Oorlogsgeheimen door Jacques Vriens

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogsgeheimen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 340 woorden
  • 20 november 2014
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
45 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogsgeheimen
Shadow

Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door Duitsers. tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend. Maar langzaam maar zeker komen de kinderen erachter dat de bezetters in staat zijn tot de ergste dingen. De volwassenen proberen zoveel mogelijk voor hen geheim te houden: de Engelse piloot die op zolder verstopt zit, wie …

Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door Duitsers. tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend. Maar langzaam maar zeker komen d…

Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door Duitsers. tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend. Maar langzaam maar zeker komen de kinderen erachter dat de bezetters in staat zijn tot de ergste dingen. De volwassenen proberen zoveel mogelijk voor hen geheim te houden: de Engelse piloot die op zolder verstopt zit, wie de Duitsers helpen (zoals hun eigen meester) en wie in het verzet zitten. Maar op een dag vertelt Maartje aan Tuur dat zij zelf ook een groot en gevaarlijk geheim heeft. Ineens komt de oorlog heel dichtbij...

Oorlogsgeheimen door Jacques Vriens
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Combineer alle b├Ętavakken met techniek

In de universitaire opleiding Science, Technology & Innovation vertaal je theorie uit alle bètavakken naar innovatieve oplossingen voor uitdagingen van deze tijd. En met je handen bouw je een prototype van je ideeën. Benieuwd geworden? Meld je aan voor de Bachelorweek en kom naar de Open Campus Dag! 

Ontdek meer!

Samenvatting:

Het boek gaat over het verzet in de 2e Wereldoorlog in Zuid-Limburg.

Hoofdpersonen zijn de 11 jarige Tuur en het Joodse meisje Maartje uit IJmuiden, die bij haar tante in Zuid Limburg komt wonen. Tuur vindt Maartje erg leuk en ze spreken na school vaak af om te spelen. Op een dag horen ze vanuit de schuilkelder een vliegtuig neerstorten. Tuur en Maartje willen het gaan zoeken maar worden tegen gehouden door twee Duitse soldaten. Maartje begrijpt van hen dat ze nog op zoek zijn naar de neergestorte Engelse piloten. Diezelfde dag hoort Tuur uit de slaapkamer van zijn broer gesnurk komen terwijl zijn broer niet thuis is! ’s Avonds doen de Duitsers bij Tuur thuis een inval. Er is gelukkig niets meer te vinden. Op school hoort Tuur dat Maartje samen met haar oom en tante zijn opgepakt.

Leo, de broer van Tuur houdt zich schuil in de grotten. Hij krijgt elke week een mandje met eten dat op gegeven moment opgemerkt word door de Duitsers. Nu moet het hele gezin zich schuilhouden. Leo en zijn vader leggen aan Tuur uit dat ze in het verzet zaten. Hoe loopt dit af? Als je dat wilt weten moet je het boek zelf lezen!

 

Kenmerkend citaat uit het boek:

‘’De vrachtauto staat voor hun deur. Hij ziet schimmen vanachter uit de wagen springen. Dan galmt het doordringende geluid van de bel door het hele huis. Er wordt keihard op de deur gebonsd en iemand roept: ‘Aufmachen! Schnell, Schnell!’ Tuur doet het zwarten papier weer terug voor het raam.

 

Korte omschrijving van je mening:

Ik vond het een spannend en een grappig boek. Ik vind het spannend omdat er telkens straaljagers overvlogen en omdat de Duitsers telkens mensen oppakten. Ik vind het boek grappig omdat de tante van Tuur gek is en die scheld telkens de Duitsers uit.

 

Overige informatie

Het boek Oorlogsgeheimen is op 3 juli 2014 in première gegaan in Nederland. De uitgever van het boek heet: Van Holkema en Warendorf.

 

REACTIES

I.

I.

ik vind dit een goed verslag ik moet zelf ook een boekverslag maken en ik heb gekozen voor dit boek omdat het kan ;) Ps: Unicorns zijn gwn cool!

8 jaar geleden

E.

E.

Ik ook zitten vwo ? ik weinig vrienden

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogsgeheimen door Jacques Vriens"