Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Sproetenliefde door Maren Stoffels

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Sproetenliefde
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 2770 woorden
  • 21 april 2012
  • 137 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
137 keer beoordeeld

Boekcover Sproetenliefde
Shadow

Ik ben verliefd op een leraar . Wat moet ik nou? 

Amber is hopeloos verliefd als ze deze kreet op een wc-muur op school schrijft. Tot haar grote verbazing reageert iemand op haar noodkreet. Al gauw wordt de anoniemeling de enige aan wie ze via de wc-muur alles durft te vertellen. Vriendin Ezra heeft immers alleen maar aandacht voor haar macho vriendje.

Ik ben verliefd op een leraar . Wat moet ik nou? 

Amber is hopeloos verliefd als ze deze kreet op een wc-muur op school schrijft. Tot haar grote verbazing reageert iem…

Ik ben verliefd op een leraar . Wat moet ik nou? 

Amber is hopeloos verliefd als ze deze kreet op een wc-muur op school schrijft. Tot haar grote verbazing reageert iemand op haar noodkreet. Al gauw wordt de anoniemeling de enige aan wie ze via de wc-muur alles durft te vertellen. Vriendin Ezra heeft immers alleen maar aandacht voor haar macho vriendje.
En dan is er nog die opdracht van haar grote liefde zelf: stille Robin weer aan het praten krijgen. Alsof ze dat er nog bij kan hebben! Toch raakt ze geïntrigeerd door deze vreemde jongen met zijn rode haar. Wat is er met hem dat hij al maandenlang geen woord spreekt, ondanks alle pesterijen?

Sproetenliefde door Maren Stoffels
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Inhoud
1. Zakelijke gegevens
2. Titelverklaring
3. Personages 
4. Samenvatting
5. Opbouw van tijd en flashbacks 
6. Tijd en plaats 
7. Thema en perspectief 


1. Zakelijke gegevens
Titel: De titel van het boek is ‘Sproetenliefde’.
Auteur: De auteur is Maren Stoffels.
Uitgeverij: De uitgeverij is Leopold. Het boek is uitgegeven in Amsterdam in 2007.
Druk: Het is de vijfde druk van het boek.
Illustraties: Er zijn geen illustraties gemaakt in het boek.

Over Maren Stoffels
Maren Inne Stoffels is geboren op 13 januari 1988. Maren groeide op in Amsterdam, haar geboorteplaats, samen met haar ouders en haar oudere broer Wadse. Nu woont ze in Alkmaar. Ze schreef haar eerste boek toen ze 9 was, over een eskimootje dat zijn vader zoekt. Via de auteur Hans Kuyper (een kinderboekenschrijver) zocht ze contact op met de uitgeverij Leopold. Leopold bracht in 2005 haar eerste echte boek uit: Dreadlocks & Lippenstift. Hierna zijn er veel boeken van Maren verschenen bij dezelfde uitgeverij. Marens tweede boek heet Piercings & Parels en is het vervolg van Dreadlocks & Lippenstift en is dus ook weer uitgegeven door Leopold. Haar derde boek heet Cocktails & Ketchup en is weer het vervolg van Piercings & Parels. Van deze drie boeken heeft ze de omslag zelf ontworpen en ze heeft op twee van de drie zelf model gestaan. Haar vierde boek is Sproetenliefde. Ze heeft ook een kinderboek geschreven, deze heet ‘Schim in het bos’ en is voor acht jaar en ouder.

Boeken van Maren Stoffels:
- 2005 Dreadlocks & Lippenstift
- 2006 Piercings & Parels (Bekroond door de Nederlandse kinderjury)
- 2006 Cocktails & Ketchup
- 2007 Sproetenliefde
- 2007 Schim in het bos
- 2008 Op blote voeten
- 2008 Vlucht van Elin
- 2009 Tara vecht terug
- 2009 Je bent van mij (Samen met Hans Kuyper)
- 2010 Gezicht van Britt
- 2010 Met mijn ogen dicht
- 2011 Verboden voor ons Maren Stoffels


2. Titelverklaring
Maren Stoffels heeft het boek zo genoemd omdat de hoofdpersoon en een belangrijke bijpersoon allebei sproeten hebben. Een andere bijpersoon roept ook vaak ‘Sproetenliefde’ naar hun als ze staan te praten.


