Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

 

Wat is de titel van het boek?

Een weeffout in onze sterren.

Wie is de schrijver van het boek?

John Green vertaald door Nan Lenders

Hoe heet de uitgeverij waarbij dit boek verschenen is?

Lemscaat

In welk jaar is dit boek verschenen?

2012

Wie zijn de belangrijkste personen in dit boek?

Beschrijf kort wat hun karakter is.

Hazel Grace Lancaster: De ik-persoon in het verhaal is 16 jaar en heeft last van schildklierkanker met uitzaaiing in haar longen ze ontmoet een jongen in de praatgroep waar ze verliefd op word later gaan ze samen op zoek naar de schrijver van haar lievelingsboek (een vorstelijke beproeving) Peter van Houten.

Augustus (Gus) Waters: is 17 jaar hij heeft anderhalf jaar geleden last gehad van botkanker maar het overleefd ten koste van een been. Augustus is ook een tamelijk gladde jongen. Hij komt heel cool en nonchalant over maar hij heeft een heel goed hart en is heel oprecht. Hij organiseert een pre-begrafenis met Hazel en Isaac omdat hij bij zijn eigen begrafenis zou willen zijn. Augustus stierf 8 dagen na zijn pre-begrafenis.

Isaac: is de beste vriend van Augustus en heeft ook kanker maar aan zijn ogen hij word daardoor uiteindelijk ook blind door. zijn vriendin maakt het ook uit met hem om die rede. Isaac is daar helemaal kapot van maar met zo'n vriend als Augustus werd alles beter.

Kaitlyn: een vriendin van Hazel praat met een vaag Brits accent wat niemand raar of storend vind. Kaitlyn was toevallig gewoon een uitermate wereldwijze 25 jarige Britse socialite, opgesloten in het lichaam van een 16 jarige in Indianapolis.

Peter van Houten: Van Houten is een uitgerangeerde auteur die één geniaal werk heeft geschreven en toen compleet de afgrond in gegaan is. Hij is alcoholist en onhandelbaar. Hij komt later wel op de begrafenis zoals hij met Augustus had afgesproken om Hazel te vertellen hoe het verhaal afloopt.

Lidewij vliegenthart: de assistent van Peter van Houten neemt ontslag wanneer Hazel en Augustus bij Van Houten op bezoek zijn neemt Lidewij ontslag omdat ze het niet meer trekt dat Van Houten zo onbeschoft is.

Wat is het probleem van de hoofdpersoon?

dat de schrijver van Hazels lievelingsboek het boek heeft laten ophouden in het midden van de laatste zin en daarom gaat ze samen met Augustus Peter van Houten (de schrijver) opzoeken. En in die zoektocht komen ze terecht is Amsterdam wanneer ze bij Van Houten op bezoek komen zien ze hoe hij is geworden een onbehandelbare alcoholist. Augustus walgt van hem en samen gaan ze weg bij Van Houten. Hazel word in Amsterdam verliefd op Augustus. Maar dan krijgt ze van hem daar weer te horen dat zijn borstwand, zijn linkerheup, zijn lever, overal. Hij zei dat hij als een kerstboom oplichten bij de scan maar hij beloofde ook dat hij zou blijven vechten hij zou blijven vechten voor haar. Maar hij had dus toch een hamartia. En toen ze weer thuis waren ging het weer slechter met Augustus tot op de dag dat hij overleed op de IC daar is Hazel verdrietig maar ook wel boos om want Augustus zat bij die 20 procent die het niet overleefd. Maar als Isaac haar verteld dat Augustus bezig was met een vervolg krijgt ze weer hoop en gaat er naar opzoek en wanneer ze het niet kan vinden bedenkt ze dat hij het misschien naar Peter van Houten zou kunnen hebben gestuurd en uit eindelijk komt ze er ook achter dat zo is.

Op welke manier verandert de hoofdpersoon in de loop van het verhaal?

Het meisje dat niemands granaat wilde zijn veranderde in het meisje dat zelf verliefd werd op een granaat. En nu begreep ze pas hoe dom het van haar was geweest om anderen te behoeden voor haar eigen (laten we het zo zeggen) dreigende versplintering ze kon haar liefde voor Augustus Waters niet ongedaan maken dat wilde ze niet eens.

Hoe loopt het af?

Augustus is overleden en Hazel is daar verschrikkelijk verdrietig maar ook boos over. Een overlevings kans van 80 procent en Augustus moet bij die 20 procent zitten. Een paar dagen later gaat Hazel naar Isaac ze spelen spelletjes en dan vraagt Isaac of Hazel dat vervolg wat Augustus aan het schrijven was nog had gekregen. Een maand geleden had Augustus dat tegen Isaac gezegd dus Hazel ging naar het huis van zijn ouders om te kijken of het misschien nog op zijn computer stond. Maar nee zijn vader zij ook dat hij niet vaak alleen was geweest en dat hij dus waarschijnlijk geen tijd had gehad om te schrijven. Maar 3 dagen later werd Hazel gebeld door de vader van Augustus. Die vertelde dat hij een notitieboekje had gevonden en dat daar niks in stond maar er wel de eerste 4 bladzijdes eruit waren gescheurd maar die konden ze nergens vinden maar misschien konden dat wel de bladzijdes zijn waar Isaac het over had. Dus Hazel gaat naar het letterlijke hart van Jezus. Hopend dat hij ze daar misschien achter had gelaten op zijn laatste goede dag. Maar daar lag niks en dus bedacht dat Augustus misschien de paar bladzijdes naar Peter van Houten had gestuurd dus ze stuurde mailtjes naar Lidewij (de assistent van Van Houten). Die stuurde terug dat ze nog niet had gehoord van de dood van Augustus maar dat ze het heel erg vond ze zei ook de ze Van Houten niet meer had gezien na haar ontslag maar dat ze de volgende morgen naar hem toe zou gaan daar was Hazel blij om en ze werd nog blijer toen ze de volgende dag weer een mailtje kreeg waar in stond dat hij Peter inderdaad een brief had geschreven met het vervolg en dat Peter daar niks meer aan had toe te voegen. In de brief vroeg hij of Van Houten een grafrede voor Hazel zou willen schrijvenhij vertelde hem dat Hazel anders was en ze was mooi hij werd nooit moe om naar haar te kijken hij maakte zich nooit druk of ze slimmer is dan jij. Je weet dat ze dat was .ze was grappig zonder ooit gemeen te zijn. En en hij houd van haar en hij had het geluk dat hij van haar houd. En hij schreef. Van Houten. Je krijgt in deze wereld niet de keuze of je wordt bezeerd of niet, oude man, maar je hebt wel enige invloed op wie jou bezeert. Ik ben tevreden met mijn keuzes. Ik hoop zij ook. En Hazel zegt daar dan op.

Reken maar Augustus.

Reken maar.

Wat is het onderwerp van het verhaal?

Liefde, kanker en ook dood denk ik.

Wat vind je van het boek? Noem drie beoordelingswoorden.

Ontroerend, laat me mee leven en heel indrukwekkend

Welk rapportcijfer geef je dit boek?

9,9 net geen tien maar dit is echt een van mijn lievelingsboeken nu echt heel indrukwekkend.

Zouden je klasgenoten dit boek ook moeten lezen? Leg uit waarom wel/niet.

Zeker wel, echt een mooi verhaal en heel origineel.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

het is een super mooi boek

5 jaar geleden

K.

K.

super mooi boek en een super goeie samenvatting want je begrijpt meteen het hele verhaal

5 jaar geleden