Pijnstillers door Carry Slee

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Pijnstillers
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1163 woorden
  • 18 september 2015
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
13 keer beoordeeld

Boekcover Pijnstillers
Shadow

Casper doet een paar stappen naar voren. Het klamme zweet staat in zijn handen. Even heeft hij het gevoel dat hij droomt en straks in zijn bed wakker wordt. Hij heeft zich het laatste halfjaar zo vaak voorgesteld hoe het zou zijn als hij bij zijn vader voor de deur stond. Maar nu is het geen inbeelding, het is echt! Één handeling en hij weet hoe zijn vad…

Casper doet een paar stappen naar voren. Het klamme zweet staat in zijn handen. Even heeft hij het gevoel dat hij droomt en straks in zijn bed wakker wordt. Hij heeft zich het laat…

Casper doet een paar stappen naar voren. Het klamme zweet staat in zijn handen. Even heeft hij het gevoel dat hij droomt en straks in zijn bed wakker wordt. Hij heeft zich het laatste halfjaar zo vaak voorgesteld hoe het zou zijn als hij bij zijn vader voor de deur stond. Maar nu is het geen inbeelding, het is echt! Één handeling en hij weet hoe zijn vader eruitziet. Casper haalt diep adem en drukt op de bel….

Pijnstillers door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Maak jij weleens gebruik van de achteraf betalen-optie bij een webshop?

Voor veel jongeren is het de normaalste zaak van de wereld, maar het kan ook risico’s met zich meebrengen. Zo belandde Maura in de schulden: 'Wat begon met achteraf betalen eindigde met een schuld van zo’n 3.000 euro.'

Lees nu het interview

Ik heb voor dit boekverslag het boek: pijnstillers gelezen.

De schrijfster is Carry Slee (Carolina Sofia Slee).

Zij is geboren in het jaar 1949.

Het jaar waarin dit boek voor het eerst is gedrukt is 1997.

De genre is een roman.

De titel van het boek is pijnstillers dit heeft te maken met de hoeveelheid pijnstillers die de moeder van Casper slikt om geen pijn te voelen.

Het boek bestaat uit: 160 bladzijdes en heeft 20 hoofdstukken.

Het thema van het boek is liefde, ziekte, discriminatie, de dood en vriendschap.

Het hele verhaal wordt door de ogen van de Casper verteld.

Het boek speelt zich in- en rondom het huis van Casper, de school van Casper, het ziekenhuis en het huis van Sofie af.

De tijd verloopt chronologisch, maar na de dood van Caspers moeder komen er flash-backs waarbij Casper terug denkt aan de tijd dat zijn moeder nog leefde.

 

De hoofdpersonen zijn:

Casper:

Casper is 15 jaar. Zijn grote passie is keyboard spelen. Casper is bang om zijn gevoelens te uiten. Ook is hij heel erg lief voor alle mensen om zich heen en is hij in het bijzonder heel erg lief voor zijn zieke moeder.

 

De moeder van Casper (Marit):

Ze is ontzettend druk met haar werk. Uiteindelijk blijkt dat ze kanker heeft. Het gevecht tegen de kanker weet ze niet te winnen, en ze komt dan ook te overlijden.

 

Sofie:

Sofie is de beste vriendin van Casper. Ze heeft een relatie met de Surinaamse Roy terwijl haar vader het daar niet mee eens is. Sofie houdt niet van liegen, maar liegt toch over haar relatie over Roy en doet tegenover haar ouders alsof ze een relatie met Casper heeft.

 

Pim:

Pim is de stoere vriend van Casper. Pim is een typische puber die zijn docenten altijd dwars ligt. Hij wordt er dan ook met grote regelmaat uitgestuurd. Pim is ook heel erg klein en zijn vrienden plagen hem daar ook mee maar hij maakt er zelf ook grappen over.

 

Roy:

Roy is de Surinaamse vriend van Sofie. Hij reageert elke keer ontzettend begripvol en lief tegenover Casper over de situatie met zijn moeder.

 

Pien:

Pien is de muziekdocente van Casper. Ze is erg lief, maar kan ook erg streng zijn.

 

Bob van Laren:

Bob is de vader van Casper. Hij heeft zijn zoon nooit opgevoed, maar krijgt toch weer contact met zijn zoon als zijn zoon vijftien is.

 

Anouk:

Anouk is een vijftienjarig meisje dat erg goed kan zingen. In een korte tijd raakt ze erg goed bevriend met Casper. Anouk is ontzettend lief en doet er alles aan om Casper te steunen in de moeilijke tijd die hij doormaakt.