3. Personages
Het belangrijkste personage is Amber (de hoofdpersoon).
Twee minder belangrijke personages zijn Ezra en Robin (de belangrijke bijpersonen). Thijs komt eigenlijk alleen vooral veel voor in Ambers gedachten, maar speelt daardoor wel een grote rol in het verhaal (dus ook een belangrijke bijpersoon)

Amber (hoofdpersoon)
Amber is een meisje rond de 15 jaar met rode haren en sproeten. Amber is heel vriendelijk en behulpzaam. Ze vertrouwt niet zomaar iedereen en is voorzichtig met wat ze doet. Ze liegt niet graag, komt voor andere mensen op en heeft met iedereen het beste voor.
Verandering: Amber is niet veel veranderd maar ze weet nu in ieder geval dat ze geen relatie met haar leraar kan en mág beginnen. Amber is ook anders gaan denken over Robin. Eerst vond ze hem raar, saai en een beetje vaag. Ze vond het raar dat hij nooit wilde praten. Nu weet ze meer over zijn verleden, interesses, gezin en familie. Ze probeert hem zo veel mogelijk te helpen en dat lukt ook, want aan het einde van het lukt het haar om Robin weer te laten praten.

Ezra (belangrijke bijpersoon)
Ezra is de beste vriendin van Amber. Thuis heeft ze het niet zo fijn. Haar ouders zijn rijk en ze krijgt veel zakgeld en dure kleding, maar haar vader is niet een gezelligheidspersoon. Amber komt ook niet graag bij Ezra thuis. Ze is smoorverliefd op Erik.
Verandering: Ezra is niet veel veranderd. Wel heeft ze meer vertrouwen gekregen in Amber. Eerst dacht Ezra dat Amber haar geld had gestolen omdat Amber het niet zo breed heeft, maar uiteindelijk blijkt het Erik geweest te zijn die haar geld gestolen heeft.

Robin (belangrijke bijpersoon)
Robin is een klasgenoot, en later ook een vriend van Amber. Hij heeft rode haren en sproeten, net als Amber. Robin is heel stil. Hij wordt veel gepest en praat nooit. Ook heeft hij geen vrienden. Amber begint aardig tegen hem te doen. Eerst vindt hij het eng, maar later vindt hij haar steeds aardiger. Ze bouwen een mooie vriendschap op.
Verandering: Robin is heel veel veranderd in de loop van het verhaal. Eerst was hij stil en op zichzelf en hij wilde sinds ze zijn verhuisd nooit praten. Nu heeft hij vrienden gemaakt en praat hij weer. Hij is niet meer zo gesloten en hij kan weer lachen.

Thijs (belangrijke bijpersoon)

Thijs is de leraar Nederlands van Amber, Ezra en Robin. Amber is verliefd op hem. Hij is heel vriendelijk en probeert Amber goed te helpen met haar dyslexie.
Verandering: Thijs is niet zo veel veranderd. Aan het einde van het boek komt hij er wel achter dat Amber verliefd op hem is. Dit veranderd de relatie met de hoofdpersoon wel.

Verder heb je nog Erik, Annemarie, Ambers moeder en Katinka en Melvin (de minder belangrijke bijpersonen).

Erik (minder belangrijke bijpersoon)
Erik is het vriendje van Ezra. Hij heeft blond haar en een piercing. Aan het eind van het boek blijkt dat hij een player is en geld van Ezra heeft gestolen. Amber heeft hem nooit vertrouwd.

Annemarie (minder belangrijke bijpersoon)
Annemarie is de moeder van Robin. Ze houdt veel van tuinieren en koken en ruikt volgens Amber naar madeliefjes en honing. Ze is altijd aan het zingen en ze is heel vrolijk. Amber vindt haar heel aardig.

Ambers moeder (minder belangrijke bijpersoon)
Ambers moeder is kapster en heeft het vaak heel erg druk. In de loop van het boek wil ze wel graag meer tijd met het gezin doorbrengen.

Katinka en Melvin (minder belangrijke bijpersonen)

Ik beschrijf deze twee personen in één kopje omdat ze niet veel voorkomen in het boek maar wel een belangrijke rol spelen en bijna altijd met elkaar in het boek te vinden zijn. Katinka en Melvin zijn twee pestkoppen die Robin de hele dag treiteren en Amber mag ze totaal niet. Zodra Amber meer optrekt met Robin gaan ze Amber ook pesten.


