Auteur

Youp van ‘t HekTitel

SchervenJaar van uitgave

1997Uitgever

RAPGenre

HumorOver de schrijver

Youp van 't Hek is geboren op 28 februari 1954 te Bussum. Hij groeide op in een gezin van 8 kinderen, allemaal jongens. Naast Youp is zijn broer Tom van 't Hek ook een bekende Nederlander, als hockeycoach en radiomaker.

Zijn eerste vrouw was Suzanne, maar daar is hij van gescheiden. Inmiddels is hij hertrouwd met Debbi Petter, bekend van o.a. het NOS-journaal. Samen hebben ze twee kinderen, een zoontje van 8 en een dochtertje van 10. Hij woont al jaren in Amsterdam, en het is dan ook niet verwonderlijk dat er maar één voetbalclub de beste is volgens hem: Ajax.Zijn loopbaan begon in de caberetgroep Nar, eind jaren '70. Youp is min of meer uit "Nar" gehaald door Pieter van Empelen, voormalig pianist van- en deel van- Don Quishocking. Pieter heeft hem 11 jaar lang geregiseerd, zoals hij ook Craime Fraiche, en de Berini's heeft groot gemaakt. Begin jaren '80 werkte hij samen met Hans van Gelder in "Man vermist" en met Onno Molenkamp in "Tunnel zonder vluchtstrook". In 1985 scoorde hij een hitje met zijn kerstsingle FlappieNa deze samenwerkingen besloot hij definitief solo te gaan, en dat resulteerde in diverse conférences. In het seizoen 1988-1989 trad hij op met "Hond op het ijs", en in 1989 deed hij de oudejaarsconférence. Deze sloeg in als een bom, en het grote succes volgde daarna. "Alles of nooit" . "Ergens in de verte" , "Spelen met je leven" en in 1995 opnieuw de oudejaarsconférence. In 1996-1997 brengt hij de voorstelling, "Scherven". Voor het eerst sinds jaren staat er weer iemand naast hem op het podium, althans, dat was de bedoeling. Rens v.d. Zalm zou meedoen, maar kreeg een ernstig auto-ongeluk, en kon bijna een jaar niet optreden. De laatste paar maanden heeft hij meegedaan zoals oorspronkelijk de bedoeling was. De kritieken waren bijna allemaal erg lovend.

In 1998 ging hij op tournee met zijn theaterprogramma “De waker, de slaper & de dromer”. In 1999 deed hij de ouderjaarsconférence.Titelverklaring

‘Alles gaat stuk!’ is zin uit het boek Scherven. Wat hou je over als alles stuk is: Scherven.Perspectief

Ik-perspectiefTijd

Het verhaal is chronoligisch met enkele flashbacks.PersonagesYoup van ‘t Hek is de hoofdpersoon. Het is een soort van autobiografie. Andere personen zijn : zijn broer, moeder, Béjé, en zijn vrouw.Samenvatting

Van ’t Hek heeft samen met zijn broer een likeurfabriek van hun ouders overgenomen. De fabriek heet : “De blauwe Flesch”, het is een familiebedrijf. Steeds is doorgegeven aan de zonen. Vanaf 1701 was het een kerngezond bedrijf en binnen vijf jaar hebben Youp en zijn broer het naar de kloten geholpen. Er werd in de fabriek een fantastisch lekker drankje gedronken en iedereen vond het ook lekker. Opeens kwam er een dag en toen vond niemand het meer lekker. En dat is vreemd! Het kan toch niet zo zijn dat iets dat lekker is opeens ophoudt met lekker zijn. Smaakpapillen zijn toch niet trendgevoelig? Maar goed, het drankje verkocht niet meer en de fabriek ging failliet.

In dit boek vertelt Van ’t Hek over zijn eigen leven. Over zijn jeugd, de vakanties naar Frankrijk en Spanje. En de reis er naar toe. In de auto op de Périférique, zijn eerste nacht in een Frans hotel. Ook heeft hij een heel stuk over de Amsterdam ArenA. Die ‘nichtendisco’ zoals hij dat stadion noemt. Dat voetbal niet meer is zoals vroeger. Hoe de commercie de wereld heeft veroverd.Het meest ontroerende stuk is wel hoe hij verteld over de scheiding tussen hem en zijn vrouw. Hij heeft dat echt prachtig onder woorden gebracht.

In dit boek staat ook prachtige poëzie, over hoe hij terug verlangt naar vroeger. Naar : Melancholie.Eigen Mening

Ik vind dit echt een heel mooi boek. Van ‘t Hek brengt humor samen met realiteit en dat spreekt mij enorm aan. Het allermooiste stuk vind ik nog wel het stuk over managemantcursus. Hierbij combineert hij ook humor en realiteit.

Als ik een cijfer moest geven tussen de 1 en de 10 verdiend dit boek zeker een 9.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

Een beetje mager uittreksel Raoul, dat had beter gekund. Maar toch bedankt voor talloze goede informatie.

20 jaar geleden

H.

H.

beste raoul,

je moet me helpen: Ik moet na de vakantie een boekverslag inleveren en ik ben wanhoopig. Ik had een paar vragen over het boek scherven van youp van het hek. en ik weet niet hoeveel baldzijde er in het boek zitten mail me dat ff okeej? je zal me enorm helpen mzzl, Tha Gangsta

19 jaar geleden