Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Op blote voeten door Maren Stoffels

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Op blote voeten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 2057 woorden
  • 31 maart 2010
  • 297 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
297 keer beoordeeld

Boekcover Op blote voeten
Shadow
Op blote voeten door Maren Stoffels
Shadow
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

A Zakelijke gegevens
Titel: Op blote voeten
Schrijver: Maren Stoffels
Uitgever: Leopold
Jaar uitgave: 2008
Aantal bladzijden: 153

B Eerste persoonlijke reactie
1. Mijn eerste indruk
Ik heb het boek “Op blote voeten” gekozen omdat ik de voorkant er mooi en vrolijk uit vind zien. Ook heb ik gehoord van vriendinnen dat de schrijfster leuke boeken schrijft en hebben ze me dit boek geadviseerd.
Wat ik nog goed vond is dat als je het boek koopt dan een deel van de opbrengst naar de Nederlandse Brandwondenstichting gaat.

2. Kort fragment
Blz. 85

De uitsmijter lijkt half in slaap te zijn gevallen en ik loop naar de fietsen. Die staan nog aan elkaar, dus ze kan niet ver weg zijn. Plotseling hoor ik opgewonden stemmen. Ik loop een rondje om het gebouw en aan de zijkant vind ik een groepje mensen. ‘Gatver,’hoor ik één van hun zeggen. Ik duw een jongen opzij en schrik me rot. Elsa ligt op de grond in een plasje overgeefsel. Haar lange haren hangen in slierten langs haar wangen.
‘Opzij,’roep ik meteen. ‘Laat me erdoor.’
Een meisje kijkt me aan. ‘Wie ben jij? Haar vriendje?’
Ik neem niet eens de moeite om rood te worden. ‘Ja, toevallig wel. Laat haar met rust. Er valt hier niks te zien.’


Ik heb dit fragment gekozen omdat Sam’s vriendin Elsa hiervoor werd aangerand door Teddy. Dit is het stukje als Sam haar vindt. Elsa heeft brandwonden op haar benen, daarom schrok teddy en is hij weggegaan. Dus eigenlijk hebben de brandwonden haar hier een voordeel opgeleverd. Dat is zowel positief als negatief. Positief omdat Teddy hierdoor is weggegaan en is gestopt met aanranden. Maar negatief omdat het bewijst hoe afschuwelijk mensen de brandwonden vinden.

C Personages
1. De hoofdpersoon
De hoofdpersoon in het boek is Samanta Speller, maar ze wil Sam genoemd worden.

2. Beschrijving van het innerlijk en het uiterlijk
Sam is een aardig meisje dat anderen geen pijn wil doen. Ze is soms verlegen maar als het er op aan komt duwt ze gewoon mensen opzij. Ze trekt zich er niks van aan wat mensen over haar zeggen, ook als sommigen denken dat ze een jongen is. Sam heeft blauwe ogen, kleed zichzelf als een jongen en had lang blond haar. Dat wilde ze niet meer dus had ze het zelf eraf geknipt. Daarna had ze korte stekeltjes.

3. Probleem van de hoofdpersoon
Eigenlijk is er niet echt een probleem van de hoofdpersoon waar het verhaal om draait, want er komen meerdere kleine probleempjes in het boek voor. Bijvoorbeeld Elsa die brandwonden heeft en daardoor altijd een spijkerbroek draagt. Op een gegeven moment heeft Sam ook ruzie met Benjamin en daar zit ze ook mee.

4. De relaties met andere personen
Benjamin
Hij is de nieuwe buurjongen van Sam. Algauw raken ze goed bevriend en ze
krijgen later een relatie. Hij is erg behulpzaam.


Jacky
Zij is de moeder van Benjamin. Ze is erg aardig en helpt net als Benjamin graag mensen. Later openen ze een hotel waar Sam gaat werken als serveerster.

Rosa
Zij is het zusje van Benjamin. Rosa is erg lief en speels. Ze is ongeveer 7 jaar.

Wendy
Zij was een vriendin van Sam maar ze is verhuist. Daarna hebben ze geen contact meer gehad. Sam schreef wel brieven aan haar maar ze verstuurde ze niet. Wendy schrijft ook geen brieven aan Sam dus je komt niet veel over haar te weten.

Teddy
Hij wordt het vriendje van Bo. Hij is een gemene jongen, want hij randt Elsa aan. Hij is een soort van stalker en loop achter verschillende meisjes aan.

Moeder van Samanta
Zij vind het heel erg belangrijk een goede indruk op mensen te maken. Het tegenovergestelde van Sam dus. Haar moeder vindt het niet leuk dat Sam vaak naar de buren gaat.

