The kite runner door Khaled Hosseini

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover The kite runner
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 482 woorden
  • 16 februari 2016
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
3 keer beoordeeld

Boekcover The kite runner
Shadow

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in Kabul. Ondanks het grote klassenverschil zijn de vrienden onafscheidelijk.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. 'Voor jou doe ik alles!' roept Hassan hem toe voordat h…

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in Kabul. Ondanks het grote klassenverschil zijn de vrienden onafscheidelijk.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrij…

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in Kabul. Ondanks het grote klassenverschil zijn de vrienden onafscheidelijk.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. 'Voor jou doe ik alles!' roept Hassan hem toe voordat hij wegrent om de vallende vlieger uit de lucht op te vangen. Die grenzeloze loyaliteit is niet wederzijds. Wanneer er iets vreselijks gebeurt met Hassan verraadt hij zijn trouwe metgezel.

Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem uiteindelijk terug naar Afghanistan, dat inmiddels door de Taliban is bezet. Daar wordt Amir geconfronteerd met spoken uit zijn verleden.

The kite runner door Khaled Hosseini
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

De Vliegeraar - khaled hosseini

Amir, de zoon van Baba, groeit op samen met Hassen, de zoon van zijn bediende Ali. Ze zijn goede vrienden maar het standenverschil tussen de twee is altijd merkbaar. De moeder van Amir is overleden toen hij geboren werd. De moeder van Hassan, is er met een dansgroep vandoor gegaan vlak na zijn geboorte. Amir heeft een talent voor schrijven. Hassan en Amir zijn samen kampioenen vliegeren.

Na een vliegergevecht gaat Hassan op zoek naar de overwonnen vlieger maar komt onderweg Assef tegen. Assef is een pestkop die Amir en Hassan vaak lastig valt. Hij eist van Hassan de vlieger, maar die weigert hem te geven. Daarom wordt Hassan verkracht, terwijl Amir van achter een muurtje toekijkt. Hij durft niet in te grijpen uit schrik voor Assef. Deze gebeurtenis zal hem de rest van zijn leven blijven achtervolgen. Amir wordt telkens met zijn misdaad geconfronteerd en hij kan niet leven met dit schuldgevoel. Daarom beschuldigt hij Hassan van diefstal van een horloge met als doel hem uit huis te laten verbannen.

Ali en Hassan vertrekken. Op dat moment breekt er een oorlog uit in Afghanistan. De Russen vallen binnen. Baba en Amir vluchten naar Amerika. Amir gaat Engelse literatuur studeren en wordt, tegen de zin van zijn vader, schrijver. Hij leert soraya, ook een Afghaanse vluchtelinge, kennen en ze worden verliefd. Baba is op dat moment doodziek en sterft in het jaar dat Soraya en Amir trouwen. Ze hebben een kinderwens maar kunnen deze niet vervullen omdat Soraya onvruchtbaar is. Amir wordt onverwacht opgebeld door een oude vriend van zijn vader, die hem vraagt om terug te keren naar zijn moederland. Hij wil niet veel details geven, maar Amir vermoedt dat het iets temaken heeft met Hassan. Tijdens zijn verblijf komt hij erachter dat Hassan eigenlijk ook een zoon van Baba blijkt te zijn, en dus zijn halfbroer is.

Hassan en zijn vrouw zijn in de oorlog omgekomen. De zoon van Hassan, Sohrab, leeft wel nog, maar zit in een weeshuis. Amir wil zijn schuld tegenover Hassan vereffenen door Sohrab te adopteren. Wanneer hij echter bij het weeshuis aankomt, blijkt dat iemand Sohrab al is komen halen, en nu seksueel misbruikt. Dit blijkt Assef te zijn. Het loopt uit tot een gevecht om Sohrab, en het ziet er naar uit dat Amir zal sterven. Net op dat moment haalt Sohrab zijn katapult boven en schiet Assef in zijn oog. Amir vlucht met Sohrab naar Pakistan. De zevenjarige jongen was zodanig getraumatiseerd door de dood van zijn ouders, de ondervoeding in het weeshuis en het misbruik door Assef, dat hij een zelfmoordpoging ondergaat. Hij overleeft net en Amir slaagt erin hem naar de VS te brengen, waar hij bij hem en Soraya intrekt. Hij is erg ongelukkig en zegt 2 jaar lang geen woord, maar op het einde van het boek vindt hij terug plezier in het vliegeren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The kite runner door Khaled Hosseini"