Onder valse vlag
Voor deze derde individuele boekbespreking van het schooljaar 2002–2003 heb ik ervoor geopteerd om Onder valse vlag te lezen van Pieter Aspe. Pieter Aspe is één van de best verkopende en meest gelezen misdaadauteurs van Vlaanderen en Nederland. Hij schreef met Onder valse vlag het elfde boek in zijn bekende Van In-reeks. Aangezien ik een enorme fan ben van de schrijfstijl van de Brugse auteur, heb ik het voorlopig laatst uitgegeven boek van hem gekozen om te bespreken.
In deze bespreking heb ik geprobeerd om een duidelijke weergave te maken van de inhoud van het boek en ook enkele aspecten van het verhaal, zoals de personages, bouw,…
Titel
De titel is afkomstig van een spreekwoord: “onder valse vlag rekruteren”. Dit wil zeggen dat iemand voor de ene partij werkt, maar anderzijds wordt hij benaderd door de tegenpartij. Dit is één van de motieven waarom de moorden zijn gepleegd in dit boek. Het is vrij ingewikkeld om het tot in het detail uit te leggen maar als men het boek leest wordt alles zeer duidelijk.
Samenvatting
In volgende tekst probeer ik een korte samenvatting te geven van de situatie. De gebeurtenissen spelen zich zoals gewoonlijk af in Brugge en omstreken. Het verhaal begint bij de ontdekking van een vierdubbele moord aan de Damse Vaart. Het blijkt om een oude bekende te gaan van commissaris Pieter Van In, het is Wilfried Traen die waarschijnlijk zijn gezin heeft vermoord en daarna zelfmoord pleegde. Uit onderzoek blijkt dat Wilfried Traen een niet helemaal zuiver op de graad is, hij houdt er een maîtresse op na, en zijn bedrijf liep vroeger niet echt op wieltjes. Dit veranderde echter sinds de komst van de huidige secretaresse van Traen, juffrouw Boonstra.
De maîtresse is, of beter gezegd, was Kitty Smulders, een luxecallgirl uit Blankenberge. Ik gebruik hier opzettelijk de verleden tijd omdat Kitty Smulders vermoord werd door een onbekende enkele dagen na de gezinsmoord. Het speurdersinstinct van Van In brengt raad: de moordenaar van Kitty, Hilaire Hoornaert, is de schoonvader van Wilfried Traen. Ondertussen komt er een anonieme tip binnen die Stefaan Bonheure aanwijst als moordenaar van de familie Traen. Stafaan Bonheure is een ex-werknemer van Traen. Na her en der speurwerk te hebben verricht, blijkt het dat Pieter Van In en Guido Versavel op een doofpotoperatie zijn gestuit. Er komt nog een minister aan te pas die niet helemaal zuiver op de graad is. De desbetreffende minister wil Van In zelfs omkopen om de doofpot nog een beetje te vullen. Maar aan koehandel doet Van In niet mee.
Pieter Van In heeft ook nog andere problemen aan het hoofd dan het oplossen van deze zaak; zijn echtgenote en onderzoeksrechter Hannelore Martens wil Pieter verlaten om een banale ruzie. Ook Guido Versavel, vriend van Van In, zit met problemen. Hij heeft een slippertje begaan en heeft mogelijk het HIV-virus opgelopen.
Opeens een wending in het verhaal, de lezer komt de naam te weten van de moordenaar van de familie Traen. Het is David Starr, een geheim agent van de Amerikaanse CIA. Tussen Traen, Bonheure, Smulders, Boonstra en Starr is er een connectie, alleen weten de meeste het niet van mekaar. Na enige tijd begint ook Pieter Van In de verbanden te zien tussen al deze personen, hij gaat zich zelfs informeren bij Europoll België.
De aap komt uit de mouw, alleen de arrestaties moeten nog volgen, dit is sneller gezegd dan gedaan. Uiteindelijk valt alles in de juiste plooi. Het einde ga ik niet verklappen, dat moet u zelf maar lezen in Onder valse vlag.
Personages
In ons handboek van Nederlands onder het punt 6: Aspecten van het verhaal op pagina 423 staan twee soorten personages beschreven. De personages hebben ofwel een “rond karakter” ofwel een “vlak karakter”. Een rond karakter houdt in dat een personage volledig wordt beschreven met inbegrip van karaktertrekken die niet belangrijk zijn voor het verdere vervolg van het verhaal. In Onder valse vlag zijn er zeer veel personages die aan deze voorwaarden voldoen. Je hebt de hoofdpersonages met ondermeer Pieter Van In, Guido Versavel en Hannelore Martens. De anderen met daarbij slachtoffers en moordenaars, zijn ook zéér uitgebreid beschreven qua karakter, uiterlijk, hun doen en laten in het verhaal. Tijdens het lezen heb ik een tiental personages gevonden die voldoen aan de criteria van een “rond karakter”.
Anderzijds hebben we personages met een “vlak karakter”. Dit zijn personages die slechts fragmentarisch beschreven worden. Merendeel van de personages in Onder valse vlag komen uit deze categorie. Ik heb er een vijftiental geteld die voldoen voor een vlak karakter. Dit zijjn meestal bijrollen die in het verhaal voorkomen.
Na het bestuderen van beide categorieën blijkt dat Pieter Aspe gebruik maakt van een heel aantal personages. Een vijventwintigtal om juist te zijn.Dit is toch een vrij grote bende die aanwezig is in het verhaal. Dit is een typisch kenmerk van de verhaalstructuur van Pieter Apse.
Bouw
Pieter Aspe heeft een zéér kenmerkende stijl. Het is een steeds weerkerend element in het verhaal. In de andere boeken van zijn hand vindt men die stijl ook terug. Om Juist te zijn hij gebruikt een snelafwisselende stijl. Het ene moment volgen we het verhaal door de ogen van Van In. Een halve bladzijde verder volgen we iemand anders en nog geen bladzijde verder zitten we weer bij iemand anders. Dit houdt voor mij het verhaal spannend en aangenaam om te lezen.
Wanneer het verhaal ten einde loopt, dit wil zeggen de laatste vijftig bladzijden, komen er geregeld flashbacks aan te pas om aan te tonen hoe de moorden gepleegd zijn, hoe de daders hun actie beleefden,… Deze manier van schrijven is speciaal aan de schrijfstijl van Pieter Aspe.
Besluit
Het is een echte aanrader,de hele Van In-reeks trouwens. Het is een reeks van thrillers die vele mensen aanspreekt, dus ook mij. Ik kan alleen maar positieve dingen bedenken voor dit boek, dus een pluim voor Pieter Aspe die deze echt verdient.
REACTIES
1 seconde geleden
W.
W.
er staan paar spellingsfouten in en op het einde sta der apse
17 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
Bedankt voor deze boekbespreking hoor!!! Ik heb een 18/20 gehad bedankt Grtj Giovanni
19 jaar geleden
AntwoordenV.
V.
Ik heb een 0 op 20 hoe denk je ?
13 jaar geleden
Antwoorden