Julia
Zij is het zusje van Sam. Over haar kom je niet veel te weten omdat er niet vaak over haar wordt gesproken. Vroeger konden Sam en Julia erg goed met elkaar opschieten maar dat is steeds minder geworden. Sam vind dat ze steeds meer op haar moeder lijkt. Julia is iemand die gelijk wil hebben en erg braaf is.

Elsa
Zij wordt een goede vriendin van Sam. Ze draagt altijd broeken om dat ze grote brandwonden op haar voeten heeft. Elsa is erg verlegen en durft het aan niemand te vertellen maar later neemt ze Sam en Benjamin in vertrouwen.


Moeder van Elsa
Zij is een redelijk arrogant. Ze denkt dat ze heel wat is en praat heel erg deftig. Ook vertelt ze precies wat Elsa moet doen waardoor ze heel gehoorzaam aan haar moeder is.

Bo
Zij is een goede vriendin van Sam. Met haar beleeft ze super veel avonturen. Bo heeft een grote mond en zegt gelijk wat ze denkt. Ze is wel erg aardig tegen de mensen die ze wel mag maar kan erg gemeen zijn tegen mensen die wat anders zijn dan normaal.

D Thema en titel verklaring
1. Thema in een of een paar woorden
- vriendschap
- liefde
- brandwonden

2. Belangrijkste gebeurtenis in het boek
Dat Elsa wordt aangerand, want daardoor vertelt ze over haar brandwonden en zoeken ze er samen een oplossing voor. Hierdoor komen Sam en Benjamin erachter dat ze elkaar leuk vinden en krijgen ze verkering.

3. Korte samenvatting
Sam is vijftienjarig meisje. Ze schrijft brieven aan een oudere vriendin die verhuisde, maar bewaart de brieven in een doos onder haar bed en verstuurt ze niet. Het is nu zomervakantie en haar goede vriendin Bo is bij haar. Ze zien dat er nieuwe buren gaan wonen in het lege spookachtige huis naast haar. Dan ziet Sam de buurjongen en het voelt voor haar net of ze hem gemist heeft en ze is gelijk verliefd.
Hij heet Benjamin en raken snel bevriend. Sam voelt zich erg thuis bij die familie waar ook zijn zusje Rosa en zijn moeder Jacky wonen. Later hoort ze dat de villa een hotel wordt en ze krijgt later een baantje aangeboden als serveerster. Ze zegt gelijk ‘ja!’

De volgende dag gaan Sam en Bo naar het meer en komen een Engelse jongen Teddy tegen die een meisje lastigvalt.
Later die dag komt er een collega van Sam’s moeder eten met haar dochter Elsa. Sam schrikt, want dat is het meisje dat werd lastiggevallen bij het meer. Ze mag Elsa niet en vindt haar maar apart.
Als het hotel helemaal af is worden de allereerste gasten ontvangen. Ze ziet gelijk dat het Teddy en een vriend van hem zijn, maar ze moet vriendelijk blijven, want het zijn gasten. Later hebben Teddy en Bo verkering, maar Sam vindt het niks. Elsa vindt ze steeds aardiger en ze doet haar denken aan Wendy.
Op een avond gaan Teddy, Bo, Elsa en Sam naar de discotheek, maar tijdens het dansen raakt Sam Elsa kwijt. Als ze haar buiten vindt heeft ze overgegeven en snel brengt ze haar naar huis. Thuis vertelt ze dat Teddy haar heeft aangerand, maar dat hij niet verder is gegaan omdat hij haar brandwonden op haar benen zag en ze laat de brandwonden zien. Dan gaat Sam snel naar huis. De dag erna gaat ze naar Benjamin om hem te vertellen wat Elsa er met Elsa is gebeurt en gelijk worden Teddy en zijn vriend uit het hotel gestuurd. Sam’s zusje Julia vertelt aan Benjamin dat Sam een vriendje heeft en is daardoor teleurgesteld. Langzamerhand word het in het hotel steeds drukker en Benjamin wordt steeds bozer op Sam en op een dag gaat ze boos naar huis want ze weet niet waarom hij zo doet. Een paar uur later wil ze het weer goedmaken maar Jacky vertelt dat hij even aan het lopen is. Als ze het meertje nadert ziet ze twee silhouetten aan de kant van het meer, maar als ze beter kijkt ziet ze dat het Elsa en Benjamin zijn met hun armen om elkaar en ze beginnen elkaar te zoenen. Ze is boos en verdrietig tegelijk en gaat snel naar huis. Die dag daarna vraagt Sam aan Benjamin waarom hij Elsa zoende. Hij vertelt dan dat hij eigenlijk háár leuk vind. Dan is alles tussen hun weer goed en geven ze elkaar een knuffel. Zij vertelt dat ze hem ook al heel lang leuk vindt en dan zoenen ze! Ze is super blij maar ook verdrietig want hoe moet ze dit Elsa vertellen die ook zo van Benjamin houdt. Uiteindelijk vertelt ze het en Elsa is laaiend. Dan wil ze niks meer met Sam te maken hebben.
Ze kijkt naar de doos met brieven en krijgt een idee! Ze geeft de doos met brieven aan Elsa zodat zij haar beter begrijpt. Als Elsa alles heeft gelezen vraagt ze waarom ze de brieven heeft gehouden en niet opgestuurd heeft. Dan gaat Elsa op een kamp voor mensen met brandwonden om erover te praten en zelfverzekerder te worden. Sam komt erachter dat de doos leeg is en haar moeder loopt naar haar toe met een kaartje van Elsa waar opstaat: Zomerse groeten! Ps. Ik heb ze gepost.

