ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!
Herman Koch – Odessa Star
Herman Koch heeft het boek ‘Odessa Star’ geschreven in 2003. Het boek is uitgegeven door Augustus, te Amsterdam. Het boek telt 304 pagina’s die zijn verdeeld over vier delen, die op hun beurt weer zijn onderverdeeld in meerdere hoofdstukken.
Samenvatting
Fred Moorman staat op een dood punt in zijn leven: Hij woont met zijn vrouw en zoon in een bovenwoning in een buitenwijk van Amsterdam. Ze hebben de hele woning gekocht, maar omdat het oude vrouwtje beneden niet wilde verhuizen, werden zij gedwongen de beneden etage te blijven verhuren aan haar. Fred is zijn burgerlijke leventje beu; hij wordt gek van zijn zeurende vrouw, op zijn werk heeft hij het niet naar zijn zin en hij heeft genoeg van zijn saaie vriendengroep.
Op een dag komt hij een oude schoolvriend, Max G., tegen. Max is een duistere man en imponeert Fred achteloos. Fred zoekt uit op welke plekken Max uithangt, zodat hij hem ‘toevallig’ tegen kan komen. Deze pogingen zijn redelijk succesvol en hij raakt steeds meer bevriend met Max. Hij komt erachter dat Max echt een zware jongen is als hij hun Franse oud-leraar doodschiet als verjaardagscadeautje voor Fred.
In de zomervakantie gaat Fred met zijn gezin en het vriendinnetje van zijn zoon op vakantie naar Menorca. Als zij na twee weken thuiskomen is de onderbuurvrouw verdwenen. Fred vermoedt dat Max iets met haar verdwijning te maken heeft, maar Max laat niets los.
Dan doet Max hem een voorstel: Een buurtgenoot van Fred is Quizmaster bij ‘Miljonair van de Week’, waarbij de hoofdprijs 10 miljoen is. Ze geven Fred op als kandidaat en maken afspraken met de Quizmaster. Hij zal de vragen die Fred niet weet door middel van tekens voorzeggen. Tijdens de show besluit Fred echter om de oplichterij niet door te zetten. Max en zijn compagnon Richard H. zijn razend. Ze komen Fred opzoeken en nemen hem mee naar een afgelegen plek. Fred denkt dat zijn laatste uur geslagen heeft, maar in plaats van dat Max Fred vermoordt, schiet hij Richard door het hoofd, omdat deze hem bedonderde.
Als Fred naderhand met Max uit eten gaat, excuseert Max zich om zijn mobiel uit de auto te halen. Vijf minuten later is hij vermoord. Door zijn eigen vrouw.
Zaken die opvielen
- Er worden veel Engelse termen gebruikt. Engelse uitdrukkingen als ‘by the way’, ‘media event’ en ‘chill’ werden regelmatig gebruikt.
- Er wordt gesproken over guldens. Toen Fred sportkleren ging kopen moest hij ongeveer vijfhonderd gulden afrekenen. Dat viel me op, omdat het boek in 2003 is geschreven. Later werd ook nog vermeld dat Wim Kok de premier is. Toen ik begon met lezen, had ik aangenomen dat het verhaal zich in deze tijd afspeelde, maar dat bleek dus de jaren ’70 te zijn.
- E komen veel filmverwijzingen in het boek voor. Onder andere de films Backdraft, Resevoir Dogs en Deep Impact worden genoemd. Als Fred op de achterbank van Richards mercedus zit met Richard achter het stuur en Max op de passagiersstoel, moet hij denken aan een scène uit de film Resevoir Dogs die hij vervolgens beschrijft. Later koopt hij de soundtrack van de film. Hij vergelijkt regelmatig gebeurtenissen uit zijn eigen leven met die uit een film.
- Op de middelbare school van Fred hadden ze in de jaren ’70 al keuzewerktijd. Dat vond ik erg opvallend, aangezien dat op onze school pas amper twee jaar in gebruik is. Nou vraag ik me af of de schrijver dat heeft afgekeken uit de tijd van nu of dat ze op het Erasmus College gewoon voorliepen op de rest van Nederland?
Vragen
Al vrij snel in het boek komt de moord op Max voor. Er wordt verteld dat hij in zijn auto is vermoord met één kogel door het hoofd, executiestijl. Toen begon ik me gelijk af te vragen of Max een crimineel was. Was zijn moord een afrekening? Was het een moord uit wraak? Ik wist toen nog niets over het karakter van de man zelf en of hij überhaupt een crimineel was, maar dat kon ik wel opmaken uit het nieuwsbericht over zijn dood. Achteraf gezien, bleek het motief totaal anders te zijn. Max was vermoord door zijn vrouw, nadat hij kwaad was geworden op haar, omdat zij vreemd ging met de handelspartner van Max, Richard. Waarom zij hem nou heeft vermoord en niet andersom is mij nog steeds niet duidelijk. Max was degene die was bedrogen, niet zijn vrouw.
Op de achterkant van het boek wordt Max geïntroduceerd als Max G. In het boek zelf wordt hij ook zo genoemd. Zijn compagnon noemt men Richard H. Al vanaf het begin heb ik me afgevraagd wat hun volledige achternamen zijn, maar aan het einde van het boek wist ik het nog niet. Nergens worden hun achternamen uitgesproken, alsof dat verboden is, een misdrijf. Aan de andere kant was het wel mysterieus en echt iets wat alleen bij criminelen wordt gedaan.
Als Fred op een dag op het balkon staat, is zijn onderbuurvrouw samen met haar dochter in de tuin aan het werken. Hij hoort hoe zijn buurvrouw aan haar dochter verteld dat twee mensen seks hebben gehad op het balkon. Mijn eerste gedachte was dat Freds vrouw een affaire had met een van hun buurtgenoten, maar er werden geen uiterlijke kenmerken geven van de twee personen. En als Christine al een affaire zou hebben, met wie dan? Ik dacht Erik Mencken (buurtgenoot), aangezien Christine erg haar best deed indruk op hem te maken. Uiteindelijk bleek dat het niet Christine was die een affaire had, maar Freds schoonzus (met een van Freds vrienden).
Evaluatie
Dit boek was ontzettend leuk om te lezen. Misdaad en humor in een. Dat is voor mij onweerstaanbaar. Er zaten een aantal erg grappig momenten in het boek die mij aanspraken. Fred droomt bijvoorbeeld dat hij zijn schoonzus eens flink in elkaar slaat in de badkamer. Dan komt zijn zwager binnen. Vervolgens vertelt Fred hem heel droog dat hij zijn vrouw voor hem heeft uitgedeukt. Sommige mensen vinden het grof of gewoonweg niet grappig, ik vind het humor. Bovendien vond ik de verhaallijn origineel.
Visie in 10 woorden
Pas op dat je midlifecrisis niet uit de hand loopt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast

A.

A.

Pagina 32 :
het is nu bijna 5 jaar geleden dat ik ge stopt ben met roken, op 12 november 1996.
Het verhaal speelt zich dus niet af in de jaren '70, maar ongeveer 2001 ..

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast