Zakelijke gegevens
Titel van het boek : De storm steekt op
Schrijver van het boek : Anne de vries
Uitgever : callenbach – kampen
Aantal bladzijdes : 124
Jaar van uitgave : 2000 , het boek zelf is ouder (1975 ) , maar ik heb een verzamel box getiteld : rijs door de nacht , waarin 5 verhalen van Anne de vries gebundeld zijn , ik had de 25 druk
Info over het boek : zoals eerder gezegd komt dit verhaal uit een groot boek vol met oorlog s verhalen, Maar de verhalen zijn ook allemaal afzonderlijk verschenen
Belangrijke punten
De hoofdpersoon :
Jan de boer, een jongen van ongeveer 16 jaar, normaal postuur, en ook een normale lengte. Hij is in het begin altijd schrikachtig/ verlegen, maar als het er op aan komt, durft hij veel (b.v. iemand dood schieten ).
Het probleem van de hoofdpersoon :
Hij leeft in de WW II en daardoor heeft hij veel problemen, zoals: Zou hij deelnemen aan verzetswerk en in hoe hij de oorlog zou overleven. Uiteindelijk gaat hij actief in verzet, en doet allemaal verzetsdaden.
De andere personen
De ander personen zijn natuurlijk de personen rond Jan, de familie de Boer (vader/ moeder/ broertje/ zusje/ oom). Zijn moeder is altijd heel snel bang en schrikachtig, zijn vader bedenkt alles goed voordat hij tot actie overgaat, hij is wel bereid om onderduikers in huis te nemen en risico te nemen. Zijn broertje is ergerlijk heel irritant: hij is soms vervelend en hij kan geen beloftes houden en ook geen geheimen bewaren, daardoor brengt hij de familie vaak in de problemen. Zijn zusje is net als zijn moeder: snel bang en schrikachtig.
Waar speelt het verhaal zich af :
In het Drentse boerenland, de plaats wordt niet echt genoemd, het speelt zich af van 1942 tot ongeveer 1943 (de WWII)
Welke verteltijd is het geschreven ?
In Modern Nederlands, wel valt je op dat er hier en daar ouderwetse woorden/ gezegdes staan
De Boodschap van de schrijver ?
Kinderen/ volwassenen te infomeren over de gruweldaden van de oorlog, zodat kinderen en jongvolwassenen het beter begrijpen en in deze tijd kunnen kruipen en alles van dichtbij beleven.
Samenvatting
Dit deel begint in 1942, de oorlog is al 2 jaar oud en Jan en zijn vader beginnen nu echt intens deel te nemen aan de oorlog. Het duurde daarom niet lang voordat zij hun eerste onderduiker hadden, een man achternagezeten en gezocht door de Duitsers, de vader van Jan regelt snel een persoonsbewijs en de moeder van Jan verzorgt hem goed, maar ook moest er natuurlijk een goede schuilplaats komen voor deze jongeman, de vader van Jan (Evert) regelt snel een oude kleine woonwagen die vakkundig verstopt wordt achter jonge sparren en takken helemaal achter op zijn land.
Dit moest ook goed gebeuren omdat de buurman zich verdacht nationaal socialistisch gedraagt, nu zijn schuilplaats geregeld is krijgt hij een naam: Willem de Boer (hij wordt over het algemeen Wim genoemd) als iemand hem aansprak was hij een overspannen leraar geweest die rust zocht op het boeren platteland. Dit was zodat niemand hem kon herkennen, deze smoes werkte perfect, zelfs de NSB’er geloofden het want Wim was heel erg goed in zijn rol bijvoorbeeld als zij het over zijn overspannenheid hadden, die volgens het verhaal gekomen was door bombardementen en verwoestingen, dan brak Wim spontaan in huilen uit. Maar het bleef niet bij 1 onderduiker: op een avond stort een Engels vliegtuig neer en kort daarop hadden ze 3 Engelse piloten in de kamper (daar was net plaats voor 4 pers).
Zij kregen allemaal dezelfde behandeling als Wim, maar een paar dagen later werden de piloten overgedragen aan het verzet zodat zij weer terug naar Engeland konden gaan en weer meedoen in de oorlog, in deze tijd gebeurde dit heel vaak, meestal met succes. Nu wisten ze dat ze niet meer terug konden: ze zaten nu echt in het verzet, een paar dagen later kreeg Jan een brief van Katrijn (een verpleegster die Jan in Amsterdam had ontmoet) dat haar Joodse vriendin Ester vast zat in Westerbork en dat zij elk moment getransporteerd kon worden.
