Tejo, de lotgevallen van een geemancipeerde man door Harrie Jekkers

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
Boekcover Tejo, de lotgevallen van een geemancipeerde man
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 811 woorden
  • 25 september 2003
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
20 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1983
Geschikt voor
vmbo/havo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Tejo, de lotgevallen van een geemancipeerde man
Shadow
Tejo, de lotgevallen van een geemancipeerde man door Harrie Jekkers
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

B
Ik heb dit boek gekozen omdat ik dit boek heel leuk geschreven vind. Ik heb dit boek al
vaker gelezen en ik vind het nog steeds leuk en zo vind ik dat een boek hoort te zijn.

C
Ik vind het boek vlot geschreven en het heeft veel vreemde gebeurtenissen. Ik heb dit
boek in een keer uitgelezen.

D
Het verhaal begint als Tejo zit te denken over de ruzie met zijn vriendin Eva die tijdens het ontbijt vond dat hij teveel kraakte met zijn beschuit. Dit blijft de hele dag in zijn
hoofd hangen (zelfs bij het stofzuigen wat hij anders erg leuk vind) `s Avonds als Eva slaapt raakt hij haar haar aan, Tejo schrikt van zichzelf en hij wist dat hij hulp nodig had. Hij gaat naar een cursus ‘Libido-Reductie’ en volgens de cursusleider zou hij aan het Madonna-hoer complex lijden. Na een tijdje vindt Tejo dat de cursus niet goed heeft gewerkt en hij gaat naar een weekend-cursus ‘Het nieuwe niet-neuken’. Tijdens een feest van een vriend speelt Tejo een rollenspel met Evert en hij raakt helemaal overstuur maar hij raakt wel de angsten over zijn duitse leraar Storm kwijt. Na een ruzie met Eva over het vrouwzijn besluit eva dat ze beter weg kan gaan. Radeloos belt Tejo mannen-bellen-mannen maar hij wordt steeds verkeert verbonden. Uren later heeft Tejo een moppenlijn aan de telefoon en als hij ophangt belt Eva dat ze terug komt. Op een mannenvredeskamp komt Tejo er achter dat hij biseksueel is en hij ontmoet Evert die hem na een tijdje verkracht. Ten einde raad schildert Tejo de badkamer helemaal roze en wikkelt zich in met doorzichtig folie. Zo gaat hij in bad liggen om na 6 uur symbolisch opnieuw geboren te worden. Als hij hierna opzoek gaat naar Tjarda hoort hij van Valentijn dat Tjarda in de gokhal zit en dat hij daar bijna altijd zit. Aan het eind voelt Tejo zich totaal mislukt en zakt en elkaar.

E
Spanning: -Er zit in dit boek weinig spanning. Personages: -Tejo is een geëmancipeerde man die zich helemaal kan uiten in stofzuigen en breien geweldig vindt. -Eva is een feministische vouw en de vriendin van Tejo ook al vindt hij dat te bezitterig klinken. Zij vindt ook dat Tejo zich te mannelijk gedraagt. -Tjarda is een op zich gewone jongen die zich aan zijn ouders ergert. Hij zit op het Rudolf Steiner college. Hij had samen met Valentijn en een paar vrienden een band en hij wordt gokverslaafd. -Valentijn is de neef van Tjarda en heeft neigingen tot zelfmoord. -Evert is een vriend van Tejo en later verkracht hij Tejo.

Thema: -Het thema is de strijd tussen de seksen (sterk overdreven). Opbouw: -Ik vind de opbouw wel goed en zitten geen flashbacks in en dat is duidelijk.

Tijd: -Het verhaal speelt zich af in het heden maar het is al een tijdje geleden geschreven.

Vertelsituatie: -Het verhaal wordt door een buitenstaander verteld.

Ruimte: -Het verhaal speelt zich af in Nederland.

F
1 -Het onderwerp spreekt me wel aan maar ik heb en eigenlijk overnagedacht. -Nee het boek heeft me geen nieuwe kanten van het onderwerp laten zien. -Ik ben er niet anders over gaan denken. -Nee ik dacht niet dat het zo verteld zou worden en dat vond ik wel interessant. -Ja ik ben het met de mening eens. -Ik vind dat er weinig over Tjarda verteld wordt.

2 -Ja in het boek zijn genoeg gebeurtenissen daarom vind ik het een leuk boek. -De gebeurtenissen zijn op een heel logische volgorde. -Ik vind de gebeurtenissen vooral humoristisch maar ook verrassend. -de humoristische gebeurtenissen zijn als hij hulp zoekt voor zijn seksistische gedachten. -De meeste gebeurtenissen zetten met welaan het denken over hoe een man zo in de knel
met zijn gedachten ken zitten. -de gebeurtenis die vooral indruk op mij maakte was dat hij op het einde inelkaar zakt
tegen een gokkast die dan “Try again” zegt.

3 -Ik zou helemaal niet op de hoofdpersoon willen lijken omdat hij altijd zo in de knoop zit met zichzelf. -Ik vind Eva vooral egoïstisch (hoe ze tegen Tejo doet). -Ik vind dat ze allemaal gaan leven en wel echte mensen zouden kunnen zijn. -Ik vind dat ze wel voorspelbaar zijn. -Je komt het meeste te weten van Tejo en ik vind zijn gedachten een beetje vreemd. -Ik ben het vooral niet eens met de dingen die Eva doet.

4 -Ik vind de samenhang van het verhaal wel goed. -Ik vind het verhaal niet echt spannend. -Het verhaal ik wel boeiend. -Ja ik vind de bouw goed bij het onderwerp passen. -Nee er zitten geen voor- of terugblikken ik en dat vind ik wel zo duidelijk. -Ik vind het einde wat vaag en onduidelijk.

5 -Ik vind het verhaal makkelijk te lezen omdat het luchtig geschreven is. -Ik vind die verhouding goed. -Ja de taal past wel bij de personen.

REACTIES

B.

B.

Dit boek speelt zich af in de jaren '50.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.