Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Schone handen door René Appel

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Schone handen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 846 woorden
  • 25 januari 2010
  • 46 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
46 keer beoordeeld

Boekcover Schone handen
Shadow
Schone handen door René Appel
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Thematiek
1. Wat is het thema van het boek?
Het thema van het boek is keuzes maken. Door het heft in eigen handen te nemen, blijf je de baas over je leven. Hiermee hebben beide hoofdpersonen te maken. Alleen is de uitkomst voor beide heel anders. Eddie denkt dat hij zijn leven onder controle heeft, en hij gelooft dat zijn familie, minnares en vrienden tegen hem opkijken en naar hem luisteren. Vanaf het moment dat Eddie doorkrijgt dat zijn invloed weinig voorstelt, raakt hij in paniek en verliest alle controle.
Sylvia’s leven draait in het begin om Eddie en de kinderen. Vanaf het moment dat ze beseft dat ze zo niet wil leven, wordt ze meer een persoonlijkheid. Ze wordt sterker en durft voor het eerst haar eigen leven uit te stippelen.

In het boek speelt ook nog het verschil tussen de onderwereld en bovenwereld, dit zie je terug in de geliefden van Sylvia: haar (ex)man Eddie als ultieme schurk waarmee het slecht afloopt en Nick is de hardwerkende man waarbij Sylvia uiteindelijk haar geluk en rust vindt. Sylvia leeft op de grens tussen deze twee werelden. Ze deinst niet terug voor diefstal en moord om haar rust te krijgen.

2. Is er een verband tussen thema en titel?
Ja er is zeker een verband tussen thema en titel. Sylvia beseft dat ze niet langer in onzekerheid wil leven met Eddie als man. Ze weet dat hij met illegale praktijken bezig is, en ze is bang dat dat consequenties zal hebben voor hun kinderen. Ze wil niks meer met dat wereldje te maken hebben, geen vuile handen hebben. Maar ze ontdekt dat dit niet zo makkelijk gezegd als gedaan is.

3. Geeft het boek een goede weerspiegeling van de samenleving?
Nee, ik denk dat dit niet een doorsnee voorbeeld van een gezin is. Ook de van de mannen met wie Eddie samenwerkte had bijna niemand een gezin of was getrouwd, dus dat geeft ook wel aan dat dit een bijzondere situatie was. In mijn leven komt het thema ‘keuzes maken’ natuurlijk wel voor, je hele leven bestaat uit keuzes maken. Maar niet dezelfde keuzes als Sylvia en Eddie moeten maken.

De afloop
1. Vertel de afloop in het kort.
Sylvia is bezig om een nieuw bestaan op te bouwen in Almere, samen met de kinderen Daphne en Yuri en haar nieuwe vriend Nick. Dan duikt Eddie op een middag op en neemt de kinderen mee naar hun huis in Amsterdam. Hij denkt dat als hij de kinderen heeft Sylvia vanzelf weer bij hem terugkomt. Maar Sylvia is het helemaal zat, en besluit om de kinderen terug te gaan halen. Midden in de nacht wil ze wegsluipen maar Nick hoort het en gaat met haar mee. Als ze bij het huis aankomt en Eddie open doet, denkt hij dat hij heeft ‘gewonnen’. Maar dan ontdekt hij dat Sylvia echt niet bij hem terugkomt en hij probeert haar te wurgen. Net op tijd komen Nick en een voor Sylvia onbekende man binnen en redden haar. Eddie blijkt met de dood van de onbekende man te maken hebben, daarom wil hij wraak nemen. Ze staan een tijdje met z’n vieren in de woonkamer, totdat Eddie de man ineens aanvliegt en ze beginnen te vechten. Dan, zonder er verder over na te denken, pakt Sylvia een kristallen asbak van de tafel en slaat hem met al haar kracht tegen Eddie’s hoofd. De man laat Eddie ‘verdwijnen’ en de politie heeft geen idee waar Eddie Kronenburg gebleven is. Sylvia en Nick gaan terug naar Almere en leven nog lang en gelukkig.

2. Eigen mening
Ik vond het einde niet voorspelbaar. Ik had niet verwacht dat Sylvia Eddie zou vermoorden, omdat ze eigenlijk nooit zo gewelddadig was. Ik was echt benieuwd hoe het zou aflopen, of ze bij hem terug zou komen of dat hij de moed op zou geven. Het was ook niet dat je echt naar dit einde toewerkte. Ik had het ook niet zien aankomen, en daarom vond ik het een goed einde.


Oordeel
Ik vond het een heel leuk boek om te lezen.

Sterke punten:
- Veel actualiteit: in het boek werden vaak vergelijkingen gemaakt met krantenberichten, televisieprogramma’s enzovoort. Ook is het natuurlijk wel een actueel thema qua liquidaties van mensen uit de onderwereld.
- Doordat vanuit beide hoofdpersonen, Eddie en Sylvia, werd geschreven wist je precies waar ze zich mee bezig hielden. Zo kwam je erachter dat Eddie er nog een andere relatie op na hield met een andere vrouw, Anouk. Zij werd later in het boek zwanger van hem.
- Makkelijk te lezen, weinig moeilijke woorden en lange zinnen.

Zwakke punten:
- Je valt een beetje midden in het verhaal. Het gaat over ‘een vrouw’ maar je weet nog niet welke. Dit is natuurlijk ook een trucje om je door te laten lezen omdat je wilt weten over wie het gaat en wat ze allemaal bedoeld.

Ik weet niet wat de schrijver met het boek gewild zou hebben, er zit niet een duidelijke boodschap ofzoiets in.
En ik zou het boek zeker aanraden aan klasgenoten om te lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Schone handen door René Appel"