Rusland voor gevorderden door Jelle Brandt Corstius

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Rusland voor gevorderden
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 704 woorden
  • 9 februari 2015
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
9 keer beoordeeld

Boekcover Rusland voor gevorderden
Shadow
Rusland voor gevorderden door Jelle Brandt Corstius
Shadow
ADVERTENTIE
Combineer alle b├Ętavakken met techniek

In de universitaire opleiding Science, Technology & Innovation vertaal je theorie uit alle bètavakken naar innovatieve oplossingen voor uitdagingen van deze tijd. En met je handen bouw je een prototype van je ideeën. Benieuwd geworden? Meld je aan voor de Bachelorweek en kom naar de Open Campus Dag! 

Ontdek meer!

Jelle Brandt Corstius, Rusland voor gevorderden, berichten van een overlever, januari 2008 , e­boek (zonder druk).
Ik ben erg geïnteresseerd in Rusland omdat het een absurd land is waar de raarste dingen gebeuren.
Het boek is geschreven in een soort van dagboekvorm. De hoofdpersoon Jelle verteld over de gebeurtenissen die hij mee heeft gemaakt tijdens zijn reis door het enorme Rusland. Het boek verteld spannende en grappige verhalen over ontmoetingen met mensen. Rusland voor gevorderden is een los boek en maakt geen deel uit van een serie. De schrijven heeft zijn boek in hoofdstukken opgedeeld. De verhalen over elk deel van Rusland hebben een eigen hoofdstuk.
In het boek Rusland voor gevorderden gaat Jelle Brandt Corstius reizen door Rusland om dingen te beleven.
In het eerste deel van het boek reist hij naar de Altai waar hij op zoek gaat naar neergestort ruimteafval. De Russische regering laat de overblijfselen van de startraketten hier neerstorten wordt er gezegd en hij wil erachter komen of dat ook zo is.
Dan komt hij terecht in een piepklein dorpje waar veel mensen kanker hebben gekregen door neergestort ruimteafval. De brandstof uit de raketten is gelekt en is tussen de gewassen geraakt waardoor men daar erg ziek van is geworden.
Hij gaat ook op bezoek bij nomaden, samen gaan ze een schaap slachten en ze eten de hele niets anders dan schaap. Hij vindt het opmerkelijk dat de mensen er erg gezond uitzien ondanks hun ongezonde eetpatroon.
Verder gaat hij in het boek kamperen bij een Eskimostam in het noorden van Rusland, de Nenets. Hij gaat samen met een Rus genaamd ‘Taliban’ naar een man die hen (de groep waarmee hij reist) naar hun volgende bestemming kan brengen. De reis duurt erg lang en de vraag is of ze het overleven.
Tijdens het verhaal wordt hij rondgeleid door Sergej hun gids die ook voor de chauffeur en Jelle Brandt Corstius kookt. De chauffeur heeft niet zo’n dominante rol in het verhaal. Het boek is vanuit de hoofdpersoon geschreven dus het boek staat in het ik­perspectief.
In het boek zijn fabel en sujet hetzelfde het plot wordt chronologisch verteld. Verder speelt het boek in deze tijd af, dat merk je aan het taalgebruik en aan de voorwerpen die in het boek voorkomen zoals een mobiele telefoon. Het verhaal speelt zich chronologisch af en de schrijver maakt geen gebruik van flashbacks.
De schrijver wil met dit boek de geweldige absurditeit van Rusland laten zien, daarom heet het ook Rusland voor gevorderden. Iemand die naar Rusland reist en naar dit soort afgelegen gebieden gaat moet goed voorbereid zijn. Er zijn niet echt motieven te herkennen maar ik vermoed dat een van de motieven het ontzettend gore eten is.
Ik zou boek aan iedereen aanraden die geïnteresseerd is in Rusland en de enorme verschillen binnen dat land. Het is een leuk boek wat makkelijk weg leest en niet gebruik maakt van lastige chronologische constructies. Het gebruik van Nederlands in dit boek is erg goed vind ik.
Nu wat over de schrijver, hij was geboren in 1978 in Bloemendaal. Woonde daarna een jaar in Minneapolis. Op mijn vierde verhuisd naar Amsterdam. Zat op het Amsterdams Lyceum. Studeerde een jaar in een klein college in Pennsylvania en verdiepte mij onder meer in de vakken Bowlen, Scubaduiken en Toneelpodium Bouwen. Studeerde Geschiedenis en Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Kreeg interesse in de Armeense genocide. Raakte verslaafd aan Karel van het Reve en probeerde in elk essay wel een theorie van hem te stoppen. Leerde de echte journalistiek als redacteur bij Barend en van Dorp tussen 2002 en 2004.

Ik weet niet hoeveel punten dit boek waard is, zelf zou ik dit boek 1 punt geven omdat het makkelijk leesbaar is maar toch vermakelijk. 

Hier zijn drie vragen over het boek.
1. Waarom houdt de schrijver van Rusland?
a. Hij houdt van de absurdistische omstandigheden waar hij in terecht kan komen.
2. Wat maakt dit “dagboek” interessant?
a. Het dagboek wordt interessant door de grappige en droge beschrijvingen van de situaties in Rusland.
3. Wat is de motivatie om in Rusland te blijven voor de schrijver ondanks de slechte omstandigheden?
a. De mensen en de cultuur houden de schrijver in Rusland.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.