ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
Informatie over de schrijfster
Schrijfster: Simone van der Vlugt
Simone van der Vlugt is geboren in 1966, ze is getrouwd en heeft 2 kinderen. Samen met hen woont ze in Alkmaar, een geweldige stad volgens haar omdat er nog zoveel van de geschiedenis is overgebleven, iets wat haar erg boeit.
In die plaats heeft ze dan ook veel ideeën opgedaan voor het boek Schijndood, dat zich voor een groot deel in de geschiedenis afspeelt.
Van jongs af aan heeft Simone schrijven al leuk gevonden.
Ze schreef verhaaltjes en maakte er een zelfgemaakte kaft omheen met haar naam erop. Op haar 13 (!) stapte ze naar de uitgever met een verhaal. Die gaf haar tips en stimuleerde haar om door te gaan.
Ondanks dat heeft ze pas op haar 31ste haar 1ste boek uitgegeven:
De amulet.
Alle boeken die Simone van der Vlugt tot nu toe heeft geschreven gaan over de geschiedenis.
Titel: schijndood
Titel verklaring: Het boek heet schijndood omdat Olivier niet echt dood is maar hij leeft in Kris
Hoofdgedachte: Kris heeft nachtmerries en hij probeert ervan af te komen.
Thema: reïncarnatie

De tijd waarin het zich afspeelt
: Het verhaal van Kris speelt zich af in de 21e eeuw in Amsterdam, waar hij woont en studeert. Het verhaal van Olivier begint in Alkmaar en hij komt daar later ook terug maar tussendoor reist hij rond samen met Jeroom en Isa en haar twee kinderen. Het verhaal van Olivier speelt zich af in de zeventiende eeuw 1655/1656 in de Middeleeuwen in Alkmaar
Genre, Stijl: historische roman
Hoofdpersonen
- Kris Blanken: hij is eigenlijk de hoofdpersoon van dit boek. Hij studeert Economie en heeft een groot talent voor tekenen en schilderen. Van jongs af aan heeft hij angstdromen waarin hij melaats is en zijn eigen dood beleeft. Hij gaat naar een reïncarnatietherapeute die hem helpt zijn verleden te verwerken. Hij gaat terug in de tijd door middel van hypnose. Hij is ineens een heel ander persoon en leeft ook in een andere stad en tijd. Kris heeft 2 keer geleefd.
- Olivier Moeriaans: is ook eigenlijk een hoofdpersoon. Hij leefde in de zeventiende eeuw (het vorige leven van Kris). Hij had huiduitslag en moest onderzocht worden. Olivier wist dat het mis was, en dat was inderdaad het geval. Er werd eerst vastgesteld dat hij melaats is en later bleek hij ook de pest te hebben. Hij mocht niet meer in de stad komen en moest naar een leprozerie. Olivier is iemand die zijn eigen mening heeft en alleen maar doet wat hij zelf wil. Hij loopt weg en reist met een kwakzalver mee. Tot de pest uitbreekt. Hij heeft net als Kris ook een schilder- en tekentalent.
- Dominique: zij is een huisgenote van Kris. Ze heeft kort bruin haar en een kleine rechte neus. Zij vertelt aan Kris dat zijn dromen misschien met reïncarnatie te maken kunnen hebben en geeft hem het nummer van haar tante die reïncarnatietherapeute is. Ook gaat ze met Kris mee naar Alkmaar om meer informatie over Olivier en de rest van zijn familie te weten te komen.
Bijpersonen:
- Heleen Walraven. Een vrouw van rond de 40 jaar. Ze is de tante van Dominique en werkt als reïncarnatietherapeute. Zij stuurt Kris met behulp van hypnose terug naar zijn vorig leven, en helpt hem van zijn angstdromen af te komen.
- Jeroom Couttenier. Hij is een kwakzalver in de zeventiende eeuw en zegt dat Olivier helemaal niet melaats is( wat later ook waar is ). Hij neemt Olivier mee op zijn reis.
- Isa. Reist ook met Jeroom en Olivier mee.
- Boudewijn Moeriaans. Hij is de vader van Olivier en apotheker.
- Kathelijne Moeriaans. De moeder van Olivier.
- Hester Moeriaans en Jan Moeriaans. Het broertje en zusje van Olivier.
- Lidewij. Oliviers vriendin.
- Jelmer. Een vriend van Kris.
Samenvatting
Kris Blanken, de hoofdpersoon in dit boek, heeft al jarenlang last van dezelfde nachtmerrie waarin hijzelf mismaakt en dicht bij de dood is. Ook tekent hij vaak een huis waarvan hij helemaal niet weet waarom juist dàt huis. Daarom bezoekt hij, op advies van zijn huisgenote Dominique, Heleen, een reïncarnatietherapeute om erachter te komen wat zijn droom betekent. Tijdens die bezoekjes wordt Kris onder hypnose gebracht en dan ziet hij zichzelf terug, maar dan in het jaar 1655 en met de naam Olivier Moeriaans. Olivier is 18 jaar, woont in Alkmaar en heeft een veelbelovende toekomst als kunstschilder. Vanaf het moment dat hij erachter komt dat hij een soort uitslag op zijn armen heeft veranderd zijn leven compleet. Verschillende dokters onderzoeken hem en komen tot de conclusie dat Olivier melaats is, hij krijgt een zogenaamde ‘vuylbrief’ en hij moet direct afscheid nemen van zijn familie. Hij vertrekt naar de leprozerie, waar hij het niet lang volhoud omdat er bij veel mensen die ook melaats zijn hele lichaamsdelen zijn weggerot. Hij ontsnapt uit de leprozerie en gaat met Jeroom Couttenier mee, een kwakzalver die door het land trekt om zijn medicijnen te verkopen. Ook stapt er een vrouw met 2 kinderen bij Jeroom in de kar. Ze heet Isa. Met zijn vijven trekken ze heel Nederland door en Olivier begint zich steeds meer op zijn gemak te voelen. Maar dan breekt de pest uit in Leiden en het verspreid zich razendsnel. Als Olivier hoort dat de pest ook in Alkmaar is uitgebroken neemt hij afscheid van Jeroom en Isa en gaat terug naar zijn familie. Als hij weer thuis is vindt hij alleen zijn doodzieke vader. Zijn broer, zus en moeder waren eerder al aan de pest overleden. Olivier verzorgt hem en dan sterft zijn vader. Kort daarna krijgt Olivier zelf ook de pest waardoor hij in de pestziekenzaal terecht komt waar hij snel stierf. Als Kris eenmaal weer uit zijn hypnose is ontwaakt gaat hij zelf naar Alkmaar en komt daar tot de ontdekking dat Olivier Moeriaans echt geleefd heeft. Ook gaat hij naar de kerk waar Olivier begraven is. Op het einde van het verhaal heeft Kris niet langer last van zijn nachtmerries en weet hij ook waar dat huis vandaan komt dat hij telkens tekent. Hij heeft er immers zelf gewoond, maar dan een paar eeuwen terug.
Mijn mening:
Het boek Schijndood sprak mij erg aan omdat ik van historische boeken houdt. De achterkant en de kaft zijn erg mysterieus, daarom leek het mij een mooi boek. Wat mij opviel was dat je meteen in het probleem zat. Het begon dus gelijk met Kris zijn droom. Ik vind het knap van de schrijver dat ze de sferen en de beschrijvingen goed uitlegt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

B.

B.

Pfff... ben er stil van.. wat een tragisch boek zeg!

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

Super handig. Thanks xo

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast