Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

The guns of Naverone door Alistair MacLean

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover The guns of Naverone
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2484 woorden
  • 19 februari 2015
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 7
3 keer beoordeeld

Boekcover The guns of Naverone
Shadow
The guns of Naverone door Alistair MacLean
Shadow

Zondag nacht/ochtend 01.00 – 09.00:
Het doel is om de kanonnen van Navarone uit te schakelen, zodat ze 1000 Britten kunnen redden van het eiland Kheros. Jensen, de baas heeft iemand ingehuurd om de leiding te geven: Mallory. Hij spreekt Grieks en Duits, kan goed bergen beklimmen en heeft 18 maanden gevangen gezeten. Ze mogen niemand om hulp vragen in Navarone, dat is gevaarlijk. Alleen Louki en Panayis zijn betrouwbaar. Zij zitten op het Margaritha square.

Zondagavond 19.00 – 02.00:
Mallory
beschrijft zijn ploeg: Andy Stevens is slim en jong, spreekt Grieks. Dusty Miller US, opgedroogd, oud, uitgeput, hard, explosieve deskundigen. Casey Brown, hij is kort, donker en stevig. Hij is schipbouwer en techneut. Andrea is een Griek, geduldig, stil en een vechtmachine. Mallory is tevreden met dit team. Tijdens een overleg worden ze afgeluisterd door een donkere man. Die man probeert Andrea neer te steken, maar hij pakt het mes af. Ze bellen kapitein Briggs, en die kent de donkere man, Nicolai. Het is de jongen van de was.

Maandag 07.00 – 17.00:
Iedereen kleedt zich helemaal zwart om een Cliff te beklimmen, stevens is bang achter het stuur maar wil het niet laten merken. De motor gaat stuk en Brown probeert hem te maken. Dan komt er een andere roeiboot aan gevaren richting ons, en Mallory zegt of wij doden hun of zij doden ons. Er zitten Duitsers op de boot, de luitenant (baas van de Duitsers) roept in het Engels: ‘doe de zijlen omlaag!’. Mallory is bang dat Stevens in de val loopt, maar dat gebeurt niet. In perfect Grieks zegt Stevens: ‘kun je niet in mijn taal praten?’. Ze weten de Duitsers te overmeesteren en hun boot op te blazen.

Maandag avond 20.00 – 23.00:
langzaam stevent het schip af op de Cliffs, achterkant van de boot zinkt steeds in zee terwijl de voorkant omhoog staat. Mallory is verbaast over stevens omdat hij nog steeds rechtop achter het stuur staat. Dan valt plotseling de wind weg. De motor is nog steeds kapot. Dan beseft Mallory dat ze schipbreuk leiden midden in de Cliffs van Navarone. Mallory schreeuwt tegen Andrea dat Miller en Brown nog beneden zijn bij de motor. De motor doet het weer. Mallory is op de Cliff gesprongen en maakt een trappetje met ijzeren haken voor de rest. Om de paar seconden zijn er hoge golven die de boot tegen de Cliff aangooien. Stevens valt van de boot en Mallory redt hem uit het water met een touw. Miller wil een grote doos explosieven meenemen als ie gaat springen, maar Mallory word boos en zegt “redt eerst jezelf”. Als ze allemaal op de Cliff zijn, zinkt de boot.

