Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 865 woorden
  • 11 mei 2016
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
18 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Samenvatting

Dirk en Michiel zitten bij elkaar te praten en Dirk zegt tegen Michiel dat hij voedsel bonnen wilt stelen en geeft Michiel een envelop als hij wordt opgepakt moet Michiel deze aan Bertus geven.  Dirk word opgepakt bij de overval. Michiel gaat dus naar het huis van Bertus toe om hem de envelop te geven. Op weg naar Bertus rijdt een auto met Duitse officieren van het huis vandaan Toen die daar was vertelt de moeder van Bertus wat er is gebeurd. Bertus is opgepakt. Na heel wat twijfelen opent Michiel de brief die voor Bertus was en leest dat er een neergeschoten Engelse piloot is verborgen in een schuilplaats in het bos en dat het de bedoeling was dat Bertus voor Jack moest gaan zorgen Jack is de Engelse piloot.

Michiel besluit om voor Jack te gaan zorgen omdat Bertus ook is opgepakt  Het gaat niet echt goed met jack Michiel haalt zijn zus erbij die verpleegster is. De piloot en Erica de zus van Michiel krijgen dan een relatie.

Op een dag wordt een dode soldaat in het bos gevonden door Duitsers de soldaat is ook een Duitser. Hiervoor worden er  10 dorpsbewoners gearresteerd waaronder de vader van Michiel zij worden vermoord als de persoon die de Duitse soldaat heeft dood geschoten zich niet binnen 24 uur meldt. Omdat er niemand zich meld worden er de volgende dag vijf mensen vermoord waaronder de vader van Michiel de andere vijf mogen naar huis.

Een week later hoort Michiel  in de avond geluiden vanuit de woonkamer en hij besluit eropaf te gaan, in de woonkamer ziet hij twee Joden zitten en zijn moeder die hem vertelt dat de Joden bij hun thuis even onderdak moeten krijgen, maar ze zijn op doorreis naar een familie. De volgende morgen bedenkt Michiel een plan om de Joden ongezien te vervoeren op een koets. Hij zal ze dan wegbrengen en dan zelf terug komen met de koets. De volgende dag als hij net terug gaat wordt hij achternagezeten door een stel Duitsers maar gelukkig weet hij ze af te schudden.

Wanneer hij de volgende dag naar Jack toe gaat staat hem een grote verrassing te wachten niet alleen Jack schuilt in de schuilplaats maar ook Dirk die ontsnapt is aan de Duitsers verschuilt zich in de schuilplaats. Jack is een paar weken daarna al een heel stuk opgeknapt en hij wil het liefst terug naar Engeland en Michiel besluit om via oom Ben die in het verzet zit Jack het land uit te smokkelen. Nadat oom Ben Jack had meegenomen bedenkt Michiel ineens dat oom Ben een verrader is doordat hij het hele gesprek met Dirk had afgeluisterd en hij dus als enige Dirk verraden kon hebben, Michiel besluit Jack te redden uit de handen van oom Ben en ze keren alle drie terug naar de schuilplaats waar ze controleren wat voor spullen oom Ben bij zich heeft en hij blijkt een brief van de SS een toegangskaart voor diverse Duitse terreinen te hebben. Ze zitten met het probleem wat ze nu met oom Ben moeten doen maar Michiel weet gelukkig wel een oplossing, meneer Postma waarvan Michiel zeker wist dat hij in het verzet en dus te vertrouwen was.

De volgende dag ging hij bij meneer Postma langs en die zou hem diezelfde avond nog wel komen ophalen en dit gebeurde ook en zo werd oom Ben afgevoerd via het ondergrondse. De bevrijding kwam, Nederland was bevrijd en Jack kon weer naar Engeland toe en Dirk kon zijn gezicht ook weer in het dorp laten zien. Ook bleek dat Schafter ook onderduikers had, maar omdat de Duitsers hem vertrouwde kwamen ze er niet achter.

 

Eigen mening

Het was een leuk en spannend boek en ook iets dat in het echt gebeurt is, ik vond het ook leuk om te lezen. Ook heb ik de film zelf gezien, die was ook leuk. Alleen was de film natuurlijk weer anders dan het boek zelf.

Verwerkingsopdrachten

Brief aan een vriend
Hallo José,
Ik las gister een geweldig boek, Oorlogswinter van Jan Terlouw.
Het gaat over de oorlog in 1945, met de Duitsers. Het gaat over een jongen genaamd Michiel, de hoofdrolspeler midden in de oorlog. Dirk, de vriend van Michiel wilt voedselbonnen stelen. Daarmee kan je eten kopen, Dirk werd opgepakt tijdens de overval, Michiel kreeg voor de overval ook een brief van Dirk, die hij naar Bertus moest brengen als de overval mis ging. Maar Michiel bracht dit niet naar Bertus maar las het zelf, de brief ging over een verborgen Engelse piloot. Die gewond was.
Michiel ging dus de piloot verzorgen…
Het is een interessant boek, als je meer wilt weten moet je het snel zelf lezen!
Groetjes,
Sam
10 Moeilijke woorden
Ik heb goed mijn best gedaan, maar ik kan echt geen moeilijke woorden vinden.

Brief aan de schrijver
Hallo Jan Terlouw,
Ik heb uw boek ‘oorlogswinter’ gelezen, ik vond dit een mooi en interessant boek over de oorlog.
Zelf vond ik het boek erg mooi, en goed geschreven.

Ik raad dit boek ook aan andere aan om zelf te kunnen lezen hoe het in een oorlog was.

Met vriendelijke groet,
 

REACTIES

P.

P.

Leuk ik geef een 8 tot nu toe

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"