Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Koning van Katoren door Jan Terlouw

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Koning van Katoren
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 625 woorden
  • 28 oktober 2020
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
24 keer beoordeeld

Boekcover Koning van Katoren
Shadow

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en beweren al zeventien jaar dat ze een nieuwe koning zoeken, maar er gebeurt niets. Dan komt de 17-jarige Stach de ministers vragen wat je moet doen om koning te worden. De ministers geven St…

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en…

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en beweren al zeventien jaar dat ze een nieuwe koning zoeken, maar er gebeurt niets. Dan komt de 17-jarige Stach de ministers vragen wat je moet doen om koning te worden. De ministers geven Stach zeven bijna onuitvoerbare opdrachten: hij moet moeilijkheden uit de weg ruimen waar al velen voor hem schipbreuk op geleden hebben. Maar Stach is niet bang. Hij is slim en weet met gezond verstand alle opdrachten uit te voeren, waardoor hij Katoren weer tot een leefbaar land maakt. 

Koning van Katoren door Jan Terlouw
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Boekverslag koning van katoren

Algemene boekgegevens
Titel: Koning van Katoren
Titelverklaring: Stach wil koning van Katoren worden. Hij moet allemaal opdrachten doen om de koning van Katoren te worden. Uiteindelijk lukt het hem en wordt hij de koning van Katoren. Mening over titel: Ik vind de titel goed gekozen, want het boek gaat er over hoe Stach koning van Katoren wordt.
Informatie over de auteur: Jan Terlouw is geboren op 15 november 1931 in Kamperveen, een dorpje in Overijssel. Hij trouwde met Alexandra van Hulst en zij kregen vier kinderen. Hij vertelde altijd zelf bedachte verhalen aan zijn kinderen. Hij heeft aardig wat boeken geschreven waaronder ook ``oorlogswinter’' en ‘'de kloof’'.
Genre: fantasieverhaal en avonturen.
Thema
Ik denk dat het boek geschreven is om maatschappelijke problemen aan de orde stellen.
Ruimte/plaats
Het verhaal speelt zich af in het land van katoren.
Tijd
Uit het boek is niet te halen in welke tijd het afspeelt het is namelijk een fantasie verhaal. Wel verloopt de tijd chronologisch, er zit namelijk ook een sprong in de tijd.

Perspectief
De schrijver schrijft het boek in ik-perspectief, namelijk door de ogen van Stach. De ik-persoon vertelt wat er op het moment gebeurd. Er is maar 1 verteller in het verhaal en dat is Stach.
Opbouw
Het boek is opgebouwd uit hoofstukken. En het heeft een gesloten einde.
Personages
De hoofdpersoon in het verhaal is Stach. Hij is moedig, aardig en een beetje eigenwijs.
Mening
-het is een origineel verhaal, want het is goed geschreven en voor zo ver ik weet zijn er geen andere boeken die daarover gaan...
-het is een makkelijk verhaal, want het is voor iedereen goed te begrijpen.
- het is een mooi verhaal, want het verhaal is goed geschreven.
Samenvatting
Op een nacht in het land Katoren overleed de koning.
Op dezelfde avond werd er ergens anders in Wiss een baby geboren met de naam Stach.
Al vroeg stierven zijn vader en moeder en was hij alleen op de wereld Z'n oom Gervaas (hij werkt als dienstbode bij het hof) neemt hem in

huis. Intussen grijpen ministers de macht.
Als Stach zeventien is wil hij weten wat je moet doen om koning te worden, want Stach wil koning worden. Eerst willen de ministers hem doden, maar dat zouden de inwoners niet goed vinden, dus verzinnen ze 7 in hen ogen onmogelijke opdrachten.
De eerste opdracht is de oorverdovende vogels van Decibel stil te krijgen. Die lost hij op door een toon steeds hoger te laten gaan en zo willen de vogels ook steeds hoger maar de daardoor knapten de stembanden. De tweede opdracht is de granaatappelboom van Wapenfelt omhakken. Dit lukt hem zonder al te grote problemen. Het komt door een fabriek waar ze wapens maken. Het kruit komt in de boom en Stach ontdekt het en sluit de fabriek. Daar ontmoet hij Kim waar hij ook verliefd op wordt. De derde opdracht is de draak van Smook verslaan. Die maakt hij dood met de enige vuurwerkkogel van Smook. De vierde opdracht is schuifelende kerken van Uikumene. Die laat hij allemaal tegen elkaar schuiven en dan is het één kerk. En dan krijgt hij ook nog opdracht 4A, hij moet van de St. Aloïsius afspringen. De mensen van Wiss hebben allemaal hun hoofdkussen meegenomen waar hij in landt. De vijfde opdracht is het bestrijden van de knobbelneuzen van Afzette-Rije, hij maakt een goedkoop zalfje waardoor alle mensen hun knobbelneuzen kunnen genezen. De zesde opdracht is het probleem van de Onaantastbare Pantaar, die hij moet doden. Hij werpt zich uiteindelijk vrijwillig in het vuur. De laatste opdracht is de stoel in Stellingwoude, waar hij op wordt getild door de zes burgemeesters. Als hij alle opdrachten heeft vervuld, wordt hij koning. Stach en Kim trouwen en ze leefden nog lang en gelukkig.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Koning van Katoren door Jan Terlouw"