Auteur: Bart Debbaut
Titel: Tralies
Genre: Misdaadroman
Personages
Beschrijf het karakter van de hoofdpersoon:
Leyssens : hij is onzeker en op zoek naar zichzelf. Zijn vrouw is overleden, en hij voelt zich daardoor niet goed. Hij staat op het punt professionele hulp te zoeken wat hij uiteindelijk ook doet. Hij laat niets merken aan zijn collega’s. Hij kan hard zijn, ook voor zichzelf.
Maakt de hoofdpersoon een ontwikkeling door?
Ja, in het begin voelt hij zich heel onzeker. Maar op het einde voelt hij zich door de professionele hulp weer in evenwicht met zichzelf.
Geef een voorbeeld van een round character + uitleg:
De ontvoerder, Rudi Plevoets, is een round character omdat je heel zijn geschiedenis kent. Je kent zijn uiterlijk en motieven. Je kent ook zijn karakter.
Geef een voorbeeld van een flat character + uitleg:
Nathalie : het enige wat je weet is haar leeftijd, dat ze ook ontvoerd is en dat ze zwanger is. Uiteindelijk is ze de enige vrouw die vermoord zal worden.
Tijd
Flash-backs : door flash-backs kom je meer over de ontvoerder te weten en waarom hij het doet.
Perspectief
Personale-verteller
Ruimte
Waar speelt het verhaal zich af?
Op straat, bij de ontvoerder thuis en op zijn werk. Bij Nathalie, een van de ontvoerde vrouwen, thuis. Op het politiekantoor en bij de therapeut, in een voetbalstadion van OH Leuven. Deze plaatsen bevinden zich allemaal in Leuven.
Wordt door de plaats of het milieu een bepaalde sfeer opgewekt?
Ja, op elke plaats is er een verschillende sfeer aanwezig. In het politiekantoor wordt het onderzoek gevoerd. Bij de ontvoerder is er angst, bij de therapeut en in het voetbalstadion ontspanning.
Thema
Idee?
Het begint van raadselachtig, naar spannend en op het einde opgelucht.
Titelverklaring?
De vrouwen worden vastgehouden in een kelder waar ze achter een tralies zitten. Op het einde zit de ontvoerder ook in de gevangenis waar de titel volgens mij ook naar verwijst.µ
Verhaal
Begint het onmiddellijk of is er een inleiding?
Het verhaal begint onmiddellijk.
Is er een duidelijke verhaallijn?
Ja, alles is zeer duidelijk en gestructureerd.
Is het einde voorspelbaar?
Ja, toen ik 60 pagina’s had gelezen wist ik al hoe het ongeveer ging eindigen. Je wist al snel dat de ontvoerder Rudi Plevoets was doordat de schrijver ook in zijn standpunt schreef.
Spanning
Hoe wordt de spanning in het verhaal opgebouwd?
Emotioneel : de spanning is emotioneel. Er wordt op de emoties ingespeeld. Maar ook intellectueel, aangezien je moet nadenken hoe het verhaal in elkaar zit.
Geeft het boek een beeld van de tijd waarin het geschreven is? D.w.z gaat het over een specifiek probleem voor een bepaalde tijd? Leg uit.
Ja, de ontvoerder vertelt dat hij de meisjes ontvoert omdat hij vindt dat de meisjes verrot zijn door de huidige maatschappij, dat ze sletten zijn.
In welk milieu speel het boek zich af?
Burgerlijk milieu : de personages zijn niet overdreven arm en niet overdreven rijk.
Ik vond de taal
Gemakkelijk : De taal was over het algemeen makkelijk.
Gekunsteld : sommige dialogen waren gekunseld en ook sommige van de gebruikte uitdrukkingen gebruiken de meeste mensen niet elke dag.
REACTIES
1 seconde geleden