Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Turks fruit door Jan Wolkers

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Turks fruit
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1750 woorden
  • 18 maart 2019
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
4 keer beoordeeld

Boekcover Turks fruit
Shadow
Turks fruit door Jan Wolkers
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Inleiding

  1. Zakelijke gegevens
  2. Verwachtingen
  3. Informatie over de Auteur
  4. Verloop van het verhaal
  5. Personages A
  6. Personages B

Zakelijke gegevens

Titel: de titel van het boek is Turks fruit.
Auteur: de auteur van het boek is Jan Wolkers
Uitgeverij: De uitgeverij is Meulenhoff
Eerste Uitgave: de eerste uitgave van dit boek is 1969.
Het boek van ons is de vierenvijftigste druk uit 2016
Aantal pagina’s: het boek heeft 189 bladzijdes

Verwachtingen

naam 1
Ik verwacht dat het boek saai is omdat de omslag er erg saai uit ziet. De omslag is een zwarte kleur met gekleurde letters. Ik denk wel dat de titel ergens voor staat, en dat de kleurrijke letters wel een betekenis hebben.

We kwamen op dit boek omdat het als voorbeeld werd genomen door de docent toen iedereen een boek moest gaan kiezen. (Er was nog niets uit gelezen). We dachten dat het handig zou zijn om dit boek te nemen zodat we gelijk konden beginnen met lezen.

naam 2
Ik was in de eerste instantie al een beetje sceptisch over het boek. Ik had er al wat verhalen over gehoord en de titel kwam mij ook niet onbekend voor. Toen ik een recensie las daarentegen, leek het mij wel wat. Ik werd nieuwsgierig door de titel. Ik vroeg me vooral af waarom het zo heette. Was de hoofdpersoon Turks? Of was het meer symbolisch bedoeld? De omslag is vrij neutraal, dit maakte mij niet per se nieuwgierig. In een recensie werd beschreven dat er ‘wat erotiek’ in zou voorkomen, al lag de nadruk vooral op romantiek. Ik hou wel van romantiek, als het niet té wordt. In de klas vertelde onze docent ook over Turks fruit als voorbeeld. Iedereen was bezig met het zoeken naar een boek en wij vonden Turks fruit wel een goed idee. Zo konden we het boek meteen halen zonder er lang voor in de rij te hoeven staan.

naam 3:
De verwachtingen die ik had over het boek was vooral dat het niet een heel moeilijk boek zou zijn, met weinig oud taalgebruik. Dat leidde ik af uit de omslag van het boek, wat best simpel maar wel opvallend was. Mijn versie bevatte geen flaptekst of iets dergelijks waardoor ik geen idee had waar het boek over zou gaan.

Informatie over de auteur

Turks Fruit is geschreven door Jan Wolkers en verscheen in boekenwinkels in 1969. De motivatie voor hem om dit boek te schrijven was om de relatie die hij beëindigd had met Annemarie Nauta, zijn tweede vrouw. Het overlijden in het boek van de personage Olga aan de gevolgen van kanker, symboliseert het rouwproces na het verbreken van de relatie met Annemarie. Rond de tijd dat Turks Fruit werd uitgebracht was Jan Wolkers al wel een wat bekendere schrijver. Zes jaar voor Turks Fruit werd hij bekend met het boek Een Roos Van Vlees (1963). Jan Wolkers heeft meerdere prijzen aangeboden gekregen in zijn carrière, maar heeft er velen afgewezen om verschillende redenen, de enige prijs die hij heeft aangenomen is de Busken Huetprijs voor zijn essays Tarzan in Arles.

