Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Troostkind door Loes den Hollander

Beoordeling 7.1
Foto van Cees
Boekcover Troostkind
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Docent | 3416 woorden
  • 17 juni 2012
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
19 keer beoordeeld

Boekcover Troostkind
Shadow

Voor de buitenwereld lijkt het een gewoon gezin, dat het verlies van het jongste kind heeft verwerkt. Maar het ligt anders. Een van hen heeft de kenmerken van een tijdbom en brengt de anderen regelmatig in beroering. En in conflict. Astrid van Velzen is de moeder van dit gezin en op een dag in juni ontdekt ze iets wat niet alleen een gevoelige snaar raakt, maar ook de…

Voor de buitenwereld lijkt het een gewoon gezin, dat het verlies van het jongste kind heeft verwerkt. Maar het ligt anders. Een van hen heeft de kenmerken van een tijdbom en brengt…

Voor de buitenwereld lijkt het een gewoon gezin, dat het verlies van het jongste kind heeft verwerkt. Maar het ligt anders. Een van hen heeft de kenmerken van een tijdbom en brengt de anderen regelmatig in beroering. En in conflict. Astrid van Velzen is de moeder van dit gezin en op een dag in juni ontdekt ze iets wat niet alleen een gevoelige snaar raakt, maar ook de voorbode blijkt te zijn van geweld en dreiging. Ze vermoedt dat haar zoon hier iets mee te maken heeft. Hoever ga je als moeder om de daden van een kind goed te praten? Hoe lang lukt het je de andere kant op te kijken? Wat moet er gebeuren om je zover te krijgen dat je ingrijpt?

Het antwoord blijkt alle perken te buiten te gaan.

Troostkind door Loes den Hollander
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

 Feitelijke gegevens
Titel:  Troostkind
Oorspronkelijke titel: idem
Auteur: Loes den Hollander
Verschijningsdatum 1e druk: april 2012
Gebruikte druk:1e
Aantal bladzijden: 352
Uitgeverij: Karakter
Verfilmd als: n.v.t
Verslag geschreven door: Kees van der Pol

Biografie auteur
Loes den Hollander stopte in 2006 met haar baan als leidinggevende in een verzorgingstehuis en stortte zich daarna op het schrijven van thrillers. Dat doet ze overigens in een moordend tempo. Het valt niet te ontkennen dat de eerste thrillers spannend waren en een goede opbouw hadden, maar naarmate het tempo van produceren op twee boeken  per jaar gehandhaafd bleef, zakte ook het niveau van haar werk. De recensies van goede crimesites werden steeds minder lovend, maar een schrijfster als Loes den Hollander kent fanatieke gelovigen waardoor het financieel interessant blijft  boeken  te produceren. In de grote landelijke dagbladen wordt ze nauwelijks gerecenseerd.

Flaptekst
Voor de buitenwereld lijkt het een gewoon gezin, dat het verlies van het jongste kind heeft verwerkt. Maar het ligt anders. Een van hen heeft de kenmerken van een tijdbom en brengt de anderen regelmatig in beroering. En in conflict. Astrid van Velzen is de moeder van dit gezin en op een dag in juni ontdekt ze iets wat niet alleen een gevoelige snaar raakt, maar ook de voorbode blijkt te zijn van geweld en dreiging. Ze vermoedt dat haar zoon hier iets mee te maken heeft. Hoever ga je als moeder om de daden van een kind goed te praten? Hoe lang lukt het je de andere kant op te kijken? Wat moet er gebeuren om je zover te krijgen dat je ingrijpt?
Het antwoord blijkt alle perken te buiten te gaan.

Motto
Zoals in de laatste thrillers gebruikelijk is, schrijft Loes den Hollander haar eigen motto. Ook deze keer is dat een modern gedicht.
Mijn handen reiken naar
een lege wereld om me heen,
waar ben je toch
Mijn oren zoeken naar
bekend geluid,
maar vinden diepe stilte.
Hoe zie je er nu uit,
heb je gevoel, bewustzijn,
zweef je rond,
verkeer je in het licht
Of in de duisternis?
Net zag ik nog een zonnestraal|die op een tak viel van de perenboom,
de straal liet een klein blaadje glinsteren.
Was jij dat soms?

