Het lezen van moderne literaire werken is amuserend. Je wordt meegesleept in verschillende verhaallijnen, kortom je geniet er gewoon van. Maar hoe komen de schrijvers aan hun inspiratie voor hun werken? In dit artikel ga ik het hebben over Rascha Peper met het werk ‘Oesters’. In hoeverre heeft de Rascha Peper haar eigen achtergronden verwerkt in het boek ‘Oesters’? En wat voor belangen heeft Rascha Peper bij het schrijven van haar werk?
Rascha Peper inspireert haar boeken voornamelijk op krantenartikelen. Op die manier gaan haar verhalen over totaal verschillende thema’s. Het boek ‘Oesters’ is vooral autobiografisch. In dit werk komen veel dingen voor, zoals die ook in haar eigen leven voorgekomen zijn. Het boek ‘Oesters’ gaat over een jonge vrouw genaamd Olga die gaat studeren in Amsterdam. Door verschillende omstandigheden komt ze in contact met Frank Winter. Deze man is 40 jaar ouder dan haar. Ze krijgen toch een relatie, veel mensen keuren dit af vanwege het grote leeftijdsverschil. In Amsterdam ontmoet ze Harold, hij studeerde daar ook. Voor deze man heeft ze ook gevoelens, maar voor wie moeten ze nu kiezen? Uiteindelijk kiest ze voor Harold. Ze trouwt met hem en gaat in Wenen wonen, omdat Harold hier heen moet vanwege zijn werken. Later verhuizen ze ook naar New York, ook nu weer vanwege het werk van Harold. Ondertussen is Frank overleden, dit leest Olga in het NRC. Vele jaren later wordt Olga ziek, daardoor ligt ze in het ziekenhuis. Nadat ze uit het ziekenhuis is ontslagen, stuurt Harold haar naar Herr Kroch. Herr Kroch is een psychiater, Olga gaat naar hem omdat ze erg in de war is. Ze denkt voortdurend aan Frank, haar verloren liefde. Ook door Herr Kroch wordt ze herinnerd aan Frank, hij heeft namelijk allerlei voorwerpen in zijn kantoor staan die haar doen terug denken aan Frank.
Doordat ze naar Herr Kroch gaat, haar psychiater, wordt ze alleen maar meer herinnerd aan Frank. Hij heeft namelijk een schedeltje van diertje op zijn bureau staan, “Tussen de snuisterijen op het bureau van Herr Dokter Kroch staat een klein schedeldiertje’ (Bron: boek ‘Oesters’, pagina 5). Frank verzamelde deze voorwerpen. Ook zijn stillevens, kraaien en oesters erg belangrijk in dit boek. Achter al deze voorwerpen zit een symbolische betekenis. De kraaien staan voor de harde buitenwereld en de dood. ‘Slechts hun silhouet is zichtbaar: vijf grote, grauwe snavels. Ze verzet geen voet en wendt de blik niet van de donkere gestalten af. Rillende in de dunne blouse, één hand aan de keel…’(Bron: boek ‘Oesters’, pagina 17) Olga is doodsbang voor deze kraaien, ze is dus bang voor de dood. Oesters staan voor het leven van Frank, eerste rilde ze nog van de oesters, later wende ze eraan. Ze vond eerst maar niet met Frank, dit kwam voor door het leeftijdsverschil. Later wende ze eraan en uiteindelijk hadden ze een relatie. Stillevens en schedeltjes staan voor de dood. Frank verlaat Olga door de dood. Dit sluit goed aan op het thema van het boek. Deze is namelijk de verloren dood. Olga heeft nog elke dag er spijt van deze ze niet voor Frank gekozen heeft.
Veel boeken van haar zijn dus gebaseerd op krantenartikelen. Zo hebben haar boeken allemaal uiteenlopende thema’s. ‘Rico’s vleugels’ is hier een voorbeeld van. Zoals de figuren in haar werken dingen verzamelen(Frank verzamelt stillevens), zo verzamelt zij zelf krantenknipsel waar ze een verhaal in ziet. Het boek ‘Oesters’ is niet gebaseerd op krantenartikelen, maar is deels autobiografisch.
Er zijn nu verschillende dingen over haar werk verteld, maar nog niets over het leven van Rascha Peper zelf. Daarom komt hier een korte levensbeschrijving van Rascha Peper. Rascha Peper is geboren op 1 januari 1949 in Driebergen-Rijsenburg. Naar haar vwo is ze Nederlands/letterkunde gaan studeren in Amsterdam. Na deze studie is ze gaan werken, ze als lerares. Dit heeft ze 8 jaar gedaan. Ondertussen is ze getrouwd. Ze wonen samen in Wenen, omdat haar man in Wenen werkt. In die tijd begint ze met het schrijven van boeken en verhalen. Haar eerste werk was ‘Oesters’, deze heeft ze later weer herschreven. Later worden krantenknipsels haar inspiratiebronnen, deze krantenknipsels zijn de rode draad voor haar schrijverscarrière. Vanaf 1999 woonde Rascha Peper in New York, omdat haar man Nederlands diplomaat was en werkte bij de Verenigde Naties.
Toch heeft Rascha Peper ook in het boek ‘Oesters’ een krantenartikel verwerkt. Frank Winter is overleden en dit leest ze doormiddel van een krantenartikel in het NRC. Dit is een citaat uit het boek “…Vluchtig de NRC van de drie dagen geleden door bladerde. Harold verkleedde zich nog. Haar oog viel op de overlijdensadvertenties, de twee bovenste annonces. De eerste had als vetgedrukte naamvermelding ‘Franciscus Johannes Aloysius Winter’, de tweede gewoon ‘Frank Winter’. (Bron: boek ‘Oesters’ pagina 145, 146)
Voor het schrijven van boek heeft Rascha Peper 3 belangen. Haar eerste belang is om haar publiek te vermaken, door alles simpel te houden. Ze zegt namelijk ‘Ik heb een hekel aan romans die zo vreselijk bedacht en geconstrueerd in elkaar zitten, aan die netwerken waarin lezers pas op de helft in de gaten krijgen wat er aan de hand is’ ( Bron: http://members.lycos.nl/leeskring/id37.htm). Om haar publiek te kunnen vermaken maakt ze nadrukkelijk gebruik van spanning. Haar tweede belang is om haar verhaal zo realistisch mogelijk laten over komen, met toch een vleugje fantasie. Dit lukt haar vaak wel, doordat verhalen gebaseerd zijn op krantenartikelen. Een krantenartikel heeft feitelijk informatie. Ook vindt ze het belangrijk om een deel van haar zelf te verwerken in haar boeken. Een goed voorbeeld hiervan is ‘Oesters’.
REACTIES
Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!
Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.
:name
:name
:comment
1 seconde geleden