Pjotr door Jan Terlouw

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Pjotr
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 965 woorden
  • 12 december 2015
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
18 keer beoordeeld

Boekcover Pjotr
Shadow
Pjotr door Jan Terlouw
Shadow
ADVERTENTIE
Maak jij weleens gebruik van de achteraf betalen-optie bij een webshop?

Voor veel jongeren is het de normaalste zaak van de wereld, maar het kan ook risico’s met zich meebrengen. Zo belandde Maura in de schulden: 'Wat begon met achteraf betalen eindigde met een schuld van zo’n 3.000 euro.'

Lees nu het interview

Gebeurtenissen

Pjotr woont samen met zijn vader Sergei in een klein dorp 500 kilometer ten zuiden van Moskou. Op een dag krijgt Pjotr geld mee van zijn vader om een pathefoon te kopen in het dorp. Het was 3 uur lopen, toen hij er was kreeg hij te horen dat de pathefoon 104 roebels kost in plaats van 100. De terugweg duurde een stuk langer dus dacht Sergei dat het handig was om Pjotr tegemoet te lopen. Opeens hoort Sergei hard geroep en gegil. In de verte ziet hij 2 jongens, de ene ligt op de grond en de andere rent weg. De jongen die op de grond ligt blijkt Pjotr te zijn en Sergei gaat achter de dief aan. Hij ziet dat het Nicolai de marskramer is. Sergei pakt hem vast en uit wraak slaat hij Nicolai super hard en Nicolai valt bewusteloos neer. Pjotr zit alleen thuis, zijn hoofd in het verband wat door een aardige politieman is gedaan. Sergei was er niet bij, hij zat in de cel omdat hij Nicolai blijkbaar dood heeft geslagen. Zo boos was hij toen. Pjotr weet dat hij zijn vader lang niet zal zien, hij word verbannen naar Siberië. Daar werken andere criminelen te werken in strafkampen. Pjotr denkt dat hij het allemaal zelf aan kan. De volgende dag ziet hij een troep criminelen die worden verbannen naar Siberië. Hij ziet zijn vader daar tussen staan en hij roept dat hij ook naar Siberië toekomt. Zijn vader word afgevoerd naar Siberië en Pjotr zet de achtervolging in. Het eerste stuk loopt hij te voet. Hij heeft nog wat roebels over, maar hij moet ook nog eten. Hij beslist dat hij eerst tot aan Nizjni Novgorod gaat reizen. Dat is ongeveer 400 kilometer vanaf Moskou. Dat zou je in 10 dagen kunnen lopen, maar dat red Pjotr niet en hij is al na 3 dagen dood moe. Een boerin geeft hem eten en onderdak. Na een dag en nacht geslapen te hebben vertrekt Pjotr weer. De boerin geeft hem een sjaal en brood. Eenmaal aangekomen in Nizjni Novgorod, heeft hij een baantje gevonden als koetsier. Hij werkt er nu al 2 maanden. Op een dag moet hij 2 mannen naar Saransk brengen. Er is een grote en kleine man, na een tijdje reizen merkt Pjotr da het geen mannen zijn maar vrouwen. Een van hun wil hem doden maar Pjotr ontkomt. Hij heeft aardig wat geld verdiend als koetsier en van dat geld besluit hij om een stuk per trein af te leggen. Hij heeft net genoeg om in Wjatskije Poljany aan te komen. in Wjatskije Poljany is het honger lijden. Niemand trekt zich iets van Pjotr aan en er is ook geen werk te vinden. Pjotr steelt een brood en komt zo op het idee dat hij iets ergs moet doen om er voor te zorgen dat hij ook naar Siberië word gestuurd. Hij steekt een oud huis in brand, tot zijn verbazing word hij met liefde ontvangen door de politie. Hij heeft namelijk een huis in brand gestoken waar iedereen bang voor is. In het huis hebben dieven gestolen sieraden opgeslagen, en die zijn door hem terug. Hij krijgt wat geld van de eigenaars en vertrekt naar Jekateringenburg. Pjotr gaat richting Siberië en vind daar zijn vader. Al met al heeft het 2 jaar geduurd en zijn ze nu weer samen.

 

Personen

De hoofdpersonen zijn: Pjotr en Sergei

Pjotr: 
Pjotr is een zelfverzekerde jongen die niet gauw bang is en een jongen die zijn doel wil bereiken. Het is aan het begin een hele nette jongen maar het veranderd steeds meer verder in het verhaal.
 

Sergei:
Sergei is een man die snel boos is en zichzelf niet zo goed in de hand heeft, daarom moet hij ook naar de gevangenis.

 

Plaats

Het verhaal vind plaats ergens in een dorpje op 500 kilometer afstand van Moskou.

 

Tijd

Het verhaal speelt zich af in 1900.

 

Begin

Het begint thuis bij Pjotr als zijn vader vraagt of hij een pathefoon wilt kopen voor hem in het dorp. Hij komt 4 roebels te kort en gaat weer terug. De terugweg duurt langer dus zijn vader stelt voor om hem tegemoet te lopen. Dan hoort zijn vader geschreeuw en gegil en hij ziet 2 jongens in de verte. Eentje ligt op de grond en de andere rent weg…

 

Probleem en afloop

Het probleem is dat zijn vader naar Siberië moet om daar naar de gevangenis te gaan omdat hij ene Nicolai heeft doodgeslagen. Pjotr gaat hem achtervolgen en wil hem terug zien te krijgen. Na 2 jaar worden ze weer herenigt met elkaar.

 

Titel

Ik vind het wel een goede titel omdat het boek het meeste over Pjotr gaat en dat is de naam van het boek. Het had ook een andere naam kunnen hebben zoals. De achtervolging bijvoorbeeld.

 

Schrijver

Jaap ter Haar werd in 1922 in Hilversum geboren. Hij groeide op in een gezin met vijf kinderen. Zijn moeder las hun veel voor, zelfs uit haar eigen dagboeken. Ter Haar was geen ster op school, hij speelde liever buiten en sportte graag. Toch haalde hij zijn hbs-diploma in 1940.

Boeken die Jan Terlouw geschreven heeft
1970 Pjotr 
1971 Bij ons in Caddum 
1971 Koning van Katoren 
1971 Oom Willy Brord 
1972 Oorlogswinter 
1973 Brief geheim 
1974 De heks van Eiselstein 
1976 Oosterschelde windkracht 10 
1983 De Kloof 
1986 De gevangenis met open deur 
1989 Kunstrijder 

 

Eigen beoordeling

Ik vond het wel een leuk boek om te lezen, er zat een goede verhaallijn in en het was ook niet saai. Je wist niet wat er ging gebeuren en je volgde Pjotr met zijn achtervolging om zijn vader terug te krijgen. Het was wel een boek waar je snel in leest en het is aandachtstrekkend.

Ik geef het boek het cijfer: 7

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Pjotr door Jan Terlouw"