Op zoek naar jou door Syl van Duyn

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1726 woorden
  • 8 maart 2022
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
4 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode

Leesverslag over Op zoek naar jou  

1        Primaire gegevens

A        Syl van Duyn

B        Op zoek naar jou, de titel verwijst naar de zoektocht van Neeltje haar vader.

C        ondertitel n.v.t.

D        272 bladzijden

E        niveau n.v.t

F        Island Publishers, Amsterdam, 2015, eerste druk

G   Opdracht voor Nora, het boek is gebaseerd op haar verleden om meer aandacht te geven aan het verleden van de jappenkampen in Java.

H     Door Nora haar verhalen realiseerde Syl van Duyn dat ze weinig wist over de geschiedenis van Nederlands-Indië, Nora inspireerde haar dus om dit boek te schrijven.

I         De genre is oorlog & verzet, het verhaal speelt zich af in 1945, tien dagen na de capitulatie van Japan.

2        Gebeurtenissen

Neeltje heeft drie jaar lang met haar tante Karlien geleefd in een jappenkamp. Op vijftienjarige leeftijd vluchten ze aan de hand van haar tante het kamp uit, op dat moment is het 25 augustus 1945 en tien dagen na de Japanse capitulatie. De moeder van Neeltje kan het kamp niet meer verlaten omdat ze drie maanden daarvoor was overleden, Neeltje zelf heeft er moeite mee om dat te accepteren . Met z’n tweeën gaan ze samen met de trein naar Soerabaja om via het Rode Kruis op zoek te gaan naar de vader van Neeltje. Haar vader is al sinds de internering in het kamp in maart 1942 vermist, Neeltje krijgt te horen dat hij in Japan is als krijsgevangene. Het blijkt dat het in Soerabaja niet meer veilig is en moeten vluchten. Tijdens deze vlucht leert Neeltje een jongen genaamd Thimo kennen in de trein, Thimo is ook op zoek naar zijn familie en hierdoor vormt er gelijk een band tussen de twee. Neeltje komt er te laat achter dat Thimo de ring niet heeft meegenomen die hij wilde bezorgen aan zijn moeder, Thimo zelf is verdwenen en het meisje is vastbesloten om hem de ring terug te geven. Dan blijkt dat de permoeda’s achter de Nederlanders zitten waarbij Neeltje en Karlien verder moeten vluchten naar Singapore. Uiteindelijk gaat de vlucht goed na vele gevaarlijke gebeurtenissen en vindt Neeltje eindelijk haar vader terug, ze denkt dat alles weer bij de oude wordt maar het blijkt dat de band met haar vader onherstelbaar is veranderd. Samen vertrekken ze naar Australië maar door de moeilijke band tussen de twee wordt Neeltje naar een kostschool gestuurd.  Uiteindelijk komen Neeltje en Thimo weer samen na een lange tijd en bouwen ze samen hun eigen leven op.

3        Verhaaltechniek

A        Thema en motieven

  • Het Thema is de zoektocht naar de vader van Neeltje en naar Neeltje haarzelf na de tweede wereldoorlog in 1945. Dit omdat het hele verhaal wordt verteld in chronologische volgorde over de reis door Azië om Neeltjes vader te vinden en ook veranderd het gedrag van Neeltje.
  • De motieven zijn dus de reis die Neeltje en Karlien maken om de vader te vinden, tijdens deze reis lees je veel over Neeltje en haar ontwikkeling. Neeltje is geforceerd om volwassener en dus haarzelf te worden door de omstandigheden waarin ze zit, een zoektocht naar haar vader waarbij ze in veel moeilijke situaties beland en ook aan haar lot wordt overgelaten door de vader.

B        Personen

Neeltje is een hoofdpersonage dat erg ongeduldig is en nieuwsgierig, ook laat ze vaak haar mening horen. Gedurende het verhaal wordt ze steeds bedachtzamer en volwassener. Ze weet telkens zich aan te passen aan de omgeving waar ze op dat moment verblijft. Ondanks dat ze niet bij iedereen de liefde krijgt die ze zoekt, ontwikkeld ze toch een bijzondere en hartverwarmend ban met een aantal personages. Neeltje wordt achtergelaten door haar vader en gaat zelfstandig een nieuw leven opbouwen. Neeltje heeft krullend haar, meer over haar uiterlijk kwam niet in het verhaal voor door het perspectief waaruit het verhaal wordt verteld.

Karlien is de tante van Neeltje en de zus van Neeltjes vader, ze is zorgzaam en geeft veel om Neeltjes veiligheid. Karlien doet wat ze denkt dat nodig is en vraagt zich nooit af of ze het wel durft.

Thimo zijn uiterlijk wordt meer in detail beschreven omdat het vanuit Neeltjes perspectief komt; hij heeft donker wild haar, een hoekig gezicht, groene ogen met witte spikkels en een kleine neus met sproeten. Hijzelf heeft een grappig persoonlijkheid, hij geeft veel om Neeltje en je ziet dat hij er alles aan doet om samen met haar te zijn.

Lisa is de vriendin van Neeltje die achterbleef bij het kamp omdat Neeltje en haar tante snel wilden vluchten. Maar op 12 september komen ze elkaar weer tegen en Neeltje vindt haar gezelschap altijd fijn omdat je niet altijd hoeft te praten zonder dat het ongemakkelijk wordt.

C        Plaats, tijd en omstandigheden

Het verhaal begint aan het einde van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië in een Jappenkamp op Java in augustus 1945. Door de hoofdstukken heen zijn er af en toe tijdsprongen, hierdoor mis je soms wat details en geeft het de lezer een onbestemd gevoel omdat ze met vragen blijven zitten. Het verhaal gaat over de zoektocht naar haar vader maar er is ook een groot deel waarin het over een hele periode gaat na deze zoektocht.