4. Samenvatting
Amber is verliefd op Thijs, haar leraar Nederlands. Amber heeft dyslexie, en heeft dus veel moeite met lezen. Ze moet dit jaar twee boekbesprekingen doen, maar dat wil ze dus niet. Ze sluit een deal met hem, als Amber Stille Robin weer laat praten, hoeft ze maar één boek te lezen en ook maar één boekbespreking te houden. Robin is heel stil en praat letterlijk nooit. Haar beste vriendin Ezra zegt dat het haar nooit gaat lukken, maar Amber geeft niet op.

Ezra vertelt Amber uitgebreid over haar vriendje Erik. Amber vertrouwd hem helemaal niet.

Dat Amber verliefd is op Thijs, weet ze zeker, maar ze weet niet hoe ze het moet aanpakken. Ze besluit een boodschap op de wc-deur op de vierde verdieping te schrijven. Ze schrijft: Ik ben verliefd op een leraar. Wat moet ik nou? Als ze even later terug komt, heeft er, tot haar verbazing, iemand terug geschreven! Natuurlijk wil Amber meteen weten wie de boodschap op de wc-muur heeft geschreven. Maar de anoniemeling laat niks los. Na een tijdje vertellen ze alles aan elkaar. Amber vertelt over Thijs en over Ezra, de anoniemeling vertelt dat hij of zij heimwee heeft.

Kampweek komt eraan. Amber schrijft zich samen met Ezra in voor wandelen in Engeland, omdat Thijs dan mee gaat als begeleider. Ook Robin gaat mee, maar ook de twee grootste pestkoppen van de klas, Katinka en Melvin.

Die zaterdag gaat Amber bij Robin en zijn moeder langs. Ze hebben een gezellig huis vindt Amber. Het ruikt er altijd naar vers gebakken eten zoals pannenkoeken. Robin laat Amber zijn boomhut zien. Robin kan heel goed keyboard spelen, maar zegt nog steeds geen woord tegen Amber. ’s Avonds gaat Amber met haar moeder en kleine broertje uit eten. Thijs is ook in het restaurant. Hij komt even bij hen zitten, Amber schaamt zich dood voor haar moeder die heel hard om alles moet lachen wat Thijs zegt.

Dan is kampweek aangebroken. Ze gaan met de boot naar Engeland. Ezra vertelt weer van alles over haar vriendje Erik. Amber denkt dat ze jaloers is op Ezra. ’s Avonds in hun tent hebben ze een goed gesprek.

De volgende dag wordt Robin meteen gepest door Katinka en Melvin. Hij laat zich niet kennen en Thijs neemt het ook voor hem op. Amber vindt dat een goed teken. ’s Nachts wordt Robin weer gepest. Er zijn mieren en zijn tent en slaapzak gedaan. Amber gaat meteen Thijs halen. Thijs neemt het voor Robin op maar hij gaat niemand straf geven. Amber is hier heel erg boos over. Ezra heeft het een beetje gehad met de Red-Robin actie van Amber en zegt dat ze maar moet stoppen. Amber vindt dit niet leuk en wordt boos op Ezra. Ezra maakt het weer goed door pindakaas in Katinka’s slaapzak de smeren.

Op vrijdagavond gaan ze naar de Pub. Amber en Ezra drinken stiekem twee tequila’s. Amber blijft samen met Thijs achter in de Pub. Ze zijn allebei een beetje dronken. Amber zoent hem en Thijs reageert geschokt en zegt dat ze er met niemand over mag praten. Hij wil dat alles weer normaal wordt. Amber is teleurgesteld en verward.

Na de kampweek gaat Amber opnieuw langs bij Robin. Annemarie vertelt over Phillipe, de broer van Robin die een paar maanden terug om het leven is gekomen. Amber weet niet wat ze moet zeggen en vertelt het aan Ezra. Ezra is eerst wel geïnteresseerd, maar zodra ze hoort dat Amber weer bij Robin thuis was verklaart ze haar voor gek.

