Jongens gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Het leven is vurrukkulluk door Remco Campert

Beoordeling 0
Foto van Louise
Boekcover Het leven is vurrukkulluk
Shadow
  • Boekverslag door Louise
  • 4e klas havo | 1175 woorden
  • 8 maart 2022
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Boekcover Het leven is vurrukkulluk
Shadow

Het leven is vurrukkulluk is het onweerstaanbare, bijna achteloos en tegelijk sierlijk opgeschreven verhaal over twee vrienden, Mees en Boeli, die het zestienjarige meisje Panda tegenkomen. Er wordt marihuana ('Marry-you-Anna') gerookt, de vrije liefde viert hoogtij en er wordt doelloos en zorgeloos door het park geslenterd. Niemand weet het luchtige en het vr…

Het leven is vurrukkulluk is het onweerstaanbare, bijna achteloos en tegelijk sierlijk opgeschreven verhaal over twee vrienden, Mees en Boeli, die het zestienjarige meisje Panda te…

Het leven is vurrukkulluk is het onweerstaanbare, bijna achteloos en tegelijk sierlijk opgeschreven verhaal over twee vrienden, Mees en Boeli, die het zestienjarige meisje Panda tegenkomen. Er wordt marihuana ('Marry-you-Anna') gerookt, de vrije liefde viert hoogtij en er wordt doelloos en zorgeloos door het park geslenterd. Niemand weet het luchtige en het vreugdevolle zo goed in woorden te vangen als Remco Campert. Zijn romandebuut uit 1961 werd een onmiddellijk succes en groeide uit tot een klassieker.

Het leven is vurrukkulluk door Remco Campert
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij jou past? Kom in maart proefstuderen aan de VU.

Meer informatie

Verwerkingsopdracht ‘helden’ over Het leven in vurrukkuluk

Auteur : Remco Campert

eerste druk : 1961

A Samenvatten

Mees en Boeli lopen door het park op een zondag morgen, en komen Panda tegen, een vijftienjarige scholier. Ze besluiten samen om wat te gaan eten en drinken. Intussen zit er een oude man hun te volgen. Panda gaat naar de toilet en praat wat met de toiletjuffrouw Rosa, en Mees en Boeli gaan zitten bij het café. Nadat de oude man bij hun gaan zitten, en hun blijft volgen nadat de drie weglopen, raken ze geïrriteerd. Het moment dat ze weer in het park zijn, slaan ze de oude man neer en Panda steelt de 200 gulden die de man had. Mees probeert Panda te versieren, maar ze toont weinig interesse. Mees herinnerd Boeli van zijn afspraak met een journalist genaamd Ernst-Jan, zodat hij alleen is met Panda. De twee gaan samen naar bed, en mees denkt terug aan zijn muzikale leven en jeugd.

Intussen gaat Boelie naar zijn afspraak in hotel Asiatique. Boelie wordt geïnterviewd door Ernst-Jan, die na afloop aan hem vraagt om uit te zoeken of zijn vrouw vreemd gaat omdat Ernst-Jan een vermoeden heeft dat ze een minnaar heeft. Samen gaan ze naar het huis van Ernst-Jan en zijn vrouw Etta. Ernst-Jan zit naar een wedstrijd te luistern op de radio, terwijl Boelie Etta gezelschap houdt. Ze vertelt Boelie over haar jeugd en mislukte Huwelijk met Ernst-Jan. Boelie besluit Etta te verleiden en samen gaan ze naar het huis van de buren om samen naar bed te gaan. De buren komen eerder thuis van een autorit, en Boelie moet snel een smoes verzinnen.

De oude man is intussen al bijgekomen en merkt dat hij berooft is van zijn geld. Tjeerd Overbeek, die alles heeft gezien, biedt de man aan om uit te zoeken wie de drie kinderen zijn die hem hebben berooft. De oude man genaamd Kees, neemt na wat twijfel, het aanbod aan. Samen lopen ze naar de tante van Tjeerd, Rosa de toiletjuffrouw van het café, sinds ze misschien er meer van weet. Maar wanneer Kees ontdekt dat Rosa een schoolvriendinnetje was geweest, toont Kees geen interesse meer in het gestolen geld. De twee praten wat bij en halen samen wat herinnering op, Tjeerd merkt dat hij nu overbodig is en laat Kees en zijn tante alleen.

