Tegen mijn wil door Greet Beukenkamp

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Tegen mijn wil
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1138 woorden
  • 2 juli 2014
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
6 keer beoordeeld

Boekcover Tegen mijn wil
Shadow
Tegen mijn wil door Greet Beukenkamp
Shadow

INLEIDING

Tegen mijn wil is een jeugdboek dat geschreven is door Greet Beukenkamp en het gaat over seksueel misbruik. Greet Beukenkamp is geboren in 1939, in 1992 kwam haar eerste boek uit en daarna heeft ze ieder jaar een nieuw boek geschreven. Het boek is geschreven in het ik-perspectief.

In dit verhaal vertelt zij over seksueel misbruik op vakantie, met je buren. Simone een meisje van 15 heeft gevoelens voor Simon haar buurman, hij heeft ook gevoelens voor haar, maar dan in seksueel opzicht. Simone wordt de oppas van Amber, de dochter van Simon en Barbara. Zij vragen haar mee naar Zeeland en daar gebeurt iets ergs.

Het is best wel een heftig verhaal, daarom is het ook spannend.

De hoofdpersoon Simone heeft het erg moeilijk. Het verhaal is goed geschreven en makkelijk te lezen. Ik vond de opbouw van het boek duidelijk.

De schrijfster, schrijft heel geloofwaardig, daarom komt het goed over. Daarom kun je meeleven met de personages in het verhaal. De personages lopen allemaal goed in elkaar over.

De spanning is daardoor wat minder, omdat je de personages goed leert kennen.

Het taalgebruik, wordt heel kort gehouden, geen gekke dingen.

Hetzelfde geldt over de opbouw, loopt allemaal goed op elkaar over.

KERN

WE GAAN NU IETS VERTELLEN OVER DE PERSONAGES, ZODAT JULLIE DE SAMENVATTING BETER BEGRIJPEN.

Simone: is in het verhaal de belangrijkste/grootste hoofdpersoon, ze is 15 jaar en wordt misbruikt. Zij is degene die waar het hele verhaal over gaat. Ze speelt viool.

Martijn: Haar broertje, ze houdt heel veel van hem. Hij heeft ADHD (hij krijgt ook medicijnen hiervoor). 

Door hem zijn er veel ruzies in huis. Hij zit op een speciale school.
Over haar ouders wordt heel weinig verteld dus daar weten we bijna niks van.

Vincent: Is de jongen die haar steunt en helpt en waar ze verkering mee krijgt.
Katja: Haar beste vriendin.

Simon: is eigenlijk een soort 2e hoofdpersoon. hij is de nieuwe buurman die haar later zal misbruiken. Een groot deel van het verhaal gaat dus ook over hem.

Barbara: Zij is de vrouw van Simon en de moeder van Amber. Ze is erg aardig.

Amber: Zij is de dochter van Simon en Barbara, ze is een erg vrolijk meisje. Simone is vaak bij de buren om op te passen op Amber.

Bij Simone thuis gaat het er vaak heftig aan toe, Haar broertje Martijn heeft een ernstige vorm van ADHD en zijn aanvallen beheersen het gezin. Haar moeder speelt vaak wel goed in op Martijn, maar haar vader gaat juist tegen Martijn in. Hierdoor liggen er regelmatig gebroken scherven door het hele huis.

Als het huis van de buren eindelijk verkocht is, komt er een jong stel in wonen, Simon en Barbara, met hun dochtertje Amber. Simone vindt buurman Simon erg aardig en aantrekkelijk. De buurvrouw Barbara is erg vriendelijk en is blij dat Simone de oppas van hun dochtertje Amber wordt. Simone komt veel bij haar buren over de vloer en dan praat ze ook over de ruzies thuis, Simone is blij dat ze kan vluchten. Later begint ze te beseffen dat ze echt verliefd op hem is, ze is graag bij hem in de buurt maar tegelijkertijd voelt ze dat er iets niet in orde is.