Doorheen de hoofdstukken wordt er wel wat tijd overbrugt. Er zijn geen grootse gebeurtenissen. Het is eerder het intieme verhaal van Neeltje. Ze staat er alleen voor en worstelt zich door de tegenslagen heen. De achterflap doet uitschijnen dat het verhaal vooral gaat over de zoektocht naar haar vader. Toch geeft het boek ook nog de hele periode weer van na deze zoektocht. Naar mijn gevoel gaat dit verhaal eerder over Neeltje in de naoorlogse periode die haar leven terug op de rails probeert te krijgen in combinatie met het volwassen worden. Soms denkt Neeltje aan de periode voor de oorlog toen de familie nog compleet was. Doordat het verhaal vanuit Neeltjes perspectief wordt verteld, is de verteltijd vaak gelijk aan de vertelde tijd.

D        Schrijfstijl

Van Duyn haar schrijfstijl is eerder simplistisch, het boek heeft korte hoofdstukken waardoor er veel tijdssprongen zijn waardoor de schrijfster ervoor zorgt dat het boek  voor je gevoel snel uitgelezen is. Omdat haar schrijfstijl simplistisch is, bestaat het boek uit makkelijke zinnen en is het verhaal ook op jongeren gericht.

          E        Perspectief

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Neeltje, hierdoor beleef je het verhaal door de ogen en gedachtes van Neeltje. Op deze manier kan de lezer zich goed inleven en de tijd na de oorlog in Nederlands-Indië beter snappen. Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis en op het leven van Nora Valk, ze heeft haar ervaringen gedeeld met de schrijfster en daardoor kan de lezer het verleden veel beter vanuit de ogen van Neeltje meemaken.

F        Structuur

Je word gelijk in het verhaal meegesleurd, het begint met het hoofdpersoon en haar tante die snel uit het kamp vluchten. Het verhaal gaat dan op chronologische volgorde door met hier en daar wat tijdsprongen tussen de hoofdstukken. Het speelt zich af in het verleden tijdens een historische gebeurtenis waarbij je het meemaakt vanuit het perspectief van Neeltje. De titel van het boek komt overeen met de verhaallijn, het gaat over de zoektocht naar Neeltjes vader en haar eigen identiteit.

G       Spanning

De schrijfster begint het boek gelijk over Neeltje die zich niet volwassen genoeg voelt omdat ze nog nooit gezoend heeft, de reden daarvoor wordt gelijk duidelijk omdat Neeltje over het kamp begint en hoe ze gaan ontsnappen. Dit pakkend begin zorgt ervoor dat de lezer gelijk spanning voelt omdat Neeltje en haar tante gaan ontsnappen uit een kamp na de oorlog.

4        Schrijver

Syl van Duyn werd geboren (1956) in de kustplaats IJmuiden, Ze heeft drie kinderen waarvan de oudste dertien is. Naast het schrijven van boeken schreef ze vier jaar lang een wekelijkse column voor het tijdschrift Margriet. Schrijven doe ze met overgave, en ze probeert tijdens het schrijven voor te stellen hoe het personage zich voelt. Schrijven is voor haar een oefening in empathie. Ze heeft in totaal negen boeken geschreven waarvan er één dus ‘Op zoek naar jou’ is.

5        Plaats in de literatuurgeschiedenis

Om het boek te plaatsen in de literatuurgeschiedenis dien je op zoek te gaan naar goede bronnen en antwoord geven op de volgende vragen:

  • In hoeverre is het werk typerend voor de tijd waarin het is ontstaan, oftewel wat speelde er in die tijd en zie je dat terug in het boek?

Het boek was gepubliceerd in 2015, het gaat over de oorlog in die op dat moment precies 70 jaar geleden eindigde. Het verhaal begint in augustus 1945 na de oorlog en is dus typerend voor de tijd waarin het is ontstaan. Volgens de schrijfster was dat de reden dat ze het in 2015 had gepubliceerd, ook twee jaar nadat ze Nora leerde kennen en haar verhalen.

  • Wat waren de kenmerken van de literatuur in de tijd van het verschijnen van het boek? Vertoont het door jou gelezen boek wel of niet die kenmerken?

De kenmerken van literatuur is het hebben van een goede bouw, geen voorspelbare personages, hoofd- of bij personen die een verandering doormaken. Ik zie deze kenmerken terug in het verhaal, vooral het hoofdpersoon die een grote verandering doormaakt, Neeltje wordt namelijk geduldiger en volwassener.

6        Beoordeling

Je moet je mening over het boek geven met steekhoudende argumenten.

Ik vond het een goed boek omdat de schrijfstijl het makkelijker maakte om door het boek heen te komen. De reden dat ze dit verhaal had geschreven was interessant, dat ze dit schreef om mensen beter te informeren over het verleden van Nederlands-Indië vond ik een leuk idee. Het verhaal is fictief maar de historische gebeurtenissen zijn wel echt, het boek is geloofwaardig omdat het gebaseerd is op de waargebeurde verhalen van Nora en geven het een goede historische achtergrond. Ik zou dit boek dan ook aanraden aan klasgenoten die geïnteresseerd zijn in het verleden van Nederlands-Indië en de oorlog, ook klasgenoten die niet van lange teksten houden en dikke boeken. Wat ik zelf ook heel leuk vond aan het verhaal was dat je aan het begin er vanuit ging dat de titel met de zoektocht naar Neeltjes vader te maken had, terwijl je langzamerhand doorkrijgt dat het eigenlijk een zoektocht is naar een eigen identiteit van Neeltje, het is echt een coming-of-age-verhaal.

  • Bronvermelding

Primaire gegevens

 Schrijver

Plaats in de literatuurgeschiedenis

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.