De dubbele bodem van Reize door het Aapenland.
In Reize door het Aapenland zit een dubbele bodem. Deze heb je niet door tijdens het lezen. Maar omdat dit een vraag is die bijvoorbeeld op je mondeling Nederlands terugkomt, is het wel handig om te weten.
Reize door het Aapenland is geschreven door Gerrit Paape (zijn pseudoniem is Schasz).
Het boek is in 1788 uitgegeven. In die tijd was er oorlog in de Republiek tussen de prinsgezinden en de patriotten. De patriotten vonden dat de stadhouder en de regenten verkeerde keuzes maakten en het land dus verkeerd bestuurden. Door deze verkeerde keuzes kwam er verdeeldheid en uiteindelijk een oorlog (oorzaak - gevolg).
In Reize door het Aapenland komt ditzelfde probleem terug. Het probleem in het boek is dat de apen mensen willen worden. Ze ontdekken dat de hoofdpersoon een ex-aap is, naar de mensenwereld gevlucht en toen mens is geworden. Hij heeft ook geen staart meer. Dus de apen willen ook geen staart meer. Maar niet iedereen is het daarmee eens. De Vijfianen willen dat de staart er af gaat. De vrouwtjes willen het niet. Zij denken dat met de staart figuurlijk het mannelijk geslachtsdeel wordt bedoeld, en willen dan liever een tweede staart bij de mannetjes apen laten aanzetten.
Er is dus verdeeldheid. Op het eind wordt er beslist door de Vijfianen dat de staarten er toch af moeten. Dit gebeurt, maar loopt uit op een bloedbad. Veel apen gaan dood door de pijn. De Vijfianen druppelen beschaamd af. Door een verkeerde beslissing kwam er dus een mislukking. (oorzaak-gevolg).
Dit is de vergelijking, maar waarom heeft Gerrit Paape dit geschreven?
Gerrit Paape was zelf een patriot en was dus boos over hoe de stadhouder en regent de Republiek bestuurde. In dit boek wil hij een satire (kritiek) geven op de regering. Hij maakt een vergelijking tussen de misstap van de Vijfianen en de misstap van de regering in die tijd. Door deze misstappen is er een ramp gekomen (bloedbad en een oorlog).
Als je nog wilt weten hoe je het boek in de tijd 'Verlichting' moet plaatsen;
- In de Verlichting kwam het rationalisme op. De mens ging zelf nadenken met de rede (verstand) en kwam tot de conclusie dat je niet zomaar iedereen achterna moest hupsen, maar zelf moest nadenken.
- Hierdoor kwam ook de gedachte dat het volk meer macht moest hebben. Niet de kerk en de koning hadden de macht, maar het volk moest ook kunnen meeregeren.
Gerrit Paape zei hier zelf over dat er in de Republiek in plaats van de schijndemocratie een echte democratie moest komen.
De oorlog tussen de patriotten en prinsgezinden werd gewonnen door de prinsgezinden. Paape was hier natuurlijk teleurgesteld om en zei; 'Ín Holland veranderen niet de zaken, alleen de namen.'
Reize door het Aapenland door J.A. Schasz


In 1788 publiceert een zekere medisch doctor J.A. Schasz een satirisch reisverslag waarin hij zijn lezers meesleept op een hilarische vlucht naar het apenland. De apen leggen alle bekende menselijke ondeugden aan de dag. Misschien omdat ze verlangen mensen te worden? Na talloze vergadersessies besluiten de apen tot een algeheel afhakken van hun staarten, een zelfvermi…
In 1788 publiceert een zekere medisch doctor J.A. Schasz een satirisch reisverslag waarin hij zijn lezers meesleept op een hilarische vlucht naar het apenland. De apen leggen alle …
In 1788 publiceert een zekere medisch doctor J.A. Schasz een satirisch reisverslag waarin hij zijn lezers meesleept op een hilarische vlucht naar het apenland. De apen leggen alle bekende menselijke ondeugden aan de dag. Misschien omdat ze verlangen mensen te worden? Na talloze vergadersessies besluiten de apen tot een algeheel afhakken van hun staarten, een zelfverminking die Schasz met wrede humor beschrijft.


REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
M.
M.
u deserve a fucking medal
7 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
HEEL ERG STOM KIMPIE PAARNTIE
4 jaar geleden
Antwoorden