Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Tprieel van troyen door Segher Diengotgaf

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
Boekcover Tprieel van troyen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 594 woorden
  • 22 september 2014
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
5 keer beoordeeld

Boekcover Tprieel van troyen
Shadow
Tprieel van troyen door Segher Diengotgaf
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel verklaring

De titel betekent “Het prieel van Troyen”. Het prieel is een ommuurde plaats dat men in de middel eeuwen beschouwde als een utopische siertuin. Het paradijs op aarde. Het verhaal speelt zich af in het prieel van Troyen.

 

Samenvatting

Tijdens de grote oorlog tussen de Trojanen en de Grieken, wordt een wapenstilstand van veertig dagen gehouden. Tot nu toe is er in de oorlog hevig gevochten. De Trojaanse strijders probeerden elkaar in dapperheid te overtroeven, omdat ze allemaal wilden opvallen voor de vrouwen waarop ze verliefd waren geraakt.

Op de avond voor dat de oorlog weer verder zal gaan. Nodigt Koning Priamus de strijders en vrouwen uit om samen te dineren. Na de maaltijd vermaken de vrouwen en de ridders zich in het prieel. In deze vreedzame omgeving vol met bloemen bomen en ander groen, mooi fluitende vogels en fonteinen. Spelen zich verschillende interessante gesprekken af tussen de ridders en de vrouwen, die door de ridders worden aanbeden.

Pollidamas wil Helena van zijn liefde op de hoogte brengen, maar hij weet niet hoe hij moet beginnen. Mennoen weet niet hoe hij zijn liefdesverklaring aan Pollexina moet overbrengen. En tenslotte Menfloers hij wil iets met Andromache, maar zij is al getrouwd met Hector.

De drie mannen zijn op het slagveld voor niemand bang, maar als het over de liefde gaat weten ze niet wat ze moeten zeggen. De vrouwen weten hier echter wel goed mee om te gaan. Zij weten de problemen dan ook zo op te lossen dat iedereen zijn waardigheid behoudt en niemand op hun tenen wordt getrapt.

 

Tekstfunctie

Dit is boek is typisch hoofs, er wordt in het boek veel aandacht besteed aan de liefde (hoofse onbereikbare liefde) en het hoofse ridderelement. Al heel snel komt de schrijver over de Trojaanse jonkvrouwen te spreken, hij vertelt jammer genoeg niet erg veel over de oorlog zelf. De ridders zijn blij dat de strijd wordt onderbroken. Tijdens de samenkomst in het prieel komt de eigenlijke hoofse liefde naar boven. De ridders benaderen de jonkvrouwen onderdanig, zij willen zich aan haar 'onderwerpen' en niet andersom. Ook het feit dat zij afgewezen worden is typisch hoofs: het verlangen naar de jonkvrouw is belangrijker dan het uiteindelijke doel (het trouwen met die jonkvrouw).

 

Eindoordeel

Zodra ik te horen kreeg dat we een middeleeuws boek moesten lezen wou ik in eerste instantie iets lezen van Hendrik van Veldeke. Jammer genoeg kon ik nergens iets vinden van hem en had ik het gevoel dat ik opgescheept was met een saai boek. Om eerlijk te zijn had ik eerst helemaal geen zin om dit boek te gaan lezen. Na een poosje teleurgesteld te zijn besloot ik om toch maar te gaan beginnen aan het boeken. Zoals het nu klinkt had ik hele lage verwachtingen van dit boek, omdat ik ermee opgescheept was. Dit boek heeft zeker al mijn verwachtingen overtroffen. Ikzelf heb een zwak voor liefdesromans, het zijn mijn guilty pleasures. Tegelijkertijd ben ik ook echt geïnteresseerd in de middeleeuwen, de ridders en de jonkvrouwen. Ik dacht dat dit echt een oude vrouwen boek zou zijn. Ik heb zeer genoten van dit boek. Het oud-Nederlands vond ik misschien zelfs wel mooier dan het modern-Nederlands. Hoewel dit misschien wel raar klinkt, heeft het oud-Nederlands mij het gevoel gegeven dat ik tijdens het lezen echt in de middeleeuwen was beland. Dit is wat een goed boek hoort te doen, het hoort je mee te slepen in de tijd, het verhaal en de plaats. Op al deze vlakken is het boek zeker geslaagd. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Tprieel van troyen door Segher Diengotgaf"