Als de buren haar in de herfstvakantie meevragen naar Zeeland, gaat Simone mee. Als Barbara op een avond vroeg naar bed gaat, voert Simon Simone dronken en verkracht haar. Simon bedreigt Simone zodat ze aan niemand iets vertelt, anders zegt hij dat ze hem verleid heeft of hij doet haar broertje iets aan. Aan het einde van de week in Zeeland heeft Simone een erge longontsteking. Haar broertje voelt aan dat er iets mis is.

Als ze weer naar school moet gaat het erg slecht. Haar cijfers gaan achteruit en als haar vriendin Katja vraagt hoe het met haar gaat reageert ze geïrriteerd en zegt ze dat het door haar longontsteking komt en dat ze erg moe is.

Een vriend van Simone, Vincent merkt dat er iets ernstigs met Simone is. Dit merkte hij doordat zijn zusje ook is misbruikt en Simone precies het zelfde doet als zij in die tijd. Vincent vraagt of ze het hem wil vertellen wat er aan de hand is en Simone vertelt alles [NU GA IK IETS VOORLEZEN].

Vincent vindt dat haar ouders moeten weten wat er gebeurd is dus Simone schrijft een brief waarin ze precies vertelt wat er is gebeurd. Martijn leest de brief per ongeluk, hij is woedend en krast op Simon´s auto.

Later doet Simone aangifte. Er komt een rechtszaak, maar er is niet genoeg bewijs van het misbruik. Simon zal dus vrij blijven rondlopen, en dat maakt Martijn erg boos. Martijn maakt een ruit kapot bij Simon. Barbara kiest er voor om bij Simon te blijven omdat ze zwanger is van hun 2e kindje en omdat Amber anders zonder vader opgroeit. Barbara haalt Simon over om terug te verhuizen naar Amsterdam. Simone en Vincent krijgen uiteindelijk verkering.

De personages slepen je echt mee in hun verhaal. De inhoud is daarom heel krachtig. De personages zijn daarom ook echt mensen, de hoofdpersonages Simone en Simon, hebben ook echt een karakter en doordat karakter zijn het ook echt mensen uit de realiteit.

Omdat de personages een heel klein karakter hebben, is het niet echt een spannend boek, omdat je al kunt verwachten, wat er wordt gezegd of gebeurd.

Het taalgebruik is heel netjes, er wordt niet in gevloekt of hele spectaculaire taalgebruik gebruikt.

De opbouw is erg goed geschreven. Doordat het allemaal goed in elkaar overloopt, op het goede moment.

In het begin van het boek voel je al dat er iets gaat gebeuren met Simone, maar je weet niet wat en DAT maakt het juist een spannend boek. Er zit geen humor in, dit past ook niet in een boek waar seksueel misbruik in voorkomt.

Er komen weinig moeilijke woorden in voor. Het verhaal is goed geschreven en makkelijk te lezen.

SLOT

Tegen mijn wil van Greet Beukenkamp gaat dus over een tienermeisje dat wordt verkracht door een bekende. Simone heeft het daar erg moeilijk mee en durft uiteindelijk toch haar verhaal te vertellen.

Alles bij elkaar is dit een super goed boek, omdat alles wat je kunt bedenken goed is in dit boek. Het is een meeslepend verhaal en daarom voel je vanbinnen wat de personages meemaken.

Het is dus een goed geschreven verhaal en daarom ook pakkend.

Heb jij nou ook zoiets meegemaakt, krop het dan niet op, maar vertel het tegen de buitenwereld en doe als het nodig is aangifte. Misschien gebeurt er niets mee, maar laat niet degene die je het heeft aangedaan, vrij rondlopen. Je kunt terecht bij de kindertelefoon, bureau jeugdzorg, landelijk bureau slachtofferhulp, RIAGG, of meldpunt Seksueel misbruik. De adressen en telefoonnummers staan achter in het boek.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Tegen mijn wil door Greet Beukenkamp"