Somberman's actie door Remco Campert

Beoordeling 4.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 794 woorden
  • 16 augustus 2006
  • 9 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.2
  • 9 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1985
Pagina's
95
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Somberman's actie
Shadow
Somberman's actie door Remco Campert
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
2. titelbeschrijving

schrijver: Remco Camper

titel: Somberman’s actie

welke druk: 1e plaats en jaar van uitgave:uitgeverij de bezige bij 1985 jaar van 1e uitgave: 1985

3. genre: Proza

4. opbouw

titelverklaring: De hoofdpersoon somberman heeft een heel saai leven en hij onderneemt een grote actie

motto: n. v. t

opdracht:n. v. t.

indeling en tekstsoorten in het boek: het boek bestaat uit verschillende hoofdstukken, maar die hoofdstukken hebben geen titel en zijn niet genummerd. Een nieuw hoofdstuk word aangegeven met een witregel en het begin van de eerste zin staat in hoofdletters gedrukt.

5. handelingsverloop

fabel: somberman werkt in een groot warenhuis wat failliet gaat, daarom wordt hij ontslagen. Hij kan geen nieuw werk vinden en zit daarom de hele dag thuis. Hij heeft dus een erg saai leven, hij telt zelfs de dagen dat hij werkeloos is. Dan ontmoet hij Blufkaak en zijn zoon Lubbe in een café, Lubbe probeert wat te doen aan de huidige maatschappij door huizen te kraken. Zo komen ze op het plan om het warenhuis te kraken. Somberman’s vriend Domoor doet ook mee. Als ze het warenhuis gekraakt hebben, wordt er aangebeld. Domoor doet open en word neergestoken. De bezetting gaat gewoon door. Als Somberman een stapel papier in brand wil steken, wordt hij opgepakt. Hij krijgt een gevangenisstraf, maar daarna gaat zijn oude leven gewoon weer door, alleen zonder zijn vriend domoor.


Plot: Somberman zat in de gevangenis omdat hij het warenhuis waar hij eerst werkte had gekraakt. Zijn vriend Domoor word daar neergestoken. Ze waren daar door Lubbe, die had Somberman in een café ontmoet. Somberman kwam in dat café om zijn saaie leven, wat hij sinds zijn ontslag bij het warenhuis had, een beetje op te fleuren.

open of gesloten einde: Het is een gesloten einde, zijn leventje gaat gewoon weer als eerst verder.

happy end: Het is geen happy end, Somberman is zijn vriend Domoor kwijt, die is neergestoken.

6. vertelsituatie en perspectief

vertelperspectief:Auctoriaal verhaal en ik-verhaal, het is een wisseld perspectief

citaat:Auctoriaal verhaal: Het is alweer 4 dagen geleden dat Somberman voor het laatst de deur uit ging. Nadat hij een paar honderd meter had gelopen begon het te stortregenen. Hij dook een café in waar hij nog niet eerder was geweest.

Ik verhaal: Denk aan de Weense kindertjes! Ik was toen nog te klein om te zeggen dat ik dat juist deed en daarom mijn pap niet at. Waarom weet je sommige dingen pas later? En later is altijd te laat.

7. personages

hoofdpersonage: Somberman, hij is een werkloze man met een heel saai leven. Hij heeft maar één vriend, Domoor. Hij wil wat meemaken in zijn leven, maar hij weet niet hoe hij dat voor elkaar moet krijgen. In het boek ontmoet hij veel mensen die wel wat meemaken en hun visie er over geven.


citaat:Om een idee van orde aan zijn bestaan te geven zet hij iedere dag als hij heeft vast gesteld wakker geworden te zijn, een streepje op een vel papier dat naast het bed ligt.

andere personages: Domoor: Hij is de enige vriend van Somberman en hij wordt later in het verhaal neergestoken.

Bezig: Zij is de vrouw van Somberman, zij werkt wel en is altijd bezig. Ze mag Domoor niet echt en zij en Somberman groeien steeds verder uit elkaar

Lubbe: Somberman ontmoet Lubbe’s vader in het cafe. Lubbe komt met het idee om het warenhuis te kraken.

8. ruimte:
Het is voornamelijk een sfeerbeschrijving, het speelt zich veel af in een café, dat zegt veel over Somberman en de mensen waar hij mee omgaat. Ook in het kraakpand word een bepaalde sfeer opgeroepen. Het speelt zich in een stad af, maar het is niet duidelijk in welke stad dat is.

9. tijd
tijdsverloop: Het verhaal is chronologisch verteld.

vertel(de)tijd: De vertelde tijd is ongeveer een week en de vertel tijd is 95 bladzijden.

vertelheden: De jaren 80

flashbacks:niet aanwezig

versnelling en vertraging:

historische tijd:n. v. t.

10. motieven en thema
verhaalmotieven: Kraken

abstracte motieven: Werkeloosheid, vriendschap

thema: De problemen die ontstaan als iemand ontslagen wordt.

11. stijl
stijlkenmerken: Het zijn lange en korte zinnen door elkaar, dat wisselt elkaar af. De namen van de hoofdpersonen zeggen iets over hun persoonlijkheid.

citaat: ‘En zo gaat het maar door, een nachtmerrie van woorden, weeklachten, verwijten, wanhoopsaanvallen, misverstanden, tot Bezig opzij zakt en slaapt en niet meer wakker is te krijgen, ook niet als hij haar heen en weer schudt – als een slappe pop valt ze terug in de kussens. Hij legt haar benen op de bank, doet het licht in de woonkamer uit en gaat naar bed waar het nog uren duurt voor hij ook in slaap valt. Als hij woensdag laat in de morgen wakker wordt is Bezig al weg. De huiskamer is opgeruimd alsof er niets is gebeurd.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Somberman's actie door Remco Campert"