Havisten uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Algemene gegevens
Schrijver:
Geboortedatum: 13 april 1967
Geboorteplaats: Bergen
Geboorteland: Nederland
Titel:
Nieuwe buren.
Samenvatting
Het begint met een vertelling van een medewerker die elke dag verse broodjes brengt in het bungalowpark Centerparcs waar Eva, Peter, Steef en Rebecca verblijven. Hij ontdekt dat de broodjes er van de vorige dag nog hangen, dit vindt hij raar. Op het moment dat hij naar binnen wil gaan, ziet hij een baby door de kamer kruipen. Toch besluit hij naar binnen te gaan. De baby is er slecht aan toe. Hij is bijna dood, doordat hij heel erg is uitgedroogd. Hij besluit de politie te bellen. Wanneer de politie is gearriveerd vinden ze vier lijken…
Eva en Peter zijn de hoofdpersonen, het verhaal draait om hen. Peter en Eva hebben een nare tijd achter de rug. Een tijdje zijn ze al getrouwd en ze wilde graag kinderen. Ze proberen het talloze keren, maar het lukt niet via de ‘natuurlijke manier’. Het zaad van Peter werkt niet goed genoeg, het is lui. Eva wordt toch zwanger via een behandeling. Uiteindelijk wordt het kindje, genaamd Lieve, dood geboren. Eva en Peter gaan verhuizen naar een vinex-wijk net buiten Amsterdam. Ze komen tegenover Steef en Rebecca te wonen. Zij hebben een zoontje genaamd Sem. Eva wil heel graag alsnog een kindje. Samen met Rebecca bedenkt ze een plan. Ze organiseren een orgie met zijn vieren. Eva en Steef vrijen met condoom, hiervoor heeft Rebecca er alleen wel een gat ingemaakt. Eva raakt volgens plan zwanger van Steef na de orgie. Peter vertrouwt het niet en denkt dat Eva en Steef een relatie hebben. Van deze gedachten wordt hij helemaal gek. Een leven zonder Eva kan hij zich niet voorstellen. Hij houdt namelijk te veel van haar om zonder haar nog een leven op te kunnen bouwen. Eva kan dit allemaal niet meer aan. Op een dag besluit ze weg te gaan bij Peter. Ze wil samen met haar kindje van Steef een nieuw leven opbouwen. Op een avond pakt ze ongepland de auto en rijdt ze weg. Dit doet ze zonder ook maar iets te zeggen. Ze besluit om in Centerparcs Kempervennen te Brabant te overnachten. Peter belt constant, maar Eva neemt de telefoon niet op. Dan belt haar zusje. Ze is bezorgd. Ze wil weten of alles goed is met Eva en waar ze is. Aan Rebecca vertelt ze waar ze verblijft en zij komt naar haar toe, met Steef en Sem. Eva’s zusje vertelt aan Peter waar Eva verblijft. Op het moment dat ze hem belde stond Peter net op het punt een einde aan zijn leven te gaan maken. Toen hij hoorde waar ze was ging hij gelijk naar haar toe. Hij hoopte dat ze het goed konden praten en samen naar huis konden gaan. Toen hij bij het bungalowpark aan kwam zag hij de auto van Steef staan. Hij liep met alle woede naar de bungalow waar Eva logeerde. Toen Peter binnenkwam was Eva bij Steef aan het smeken of ze het kind mocht houden. Op dat moment kwam Peter binnen en schoot Steef neer. Rebecca had ook een pistool bij zich. Deze richt ze op Peter. Ze raakt hem in zijn zij. Peter schiet terug naar Rebecca. Hij raakt en Rebecca overlijdt. Eva pakt Rebecca’s pistool en richt hem op Peter. Nu staan ze tegenover elkaar, beide met een pistool op elkaar gericht. Allebei halen ze de trekker over, maar alleen Peter raakt. Peter ziet dat hij Eva heeft neergeschoten. Hij schiet zichzelf door het hoofd.


Dit brengt alles weer terug op het verhaal van de broodjesbezorger uit het begin.
Titelverklaring:
Eva en Peter maken kennis met hun nieuwe buren Steef en Rebecca.
Wat voor genre heeft het boek?
Het boek is een literaire thriller.
Hoe lang heb je erover gedaan het boek te lezen?
2 dagen. Ik leefde helemaal mee in het verhaal en ik kon niet stoppen met lezen.
Hoeveel tijd verloopt er in het verhaal?
Peter zegt op een gegeven moment, ongeveer aan het einde van het boek: ‘’Maar je kent Rebecca en Steef nog maar een half jaar!’’ Het boek begon bij de ontmoeting met Rebecca en Steef, dus ongeveer een half jaar.
Is het verhaal chronologisch of niet chronologisch geschreven?
Het verhaal is chronologisch geschreven. Hoewel het einde van het boek in het begin wordt verteld, zou het ook niet-chronologisch kunnen zijn. Maar dit lijkt mij niet het geval omdat het complete verhaal, behalve het begin, chronologisch is geschreven.


Wat is het thema van dit boek in één woord?
Jaloezie.
Schrijf een zin over uit het boek waaruit duidelijk is gemaakt van welke vertellersvorm er sprake is:
‘’De laatste keer dat ik naar een popconcert ging, was naar Pink Floyd in De Kuip, The Division Bell tour in 1994.’’ Blz. 129. Er is sprake van de ik-vorm.
In welke omgeving speelt het verhaal zich af?
Net buiten Amsterdam staat de Vinex-wijk waar het stel Eva en Peter wonen en het stel Steef en Rebecca, in hun huizen speelt het verhaal zich het meeste af. Ook in Amsterdam bij de Arena, en in CenterParcs Kempervennen.
Kan het verhaal echt gebeurd zijn?
Ja, het verhaal kan echt gebeurd zijn. Er komen namelijk geen onwerkelijke mensen of voorwerpen in voor zoals, tovenaars, heksen en tijdmachines.
Geef minstens twee voorbeelden uit het boek waaraan je kunt zien in welke tijd het verhaal speelt.
Tegenwoordige tijd.
A. De zon brandt op mijn rug. Drie verhitte gezichten staren me aan.
B. Ze stampt demonstratief zwijgend door huis met tassen vol boodschappen voor vanavond, aangezien Rebecca en Steef komen barbecueën.
De personen
Wie is/zijn de hoofdpersoon/hoofdpersonen?
De hoofdpersonen zijn Peter en Eva.
Beschrijf de hoofdpersonen duidelijk, innerlijk en uiterlijk.
Peter is erg onzeker en kan niet goed tegen veranderingen. Hij is jaloers op zijn buurman Steef, omdat Steef een goed seksleven heeft. Peter droomt van een seks, drugs en rock `n roll leven, maar als hij dit eenmaal heeft valt hem dit zwaar tegen. Peter luistert veel muziek, rock muziek. Zijn droom was om een beroemde gitarist te worden. Er wordt niet beschreven hoe hij eruit ziet, maar wel hoe hij er zonder kleding uitziet.
Eva is een kleuterjuf. Dit is voor haar erg moeilijk omdat ze een kindje is verloren. Eva is erg jaloers op mensen die wel kinderen hebben, ze verlangt er erg naar een kindje te krijgen. Ze is ook erg terughoudend en onzeker. Eva wil eigenlijk bij Peter weg, maar dit heeft ze zelf nog niet door. Ook over Eva staat uitgelegd hoe ze er zonder kleding uitziet, verder staat er niets over haar uiterlijk in.
Noem ook nog twee minder belangrijke personen, en geeft van hen een beschrijving.
Steef is een politieagent, maar doet ondanks dat, wel van alles wat niet mag. Toen hij nog in Utrecht woonde, heeft hij een jongen vermoord. Steef wordt achternagezeten door de familie van deze jongen. Hij leeft zoals Peter zou willen, seks, drugs en rock `n roll. Hij schiet soms heel erg snel in de stress en is soms agressief. Er wordt bij hem niets over zijn uiterlijk verteld.
Rebecca is een vrouw die weet wat ze wil, en ook krijgt wat ze wil. Ze is zelfverzekerd en weet heel goed dat ze er erg goed en sexy uitziet. Ze is biseksueel. Over haar word niets over haar uiterlijk verteld.
Eindbeoordeling
Heeft het boek een open of een gesloten einde?
Het boek heeft een gesloten einde.
Vind je dit een goed einde?
Nee, ik vind dit geen goed einde. Het kwam op mij over dat de schrijver het einde heeft afgeraffeld. Opeens gebeurde er heel veel en kwam er een einde aan Eva, Peter, Steef en Rebecca. Dat vond ik zo plotseling en jammer. Ik dacht dat er wel een gelukkig einde aan zou zitten, maar jammer genoeg eindigde het op deze manier.
Wat vond je goed aan het boek? Geef twee redenen.
A. Het boek was erg spannend opgebouwd. Omdat je het verhaal van twee kanten leest, krijg je een goed beeld van het verhaal en hoe de twee hoofdpersonen erover denken.
B. Het boek begint met een verslag over hoe vier lijken worden gevonden bij Centerparcs. Daardoor werd ik erg nieuwsgierig hoe het gebeurd was. Dat is een goed begin, omdat je dan verder wilt lezen en zo snel mogelijk wilt weten hoe het gebeurd is en waarom.
Wat vond je niet goed aan het boek?
A. Eva en Peter zijn allebei heel snel jaloers, vooral op mensen die wel kinderen hebben. Eva gunt mensen met kinderen hun geluk niet. Dat irriteerde mij. Ze gunt het zelfs haar eigen zus niet.
B. Ik vond het einde erg teleurstellend. Ik had gehoopt op een goed einde, maar het leek alsof de schrijver aan het einde geen zin meer had en het einde afraffelde.
Geef een eindbeoordeling in de vorm van een cijfer. Leg uit waarom je dat cijfer geeft.
Het boek geeft ik een 8!
Ik vond het een erg leuk en spannend boek. Er zat een erg boeiend verhaal in wat niet ging vervelen. Elk hoofdstuk kwam er nieuwe informatie waardoor je ging nadenken over hoe het begin verliep, en wat de reden was dat er vier mensen dood werden gevonden in Center Parcs.
Aansluitende opdrachten