Maandag nacht 01.00 - 02.00:
Mallory is naar boven geklommen met zijn vingertoppen en zijn tenen, zijn schoenen uitgedaan. Alle 5 bereiken de top van de Cliff, staat geen Duitse bewaker omdat ze denken dat het onmogelijk is daar naar boven te klimmen. Even voelen ze het geluk van succes maar dan bevriest Mallory. Er is toch wel een bewaker bovenaan de cliff en ze drukken zichzelf vlak tegen de cliff aan. Een zaklamp gaat door het donker, Mallory gooit een licht over de cliff om de Duitser te misleiden. Ze overmeesteren de Duitse bewaker met een mes. Nicolai, de afluisteraar, heeft hun verraden en alles tegen de Duitsers verteld nadat Briggs hem weer vrij heeft gelaten. Ze halen de box met explosieven naar boven, maar door bliksem inslag verliezen ze al hun eten. Miller heeft met gesloten ogen de cliff beklommen, zo bang was hij. Steven valt van de cliff en breekt zn been. Bovenop de cliff wachten duitsers en de rest verschuilt zich. De duitsers denken dat Steven ook een duitser is door de zwarte cape. Stevens is buiten westen en Andrea tilt hem om zijn schouder mee. Miller en Andrea zetten het been van Stevens weer aan elkaar. Casey haalt de rest van de spullen op, ze zijn weer beneden. Ze willen nu ontsnappen van de Duitsers. Stevens had op de boot al een grote snee in zijn hoofd, en met veel bloedverlies is hij naar boven geklommen. Daardoor is hij naar beneden gevallen en hij voelt zich daar schuldig over, maar Mallory stelt hem gerust. Hij vind dat hij had moeten zien dat het slecht ging met Stevens. Ze komen uiteindelijk doodmoe, koud, hongerig en onderkoeld aan in een grot en vallen als roosjes in slaap.

Dinsdag 15.00 – 19.00:
ze worden wakker in de grot. Ze vragen zich af wat ze met Stevens moeten doen, want hij is hun alleen maar tot last. Ze nemen hem toch mee omdat Mallory bang dat ie anders gaat praten bij de Duitsers. Andrea gaat een wandeling maken om de omgeving te verkennen. Miller en Mallory hebben een hut gevonden en gaan erin. Als Mallory een rondje maakt door de hut,  staat er ineens iemand achter hem. Hij slaat hem neer en legt hem op het bed.

Dinsdag 19.00 – 00.15:
ze schrikken zich rot want er blijkt nog een man in de hut te zijn. Niet schieten, Panayis! Zegt de man. Dan komen ze erachter dat het de goede zijn, Panayis en Miller. Panayis heeft eten mee en hij gaat met Louki een dokter zoeken voor Stevens. Miller gaat ook mee. Mallory en Panayis lopen terug om Stevens te halen en komen dan Andrea tegen die hout zoekt. Stevens is weg…

Dinsdagnacht 00.15 – 02.00:
Ze vinden stevens al vrij snel en brengen hem naar de grot waar ze een vuurtje maken. Ze maken contact met Cairo, stad van Egypte en hoofdkantoor zegt dat ze niet meer mogen zenden omdat de Duitsers meeluisteren. Andrea brengt de doos met explosieven naar de hut. Panayis en Miller komen terug naar de grot met medicijnen en brood. Panayis en Miller vertellen dat ze geruchten hebben gehoord dat de Duitsers om 4 uur een huiszoeking gaan doen. Panayis en Louki moeten dus snel terug naar huis. Stevens heeft een ontstoken been en gaat waarschijnlijk dood.

Dinsdagnacht 04.00 - .6.00:
Ze worden overvallen in de grot door de Duitsers. De Duitsers hebben hun gevonden omdat ze een houtgeur roken. Ze moeten allemaal de grot uit en Brown, de bewaker, is gevangen genomen. Dan zegt Andrea dat hij onschuldig is en alleen mee is om te vertalen, hij snitcht de anderen. Andrea verteld het hele verhaal aan de duisters over de kanonnen van Navarone en wijst ze daarna de verkeerde kant op voor de explosieven. Ze worden gebracht naar Captain Skoda. Een kille harde man. Louki en Panayis worden binnengebracht. Mallory zegt dat hij die twee mannen nog nooit gezien heeft.  Andrea speelt het spelletje mee en in 1 beweging pakt het pistool af van een Duitse soldaat en schiet Skoda neer. Andrea pakt dan het mes af van leutenant Turzig en snijdt de touwen van hun handen af. Dan komt er nog een soldaat binnen die ook gevangen genomen wordt.

Woensdag 14.00 – 16.00:
Mallory bedenkt hoe hij de kanonnen gaat overwinnen. Hij ziet ze liggen vanaf de heuvel waar hij zit. Opeens roept Panayis: kijk, vliegtuigen. De vliegtuigen zijn van plan bommen te gooien en iedereen moet rennen. Dan is Panayis kwijt en Mallory gaat hem zoeken, maar kan hem niet vinden. Dan volgt een 2e bom en verliest hij het bewust zijn.