Samenvatting:

Casper is een verlegen jongen, in tegenstelling tot zijn vrienden Pim en Sophie want die zijn erg druk. Op school gaat het wel goed en zijn cijfers vallen erg mee hij staat overal wel een voldoende voor.
Er is alleen een ding dat Casper niet lekker zit. Zijn moeder heeft de laatste tijd erg vaak last van haar buik. Als Casper op een middag uit school komt ligt ze zelfs op de bank. Casper belt direct de dokter die onmiddellijk komt. Dat is niets voor zijn moeder, zelfs al heeft ze 40° koorts, ze moet en zal op kantoor zitten. De dokter verwijst haar door naar het ziekenhuis. Toen ze uit het ziekenhuis kwam deed ze maar een beetje vaag en zei dat het een gezwel was dat vanzelf over zou gaan. Ze had wel medicijnen voor de pijn gekregen. Ach, denkt Casper, zo is zijn moeder nu eenmaal.

Casper zit op keyboard les bij Pien, een vrouw bij wie hij al zeven jaar op les zit. Casper wil graag in het landelijke jeugdorkest, hij wil al heel lang muzikant worden. Als hij krijgt te horen dat er een plaats vrij komt in het orkest is hij dolblij, maar hij moet eerst auditie doen. Pien stelt voor dat hij het samen met Anouk doet. Zij zit nog niet zo lang bij haar op zangles. Casper leert zo Anouk kennen en hij wordt al snel verliefd.
Caspers moeder houd van verrassingen dus Casper sluipt op een middag haar werkkamer in om iets te regelen. Hij rommelt in haar tas op zoek naar haar agenda. Maar dan rolt er een kaartje van het ziekenhuis uit waarop staat dat zijn moeder kanker heeft.
In de weken erna gaat het steeds slechter op school. Hij heeft wel veel steun aan Anouk. Haar vader heeft ook kanker gehad, maar hij is genezen door een alternatieve arts. Anouk heeft hem verteld over de arts van haar vader. Samen maken ze een plan om zijn moeder ook naar die alternatieve arts te krijgen. Als ze in Den Haag zijn zal hij zijn moeder pas vertellen waar ze heen gaan. En zo gezegd, zo gedaan.

Caspers moeder krijgt een speciaal dieet en moet over een maand terug komen.
Dan vertelt Casper zijn vrienden op school over zijn moeder. Pim weet niet hoe hij moet reageren, maar Casper weet wel hoe dat komt; bij Pim thuis wordt nooit ergens over gepraat.
Casper vraagt zich steeds af hoe zijn vader er uit zou zien. Hij heeft hem nooit gekend, zijn ouders zijn gescheiden nadat Casper is geboren. Casper weet nu ook sinds kort waar zijn vader woont. Hij heeft hem op gebeld en een afspraak gemaakt bij de Bijenkorf!
Het was heel gezellig maar z’n vader schrok wel toen Casper hem over zijn moeder vertelde.
Als hij ’s avonds thuis komt ligt zijn moeder al in bed en Casper gaat nog even kijken. Hij schrikt erg als hij ziet dat er pijnstillers op haar nachtkastje staan. Zijn moeder zegt dat de arts zij dat de tumor weer groter werd.
In de weken erna gaat het steeds slechter met zijn moeder. Ze is in een week tijd een keer zo dun geworden. Z’n moeders bed staat al in de kamer omdat ze niet meer kan lopen. Als Caspers moeder overlijdt zal Caspers tante Inge voor hem zorgen.
Ze proberen nog zoveel mogelijk leuke dingen te doen, maar dan overlijdt ze. Casper weet niet goed hoe hij zijn verdriet moet verwerken. Met zijn school gaat het zo slecht dat iedereen denkt dat hij zal blijven zitten.
Casper heeft al een paar maanden geen keyboard meer gespeeld; als hij keyboard speelt denkt hij te veel aan zijn moeder. Hij heeft ook ruzie met Anouk. Ze vond dat hij zijn verdriet verkeert verwerkte.
Casper loopt zachtjes naar de kamer van zijn moeder. Daar is hij sinds haar dood niet meer geweest. Als hij er binnen komt krijgt hij een warm gevoel van binnen. Hij heeft het gevoel dat zijn moeder bij hem is. Nu weet hij wat Anouk bedoelt. Dit wordt zijn nieuwe kamer! In gedachten richt hij het vast in, hij heeft alleen een lege plek. Daar komt het te staan. Zijn keyboard natuurlijk!!! En vanaf dat moment gaat alles weer goed met Casper.

REACTIES

S.

S.

Als jullie aanvullingen hebben op mijn verslag please vertel ze dan want ik ga deze verslagen in sturen voor mijn leeslijst.
Dus als jullie tips hebben. Vertel ze dan!!! Ik sta open voor aanvullingen...

8 jaar geleden

F.

F.

''de genre''

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Pijnstillers door Carry Slee"