Sproetenliefde door Maren Stoffels

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Sproetenliefde
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 1017 woorden
  • 12 juni 2015
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
5 keer beoordeeld

Boekcover Sproetenliefde
Shadow

Ik ben verliefd op een leraar . Wat moet ik nou? 

Amber is hopeloos verliefd als ze deze kreet op een wc-muur op school schrijft. Tot haar grote verbazing reageert iemand op haar noodkreet. Al gauw wordt de anoniemeling de enige aan wie ze via de wc-muur alles durft te vertellen. Vriendin Ezra heeft immers alleen maar aandacht voor haar macho vriendje.

Ik ben verliefd op een leraar . Wat moet ik nou? 

Amber is hopeloos verliefd als ze deze kreet op een wc-muur op school schrijft. Tot haar grote verbazing reageert iem…

Ik ben verliefd op een leraar . Wat moet ik nou? 

Amber is hopeloos verliefd als ze deze kreet op een wc-muur op school schrijft. Tot haar grote verbazing reageert iemand op haar noodkreet. Al gauw wordt de anoniemeling de enige aan wie ze via de wc-muur alles durft te vertellen. Vriendin Ezra heeft immers alleen maar aandacht voor haar macho vriendje.
En dan is er nog die opdracht van haar grote liefde zelf: stille Robin weer aan het praten krijgen. Alsof ze dat er nog bij kan hebben! Toch raakt ze geïntrigeerd door deze vreemde jongen met zijn rode haar. Wat is er met hem dat hij al maandenlang geen woord spreekt, ondanks alle pesterijen?

Sproetenliefde door Maren Stoffels
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

 

Genre                

 Sproetenliefde behoort tot het genre jeugdroman. Het boek is niet specifiek voor meisjes of voor jongens. Er gebeuren dingen in het boek die een meisje overkomen maar die een jongen ook mee kan maken. Dat is andersom ook het geval. Het zijn vooral tienerproblemen, die in het boek voorkomen. Daarom is het dus een jeugdroman, en geen ‘normale’ roman.

Thema                                                                               

Het boek Sproetenliefde gaat over het grote onderwerp tienerproblemen. Natuurlijk staan niet al die problemen in het boek. Maren Stoffels heeft een aantal deelonderwerpen gekozen. De thema’s van het boek Sproetenliefde zijn:                                                                                          

- Liefde; in het boek speelt liefde een grote rol. Amber (één van de hoofdpersonen) is verliefd op haar leraar en dat brengt behoorlijke problemen met zich mee. Ook heeft de beste vriendin van Amber genaamd Ezra een macho vriendje. Door de liefde tussen Ezra en haar vriendje worden Amber en Ezra uit elkaar gedreven en krijgen ze ruzie. Eigenlijk draait het bijna het hele verhaal wel om de liefde, dus daarom is liefde een thema dat bij dit boek hoort.                                                                                                                                                

– Vriendschap; ook vriendschap is een groot aspect in het verhaal. Bijvoorbeeld de hechte vriendschap tussen Ezra en Amber, die later toch weer tot een ruzie uitloopt. Dan heb je nog Amber, die moet zorgen dat Robin weer gaat praten. Ze ziet het niet zitten, maar als ze eenmaal contact heeft met Robin en hem beter leert kennen, worden ze hele goede vrienden!                                                                                                                              

- Dierbaren kwijtraken; Robin (de andere hoofdpersoon) is een stille jongen die nooit praat. Amber moet hem weer aan het praten zien te krijgen, maar wil later ook nog uitzoeken waarom hij niet praat. Het blijkt dus dat zijn oudere broer Philippe overleden is. Later verhuisde hij ook nog eens en raakte hij zijn huis, zijn veilige stad en al zijn vriendinnen kwijt. Aangezien het stil zijn van Robin een groot element is in het verhaal, en dierbaren kwijtraken daarmee in verband staat, vinden wij dierbaren kwijtraken ook een thema die past bij dit boek.

Spanning

In het boek Sproetenliefde zit niet echte spanning, bijvoorbeeld dat er iemand gestalkt word of iets in die richting. Er zit wel een andere soort spanning in. De spanning dat je wilt weten wat er komen gaat. Dus een soort afwachtende spanning. Verschillende verhaallijnen beginnen en eindigen en ze overlappen elkaar. Je wilt graag weten hoe de ene verhaallijn afloopt, maar ondertussen begint de andere weer. Daardoor blijft het boek wel spannend, maar op een andere manier als in thrillers bijvoorbeeld.

Schrijfstijl

Het boek is niet echt moeilijk geschreven, waardoor het makkelijk te begrijpen is. Er zitten geen moeilijke woorden in. In het boek wordt Sofie als de ik-persoon gebruikt, daardoor is het soms wel moeilijker te begrijpen wat de andere mensen in het boek denken. Het wordt in chronologische volgorde verteld, ze heeft geen flashbacks en het gaat dus vooruit in de tijd. Jammer genoeg zit er geen afwisseling in de tekst, dus geen dagboekfragmenten of mails bijvoorbeeld.

Samenvatting boek Sproetenliefde

Het boek gaat over Amber, Amber is verliefd op haar mentor en Nederlands leraar Thijs. Het is niet alleen lastig dat het haar leraar is, ze kan het zelfs niet aan haar beste vriendin Ezra vertellen omdat ze zich schaamt. Dan besluit ze de tekst ‘’Help, ik ben verliefd op mijn leraar’’ op een verlaten wc deur in de school. Ze verwacht er verder niks van, maar toch krijgt ze een reactie terug. Uiteindelijk krijgt ze een band met haar wc ‘’vriendin’’. Ze vertrouwt haar anoniemeling op de wc, meer dan haar beste vriendin Ezra die een macho vriendje heeft waardoor de vriendschap verwatert. Maar Sofie heeft nog een probleem. Van haar leraar Thijs moet ze Robin, een jongen die aan het begin van het schooljaar bij hun in de klas is gekomen, aan het praten krijgen. Hij heeft nog geen woord gezegd sinds het begin van het schooljaar. Eerst deed ze het alleen voor Thijs, maar later werd ze steeds nieuwsgieriger. Er ontstaat een goede vriendschap tussen Robin en Sofie, nadat Sofie het een aantal keer voor hem opnam tegen de pestkoppen. Robin praat niet en later wil Sofie de reden daarvoor uitzoeken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Sproetenliefde door Maren Stoffels"