Het meest waarschijnlijk is dat de inhoud van dit gedicht verwijst naar de moeder-zoonrelatie tussen Astrid en Bjorn. Hij is namelijk dood, maar ze draagt hem nog altijd in haarzelf mee, het is haar troostkind.

Opdracht
Er is geen opdracht.

Eerste zin van het boek
“Toen ze die ochtend opstond, was ze het beslist niet van plan. Er moest iets gebeuren, dat was duidelijk. Er moest een afdoende oplossing gezocht worden voor een precair probleem. “(blz. 7) 

Samenvatting
Astrid van Velzen (46 jaar)  is getrouwd met Charles, de  eigenaar van een garagebedrijf. Zij hebben twee kinderen:  Bjorn (28) en Jolien (23). Beiden wonen nog thuis.  Bjorn werkt bij zijn vader.  Astrid runt thuis een zaakje in tweedehandse bruidsjurken. Ze koopt jurken op, hangt ze op haar zolder uit en verkoopt ze aan bruiden die niet te veel willen besteden aan een dure jurk. In de tijden van crisis is dat een florerende bezigheid.
Hun derde kind, Meike, is 5 jaar geleden bij een ongeluk (ze stak een rijqweg over toen er een auto aan kwam) om het leven gekomen. Zij was toen vijf jaar, en die gebeurtenis heeft nog steeds een grote impact op het hele gezin. Herhaaldelijk wordt deze Meike, die dus een nakomertje was, in het verhaal genoemd.
Astrid heeft haar eigen moeder, een Jehova's getuige, al 29 jaar niet gezien. Op het moment dat zij aangaf niet gedoopt te willen worden en geen evangelisatiewerk te willen doen, werd zij het huis uitgezet. Ze was toen 17 jaar en woonde in Emmen. Ze kende Charles net en kon bij hem en zijn ouders terecht. Omdat ze de opvattingen van het geloof niet meer onderstreepte ( ze vond het veel te  streng) werd ze geëxcommuniceerd. De lezer komt dit te weten in gecursiveerd gedrukte hoofdstukken, waarin de personale vertelster Astrid in een ik-vertelster verandert. Ze vertelt het verhaal van haar jeugd en haar gevoelens daarover namelijk in een door haar op haar mobiele telefoon opgenomen verslag aan haar afwezige moeder.

Op een dag belt Gina, de hulp van Astrid, dat zij niet kan komen. Zij wordt later door haar zus gevonden. Ze blijkt te zijn vermoord. Een tijdje later hoort Astrid een bericht over een vrouw die vermoord werd in een snackbar in Hoorn. Deze vrouw had een tijdje daarvoor nog een trouwjurk bij Astrid gekocht. De zus van Gina, Rita, blijkt opeens ook vermist te zijn en dan zijn er ook nog raadselachtige moorden op twee vijfjarige meisjes in een stadspark. Tot overmaat van ramp wordt ook Sietske, de nieuwe hulp en een vriendin van Rita, vermoord aangetroffen.
Dit alles kan bijna geen toeval meer zijn, want haar zoon Björn lijkt bij alles betrokken te zijn.  Astrid probeert uit alle macht haar gedachten en verdachtmakingen met betrekking tot Björn weg te stoppen.  Ze is  getraumatiseerd door haar verleden, probeert de spil van het gezin te zijn, maar eigenlijk kan ze dit niet aan. Charles en Bjorn kunnen niet echt met elkaar overweg; ze hebben vaak ruzie over het werk in de garage en Charles verwijt Astrid dat ze Bjorn dan beschermt, hem de hand boven het hoofd houdt. Bjorn is een lastige jongen, heeft demonen in zijn hoofd die soms de overhand hebben, waardoor hij onhandelbaar wordt. Hij doet precies waar hij zin in heeft en hoewel Astrid vaak zo haar bedenkingen heeft over het doen en laten van haar zoon, blijft ze hem toch onvoorwaardelijk steunen. Zo zeg hij op het ene moment dat hij een appartement voor zichzelf gaat kopen en dat hij geen hypoheek nodig heeft. Hij heeft een vet bedrag op zijn bankrekening, waarvan hij beweert dat hij het in het casino heeft gewonnen. Later weigert hij dan weer het huis te kopen en hoort Astrid dat haar hulp Gina het bedrag van haar bankrekening had gehaald en dat dit afkomstig zou zijn uit de onderwereld.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Jolien lijkt als enige ‘normaal’ te functioneren; ze probeert vaak de ruzies tussen de andere gezinsleden te sussen en ongemerkt is zij eigenlijk de bindende factor in het gezin. Toch ontloopt ook zij haar portie problemen niet. Ze heeft een vriend die haar eerst aan de kant zet, omdat hij zijn ex weer terug wil en een paar dagen wordt ze zelfs in elkaar gebeukt. Maar die heeft spijt en wil Jolien later terug, maar die is gelukkig niet van gisteren.

