Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Supertex door Leon de Winter

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
Boekcover Supertex
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1569 woorden
  • 24 april 2015
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
4 keer beoordeeld

Boekcover Supertex
Shadow
Supertex door Leon de Winter
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting

Het verhaal begint als de ik-persoon van het verhaal, Max Breslauer, naar zijn psychiater Dr. Jansen gaat. Hij vertelt daar het verhaal van zijn leven en in het kort dat van zijn vader.

Max's vader, Simon Breslauer, bracht als Poolse jood de oorlog door in een ghetto en vervolgens in een concentratiekamp. Hij heeft als enige van zijn familie de oorlog overleefd. Zwervend door Europa belandde Simon in 1952 in Amsterdam waar hij een textielhandeltje opzette.

In 1953 trouwde hij met een joods meisje, waarna in 1954 Max en in 1956 diens broer Boy werden geboren. Intussen groeide het textielhandeltje uit tot een heuse winkelketen: Supertex.

Het gezin Breslauer hield zich steeds aan de regels van het joods-orthodoxe geloof, ondanks de materiële welstand. Maar toen Max in de puberteit kwam, ontdekte hij dat zijn vader gewoon een lompe boer gebleven was, ondanks zijn religieuze principes en de veelvuldige geëtaleerde kennis van joodse gezegden. Max zette zich vervolgens steeds meer tegen zijn vader af en zakte daardoor ook twee keer voor zijn eindexamen. Tenslotte ging hij rechten studeren.

Tijdens zijn studie periode lapte hij de joodse gebruiken aan z'n laars en had talloze relaties met niet-joodse meisjes.

Na zijn studie werkte hij op een advocatenkantoor, waar hij een beeldschoon joods meisje ontmoette, Esther d'Oliveira genaamd. Ze gingen samenwonen, maar Esther werd nog steeds door haar ex-man, een mislukte musicus, achtervolgd. Deze stakker was er zo erg aan toe dat hij uiteindelijk zelfmoord pleegde en dat bezorgde haar een enorm schuldgevoel. Dat werd uiteindelijk zo sterk, dat haar maar één mogelijkheid openstond: haar leefwijze radicaal veranderen en zich verschuilen achter de orthodoxe-joodse tradities.

Max stelde alles in het werk op de ontstane kloof te dichten, maar zonder succes. Bij een gezamenlijk bezoek aan Israël barstte de bom en besloot Esther zich in Jeruzalem te vestigen. Max reisde nog vele maanden naar haar toe, maar voelde zich toch steeds teveel Nederlander om zich definitief in Jeruzalem te vestigen. Tenslotte zag hij van de relatie af. Esther trouwde later met een Amerikaanse jood.

Max gaf vervolgens zijn baan bij het advocaten kantoor op vanwege de herinnering aan Esther en begon in het bedijf van zijn vader als tweede man, met een salaris van tweeëneenhalve ton per jaar. Ondanks het vertrouwen dat Simon zijn zoon schonk, verbeterde de relatie tussen hen beiden niet, integendeel. Vader Simon viel om te beginnen van zijn religieuze joodse voetstuk toen zijn zoon hem met een prostituée betrapte.

Verder beschouwde Simon de initiatieven die Max nam altijd als minderwaardig. Zo richtte Max bijvoorbeeld een eigen BV, 'Maximaal' op, omdat zijn vader een niet geheel zuivere handelsovereenkomst met een paar Marokkaanse textielproducenten afkeurde. En tijdens een door Max geregelde presentatie van een mode-lijn voor een nieuw marktproduct viel zijn vader zelfs in slaap. Max' haat tegen zijn vader steeg daardoor tot ongekende hoogte en hij kon zich er maar net van weerhouden om de man met een schaar te lijf te gaan.

De relatie met zijn vader en zijn plotselinge impotentie brengen Max ertoe om zich voor de eerste maal onder behandeling van een psychiater (de al eerder genoemde dr. Jansen) te stellen.

Op 26 juni 1989, terwijl er van enige verbetering in de vader-zoon relatie nog geen sprake was, raakte Simon Breslauer op 59-jarige leeftijd met zijn peperdure Mercedes te water en verdronk, waarschijnlijk ten gevolge van teveel drank.

Vervolgens rezen er problemen rond broer Boy. Deze stond zijn hele leven al in de schaduw van Max, kon niet lezen, had nauwelijks vriendinnen en bracht het 'slechts' tot boekhouder bij Supertex, omdat zijn gebrekkige contactuele eigenschappen een hogere functie niet mogelijk maakten. Op een gegeven moment kreeg hij toch een relatie met een niet al te aantrekkelijk joods meisje. Vlak voor zijn huwelijk besloot Max hem toch een keer met een belangrijke onderhandelingstaak naar Marokko te sturen. Boy verknalde daar echter zijn opdracht en verstoorde de relatie met de textielproducenten. Maar Boy kwam aldaar ook met een orthodox-joodse familie in contact en werd verliefd opde dochter des huizes. Hij besloot daarop (weer) volgens de joodse tradities te leven en met zijn nieuwe verloofde te trouwen.

De dubbele gevoelens omtrent zijn vader, het verlies van zijn grote liefde Esther en van zijn broer, maakten Max niet bepaald geestelijk stabiel. Bovendien werd hij steeds geteisterd door onzekerheid: was bij hem de afstand tussen orthodox-joodse idealen en zijn eigen luxueuze levensstijl niet al te groot geworden?

