Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Oorlog zonder vrienden door Evert Hartman

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
Boekcover Oorlog zonder vrienden
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 472 woorden
  • 21 augustus 1998
  • 62 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
62 keer beoordeeld

Boekcover Oorlog zonder vrienden
Shadow

Dit is een ongewoon boek over de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon, de 14-jarige Arnold, is geen verzetsheld. Hij is zelfs niet tegen de Duitsers! Arnolds vader is ervan overtuigd dat hij volk en vaderland het beste dient door het nieuwe bewind te steunen. Hij is dus lid van de NSB en Arnold van de Jeugdstorm. Arnolds klasgenoten vinden dat niet zo vanzelfsprekend.…

Dit is een ongewoon boek over de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon, de 14-jarige Arnold, is geen verzetsheld. Hij is zelfs niet tegen de Duitsers! Arnolds vader is ervan overtui…

Dit is een ongewoon boek over de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon, de 14-jarige Arnold, is geen verzetsheld. Hij is zelfs niet tegen de Duitsers! Arnolds vader is ervan overtuigd dat hij volk en vaderland het beste dient door het nieuwe bewind te steunen. Hij is dus lid van de NSB en Arnold van de Jeugdstorm. Arnolds klasgenoten vinden dat niet zo vanzelfsprekend. Hij wordt voortdurend gepest en getreiterd, soms afgetuigd. Maar Arnold ziet niet in waarom hij fout zou zijn, want hij gelooft heilig in wat de partij propageert. Hij helpt Duitsers en geeft klasgenoten aan, ook al zit dat laatste hem niet lekker. Zo speelt hij de rol die zijn vader hem voorschrijft. Dan ontdekt Arnold dat het meisje op wie hij verliefd is ondergronds werk doet. En hij besluit tegen alle orders in te zwijgen. Nu komt hij helemaal alleen te staan: thuis kan hij geen open kaart spelen en zijn klasgenoten vertrouwen hem toch niet. Arnold beleeft een moeilijke en angstige tijd - zonder vrienden.

Oorlog zonder vrienden door Evert Hartman
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel Oorlog zonder vrienden Schrijver Evert Hartman Uitgever Lemniscaat Verteltijd 252 bladzijden. Fabel De vader van Arnold is lid van de NSB. Arnold is het met zijn vader eens hoe die daar over denkt. Vele mensen vinden het fout en dat laten ze ook merken door pesten en treiteren. Maar Arnold ziet niet in waarom hij fout is. Op een dag merkt hij dat iemand ondergronds werk doet en besluit daar niks over te zeggen. Daardoor verandert zijn leven en gaat hij anders over dingen denken. Decor(ruimte) Het ver haal speelt zich af in Nederland. Het verhaal speelt zich af tijdens de tweede wereldoorlog van 30 april 1942 tot 5 september 1944. Het verhaal speelt zich af in een burgerlijk milieu.
Verhaalpersonen De hoofdfiguren zijn: - Arnold: Hij is aan het begin veertien jaar en aan het slot is hij zestien jaar. Hij is een fanatiek verdediger van de NSB- idealen. Ook is hij erg gevoelig en twijfelt vaak. - Meneer Westervoor(vader van Arnold): Hij moet vaak gelijk hebben en wordt snel driftig. De bijfiguren zijn: - Mevrouw Westervoort( moeder van Arnold): Ze is het niet altijd eens met haar man maar ze blijft altijd rustig als hij kwaad op haar wordt. - Piet Bergman: Hij is een goed voorbeeld van een jongen die zich helemaal aansluit bij de vijand. Hij is nergens bang voor en raakt bevriend met Arnold. - Rita(zus van Arnold): Ze gaat haar eigen gang en doet waar ze zelf zin in heeft. - Marloes: Arnold raakt op haar verliefd en ze maakt Arnold sterk aan het twijfelen. - Martin Jonkers: Hij haat NSB-ers en dus ook Arnold. Hij pest daarom Arnold vaak. Motieven en thema De motieven die ik in dit verhaal belangrijk vind zijn: - Bewijzen: om de overval te bewijzen op het distributiekantoor. - Onzekerheid: die afspeelt bij Arnold. - Liefde: van Arnold voor Marloes. - Mening: die Arnold niet goed durft te uiten. - Verdriet: die Arnold heeft om Marloes. Het thema van dit verhaal is: Hoe je omgaat om je mening te uiten en elkaar te aanvaarden hoe degene over dingen denkt. Het verhaal is een oorlogsverhaal. Ik vind de titel goed gekozen omdat Arnold er echt alleen voor staat om de oorlog door te komen. De verhaaltechniek Het verhaal heeft een opening - in- de- handeling. Het verhaal heeft een open einde. De vertelde tijd is ongeveer 2,5 jaar: van 30 april 1942 tot 5 september 1944. Het verhaal is chronologisch verteld. Het verhaal is een ik- verhaal. Mijn mening Het mooiste stuk uit het verhaal vind ik het laatste stuk als Arnold, zijn vader, zijn moeder en zijn zus weg moeten en dat hij dan toch blijft. Ja, ik zou een ander dit boek aanraden als je van verhalen houd waarbij de oorlog een grote rol speelt en dat je aan het eind pas merkt hoe het afloopt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlog zonder vrienden door Evert Hartman"