Amber is heel erg blij dat ze weer op de wc-deur kan schrijven. Als ze naar de deur loopt botst ze tegen Robin op. Katinka merkt dat en roept: ‘Sproetenliefde!’. Ook heeft Katinka gehoord dat als Amber Robin aan het praten krijgt ze maar één boekbespreking hoeft te houden en ze zegt dat hard op. Robin is woest en teleurgesteld.

Amber gaat weer bij Robin langs, maar Robin wil niets meer met haar te maken hebben. Ze gaat naar huis en valt huilend op haar bed. Die avond staat Ezra voor de deur. Ze beschuldigt Amber onterecht van diefstal. Amber is er kapot van. Ze springt op die fiets. Ze fietst uren en uren. Als ze op een bankje zitten komt Thijs langsgelopen en hij komt naast haar zitten. Ze hebben een goed gesprek.

Amber regelt een oppasbaantje om Ezra terug te betalen en te bewijzen dat Amber het geld niet gestolen heeft.

Op een dag gaat Amber naar de wc op de vierde verdieping, om op de deur te schrijven, maar overal staat ‘Sproetenliefde’ op de muur geschreven in het zelfde handschrift als die van de anoniemeling van de wc-deur. Op de gang staat Robin op haar te wachten.
Nu begrijpt ze dat Robin degene was die op de wc-deur schreef. Robin belooft Amber een spreekbeurt te gaan houden en het praten langzaam weer op te pikken.

De volgende dag staat Ezra ’s morgens voor de deur. Amber denkt dat ze droomt als Ezra haar excuses aanbiedt voor de valse beschuldiging van diefstal. Ezra zegt dat Erik het geld heeft gestolen en Amber al die tijd gelijk had over Erik. Als ze naar school gaan houdt Robin zijn spreekbeurt. Het is Amber gelukt hem weer te laten praten.
EINDE


5. Opbouw van tijd en flashbacks
Het verhaal verloopt chronologisch. Dat kan je onder andere zien aan de dingen die gebeuren. Je begint op een dag, een daarna is er een volgende dag en daarna gaat het over volgende week en er worden geen dingen uit het verleden beschreven en je gaat ook niet terug in de tijd. Wel zijn er een aantal kleine flashbacks, dit is een voorbeeld daarvan:
Het is heel stil op straat en Ezra’s woorden blijven komen.
‘Dat geld dat je van me gestolen hebt… stik erin!’


6. Tijd en plaats (ruimte)
Tijd
De tijd die verstrijkt in het boek is niet helemaal precies duidelijk. Het zijn in ieder geval geen jaren en ook geen uren. Ik denk dat er ongeveer een maand of anderhalve maand verstrijkt. Dit kun je onder andere zien aan de dingen die gebeuren. Het is vaak ochtend, avond of middag, ze gaan een week op kamp etc.

De tijd waarin het verhaal zich afspeelt is rond deze tijd. Dit kun je onder andere zien aan mensen met mobieltjes, computers, bepaalde kleding, taalgebruik etc.

Plaats (ruimte)
Het verhaal speelt zich af in Nederland en een deel in Engeland. Lang niet alle ruimtes worden duidelijk omschreven. Bij Amber thuis bijvoorbeeld, deze ruimte wordt nauwelijks omschreven. Andere ruimtes zijn juist weer heel duidelijk omschreven, bijvoorbeeld bij Robin thuis.

Het speelt zich in veel verschillende ruimtes af:

Op school
Op school is vooral de wc op de vierde die heel veel voorkomt. Ook een aantal lokalen maar die worden vaak niet omschreven. De wc’s op de vierde verdieping worden nooit gebruikt, omdat ze zeggen dat ze nooit goed doortrekken. De muren en deuren van de wc-hokjes zijn kaal, totdat Amber er iets opschrijft.
Sfeer: De sfeer in de lokalen verschilt per leraar. Soms gezellig, soms saai etc. De sfeer in de wc op de vierde is voor Amber vaak spannend omdat ze moet kijken of er iemand terug heeft geschreven. Verder is het een normale wc. De sfeer verandert in de loop van het verhaal niet.
Bij Amber thuis
Ambers huis zelf wordt nauwelijks omschreven. Ik denk niet dat het een groot huis is want ze hebben het niet zo breed.
Sfeer: De sfeer bij Amber thuis is nogal chaotisch en rommelig. Haar moeder heeft het vaak druk en is gehaast en gestrest. Amber is vaak alleen thuis en moet op haar kleine broertje Mick passen omdat haar moeder het vaak heel druk heeft. De sfeer verandert niet.

