het boek zo smeuïg geschreven was heb ik mijzelf er nooit tot moeten zetten om het boek te lezen. Ik heb er een goed gevoel over dat ik dit boek gelezen heb en ik zal het aan iedereen aanraden!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Turks fruit door Jan Wolkers"