Verloop van het verhaal

Olga is dé liefde van Erik. Ze zien elkaar voor eerst als Olga stopt voor Erik wanneer hij staat te liften. Dit leidt tot een auto-ongeluk. Daarna zien ze elkaar pas weer na 2 maanden, op dat moment gaan ze samenwonen en trouwen. Erik vindt de vader van Olga een vriendelijke en grappige man. De moeder van Olga is een wat minder leuk persoon. De moeder van Olga geeft de vader te vet eten waardoor hij te dik is en hij aan obesitas overlijdt. De moeder van Olga zit te stoken tussen de relatie van de Olga en Erik. Op een gegeven moment leidt dit er toe dat Olga Erik inruilt voor een zakenman die Olga door haar moeder leert kennen. Erik komt in een groot zwart gat te recht. Na een tijdje gaat Erik weer aan het werk. Wanneer Olga en Erik elkaar weer tegen komen na een jaar, verteld Olga over haar trouwplannen en het plan om met haar man mee naar Amerika te verhuizen.

Na een paar maanden staat Olga weer voor de deur, haar huwelijk in Amerika is voorbij. Olga was in Amsterdam voor een dokter, want ze had veel klachten. Na het bezoekje blijkt dat Olga een hersentumor heeft. Ze ligt snel in het ziekenhuis. Ze is ongeneselijk ziek. Olga wordt kaal en raakt blind. Erik blijft Olga op zoeken, ze bang is dat ze haar tanden verliest, daarom wilt ze alleen nog de zachte snoepjes turksfruit eten. Na een tijdje overlijdt ze.

OPDRACHT B

Erik: Beeldhouwer, de ik-persoon in het verhaal. Je beleeft alles via zijn hoofd. Zijn gevoelens en gedachten zijn zeer specifiek opgeschreven. Hij kan lang denken over een bepaalde situatie of onderwerp. Hij denkt in momenten en gevoelens. Zo krijg je een goed beeld van hoe hij met dingen omgaat. Hij is helemaal in de ban van Olga, zijn vrouw. Hij kan vaak niet met en niet zonder haar. Hij bedrijft vaak de liefde met Olga in zij atelier in Amsterdam. Erik kan zijn verlies (van Olga) maar niet begrijpen. De schuld legt hij bij zijn schoonmoeder, waarmee hij vanaf het begin een haat-relatie heeft. Ik vind dat Erik soms heel veel zelfmedelijden heeft en Olga moet leren loslaten. Ook vind ik het erg dat hij gebruik maakt van andere vrouwen om haar te vergeten. Hij is zo geobsedeerd, het is soms bijna eng. Wel vind ik het mooi dat hij zo veel voor haar over heeft. Hij is letterlijk alles in staat te doen om haar gelukkig te maken.

Citaten Erik:

‘Thuis dook ik verdoofd van ellende op mijn bed en ik wist zelf niet of ik nou geslapen had of half bewusteloos was geweest toen ze me midden in de nacht belde. Ze zei, dat ik zeker wel begreep dat ze niet meer thuis zou komen.’

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

‘Thuis dook ik verdoofd van ellende op mijn bed en ik wist zelf niet of ik nou geslapen had of half bewusteloos was geweest toen ze me midden in de nacht belde. Ze zei, dat ik zeker wel begreep dat ze niet meer thuis zou komen.’

‘Als ik zonder eraan te denken de keuken inkwam en dan vanuit mijn ooghoek ineens die zijden sjerp zag bewegen in de zon. Dan sloeg het door me heen met schrik en blijdschap dat ze teruggekomen was.’

‘De kunst kon niet tegen haar op. Ik zou er wel weer eens aan beginnen, maar ik moest eerst mijn waanzinnige verliefdheid botvieren’

‘Ik pakte het papier uit haar handen, leende haar vulpen en schreef erop: WAT JE OOK GEDAAN HEB, WAT JE DOET OF ZULT DOEN, WAAR JE OOK HEEN GAAT, IK BLIJF ALTIJD VAN JE HOUDEN! En daaronder mijn handtekening.’

