Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Tijgervlinder door Norbert de Meyer

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Tijgervlinder
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 735 woorden
  • 31 oktober 2013
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
13 keer beoordeeld

Boekcover Tijgervlinder
Shadow
Tijgervlinder door Norbert de Meyer
Shadow
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Hoofdprobleem en afloop

Tom, de zoon van een minister wordt ontvoerd. Uiteindelijk blijkt dat de moeder van Tom en de Chauffeur van Alex, Frederik in het complot zitten omdat Ann meer geld wou van Alex.

Begin en einde

Als Tom op school zit dan ziet hij een groene auto telkens een beetje heen en weer rijden hij kijkt er de hele tijd naar. De leraar neemt hem na de les nog even apart omdat hij niet oplette tijdens de les daarna, als iedereen weg is gaat hij naar huis maar er hij wordt in de auto mee gesleurd. 

Uit het onderzoek van commissaris Bolt blijkt dat Frederik en Ann meer met de zaak te maken hebben. Ondertussen is Tom al ontsnapt uit het huis door met een cola fles een raam in te tikken en na een paar dagen wordt hij gevonden door de politie. Ann heeft dit hele plan tot stand gezet omdat ze meer geld wou omdat Alex altijd weg is voor zijn werk en Frederik vond iets meer geld ook niet erg. Fredrik en Ann moeten allebei de gevangenis is.

Perspectief

Het verhaal heeft een alwetende verteller omdat hij alles weet van de personages en hun motieven. Er staat 'de twijfel vrat aan Bolt'. Dat kun je aan de buitenkant niet zien. Dan moet de schrijver 'in zijn hoofd' kijken. En omdat hij ook in het hoofd van Tom kan kijken moet het dus een alwetende verteller zijn.

Plaats en tijd

Het verhaal speelt zich af op school, ziekenhuis, thuis, het huis waar Tom gevangen wordt gehouden en ook op het politie bureau. Het verhaal speelt zich in het heden af omdat de ontvoerders bellen met een telefoon naar Alex en Tom heeft een tatoeage.

Citaat van  tijd: ‘’Toen zoemde de telefoon. Wie mag dat zijn? Mompelde Alex. Met minister van Vriendschappelijk Betrekkingen met de Buurlanden. Goedemiddag.’’

Opbouw

Het verhaal is niet chronologisch. Het eerste hoofdstuk gaat over Tom en zijn ouders samen. Het 2e deel van dat hoofdstuk gaat over dat Alex gebeld wordt door de ontvoerders en zij zeggen ‘’ Omdat we uw zoon hebben ontvoerd.’’ Het 2e hoofdstuk gaat over Tom die in de klas zit en dan ontvoerd wordt.   Daarna als Tom ontvoerd is er om en om een hoofdstuk over Tom en daarna over Alex en Ann of commissaris Bolt.

Spanning

Een trucje die de schrijver gebruikt om het verhaal op te bouwen is om het verhaal te vertragen. Als Tom bijvoorbeeld een fles door het  raam slaat om te ontsnappen uit het huis waar hij gevangen wordt.

Vertragen en versnellen

Omdat het boek zich maar in ongeveer een week afspeelt is er niet echt versnelt. Daarin tegen is er wel vertraagd. Zoals als Tom gaat ontsnappen uit het huis waar hij gevangen is.

Citaat: ‘’Met zijn linkerhand hield hij zich zo goed mogelijk aan de vensterbank vast, met zijn rechterhand omknelde hij de fles tot zijn knokkels er wit van zagen. Hij hield ze even achter zijn rechter schouder, nog even verder en dan.. In de fractie van de seconde dat de fles door het glas vloog, leek het of de hele wereld wakker geschud werd. Het glas rinkelde alle kanten op, sneed diep in het vlees van zijn hand.’’

Verteltijd en vertelde tijd

De verteltijd van mijn boek is 126 blz. Ik had het boek in vijf dagen uit omdat ik het een heel spannend boek vond. Er waren twee verhaal lijnen en die liepen door elkaar heen. Om en om een hoofdstuk over het politiebureau en dan weer over Tom. Dat maakte het verhaal heel spannend omdat ik zo de hele tijd verder wou lezen.

De vertelde tijd in het boek is ongeveer een week. Er zijn best veel details verteld maar doordat er niet zo heel veel bladzijdes in het boek zijn ook weer niet te veel.

Hoofdpersoon

De hoofdpersoon is Tom. Hij is 15 jaar oud hij heeft zwart haar en hij heeft een tatoeage op zijn arm van een vlinder en een tijger. Hij is best populair door zijn gespierde lichaam. Uit het verhaal blijkt dat hij erg moedig is omdat hij besluit te gaan ontsnappen. Maar hij maakt in het verhaal niet echt een duidelijke ontwikkeling mee omdat er voor de ontvoering ook al wordt verteld dat hij erg stoer doet met zijn gespierde lichaam. 

REACTIES

D.

D.

sorry, maar je verhaal klopt niet helemaal, vandaar ook het cijfer 5,5. Frederik, de chauffeur van Alex, heeft zelfmoord gepleegd. Dus hoe zou hij de gevangenis in kunnen? Verder was Tom niet populair om zijn gespierde bovenlichaam. En hij was daar zeker niet supertrots op. Tom was trots op zijn tijgervlinder, wat ook zijn bijnaam was door zijn vrienden. Daar was Tom trots op. Lees voor de volgende keer het boek beter en als je iets niet meer zeker weet dan zoek je het gewoon op. En desnoods moet je er weer opnieuw een hoofdstuk voor lezen.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.