Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Overspel door Mensje van Keulen

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Overspel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 484 woorden
  • 22 april 2005
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
7 keer beoordeeld

Boekcover Overspel
Shadow
Overspel door Mensje van Keulen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Opdracht 28: Twee passende gedichten Het thema van mij boek ‘Overspel’, is overspel. Er wordt veel overspel gepleegd, maar daar ga ik verderop in deze verwerkingsopdracht dieper op in. Dit is het eerste gedicht wat ik heb gevonden bij dit thema: Sinds de eerste keer dat ik je zag, Ben ik verliefd op je stralende lach, Op je mooie blauwe ogen, Diezelfde ogen hebben mij bedrogen. Nooit had ik iemand als jij ontmoet. Nooit had ik iemand als jij begroet. Waarvoor liet je me nu in de steek, Net nu het zo’n sprookje leek? Je hebt een ander leren kennen, Daar zal ik aan moeten wennen, Maar je weet niet hoe moeilijk dat voor mij is, Omdat ik je nog steeds zo mis. Er staat geen schrijver bij dit gedicht, maar het komt uit het boekje Candlelight (de mooiste gedichten samengesteld door Jan van Veen). Ik heb dit gedicht gekozen, omdat er in het boek wat ik gelezen heb, ‘Overspel’, veel overspel wordt gepleegd. Dat is in dit gedicht ook het geval. Maria merkt aan haar man Anton dat hij ergens mee zit, hij zit ook vaak in zijn schuurtje. Anton pleegt ‘overspel’, hij is zijn vrouw niet seksueel ontrouw, maar hij bedriegt haar door zijn dubbelleven te verzwijgen. Ook tegenover de barones is hij niet eerlijk. Met Anna wordt door Donald overspel gepleegd. Ze houdt zielsveel van hem zegt ze zelf, maar denkt aan de andere kant ook dat het als een soort wraak naar Penny toe is. Het kan Anna niet schelen dat ze Penny er pijn mee doet en er een gezin mee kapotmaakt. Donald maakt het ook niet uit, anders zou hij wel stoppen. Toch is Anna degene die zegt dat ze moet stoppen, maar wil wel na de dood van Penny en een bezoekje aan Nederland weer terug komen. David pleegt overspel met Sophie Rolder en doet Laura daar veel pijn mee. Laura geeft hem toestemming om door te gaan met Sophie, maar toch komt het kreng in Laura nog vaak naar boven en scheldt David dan uit. Als David dreigt met vertrekken doet Laura ineens weer poeslief, ze kan niet zonder David. Het valt op dat de het met de slachtoffers verkeerd afloopt: de barones, Penny en Laura sterven. Het volgende gedicht komt uit hetzelfde boekje als het vorige gedicht. Ik heb dit gedicht gekozen, omdat het hier ook over overspel gaat. De twee gedichten zijn dus allebei van hetzelfde thema. O! Waarom heb je mij bedrogen? Jij was het licht in mijn ogen, Jij was de vlam van mijn hart, Nu is het gespleten van smart! Ik voel me zo naar, Dat na vijf jaar, Jouw liefde voor mij, Eindigt in een scheldpartij! Mijn ziel is gebroken, Mijn leed onbesproken, Na die klap met die deur, Heeft mijn leven geen kleur! O, Annemiek, Ik voel me zo ziek, Kom je weer bij mij, Of is het voorbij…?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Overspel door Mensje van Keulen"