Op een zaterdag in oktober wordt hij met zijn neus op de feiten gedrukt. Hij stond vroeg op om een handelsconnectie in Thailand te bellen. Daarbij constateerde hij een fout van zijn secretaresse, onsloeg haar en racete in zijn Porsche naar kantoor. Met een vaart van 120 km per uur passeerde hij een juist overstekende joodse familie en schepte één van hen. Het slachtoffer had een gebroken been, maar deze groep vrome joden toonde hem dat hij wel heel erg ver van zijn volk was afgedwaald. Nadat een ex-collega van het advocatenkantoor de zaak had geregeld, besloot Max onmiddellijk een psychiater te bezoeken om zijn evenwicht weer enigszins te vinden.

Als hij het hele verhaal, geïllustreerd met vele Jiddische spreekwoorden, heeft verteld, stelt zij diverse therapieën voor. Als hij afwijzend reageert, besluit zij dat hij haar misschien ook niet meer nodig zal hebben. Als Max even later door de stad loopt en door een Mercedes wordt gepasseerd, meent hij zijn vader te zien. Hij ziet in één keer de idiote tegenstelling in zijn vaders leven: als kind straatarm, bedelend in de ghetto, als 59-jarige omgekomen in een Mercedes van vijf ton. Zijn vermogen tot relativeren herstelt zich enigszins en hij besluit zich maar bij de situatie -'De jood in de Porsche'- neer te leggen.

Bron: http://www.scholieren.com/boekverslag/42332

Thema

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Thema

In het boek staan de tegenstellingen tussen hechten aan geld en goederen en de idealistische ideeën centraal. Max zegt op een bepaald punt ook dat hij in zichzelf verdwaald is. Die ontevredenheid probeert hij op verschillende manieren te verdrijven. Hij doet dit door bijvoorbeeld: nog meer luxe goederen te kopen, nieuwe vrouwen en heel hard werken.

 

Vertelwijze

Het taal is niet zo moeilijk en goed te begrijpen. Er worden veel Jiddische spreekwoorden gebruikt.

Het boek heeft wat herinneringen en vroeger, en over het algemeen bevat het veel dialogen.

 

Titelverklaring

Supertex is de naam van het textiel bedrijf waar Max de eigenaar van is.

 

Motto

A sjo in gan-eydn iz ojk gut;  Jiddisch spreekwoord

Eén uur in het paradijs is ook de moeite waard. Met andere woorden: de mens moet zijn beperkingen leren accepteren.

 

 

Opbouw

Het boek is verdeeld in 13 hoofdstukken die geen titel hebben.

 

Personages

Max Breslauer: Max is de hoofdpersoon van het boek. Max is 36 jaar oud en de eigenaar van een keten SuperTex winkels. Hij is een harde zakenman en gefocust op geld en het materiele in het leven. Hij heeft nauwelijks last van zijn geweten, ondanks dat hij goedkoop spul verkoopt en zijn klanten misleidt. Hij is op veel gebieden hetzelfde als zijn vader. In zijn privé-leven is Max echter onzeker en kan hij zijn gevoelens niet goed uiten. Zijn manier van handelen zorgt vaak voor conflicten met de mensen om hem heen. 

 

Boy: Max’ jongere broer, is totaal anders dan Max. Boy heeft nooit echt kunnen

leren, en stond altijd onder Max. het is Max’ non-communicatieve broer


Simon B.: Max’ vader, eigenaar van Supertex. Max was opgelucht toen hij dood was. Was zeer asociaal.


Maria: Ex-minnares van Max’ vader, nu zijn eigen geliefde


Esther: Max’ eerdere vriendin, is na de dood van haar ex-man een vrome orthodoxe joodse geworden, en in Jeruzalem met een ander getrouwd, Max is hier nooit overheen gekomen.


Lea:(Ex-)vriendin van Boy


Sulimat: Boy’s nieuw geliefde


Yvonne: Max’ secretaresse


Robbie: Max’ advocaat

 

Mw. Jansen: Max’ psychiater

 

Historische tijd

Het verhaal speelt zich af rond 1990 denk ik. Het is nog een beetje ouderwets en er zijn niet echt computers en andere technologische dingen. De tijd is wel een beetje van belang omdat in die tijd ik denk het geloof toch bij meer mensen nog wel wat belangrijker was, en dat is wel een belangrijk punt in het boek.

 

Plaats en ruimte

Het grootste deel van de handeling speelt zich af in Amsterdam, hoofdzakelijk in de spreekkamer van de psychiater. In het vertelde verleden spelen ook andere plaatsen, o.a. Jeruzalem en Casablanca, een rol.

 

Tijdsduur

Het verhaal speelt zich af op een zaterdag, dus het duurt 1 dag. Er zitten geen versnellingen of vertragingen in.

 

Tijdsvolgorde

Het verhaal is niet chronologisch verteld. Er zitten heel veel flashbacks in en die beschrijven het verleden van Max, hierdoor kom je veel over hem te weten.

 

Perspectief

Het verhaal wordt verteld vanuit de ogen van Max. Het boek is dus geschreven vanuit het ik-perspectief.

 

Mening

Ik heb het boek gekozen omdat mevrouw  Dekker mij de Leon de Winter aanraden. Ik ben toen voor Supertex gegaan omdat de achterkant mij aansprak. En ik moet zeggen het boek is mij goed bevallen. Ik vond het een interessant verhaal. De stijl waarin het boek is geschreven vind ik ook fijn. Het taalgebruik is niet zo lastig en het leest lekker door.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Supertex door Leon de Winter"