Astrid komt erachter dat Björn wel degelijk de vrouw in de snackbar heeft gekend die bij haar een bruidsjurk had gekocht en die vermoord is gevonden. Ook vindt ze de zegelring van Gina in een keukenlade. Al ze haar zoon daarmee confronteert, bekent hij dat hij een verhouding met deze oudere vrouw heeft gehad. Wanneer ze met hem praat, vertelt hij dat hij nog steeds moeite heeft met het overlijden van zijn zusje. Hij was toen 23 en zij 5.

Maar de verdenkingen gaan steeds verder: via een uitzending op tv ziet ze hoe de man gekleed was die de kinderen in een park heeft vermoord. Ze vindt die kleren in haar huis. Björn begraaft ze en verbrandt ze dan: hij geeft zijn moeder ook opdracht andere kinderkleren (een jurkje, sokken, een slipje) te laten verdwijnen. Wanneer Charles naar Amerika is vertrokken voor familiebezoek, krijgt Astrid na een gesprek met Björn steeds meer argwaan: hij blijkt over daderinformatie te beschikken. Hij zegt ook dat hij naar Emmen is geweest en contact heeft de moeder van Astrid.
Dan maakt ook Astrid de reis naar Emmen, maar haar buurman Vanboven zegt haar dat haar moeder een jaar daarvoor aan kanker is overleden. Dan begrijpt ze ineens wat er is gebeurd. Vanboven heeft namelijk dezelfde ogen als Björn. Toen ze 17 was, is ze op een avondje verkracht door de buurman en later bleek ze zwanger te zijn. Haar moeder (die zelf iets ad met de buurman, want haar man was al jaren daarvoor overleden)  daar  niet op in en zegt dat ze het kind moet beschouwen als een “troostkind.”

In Weesp is intussen ook het lijk gevonden van Sietske (de nieuwe hulp die teveel van Björn wist) en Björn bekent deze moorden. Hij wilde liever nooit geboren worden en kreeg een geweldige hekel aan zijn nieuwe zusje. Hij heeft haar dan ook opgestookt de weg over te steken toen dat eigenlijk niet kon. Dat is een klap voor Astrid. Björn vertrekt maar wordt in zijn stamcafé toegetakeld.  Hij wordt thuisgebracht en is dronken. Astrid legt hem op de kamer en de volgende dag is hij dood. Hij is allergisch voor wespen en hij is in de nacht  door een wesp gestoken. Het hor dat hem moest beschermen, staat niet voor het raam. Aan de lezer bekent Astrid dat zij het hor heeft weggehaald. Ze is verantwoordelijk voor zijn dood, maar ze heeft hem ook beschermd, omdat hij nu niet wordt opgepakt en veroordeeld. Er zijn immers geen bewijzen. Het geld van Gina dat toch crimineel geld is, wordt besteed aan de opleiding van Jolien.

