Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Portret van Sanne door Caja Cazemier

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Portret van Sanne
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1207 woorden
  • 23 mei 2001
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
28 keer beoordeeld

Boekcover Portret van Sanne
Shadow
Portret van Sanne door Caja Cazemier
Shadow
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
1. Geef zoveel mogelijk informatie over de schrijver, denk hierbij bijvoorbeeld aan zijn achtergrond. Komt dat ook terug in het boek? Lijken andere boeken op dit boek? Caja Cazmier is op 5 september 1958 in Spijkernisse geboren. Na de middelbare school werkte ze een jaar in de gezinsverzorging. In die periode besloot ze Nederlandse taal en letterkunde voor meisjes in de puberteit. Ruim tien jaar werkte ze als docente Nederlands, eerst in Spijkernisse later in Leeuwarden. Haar jeugdboeken schreef ze tijdens de vakanties. In 1996 is ze gestopt met lesgeven om meer tijd te kunnen besteden aan het schrijven. Caja Cazemier is getrouwd en moeder van drie zoons. Ze debuteerde in 1992 met Portret van Sanne. In 1995 kreeg haar tweede boek een eervolle vermelding van de Nederlandse Kinderjury in de leeftijdscategorie 13 t/m 16 jaar. De belangslelling van Caja Cazmier gaat uit naar de belevingswereld van jongeren tussen 13 en 16 jaar, met name de manier waarop meisjes zich in die periode ontwikkelen. Daarbij gaat het om vragen als: -Wie zijn ze? -Hoe denken ze? -Waar houden ze zich mee bezig? -Met welke problemen hebben ze te kampen? Haar inspiratie haalt ze vooral uit de vele verhalen die leerlingen op haar school vertelde. Hoewel ze een groot bewonderaarster is van de fantasierijke verhalen van Tonke Dragt, schrijft ze zelf jeugdromans waarin alles echt gebeurt zou kunnen zijn. 2A Leg de titel uit. In de tijd dat Sanne alleen is met haar gevoelens, omdat Monique haar heeft laten vallen, gaat ze nadenken wat ze wil en zo leert ze zichzelf beter kennen. In die tijd gaat ze ook schilderen en tekenen van de meisjes waar ze verliefd op is geweest. Door al die dingen leert Sanne zichzelf beter kennen.
2B Geef je eigen mening over de titel: klopt het wel bij het boek, weet jij een betere? De titel klopt wel bij het boek omdat Caja een deel uit Sanne’s leven beschrijft zoals in de titel staat dus ik vind het een goede titel. 3A Welk gedeelte of welke passage in het boek vond jij het leukst? Waarom? Het einde, je weet niet hoe het afloopt wand dat wordt niet goed duidelijk gemaakt. 3B Welk gedeelte of passage vond jij het slechts of minst interessant? Waarom? Het einde, want het is aan de andere kant ook jammer dat je niet weet hoe het afloopt. 4A Geef een goede beschrijving van de hoofdpersoon (naam, karakter) Sanne : Ze is 15 jaar oud en is in het begin van het verhaal erg onzeker, in de loop van het verhaal komt ze erachter dat ze zich tot meisjes voelt aangetrokken. Sanne verandert in een jaar tijd van een stil en onzeker meisje in een krachtige persoonlijkheid die weet wat ze wil en durft uit te komen voor haar lesbische aard. 4B Omschrijf eens wat andere personen uit het boek. Monique : Ze is ook 15 jaar en is de beste vriendin van Sanne. Monique valt alleen maar op jongens en ze heeft het nergens anders meer over. Monique heeft mooie, fijne krullen. Monique is ispelturig, de en keer doet ze heel aardig en de andere keer is ze koel en afstandelijk. 4C Als je moest kiezen, welke persoon uit het verhaal zou jij dan willen zijn? Waarom? Sanne, dan val je op meisjes en als je Monique bent val je op jongens en dat wil zeggen dat ik homo ben en dat is niet zo.