Zij wordt mede door Jan gered en zij wordt ook ondergebracht in het huis van familie de Boer maar ze kregen ook nog 4 joden die zij onderbrachten in de weer leegstaande woonwagen, en als klap op de vuurpijl kregen ze ook nog een joodse Engelse piloot (David), maar toen ging het mis... Nadat ze een NSB’er vermoordden ontdekte de SS dat zij de bron van het kwaad zijn, en doen zij een inval. De familie weet te ontkomen (alleen David wordt doodgeschoten) en worden overal in Nederland ondergebracht, maar de SS heeft het huis in de fik gestoken. Einde, daarna begint deel III.
Mijn mening
Ik vind dit boek zeer aantrekkelijk zoals ik eigenlijk alle oorlogsboeken leuk vind, je kruipt in het verhaal, wat trouwens uitgebreid is verteld maar wel goed te volgen, waar ik soms nog wel moeite mee heb is als het te uitgebreid is, verder is het heel goed de lezen, groot lettertype, goede zinsbouw, wel kan ik mij voorstellen dat sommige jongeren wat moeite hebben met de schrijfwijze, je komt namelijk best veel moeilijke woorden tegen of stukken tekst die in een wat oudere stijl Nederlands zijn geschreven, gelukkig ben ik al aardig wat gewend (met al die oude boeken) en was het voor mij zeer goed te begrijpen, het is echt een superleuk boek maar niet te vergeten ook heel erg leerzaam onder andere: dat niet alle Duitsers slecht zijn, ook officieren en soldaten kunnen heel aardig zijn en vriendelijk, en een andere wijze les is dat doden slecht is of het nou je ergste vijand is of niet. Dus al met al een zeer leuk + leerzaam boek om te lezen!
INFO over de schrijver
Ik dacht eerst dat Anne de vries een vrouw was maar niets bleek minder waar :
Anne de Vries werd geboren op 22 mei 1904 te Assen. Hij werkte in 1923 als onderwijzer in 2e Exloërmond. Ook heeft hij tot 1936 voor het blindeninstituut Bartiméus in Zeist gewerkt.
Zijn eerste boek was een leesboekje voor de lagere school: Evert in Turfland, verschenen in 1930.
Zijn bekendste boek was ongetwijfeld Bartje, dat in 1935 verscheen. Hierna gaf hij zijn baan bij het onderwijs op en werd fulltime schrijver.
Anne de Vries overleed op 29 november 1964 te Zeist.
Anne de Vries schreef boeken voor volwassenen, kinderboeken, jeugdboeken, voorlees- en vertelboeken over de bijbelse geschiedenis, lees- en taalboekjes voor de lagere school ( Het boek van Jan Willem ) en een serie boekjes voor het verkeersonderwijs op de lagere school. ( Eerbied voor het leven ). Zijn werk werd vaak vergezeld door illustraties van Tjeerd Bottema en C. Jetses.
Zijn belang voor het taal- en met name het leesonderwijs was groot. Generaties protestants-christelijke kinderen keken ieder jaar weer uit naar nieuwe deeltjes over Jaap en Gerdientje.
Bron : http://www.oudejeugdboeken.nl/start4.html?/schrijvers/devries.html
REACTIES
1 seconde geleden
D.
D.
Dit deel begint in 1942, de oorlog is al 2 jaar oud en Jan en zijn vader beginnen nu echt intens deel te nemen aan de oorlog. Het duurde daarom niet lang voordat zij hun eerste onderduiker hadden, een man achternagezeten en gezocht door de Duitsers, de vader van Jan regelt snel een persoonsbewijs en de moeder van Jan verzorgt hem goed, maar ook moest er natuurlijk een goede schuilplaats komen voor deze jongeman, de vader van Jan (Evert) regelt snel een oude kleine woonwagen die vakkundig verstopt wordt achter jonge sparren en takken helemaal achter op zijn land.
Dit moest ook goed gebeuren omdat de buurman zich verdacht nationaal socialistisch gedraagt, nu zijn schuilplaats geregeld is krijgt hij een naam: Willem de Boer (hij wordt over het algemeen Wim genoemd) als iemand hem aansprak was hij een overspannen leraar geweest die rust zocht op het boeren platteland. Dit was zodat niemand hem kon herkennen, deze smoes werkte perfect, zelfs de NSB
13 jaar geleden
Antwoorden