4. Titel verklaring
De titel is "Op blote voeten" omdat Elsa altijd lange broeken draagt vanwege haar brandwonden, maar op een gegeven moment durft ze ook op blote voeten te lopen!

E Ruimte en tijd
1. Waar het verhaal zich afspeelt
Op verschillende plekken: bij het meer, in Sam’s huis, in de villa en in de discotheek. De meest bijzondere plek is bij het meer omdat daar toch wel veel gebeurtenissen afspelen.

2. Tijd
Het verhaal speelt zich af in het heden, dat kom je te weten doordat er geen vreemde woorden of taalgebruik van vroeger in het boek voorkomen. Één van die kinderen had ook net zo goed in mijn klas kunnen zitten. De tijdsduur waarin het verhaal zich afspeelt is de zomervakantie dus ongeveer twee maanden.

3. De opbouw van het verhaal
Het boek heeft een eenvoudige verhaallijn waarin alleen de hoofdpersoon Sam wordt gevolgd. Het boek is chronologisch van opbouw en er komen geen flashbacks in voor. De manier van schrijven is zo geschreven dat je je in de hoofdpersoon gaat inleven.


F Schrijfster/schrijver
Maren Inne Stoffels is geboren op 13 januari 1988 in Amsterdam. Daar groeide ze op met haar ouders en oudere broer Wadse. Vanaf haar negende begon ze met schrijven over een Eskimootje dat zijn vader zoekt. In de middelbare had ze kleine baantjes zoals caissière en bessenplukker maar het schrijven werd steeds serieuzer. Later zocht ze via Hans Kuyper contact met de uitgeverij Leopold en in 2005 publiceerde ze haar eerste boek:
Dreadlocks & Lippenstift
Naast schrijven zijn haar hobby’s toneel en muziek. Maren’s boeken worden vooral door veel meisjes gelezen rond de dertien jaar omdat ze veel van zichzelf in de boeken herkennen. De onderwerpen waar Maren vooral over schrijft zijn: anorexia, gepest worden, homoseksualiteit, verliefdheid, jezelf durven zijn en vriendschap.

G Verwerkingsopdracht
Aangerand: dat word Elsa door Teddy bij de Discotheek.
Angstig: Elsa is bang voor Teddy.
Baantje: Sam krijgt een baantje in het hotel.
Brandwonden: Elsa heeft ze.
Brieven: Sam schrijft brieven aan Wendy maar verstuurt ze niet.
Chemie: tussen Sam en Benjamin.
Collega: de moeder van Elsa is het van Sam’s moeder.
Dapper: Elsa is dat als ze vertelt van haar brandwonden.
Discotheek: daar gaan Elsa, Bo, Teddy en Sam heen.
Eenzaam: Elsa voelt zich in het begin niet thuis.
Familie: Sam voelt zich erg thuis bij de familie van Benjamin.
Flirten: Bo flirt met veel jongens.

Gebruiken: Teddy gebruikt Bo.
Geheim: Elsa heeft een groot geheim.
Gevoelloos: Teddy is dat.
Hardhoofdig: Bo is koppig.
Herinnering: ze denkt vaak terug aan Wendy.
Hotel: Benjamin’s familie maakt van een villa een hotel.
Idee: het idee om de doos aan Elsa te geven.
Jongens: Bo vindt veel jongens leuk.
Kort: het haar van Sam.
Knuffel: geven Benjamin en Sam elkaar bij het goedmaken.
Lastigvallen: Teddy valt verschillende meisjes lastig.
Meertje: gingen ze vaak naartoe om te relaxen.
Nat: Sam gaat een keer in haar kleren zwemmen dan is ze helemaal doorweekt.
Overgeven: Elsa doet dat naast de discotheek.
Pissig: Benjamin is dat een tijdje.
Ruzie: Elsa en Sam krijgen ruzie.
Serveerster: dat baantje krijgt Sam aangeboden in het hotel.