Recensie: ” Goed, eigentijds en brutaal ’’
Wie eenmaal begonnen is in Nieuwe buren, kan z’n agenda voor de komende avonden leegvegen. De derde thriller van Saskia Noort is niet alleen een geweldige pageturner, het is ook een goed geschreven, eigentijds en brutaal verhaal.
Kleuterjuf Eva en sportredacteur Peter zijn na een jarenlange relatie mijlenver uit elkaar gegroeid. Beiden rouwen om het verlies van hun dochtertje Lieve, dat na acht maanden zwangerschap levenloos ter wereld kwam. Peter voelt zich een loser. Lui zaad. Dat sterkt een vent niet in zijn mannelijkheid. Eva’s verdriet om een kinderloos bestaan bepaalt haar leven. Ze moet en zal moeder worden. Desnoods ten koste van alles en iedereen. Passieloos betrekt het yuppenstel hun nieuwe vinex-villa. Al snel ontmoeten ze de buren: Steef, ex-dutchbatter en motoragent, Rebecca, een verleidelijke thuiskapster, en babyzoon Sem. De buren blijken nogal vrijgevochten types te zijn. Gefascineerd door hun levensstijl gaan Eva en Peter met de buren mee op een bizarre, grensverleggende ontdekkingstocht. Een die niet zonder gevolgen blijft.
Het zwaard van Damocles bungelt voortdurend boven de pagina’s.
Het moge duidelijk zijn, Nieuwe buren moet je lezen. Noort begint het boek met de ontknoping van het verhaal, maar weet het desondanks razend spannend te houden. Het perspectief wisselt tussen Eva en Peter en dat geeft het verhaal absoluut extra dimensie. De auteur lijkt er geen moeite mee te hebben zich in een man in te moeten leven; Peters gevoelens zijn levensecht omschreven. Nieuw van Noort is de seksuele lading in het verhaal. Puur verwoord en voortreffelijk gedaan. (...) Na het succes van Terug naar de kust en De eetclub is het Noort gelukt te verrassen met een brutaal en uiterst spannend boek.
Bron: http://boeken.rubriek.nl/boeken/recensie_nieuwe_buren.asp
Mening recensie:
Ik vind de recensie perfect kloppen met mijn eigen mening. Ik vond het boek razend spannend en las in een stuk door. Ik leefde mee in het verhaal. De schrijver van de recensie heeft gelijk wat betreft Saskia Noort totaal geen moeite lijkt te hebben zich in een man in moet leven. Het is allemaal heel goed en levensecht omschreven. Ik vond het een spannend boek en de recensie klopt prima!!!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

ze vinden niet 4 lijken, de polite vind er 3 en 1 overlevende

9 jaar geleden

E.

E.

Toch is het einde niet afgeraffeld, omdat een tijd geleden toch een tweede deel (debet) is uitgekomen die het verhaal van de overlevende verteld.

6 jaar geleden

N.

N.

Esther, dat gaat over het boek de Eetclub, niet over Nieuwe Buren.

4 jaar geleden