Zoals je ziet is hij heel gek op Olga. Van dit soort zinnen staan er heel wat in. Eigenlijk draait heel het boek om zijn liefde voor haar en de vraag waarom ze hem verliet. Een duidelijk antwoord op deze vraag komt er niet echt. Aan het einde maakt het ook niet echt meer uit voor hem. Hij raakt haar sowieso kwijt…

 

Olga: de Vrouw van Erik, haar stemming kan snel veranderen. Ze is erg beïnvloedbaar door haar moeder. Ze geniet van kleine dingen en ook van alle aandacht die Erik haar geeft. Ze is vrij mysterieus en ik vind het moeilijk haar gedachtegang te snappen. De keuzes die ze maakt, haar pijn wegstoppen en nooit over haar trauma’s willen praten. Ze wordt beschreven als een zeer knappe vrouw, een type waar veel mannen voor vallen. Ze is zelf ook heel ijdel en dit komt vaak in het boek naar voren. Zelfs aan het eind van haar leven is ze nog bezig met haar ‘looks’. Ze ging ook vreemd in een restaurant met een man, puur om Erik jaloers te maken. Dit soort keuzes die ze maakt vind ik heel vreemd en hier kan ik me slecht in inleven. Egoïstisch zijn kan ze goed, vaak denkt ze alleen aan zichzelf en als er iets gebeurd wat haar niet zint gaat ze naar haar moeder.

Citaten (over Olga, want de ik- persoon is als enige aan het praten) Olga:

‘Omdat Olga zo mooi is, wordt ze ook erg ijdel. Ze wil er altijd mooi uit blijven zien en de mooiste blijven.’

“Toen ik haar voor ’t laatst gezien had – niet afstotelijker dan ze er de laatste tijd had uitgezien – en de dokter met mij opliep door de gang vroeg hij of hij die pruik soms voor me moest bewaren omdat ze meteen gekist zou worden en naar het crematorium in Velsen zou gaan. Ik zei dat ze hem moest ophouden. Dat ze het zelf zo gewild had.’

‘Toen ik haar eraan herinnerde dat ze pas een paar maanden bij met vandaan was, begon ze te lachen en zei dat ze net als Picasso allemaal perioden had.’

De vader van Olga: Een zeer sombere man. Hij houdt wel van een beetje humor en tegen Erik is hij ook sympathiek. Hij kan weinig meer vanwege zijn gewicht en wordt ook zeer vertroeteld door zijn vrouw. Ze doet dit niet uit liefde. Het is juist heel gemeen want hij hoort zich aan een dieet te houden. Al het ongezonde eten wat ze hem voorschotelt wordt uiteindelijk zijn dood. Hij lijkt er niet echt iets aan te willen doen. Hij komt depressief en mistroostig op mij over. Al heeft hij wel meer gevoel dan zijn vrouw. Hij heeft weinig invloed in de relatie van Olga en Erik. Aan de ene kant heb ik medelijden met hem. Hij lijkt heel eenzaam en ongelukkig. Aan de andere kant vind ik dat hij er ook wel iets van kan maken. Gelukkig worden lijkt hem niet echt te interesseren. Je kan er ook zelf wat van maken en bijvoorbeeld op dieet gaan!

Citaten vader van Olga (Hermes)

‘Hij zei, en ik dacht dat hij probeerde te glimlachen: ‘Ken je die mop van die twee jongens die naar Parijs gingen.’ Hij wachtte een hele poos. Toen zie hij moeizaam: ‘Die gingen niet.’ En hij herhaalde het nog eens, bijna niet hoorbaar meer. Toen raakte hij bewusteloos. Twee uur later stierf hij zonder bij bewustzijn te zijn gekomen.’

‘Hij was toen al een hoop blubber en het vocht kwam door de matras heen, zodat er kwistig met de eau de cologne in huis gesprenkeld moest worden om de weeë geur van verrotting te verdrijven.’

‘En dan zat hij weer heel lang te trillen van het lachen als een pudding tijdens een bombardement.’

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Turks fruit door Jan Wolkers"