De ik-hoofdstukken (de opnamen via de mobiele telefoon voor Astrids moeder) wist ze uit haar digitaal geheugen. Daarin bekent ze ook de moord op buurman Vanboven. Ze is naar Emmen gereden en heeft hem gewurgd.
Dat is de inhoud van de proloog, waarin ze heeft aangegeven dat er iets belangrijks staat te gebeuren.

Titelverklaring
De titel wordt letterlijk één keer geciteerd.  In haar jeugd is de hoofdfiguur Astrid zwanger geraakt door (zoals later in het verhaal blijkt) door een verkrachting van haar oudere buurman. Wanneer ze aan haar moeder dat opbiecht, antwoordt die dat ze het kind dan maar moet beschouwen als een “troostkind.” (blz. 300) Bjorn blijkt dat echter later allesbehalve te zijn: het is geen troostkind maar een zorgenkind.

Genre
Psychologische thriller
Whodunit   

Uitgewerkte thematiek en motieven
In deze thriller komen  weer veel motieven terug die al veel eerder een rol hebben gespeeld in andere boeken van Loes den Hollander. In dit opzicht blijft ze zich gewoon herhalen.
De gebruikte motieven zijn:
-          Moord: whodunit: er worden enkele moorden gepleegd. De grote vraag is eerst: wie heeft die gepleegd, de vervolgvraag wordt: waarom heeft Bjorn zich schuldig gemaakt aan de misdaden?
-          moeder-dochterverhouding.
Dit motief komt veel voor in de boeken van Loes den Hollander. In een ander boekverslag heb ik me als eens afgevraagd of dit een oorzaak heeft in haar eigen relatie met haar moeder. De moeder is in deze thriller lid van de Jehova Getuigen en  kent weinig liefde voor haar kind. Er mag weinig en dat leidt tot een relatie met Charles, met wie ze naar bed gaat. Ze wordt zwanger (van de buurman) en ook met dat bericht kan ze niet bij haar moeder terecht. Ze wordt verstoten uit de gemeenschap van de gelovigen. De moeder verbreekt de band met Astrid. Die spreekt 28 jaar later in haar mobiele telefoon waarmee ze opnamen maakt hoe de relatie met haar moeder is geweest.
-          geloof en geloofswaanzin.
Al eerder is dit een thema geweest in een boek van Loes den Hollander, nl. in “Broeinest”. Het betrof daar het streng christelijke milieu, nu is de sekte van de Jehova Getuigen aan de buurt. De sekte kent weinig liefde voor de leden en wie zich niet aan de strenge regel houdt, wordt buiten de sekte gezet en die persoon wordt het erg lastig gemaakt. (geëxcommuniceerd) . Dat geeft het verhaal wel enige diepgang.
-          moeder-zoonverhouding: Björn is het troostkind geworden, maar vanaf het begin blijkt het een zorgenkind te zijn met een gebruiksaanwijzing. Hij doet veel dingen die niet door de beugel kunnen en hij wordt vooral door zijn moeder beschermd. Het lijkt bijna wel op een Oedipusrelatie, gezien vanuit de moeder. Ze wil haar kind tegenover alles en iedereen beschermen,. Het gevolg is dat hij 28 jaar oud nog thuis woont. Zijn vader vindt dat het tijd wordt dat hij de deur uitgaat. Aan het einde van de thriller blijkt dat moeder Astrid ook schuldig is aan de dood van Björn. Ze haalt met opzet een hor voor het raam weg, waardoor hij door een wesp gestoken kan worden en aan de hyperreactie sterft. Ook voor een arrestatie met alle nadelige gevolgen heeft deze moeder Bjorn zo behoed. Je kunt ook teveel moederliefde tonen.
-          Wraak: dit motief speelt een grote rol. Björn neemt wraak op iedereen die hem maar dwars zit: Gina, Rita, Sietske. Uiteindelijk neemt ook Astrid wraak op de buurman die haar heeft verkracht. Ze wurgt hem.
-          Jaloezie: Björn is erg jaloers op zijn zusje Meike, dat een echt nakomertje is. Hij doet alles om haar het leven zuur te maken en is verantwoordelijk voor haar dood bij het oversteken
-        Psychische afwijking. Björn is slachtoffer van het verleden.
-        Schuldgevoel: Astrid loopt met schuldgevoelens rond.  Seriemoordenaar: Björn is verantwoordelijk voor de dood van enkele vrouwen en twee kinderen
-        Familiebetrekkingen: door de ingewikkelde karakterstructuur van Björn en het verleden van moeder Astrid zijn de onderlinge  betrekkingen in het gezin Van Velzen ingewikkeld en er vallen nogal eens harde woorden in felle ruzies.