Bij Ezra thuis
Ezra’s ouders zijn heel rijk. Ze hebben een heel chique huis met dure vazen en een grote kroonluchter in de hal. Ezra’s kamer is groot, er staat en enorme stereo-installatie en ze heeft veel cd’s.
Sfeer: De sfeer is bij Ezra thuis niet heel gezellig. Over haar moeder wordt niet veel in het verhaal vertelt, maar haar vader is heel ongezellig en streng. Amber zit vaker op Ezra’s kamer dan beneden in de woonkamer. De sfeer verandert niet in de loop van het verhaal.

Bij Robin thuis
Robins huis is van rode bakstenen met een mooi onderhouden voortuintje en een klimop tegen de muur. De voortuin is omringd door een mooie wit hek. De achtertuin lijkt net een sprookjestuin, er bloeien allerlei verschillende bloemen. Helemaal achterin de tuin staat een grote boom, daarin zit Robins boomhut. De boomhut is heel ruim van binnen, er liggen kussens op de vloer en er staat een keyboard in, en er zijn drie raampjes met geblokte gordijntjes ervoor. De binnenkant van het huis wordt niet duidelijk omschreven.
Sfeer: De sfeer bij Robin thuis en in de tuin en de boomhut is altijd heel gezellig Annemarie is altijd heel vrolijk en opgewekt. Eén keer verandert de sfeer een beetje. Amber en Robin hebben een keer in het verhaal ruzie. Amber gaat bij Robin thuis langs. De sfeer is nu een beetje spannend, stil en snijdend. Hierna praten ze die ruzie uit en is de sfeer weer normaal.

In Engeland

Ze reizen door Engeland en bezoeken verschillende campings waar ze overnachten. Vaak is het een grasveld met douchehokjes, wc-hokjes en een keukentje. Ze slapen in tenten.
Sfeer: De sfeer is meestal wel gezellig, behalve als Robin wordt gepest. Dan is de sfeer ongezellig en vervelend. De sfeer verandert dus soms.


7. Thema en perspectief
Thema
Het hoofdthema van het boek is verliefdheid. Amber is verliefd op haar leraar en later ook op Robin en Ezra op Erik. Maar ook vriendschap is een belangrijk thema. Over wie wel je vriend is en wie niet.

Perspectief
Het verhaal wordt vanuit Amber verteld.
Voorbeeldzin: ‘Amber kun je even bij me komen?’ roept Thijs door de klas. Ezra geeft me een knipoog en ik loop zenuwachtig naar voren. Wat zou hij van me willen?

Ik denk dat de schrijfster voor Amber heeft gekozen omdat Amber qua karakter en manier van denken heel goed bij dit boek past. Ook omdat de schrijfster een vrouw is, is het heel verstandig om een meisje als hoofdpersoon te kiezen, omdat je als meisje (vrouw) ook weet hoe meisjes in elkaar zitten. Het effect op mij als lezer is dat je je heel goed kan inleven in Amber. Je herkent ook vaak dingen in jezelf en je kan met haar meeleven.

REACTIES

S.

S.

dit verslag had ik nodigg!! de rest is nogal slecht, maar hierin staat precies wat ik nodig heb, dankjeeeeeeeeee

11 jaar geleden

A.

A.

Heel erg bedankt!

10 jaar geleden

K.

K.

Heel erg bedankt voor dit mooie verslag !! Het is ook precies wat er in het boek staat !!

10 jaar geleden

K.

K.

Wat zijn de trucs van de schrijver om dit boek spannend te maken? zou iemand dat weten?

10 jaar geleden

P.

P.

je hebt veel te veel geschreven hoe ken ik dit op 1 pagina zetten????????

10 jaar geleden

D.

D.

Ik heb superveel gehad aan dit verslag! Ik heb nog nooit zo snel een goed verslag gevonden!!!

9 jaar geleden

I.

I.

super goed verslag!!! toppieee!
thnxx

9 jaar geleden

J.

J.

echt super bedankt ik had er super veel aan zonder dit verslag duurde het nog een eeuwigheid voor ik het eindelijk afhad

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Sproetenliefde door Maren Stoffels"