Stukken van mensen door Bob Mendes

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas aso | 625 woorden
  • 5 april 2007
  • 58 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.1
  • 58 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2005
Geschikt voor
vmbo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Stukken van mensen
Shadow
Stukken van mensen door Bob Mendes
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Stukken van mensen
Auteur: Bob Mendes
Samenvatting:
De proloog.
Een vrouw,” Marie Latour” hoofdverpleegkundige uit een ziekenhuis in Malle (een lokaal ziekenhuis in Luik) wordt op de terugweg naar huis door 2 valse politieagenten vermoord. De reden van de moord was dat ze erachter gekomen was dat de raad van bestuur samenwerkte met de maffia in donororganen. Tevens had ze enkele geheime dossiers gestolen als bewijs.
2 jaar later.
Max Devriendt (de weduwnaar van Marie Latour (zie proloog)) gaat naar een conferentie in Antwerpen en loopt er toevallig Kristin Verbeek tegen het lijf (de man van Kristin (Legrand) werkte in hetzelfde ziekenhuis als Marie en is ook vermoord, omdat hij teveel wist). Kristin vertelt dat ze enkele anonieme brieven heeft gekregen, ze wist zeker dat die van Alain Dubois ( de boekhouder van het bewuste ziekenhuis) waren. Ze vraagt of Max mee wil doen aan een onderzoek tegen die donormaffia. Alain heeft een dochtertje: Michèle dat zelf lijdt aan nierinsufficiëntie en nood heeft aan een niertransplantatie. Maar ze wordt steeds verder achteruitgeschoven op de wachtlijsten voor een donornier, want er schuiven Italiaanse kinderen voor op haar. De Italianen geven grote bedragen om zo snel mogelijk een donor te hebben. Op een gegeven moment wordt Alain bij de directeur en de burgemeester van Luik geroepen. Daar werd Alain bedreigd om niets over het schandaal te openbaren, maar Alain had vele bewijsmaterialen. Ze maakten een deal: Michèle werd de eerste die een nieuwe donor kreeg, wanneer de burgemeester de bewijsmaterialen kreeg. Kristin had met Alain afgesproken en was getuige van een moord. 2 mannen hadden Alain van het hoogste verdiep van een autogarage gegooid. Na een tijdje komen ze erachter dat dit Alain niet was maar zijn broer. Na enig onderzoek kwamen Kristin en Max erachter dat al het extra geld dat het ziekenhuis in het zwart kreeg, naar een aparte rekening van de burgemeester ging. De werklui van het ziekenhuis moesten hun mond houden over de praktijken als ze een bonus kregen. Collet ( de directeur van het ziekenhuis) gaf Max een sleutel van een kluis waar alle bewijsmateriaal in zat die ze nodig hadden om de burgemeester aan te klagen. Max ging dan naar die kluis, maar die was net leeggemaakt door Alain. Via de computer had Alain ervoor gezorgd dat al het zwart geld op zijn rekening kwam i.p.v. op die van de burgemeester. Alain haatte de burgemeester zo, omdat die zijn broer had laten vermoorden, dat hij hem nog vermoord heeft voordat Max de burgemeester had kunnen oppakken.

Hoofdpersonages:
Het eerste hoofdpersonage is Max Devriendt. Hij is de directeur van het BBI en wil het onderzoek vooral via de legale weg doen. Na de dood van zijn vrouw ( Marie Latour ) heeft hij niet meer veel vrienden. Hij ziet zichzelf achteruitgaan op sociaal gebied. Door het verhaal heen wordt hij verliefd op Kristin Verbeek.
Kristin Verbeek is tevens het 2de hoofdpersonage. Ze werkt op het RIZIV en vraagt Max’ hulp in het onderzoek. Voor haar maakt het niet uit hoe ze tewerk gaat (legaal of illegaal) als het maar succes heeft.
Tegenspelers.
Collet is de directeur van het ziekenhuis en is op de hoogte van de donorpraktijken. Hij vindt het niet eerlijk dat mensen achteruitgeschoven worden, maar de bonus ziet hij wel zitten. Hij is nogal naïef.
Een tweede tegenspeler is Alain Dubois. Hij is een verstokte kettingroker en wil dat zijn dochtertje voorrang krijgt op de lijst.
Nevenpersonages.
Van Malder is de burgemeester van Luik en is de hoofdfiguur in de donorhandel. Hij schrikt er niet voor terug om mogelijke verklikkers te vermoorden. Hij heeft veel contacten bij de politie en is een populair politicus. Op het laatst wordt hij vermoordt door Alain Dubois.
Vertelstandpunt
Deze thriller is een personele hijzijverteller vanuit afwisselende personages.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

F.

F.

Het is een goed boek

10 jaar geleden

Andere verslagen van "Stukken van mensen door Bob Mendes"