Structuur en perspectief.
Het boek begint zoals vrijwel alle thrillers van Den Hollander met een proloog. Daarin gaat de personale vertelster (die je dan nog niet kent) iets doen wat ze eigenlijk niet van plan is. Maar het is wel iets gewelddadigs. Het is de bedoeling dat deze poloog de spanning opwekt bij de lezers: er staat iets vreselijks te gebeuren.
Daarna  wordt het verhaal opgebouwd in precies 100 hoofdstukken. De meeste daarvan hebben een personale vertelster, nl. Astrid van Velzen, de 46-jarige echtgenote van Charles. We leren haar gedachten en gevoelens kennen. De personale vertelster vertelt overwegend in de o.t.t.
Een aantal hoofdstukken (ongeveer om de vijf hoofdstukken) vertelt deze Astrid echter in de ik-vorm. Zij gaat dan naar haar zolder en spreekt in haar mobiele telefoon tot haar moeder. Zo kan ze haar verleden ontrafelen, d.i. aan de lezer bekend maken. Later wordt duidelijk dat ze daarmee begonnen is, toen haar moeder overleden was, zonder dat ze dat op dat ogenblik wist. Aan het einde van het verhaal wist ze de gesprekken van haar telefoon. Er staat namelijk belastende informatie op over haar betrokkenheid in de dood van haar zoon.  De stukken van de ik-verteller doorbreken vaak de chronologische volgorde van het verhaal, omdat ze de relatie met haar moeder en het geloof onthullen. Ook deze verteller vertelt voornamelijk in de o.t.t.  

De tijd en het decor van de handeling
Zoals gebruikelijk in al haar thrillers geeft de schrijfster nauwelijks data en jaartallen prijs. Wel weten we dat het begin van de thriller zich in de maand juni afspeelt. De vertelde tijd van de eerste hoofdstukken valt binnen een maand. Daarin worden veel feiten gepropt. Nadat de dood van Björn beschreven is, komt er veel tijdverdichting voor en wordt er een jaar kort samengevat in de laatste hoofdstukken. In dat jaar wordt de buurman door Astrid om het leven gebracht. Er wordt nergens een jaartal genoemd, maar uit wat impliciete tekstgegevens (er is een economische crisis, de terugval op de huizenmarkt) kan de lezer opmaken dat het een actueel verhaal is.

Het decor wordt deze keer wel onthuld. Het verleden en een klein deel van het heden speelt in het Drentse Emmen. Astrid gaat er in het boek één keer naar terug, maar hoort van de buurman die haar vroeger heeft verkracht, dat haar moeder een jaar ervoor gestorven is aan kanker.
Zelf woont Astrid met haar gezin in Weesp.

De stijl
Het is de bekende huis-, tuin -en keukenstijl van de schrijfster. In al haar thrillers komt die op hetzelfde neer. Veel details van gewone dagelijkse dingen. Het is de stijl van de oestrogeenthriller. ( de typisch vrouwelijke variant van een spannend boek)  De spanningsopbouw wordt vaak aan het einde van een overigens altijd kort hoofdstuk (3 à 4 bladzijden) met een cliffhanger bevestigd.

