Teheran, een zwanenzang
Auteur: F. Springer
Geboortejaar: 1932
Biografie :
Ferry Springer is een pseudoniem van Carel Jan Schneider. Deze werd geboren op 15 januari 1932 in Batavia, voormalig Nederlands-Indie. Nadat hij de oorlog grotendeels in
Jappenkampen meemaakte, vertrok de familie Schneider weer naar Nederland, waar Carel Janhet gymnasium doorliep. In 1958 verhuisde hij met zijn vrouw naar Nederlands Nieuw Guinea, maar toen dit onder Indonesisch bestuur kwam, vertrok hij weer naar Nederland (1962). Hij werkte als ambassadeur in Bangkok, Bangladesh, Iran en Angola. Als men naar zijn bibliografie kijkt ziet men dat de verhalen in zijn boeken grotendeels plaatsvinden in delanden waar hij als ambassadeur werkte.
Bron
Titel:
Teheran, een zwanenzang
Titelverklaring:
Met zwanenzang wordt het laatste boek bedoeld dat een schrijver schreef voordat hij stierf. Dit is het laatste boek voor Toby. Hij zal na dit boek er geen meer schrijven. En omdat hij in Teheran verbleef en daar is zijn laatste boek mislukt. Zijn creatieve dood.
Genre
Het verhaal is een reisverhaal. Maar ook een psychologische roman omdat je in het hoofd van Toby Harrison zit.
Fabel
Toby Harrison: is een schrijver van geschiedenisboeken. Een man met een grote mond maar wel met een gouden hart
Patricia Jahanbari: is de secretaresse van Toby. En Toby is verliefd op haar.
Alfred: een jeugdvriend van Toby en regelt een ticket voor hem terug naar Nederland.
Samenvatting:
Toby Harrison is een schrijver van geschiedenis boeken. Hij schrijft biografieën van bekende mensen maar voegt daar ook zelf van alles aan toe. Zijn verhalen zijn erg populair. Hij wordt gevraagd om een biografie te schrijven over Reza Sjah de Grote,de vader van de huidige Sjah. De Iranese schrijvers zouden te subjectief zijn en daarom moet Toby de biografie schrijven. Hij neemt de opdracht aan en vertrekt naar Iran. Daar krijgt hij een persoonlijke secretaresse toegewezen. Zij heet Patricia en Toby vindt haar helemaal geweldig. De politieke situatie in Iran veranderd tijdens het verblijf van Toby. De fundamentalistische moslims willen de macht over nemen. De Nederlandse ambassade ontkent alles en organiseert een etentje. Toby wordt ook uitgenodigd. Er wordt hem een ticket naar Nederland aangeboden door een oude vriend, maar ondanks dat besluit Toby te blijven. Hij wil zijn boek afmaken en Patricia zijn liefde te betuigen. Maar hij wil geïnformeerd worden over de situatie in Iran en neemt contact op met Bill Turfjager. “Turf” vraagt Toby om te blijven en hem te helpen met evacueren van landgenoten. Ondertussen wordt zijn werk goed gekeurd door de Sjah en daarna word zijn boek naar Londen gevlogen, naar zijn uitgever. Bijna alle Nederlanders vertrekken uit Iran en daarom geeft “Turf” een afscheidsfeest. Toby probeert Patricia ook te overtuigen mee te gaan naar Nederland maar dat wil ze niet. Toby’s werk is klaar en kan aan de Sjah worden overhandigd maar deze is al naar het buitenland gevlucht en dan blijkt dat de fundamentalisten de macht hebben gegrepen. Zij willen alle sympathisanten van de Sjah doden. Toby probeert Iran te verlaten maar de vliegtuigen zitten overvol omdat iedereen het land uit wil. Toby kan na een heel drama toch in het vliegtuig komen. Maar als hij in Nederland komt, blijkt dat zijn boek niet geschikt is voor publicatie. Toby heeft een ticket voor Patricia geregeld en hoort dat ze naar Oostenrijk komt. Hij reist naar Oostenrijk en wil haat met een bos rozen opwachten. Maar Patricia komt niet uit het vliegtuig maar haar vader. Zij heeft hem naar Nederland gestuurd omdat hij gevaar loopt in Iran. Toby hoort dat Patricia de huidige leider helpt en in traditionele kleding rondloopt. Hij is diep geschokt en bedroefd.
Structuur:
Het verhaal begint gewoon bij het begin en eindigt bij het einde. Het verhaal speelt zich af tussen 1978 en 1979. Er komen flashbacks in voor. Er wordt terug geblikt naar de jeugd van Toby. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Toby.
Thema:
Het thema van het verhaal is liefde en dan voornamelijk onbeantwoorde liefde. Maar ook de cultuur en problematiek in Iran.
Mening:
Het verhaal in het boek is leuk. Mooi geschreven en de situatie is heel erg interessant. Zeker omdat de ontwikkelingen in Iran echt gebeurd zijn is het super om te lezen. Ik vond sommige stukken wel veel te uitgekauwd. Dan wordt er veel te veel beschreven en veel te langdradig. Dat is jammer want het verhaal is heel interessant en erg leuk om te lezen.
REACTIES
1 seconde geleden