Woensdag 16.00 – 18.00:
Als Mallory wakker wordt kijkt hij in het gezicht van dr. Miller. Ze zijn bij de Devil’s Playground, een stuk land met meerder verstopplaatsen als grotten. Miller is blij dat hij weer wakker wordt want er is niemand meer om hem te dragen. Brown en Panayis zijn ook gewond aan hun been. Stevens is op sterven na dood. Opeens komen er soldaten aan maar de groep van Mallory schiet er een aantal. Ze hadden geen schijn van kans. Er wachten nog tien beneden, maar die laten ze leven.  De groep loopt achter Louki aan de heuvel op. Ondertussen vliegen er weer vliegtuigen boven hun hoofden. Ze bekijken de grondtroepen en geven alle informatie door aan het alpenkorps. Dat is een speciale eenheid die goed is in het vechten in de bergen. En zij zijn nog vers. De groep van Mallory is  uitgeput en gewond.  Ze komen erachter dat Louki hen in  een vallei laat lopen waar geen uitgang is. Ze denken dat ze in de val zitten, maar Louki weet een geheime route door de rotsen heen. Dan wordt er weer geschoten. Het blijkt dat het Alpen korps met hun nieuwe en goede wapens niet ver van hun vandaan zijn. Wat nu? Stevens biedt aan om achter te blijven en de Alpenkorps te misleiden met schoten. Hij gaat toch dood dus kan hij net zo goed nu iets nuttigs doen. Hij blijft met veel geweer en kogels en geeft Mallory en zijn team een voorsprong.

 

Woensdagavond van 18.00 tot 19.15
Veertig minuten laten waren ze veilig in het dorp van Navarone. Als ze de steile helling naar het centrum willen lopen horen ze Duitsers komen. Ze overmeesteren twee Duitsers en stelen hun kleren en de truck. Ze kleden zich als Duitsers en rijden zonder problemen langs de kustweg. Louki leidt de groep naar een leegstaand huis met uitzicht op het fort met de kanonnen. Ze eten wat en gaan slapen, Een van hen houdt steeds om de beurt de wacht. Dan klopt Louki op de deur. Hij hijgt. Hij heeft de truck in brand gestoken bij Vichos Castle.

Ze gaan proberen het fort te beklimmen en verstoppen hun rugzakken. Ze zoeken het touw om het fort te beklimmen en dan blijkt dat de brandbare vloeistof om de explosieven aan te steken  weg is. Hoe kan dat nou? Dan horen ze weer schoten. Ze pakken snel alle spullen in en rennen terug naar het oude huis. Onderweg komt een figuur op hen af. Mallory valt hem aan en legt zijn handen om zijn nek. Dan pas ziet hij dat het Panayis is. Waar is Louki vraagt Mallory. Louki is gewond door Duitse soldaten en zal ook binnenkort sterven.

Woensdag 19.15 – 20.00:
De drie mannen komen makkelijk weg uit de stad en gaan het kasteel van Vygos. Dan wil Miller even zitten en praten met Mallory. Mallory heeft geen rust en wil dat Miller kort zijn zegje doet. Miller laat Mallory zien dat er verschillende zaken in de rugzak gesaboteerd zijn. 1. De klok werkt niet meer. 2. Een explosief deed het niet meer en om dat te illustreren gooit Miller het op de grond. 3. Het gewonde been van Panayis was ook een list om in de grot te mogen blijven zodat hij met de Duitsers kon overleggen. Panayis is een snitcher. Hoe heb je het ontdekt Miller? Allereerst was ik achterdochtig over de juniper hout verbranding. Turzig zei dat hij ons gevonden had omdat hij juniper rook maar dat kon niet omdat de wind de andere kant op stond. Ten tweede was het verdacht dat hij eten mee kreeg uit de keuken van de Duitsers. En de wond in Skoda ’s kamer was ook al nep. Mallory is verslagen en snapt uiteindelijk waarom ze steeds weer werden gevonden. Uiteindelijk schiet Miller Panayis neer.
Andrea Brown en Louki zijn gevangen genomen in Vygos Castle. Ze zitten vastgebonden en er is geen mogelijkheid te ontsnappen. Dan horen ze opeens een harde knal en de Duitsers laten hen even alleen. Miller staat plotseling voor hun neus om ze te bevrijden.  Dan is er even een kort overleg. Brown heeft contact gehad met de Cairo, captain Jensen hemzelf en hij zei dat de schepen van de Britten al om middernacht doorvaren langs de kanonnen. Middernacht zegt Mallory? Dat is nog vier uur. Paniek beheerst de  kamer en de mannen!!