Slotzin
“Hij is altijd bij me.”
(Deze zin betreft haar zoon Bjorn, wanneer ze de buurman aankondigt dat ze hem wil bezoeken) Op dat moment is Bjorn dood, maar ze leeft nog iedere dag met hem in haar hoofd.

Beoordeling Scholieren.com
Loes den Hollander  schrijft sinds 2007 ongeveer twee thrillers per jaar. In het begin waren die (vond ik tenminste) best spannend. Ik was zelfs enthousiast over “Broeinest”. Maar er kwamen daarna thrillers die steeds weer over hetzelfde gingen en herhalingen lijken me altijd een truc van een uitgever om  het commerciële succes te continueren. Loes den Hollander heeft een grote schare fanatieke aanhangers, die nauwelijks kritiek op de schrijfster leveren.  Lever je wel kritiek  in recensies, dan word je door de uitgever (Karakter) geëxcommuniceerd. Je krijgt dan namelijk geen recensie-exemplaren meer. Ook de schrijfster kan slecht tegen kritiek (auteurs  lijken soms net topvoetballers). Toch ben ik de boeken van Loes den Holander blijven volgen om ze voor deze site te blijven beoordelen. Er worden namelijk veel boeken van haar verkocht
Dit boek behoort m.i. tot één van de betere. Het haalt niet meer het niveau van “Broeinest”,  maar het is zeker beter dan de laatste twee thrillers (o.a. Glansrol)
Op Crimezone (de best belezen website voor thrillers) is de  waardering drie sterren van de mogelijke vijf. Er wordt over weinig spanning gesproken. “De aanwijzingen die de lezer in het verhaal voorgeschoteld krijgt, zijn niet echt subtiel of verkapt weergegeven. Dit neemt uiteraard een deel van de spanning weg, maar toch zijn er nog een paar onverwachte ontwikkelingen en onthullingen die je als lezer niet direct aan zag komen. Dit zorgt ervoor dat niet het hele verhaal ál te voorspelbaar is. Troostkind ademt alleen maar negativisme uit, en maakt duidelijk dat moederliefde voor een groot dilemma kan zorgen.”(Diana Wienholds op 17 mei 2012) 

Om het plot naar een goed einde te brengen, wordt er door Den Hollander vaak een toevlucht genomen tot toeval of ongeloofwaardige feiten. (In dit boek is dit de dodelijke wespensteek)
Loes heeft vaak een deus ex machina nodig om het verhaal af te maken. Wie niet te kritisch is, vindt dat meestal  “een verpletterend einde.”
Tenslotte zou ik nog willen opmerken dat “Troostkind”eigenlijk meer een roman is dan een echte thriller. Je weet als lezer al heel snel dat Bjorn de dader van de gepleegde moorden is, want er is gewoon geen andere mogelijkheid. Er is geen ander personage dat in aanmerking komt.  Maar ja, een literaire thriller verkoopt  op de vliegvelden naar zonniger oorden nu eenmaal beter en in tijdens van crisis kun je het een uitgever niet kwalijk nemen als hij zijn Hollandse melkkoetje tot het uiterste exploiteert. Niet voor niets staat op dit boek een sticker met de  aankondiging dat er meer dan 600.000 boeken van de schrijfster zijn verkocht. Ik besef wel dat ik ook met deze recensie niet terugkeer op de mailinglijst van Karakter.
De amusementswaarde voor scholieren die van oestrogeenthrillers (meisjes dus) is ruim voldoende. Ik zou het boek als docent alleen toestaan op mavo- en havolijsten.  Dan zou de waardering twee punten kunnen zijn. Mag je het van je docent Nederlands toch voor het vwo lezen, dan hou ik het op één punt. Maar mijn mening is dat ook dit boek “te licht is” voor een vwo-eindexamen.

