Samen met onze partner #UseTheNews doen we onderzoek naar de Europese en Amerikaanse verkiezingen. Geef jouw mening en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed!

Pizzamaffia door Khalid Boudou

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover Pizzamaffia
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 1067 woorden
  • 22 november 2014
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
24 keer beoordeeld

Boekcover Pizzamaffia
Shadow

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, liefhebber van maffiafilms. Omdat Brahims vader ziek is, wordt de pizzeria geleid door zijn lievelingsoom Faris. Maar dan gaat het mis. Na een ruzie verlaten oom Faris en Haas de pizzeria en…

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, …

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, liefhebber van maffiafilms. Omdat Brahims vader ziek is, wordt de pizzeria geleid door zijn lievelingsoom Faris. Maar dan gaat het mis. Na een ruzie verlaten oom Faris en Haas de pizzeria en moet Brahim de leiding over het restaurant op zich nemen.

Niet veel later start oom Faris samen met Haas een eigen hippe pizzeria in de buurt. Dit is het begin van een pizzaoorlog die met de allergekste middelen wordt uitgevochten en waarbij zelfs junks en een buikdanseres worden ingezet. Brahim raakt verwikkeld in de hevige strijd tussen beide families. School, goede vrienden en zelfs zijn liefje Alice verdwijnen naar de achtergrond. Langzaamaan wordt het Brahim duidelijk dat er een smerig spelletje met hem wordt gespeeld.

Pizzamaffia is een roman over de zin en onzin van oorlogvoeren, over familie-eer en trots, geschreven in de snelle, eerlijke en tegelijk poëtische stijl waar Khalids werk om bekend staat.

Pizzamaffia door Khalid Boudou
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Durf jij de uitdaging aan?

Ben jij tussen de 17-30 jaar en wil je kennismaken met Defensie en een bijdrage leveren aan de samenleving? Tijdens de MDT Missie van het Ministerie van Defensie en Stichting TijdVoorActie zet je jezelf 80 uur in voor zelfontwikkeling, maatschappelijke impact én teamwork. Meer weten? 

Check de video

Zakelijke gegevens

Titel:                                      Pizza maffia

Auteur:                                Khalid Boudou

Uitgeverij:                           Moon

Jaar van uitgave:              2007

Illustraties:                          N.V.T.

Vertaald door:                   N.V.T.

 

 

Inhoud

Het verhaal gaat over Brahim (Bram) hij is een knappe, aardige, slimme jongen die graag econoom wil worden. Brahim’s vader heeft een pizzeria en zijn vader wil dat Brahim hem opvolgt. Hij heeft al een lange tijd reuma. Na een tijdje denkt zijn vader dat Brahim’s oom; Faris geld van hem heeft gestolen.

Er komt een ruzie tussen de broers en ze besluiten uit elkaar te gaan. Ergens anders in het dorp begint Faris dan een nieuwe zaak samen met zijn zoon: Haas. Brahim is nu niet meer die knappe, aardige, slimme jongen, maar een agressieve jongen geworden. Er komt een machtsstrijd tussen de twee gezinnen. De pizzastrijd gaat van start en keer om keer pesten ze elkaar door bijvoorbeeld de brandstofslangen van de bezorgscooters door te snijden.

Na een tijdje zorgt Haas ervoor dat Brahim’s vriendin bij hem weggaat. Dat was voor Brahim de druppel. Eerst wil hij Haas neerschieten. Maar daar krijgt hij de kans niet voor want Haas scheurt weg op zijn scooter. Brahim doet het zelfde en zo racen ze door de stad. In een tunnel trapt Brahim Haas van zijn scooter af. Als hij in de berm ligt vertelt Haas alles; waarom hij Brahim heeft gepest en dat niet alleen híj heeft ook het geld gestolen. De reden is jaloezie. Het boek eindigt met de zin: En of ik Haas zal vergeven? Ik weet het niet. Want wat gebeurd is, is dus echt wel gebeurd.

 

Mening

De volgende gebeurtenissen vond ik grappig

Het moment dat Brahim in het Concertgebouw gaat zitten blowen.

Op dat moment zwiepte de deur open. Het was die gare beveiliger. ‘Meneer, zou u alstublieft wat zachter kunnen praten? En u zit op een invalidentoilet.’ ‘Wacht even,’ zei ik tegen Jeffrey. Terwijl ik de telefoon tegen mijn borst hield, zei ik tegen die gast: ‘Sorry, ik ga zo weg.’ Hij hield zijn neus in de lucht en begon te snuiven. Daarna keek hij naar mijn hand, met het jointje. ‘Je kunt hier toch niet gaan staan blowen? Dit is het Concertgebouw!’ Ik drukte de joint uit. ‘Ja, je moet hier wel respect tonen,’ zei hij bestraffend. Ik knikte. ‘Sorry,’ zei ik. ‘Echt sorry. Ik had mezelf niet in de hand.’ Je moet je schamen,’ zei hij. ‘Jullie soort geeft ons nou een slechte naam.’ Uiteindelijk bleef die gare allochtoon me een beetje staan checken en vroeg toen: ‘Wat zit erin?’ Hij vroeg het op een manier alsof hij er zelf naar verlangde. ‘Gewoon weed. Goeie shit.’ Ik reikte hem het jointje aan. ‘Wil je proberen?’ Toen kwam hij binnen staan en trok de deur dicht. Met één hand hield hij de klink vast en met de ander nam hij het jointje aan. Ik gaf hem  een vuurtje. Hij nam twee grote hijsen. ‘Goed spul. Maak het niet te lang hier,’ zei hij.

Het moment dat Robbie een strijker voor de junkies hun voeten gooit.

Mini woordenboek: wallah = Ik zweer

Robbie kwam op een gegeven moment op het geweldige idee hen te verjagen met stevig vuurwerk. Echt iedereen was lijp toen. Robbie had thuis altijd wel wat illegaal knalwerk liggen, dus nam hij een keer een pakje strijkers mee. ‘Ik zal je laten zien wat een vrij land is!’ riep hij met een grijns. Toen ze boor onze deur flink ruzie met elkaar aan het maken waren, rende Robbie naar buiten. Hij wierp een strijker voor hun voeten. BENG!  Echt een vette knal. Wallah. Die junks schoten zowat omhoog van de schrik. ‘Een aanslag!’ riep Doodskopje.

De volgende gebeurtenissen vond ik wat agressief

Het moment dat Robbie de tanden van een van de junks probeerde te trekken met een knijptang

‘Denk aan je laatste tanden!’ riep Robbie. ‘Waarom doe je dit?’ vroeg Robbie weer. ‘Je vermoordt haar nog!’ riep de junk met het staartje nogmaals. ‘Maakt niet uit. Ze is toch al een lijk!’ riep ik.

Het moment dat Jeffrey in elkaar werd geslagen door Haas en zijn maten.

Jeffrey was lekker bezig met flyeren. Toen hij de Dixons uitliep Hadden ze hem bij de kraag gegrepen en hem in zijn gezicht geslagen en bedreigd. Jeffrey was alleen. En ja dat incident met de junks konden we geen slecht bericht in de krant meer gebruiken.

 

 

 

Opdracht B

Berucht:                               Door de rare dingen die hij doet komt die pizzeria op een slechte manier in het nieuws

Rumoerig:                           De pizzeria is totaal niet op orde

Agressief:                            Hij slaat een paar junkies in elkaar

Mentaal geschift:             Hij wil Haas neerschieten

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Pizzamaffia door Khalid Boudou"