Spookachtig: de villa van de buren was dat eerst.
Trauma: Elsa houdt een trauma aan Teddy over.
Uitlachen: Teddy lacht Sam uit omdat hij denkt dat ze een jongen is.
Verkering: tussen Sam en Benjamin.
Walgelijk: dat vind Teddy van de benen van Elsa.
Zwembad: daar komt Sam Benjamin een keer tegen.
Zoenen: Elsa en Benjamin zoenen maar ook Sam en Benjamin.
Zomervakantie: het verhaal speelt zich dan af.



REACTIES

N.

N.

dit is echt een super boekverslag! ben je vast alng mee bezig geweest!
xx

13 jaar geleden

I.

I.

mooie boekverslag

ps: je hebt me gered

13 jaar geleden

B.

B.

haha ja, ik heb hier wel lang over gedaan.. maar ik ben blij dat anderen er wat aan hebben :D

13 jaar geleden

L.

L.

Heey, Dit is echt een goed boekverslag, maar het had iets korter gemocht... :D Ik heb dinsdag mijn boekbesprekeking...

13 jaar geleden

X.

X.

je hebt mij echt gered heb een gedeelte van mijn boekverslag af.
want anders zouden mij ouders echt pis op mij zijn geweest
xxx nogmaals bedankt

12 jaar geleden

M.

M.

Dit boekverslag is echt super!!
Met behulp hiervan heb ik een 8 gekregen!!

12 jaar geleden

A.

A.

ik heb dit boek een jaar geleden gelezen denk ik,
nu staat hij op mijn boekenlijst dus zocht ik een goede samenvatting zodat ik alles weer weet (heb nogal weinig tijd :$)
Maar met jouw boekverslag moet het zeker lukken om iets goeds te maken!
Echt een goed verslag!
X

12 jaar geleden

M.

M.

Thanks je hebt me geredt

12 jaar geleden

E.

E.

ik dank jullie ,aangezien ik niet veel tijd had om een boekbeschrijving te maken .
zonder scholieren.com had ik een onvoldoende gehaald ;p

12 jaar geleden

J.

J.

Heeei!! Dit is echt een goed boekverslag! Die laatste opdracht, zoiets moest ik ook doen dus ik ben er echt blij mee dat jij die ook moest doen!! :D xxx (PS: Bijna alle vragen die hier staan moet ik ook in me boekverslag verwerken, het heeft me heel erg geholpen) SUPERBEDANKT!

11 jaar geleden

R.

R.

heel leuk en aardig enzo, maar bij ons kijkt onze docent dus ook op dez

11 jaar geleden

R.

R.

heel leuk enzo, maar onze docent kijk dus op deze en meerdere site's! Of we het daarvan hebben enzo want dan krijgen we een 1..

11 jaar geleden

T.

T.

heey :) ik hou mn boekenbeurt ook over dit boek en het heeft goed geholpen! Ik zie af en toe een paar foutjes ertussen maar daar maak ik wel iets van! xxxxxxxxxxx

11 jaar geleden

S.

S.

Echt een mooi boekverslag!!
Vooral de verwerkingsopdracht!
Bravo! Prima! Geweldig!

11 jaar geleden

I.

I.

Echt een super leuk boekverslag!!!
Ik doe mijn boekverslag ook over Op blote voeten!!
Het was echt boeiend om jou boekverslag te lezen!
Echt geweldig!! Door jou boekverslag heb ik ook meer dingen die ik kan verbeteren aan mijn boekverslag!

xxxx

11 jaar geleden

B.

B.

Hallo mensen!
Heel erg bedankt voor alle reacties allemaal! :D Ik dacht laatst, oja ik had van 'Op blote voeten'ook nog een boekverslag gemaakt en op scholieren.com gezet :o Dus toen keek ik even.. Gewoon super leuk om dit allemaal te lezen ;)
Succes verder! xxx

11 jaar geleden

H.

H.

het is niet de ma die de brief vind maar BO

11 jaar geleden

S.

S.

hoe oud is sam eigenlijk?

10 jaar geleden

A.

A.

ze wordt 16

10 jaar geleden

K.

K.

hoi bedankt ik heb er allemaal dingen uit gehaald danke

9 jaar geleden

B.

B.

Erg fijne samenvatting! Vanmiddag een toets over!

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Op blote voeten door Maren Stoffels"