Beoordeling Scholieren.com
Loes den Hollander  schrijft sinds 2007 ongeveer twee thrillers per jaar. In het begin waren die (vond ik tenminste) best spannend. Ik was zelfs enthousiast over “Broeinest”. Maar er kwamen daarna thrillers die steeds weer over hetzelfde gingen en herhalingen lijken me altijd een truc van een uitgever om  het commerciële succes te continueren. Loes den Hollander heeft een grote schare fanatieke aanhangers, die nauwelijks kritiek op de schrijfster leveren.  Lever je wel kritiek  in recensies, dan word je door de uitgever (Karakter) geëxcommuniceerd. Je krijgt dan namelijk geen recensie-exemplaren meer. Ook de schrijfster kan slecht tegen kritiek (auteurs  lijken soms net topvoetballers). Toch ben ik de boeken van Loes den Holander blijven volgen om ze voor deze site te blijven beoordelen. Er worden namelijk veel boeken van haar verkocht
Dit boek behoort m.i. tot één van de betere. Het haalt niet meer het niveau van “Broeinest”,  maar het is zeker beter dan de laatste twee thrillers (o.a. Glansrol)
Op Crimezone (de best belezen website voor thrillers) is de  waardering drie sterren van de mogelijke vijf. Er wordt over weinig spanning gesproken. “De aanwijzingen die de lezer in het verhaal voorgeschoteld krijgt, zijn niet echt subtiel of verkapt weergegeven. Dit neemt uiteraard een deel van de spanning weg, maar toch zijn er nog een paar onverwachte ontwikkelingen en onthullingen die je als lezer niet direct aan zag komen. Dit zorgt ervoor dat niet het hele verhaal ál te voorspelbaar is. Troostkind ademt alleen maar negativisme uit, en maakt duidelijk dat moederliefde voor een groot dilemma kan zorgen.”(Diana Wienholds op 17 mei 2012) 

Om het plot naar een goed einde te brengen, wordt er door Den Hollander vaak een toevlucht genomen tot toeval of ongeloofwaardige feiten. (In dit boek is dit de dodelijke wespensteek)
Loes heeft vaak een deus ex machina nodig om het verhaal af te maken. Wie niet te kritisch is, vindt dat meestal  “een verpletterend einde.”
Tenslotte zou ik nog willen opmerken dat “Troostkind”eigenlijk meer een roman is dan een echte thriller. Je weet als lezer al heel snel dat Bjorn de dader van de gepleegde moorden is, want er is gewoon geen andere mogelijkheid. Er is geen ander personage dat in aanmerking komt.  Maar ja, een literaire thriller verkoopt  op de vliegvelden naar zonniger oorden nu eenmaal beter en in tijdens van crisis kun je het een uitgever niet kwalijk nemen als hij zijn Hollandse melkkoetje tot het uiterste exploiteert. Niet voor niets staat op dit boek een sticker met de  aankondiging dat er meer dan 600.000 boeken van de schrijfster zijn verkocht. Ik besef wel dat ik ook met deze recensie niet terugkeer op de mailinglijst van Karakter.
De amusementswaarde voor scholieren die van oestrogeenthrillers (meisjes dus) is ruim voldoende. Ik zou het boek als docent alleen toestaan op mavo- en havolijsten.  Dan zou de waardering twee punten kunnen zijn. Mag je het van je docent Nederlands toch voor het vwo lezen, dan hou ik het op één punt. Maar mijn mening is dat ook dit boek “te licht is” voor een vwo-eindexamen.

Recensies
De beste site voor recensies van thriller is Crimezone. Daar staat ook een recensie van dit boek.
http://www.crimezone.nl/web/Thriller/9789045201160_Troostkind.htm
http://www.vrouwenthrillers.nl/index.php?page=boekopisbn&isbn=9789045201160

Bronnen
website van de auteur.
www.loesdenhollander.nl    

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Troostkind door Loes den Hollander"

Ook geschreven door Cees