4D Noem een figuur uit het boek aan wie je een hekel had, of aan wie je een hekel zou kunnen krijgen. Waarom? Ik had tijdens het lezen een hekel aan Monique omdat ze alleen aan zichzelf denkt en denkt dat alle jongens van de wereld van haar zijn. 5A Wanneer speelt het verhaal zich ongeveer af? Waarom? Het verhaal speelt zich af in deze tijd, omdat ze steeds hebben over verkering, disco’s, vakanties naar Frankrijk en andere dingen van deze tijd. 5B Waar speelt het verhaal zich af? Waarom? Er worden geen namen van plaatsen genoemd, het grootste gedeelte speelt zich af op school. 5C Is deze plaats van belang of maakt het niet uit voor dit verhaal? Waarom wel/niet? Nee,dit verhaal kan zich zelfs afspelen op een sportclub of in de kerk dus het hoefde niet per se op school te zijn. 5D Als je het begin en het eind van het boek neemt, is er dan veel tijd verstreken? Geef eens aan hoeveel tijd ongeveer. De tijd die verstrijkt is precies 1 schooljaar, het begint met dat ze de boekentas nog leeg hebben en het verhaal eindigt op een terrasje om het einde van het schooljaar te vieren 6A Probeer eens in 20 zinnen kort aan te geven waar het boek eigenlijk over ging. De vijftienjarige Sanne voelt zich in de steek gelaten door haar beste vriendin Monique, die na een opwindende vakantieliefde alleen nog maar aandacht heeft voor jongens. Sanne trekt zich terug met potloden en papier en tekent portretten van haar vriendinnen. Na verloop van tijd ontdekt ze dat ze zich aangetrokken voelt tot meisjes. Het is een hele schok voor haar. In plaats van er met haar ouders over te praten, trekt ze zich verder terug en wordt ze steeds bokkig en moeilijker. Uiteindelijk raakt ze in gesprek met een tekenleraar bij haar op school die haar laat inzien dat homoseksualiteit niets bijzonders is. Vanaf dat moment krijgt Sanne langzaam haar vertrouwen terug. Aan het eind van het verhaal lijkt ook de toenadering tot haar ouders tot stand te komen.
6B Was je tevreden over het eind van het boek? Verklaar je antwoord. Ik was wel en niet tevreden over het einde van het boek want als je niet goed weet hoe het afloopt kan je zelf bedenken waar het over ging. Maar aan de andere kant is het jammer want je weet niet het einde. 7A Vergelijk de hoofdpersoon uit het begin eens met de hoofdpersoon aan het einde van het verhaal? Sanne verandert in een schooljaar tijd van een stil en onzeker meisje in een krachtige persoonlijkheid die weet wat ze wil en durft uit te komen voor haar lesbische aard. 8A Wat voor soort verhaal zou je dit willen noemen? Levensbeschrijving, in dit verhaal word door Caja een jaar uit het leven van een meisjes beschreven die er achter komt dat ze lesbisch is. 9A Denk je dat de schrijver met dit boek iets heeft willen duidelijk maken? Zo ja, wat dan? Caja wil duidelijk maken dat een moeizame acceptatie van de homoseksualiteit en de onzekere gevoelens die in zo’n processen belangrijke rol spelen. 10A Wie verteld het verhaal nu eigenlijk? Door wiens ogen zie je het verhaal zich afspelen? Is dat door de ogen van de hoofdpersoon, één van de andere meespelende of door de ogen van de schrijver? Caja gebruikt een verteller die in de huid van de hoofdpersoon kruipt, maar af en toe ook vertelt wat de andere personages denken en voelen. 11A Zou je het boek aanraden aan madeleerlingen ? Waarom? Ja, het is een heel mooi boek en goed te lezen
11B Als je voor jezelf een cijfer zou moeten geven voor dit boek, wat zou dat dan zijn? Ik zou dit boek een 7,5 geven omdat het een heel mooi boek is maar een minpunt is dat je het einde niet weet.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Portret van Sanne door Caja Cazemier"