Woensdagavond 20.00 – 21.15:
iedereen maakt zich klaar voor het onschadelijk maken van de kanonnen. Het is koud, regent en is heel donker. Casey staat bij de wacht, als hij bezoek krijgt mag hij niet schieten want dat maakt teveel lawaai. Miller en Mallory zitten 5 minuten daarna in de kroeg. 4 Duitsers zitten rond de tafel. Miller en Mallory bedreigen de Duitsers en pakken 2 uniformen aan, en doen ze zelf aan. Daarbij hebben ze ook 2 Duitse rugzakken. Dan horen ze explosies en machinegeweren. Mallory en Miller lopen naar de ingang van het fort van de kanonnen en zeggen tegen de Duitse bewaker dat ie de Engelsen moet zoeken. De bewaker zegt dat ie de kanonnen moet bewaken maar Mallory ziet eruit als een Duitser en schreeuwt ‘ga de Engelsen zoeken, die zijn veel gevaarlijker’. Miller en Mallory spelen alsof ze duisters zijn en zaaien paniek in het fort, door te zeggen dat de Engelsen daar zijn. Ze hebben sleutels gepikt van de bewakers en zijn nu binnen. Als ze binnen zijn hangen ze een touw van het groteind naar beneden, naar de zee zodat ze via het touw kunnen vluchten als de kanonnen zijn uitgeschakeld. Opeens hebben ze toch bezoek van Duitsers, waarschijnlijk heeft het openen van de deur een alarm in werking gezet.

Woensdagavond 21.15 – 23.45:
De Duitsers zitten hun nog steeds op de hielen. Miller en Mallory hebben explosieven bij de kanonnen neergelegd. Terwijl ze nog bezig zijn, zijn de Duitsers bezig binnen te komen door het slot uit te branden. Miller en Mallory zijn veilig terug in het huis, via de touwen aan de muur. Andrea is weggegaan en wilde niet dat mensen achter hem aan zouden gaan. Andrea zei dat ze beter met ze alle naar de haven konden gaan. Maar Mallory wil toch Andrea zoeken. Mallory laat zich toch overhalen om niet te gaan, want waarschijnlijk is Andrea al dood en is het nutteloos. Ze smeren zich in met as want dan ziet niemand ze. Ze komen aan bij de boot en er staat een vreemde bij het roer. De man is een Duitser, ze gooien hem van de boot en pakken de boot af. Brown gaat naar de machinekamer en start de motor. Dan zien ze 2 zoeklichten over de haven gaan maar het duurt maar een paar seconden omdat de lampen worden uitgeschakeld met geweren. Terwijl ze varen horen ze een enorme plons, Andrea is van de Cliff gesprongen en springt op hun boot. In de verte zien ze de vernietigingsboten van de Britten komen.

Woensdagnacht:
De 5 mannen zijn overgestapt op de boten van de Britten, ze zien er niet uit en zijn uitgeput. Kapitein Ryan zegt: “willen jullie niet even naar beneden? Er is heet water, droge kleren en warme bedden.” Ze zetten koers naar het eiland van Kheros, daar gaan ze de gevangen Engelsen bevrijden maar de helft van het eiland, Grieken, willen ook mee. Ze moeten 1200 man meenemen. Louki maakt zich zorgen over de dorpsgenoten van Navarone. Als de kanonnen ontploffen is hij bang dat zij gewond raken. Maar Mallory zegt maak je niet druk, ze moeten allemaal 21.00 binnen zijn. Avondklok. De kanonnen zijn geëxplodeerd, 12 uur ‘s nachts. Ze kunnen naar het eiland en redden alle mensen. Aan het eind is iedereen emotioneel omdat Andy Stevens er niet bij is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The guns of Naverone door Alistair MacLean"