Mees en Panda besluitend samen om van het gestolen geld een feest te geven. Ze gaan naar Jens die een winkel heeft, om wat drank op te halen. ’s Avonds als het feestje van Mees en Panda in volle gang is, de muziek keihard staat en dingen stukgaan, komt Tjeerd Overbeek aanlopen. Hij blijft staan voor het hek van het huis van Mees en Boelie, niet goed wetend wat hij moet doen. Op dat moment komt er een dronken feestganger aan en sleurt Tjeerd het huis binnen tegen zijn zin in.

Binnen het huis is er ruzie tussen de dronken Etta en Ernst-Jan, Boelie neemt haar mee naar de boven naar een bed op zolder. Panda die met Jens in de auto zit om meer drank af te leveren, heeft geen zin meer in het feest en wordt gebracht naar haar huis gebracht door Jens. Mees die nog op feest is, kijkt uit het raam naar een jongen die bij het zolderraam staat met een paraplu. De jongen springt uit het raam en land veilig met een opengeklapte paraplu. Op dat moment voelt Mees geluk door zijn lichaam gaan, voor het eerst in zijn leven is Mees echt gelukkig.

B Helden

2a Welke problemen of moeilijkheden wil of moet de hoofdpersoon van je boek overwinnen? Mees moet zijn verleden achterlaten, en hij vindt uiteindelijk íemand, Panda. Samen organiseren ze een feest, en aan het einde van het verhaal voelt mees zich weer gelukkig. Zo gelukkig was hij nog nooit geweest.

b Is de hoofdpersoon een van de soorten helden die in de Theorie genoemd worden? Of vertoont hij kenmerken van meerdere soorten helden? Als de hoofdpersoon een soort held is dat niet in de Theorie wordt genoemd, leg je duidelijk uit wat voor soort held hij is én bedenk je een naam voor dit type held. Gebruik minimaal 300 woorden voor je antwoord en gebruik voorbeelden uit je boek ter verduidelijking.

Ik vind Mees een dramatische/modernere held want langzamerhand door het verhaal heen, maakt hij zijn leven in interessant. Want volgens Mees zelf heeft hij niet zo'n interessant leven. Hij heeft diepte punten in zijn leven gehad, zoals meerdere relaties die slecht gingen met vrouwen. Maar Mees staat weer op en gaat er ook weer voor, hij ontmoet Panda en maakt weer iets van zijn leven. Aan het einde van het verhaal lees je dat hij het geluk vindt waarvoor hij heeft gewerkt, zo gelukkig is hij nog nooit geweest.

3 Welke gevoelens roept de hoofdpersoon bij jou op? Bijvoorbeeld: bewondering, medelijden, irritatie, verwarring etc. Licht je antwoord toe aan de hand van voorbeelden.

Teleurstelling en bewondering, want aan de ene kant stelen Mees, Boelie en Panda geld van een oude man, wat natuurlijk illegaal is. Maar aan de andere kant bewonder ik dat de drie zoiets zomaar durven om er alleen gelukkig van te worden, zoiets zou ik nooit durven om er alleen een feest mee te houden en de tijd van je leven te hebben.

4 Bij een held denk je misschien aan iemand die een voorbeeldfunctie vervult. In hoeverre is dat het geval bij de hoofdpersoon uit je boek? Leg uit.

De manier dat de drie geluk zoeken op meerdere manieren, en dat die manieren je ook gelukkig kunnen maken in plaats van alleen achter je telefoon te zitten en niks te bereiken om geluk te vinden.

5 Heb je het idee dat deze opdracht de belangrijkste aspecten van het verhaal zichtbaar heeft gemaakt? Of zijn er belangrijke elementen buiten beeld gebleven? Heb je misschien nog vragen over het verhaal of de hoofdpersoon waarop je nog geen antwoord hebt gekregen? Leg je antwoord uit.

Ik vind van wel, de belangrijkste stukken of gebeurtenissen staan in mijn antwoorden tot nu toe.

C Beleving

6 Wat heb je door je boek en/of deze opdracht geleerd over jezelf, het leven en/of de wereld?

Dat je niet per se aan de 'regels' hoeft te houden zoals een goeie baan vinden en genoeg geld te verdienen, om je gelukkig te voelen.

7 Wat heb je door je boek en/of deze opdracht geleerd over literatuur? Leg uit.

Dat literatuur niet altijd saaie teksten hoeven te zijn,  en dikke boeken met veel bladzijdes. Dat het ook leuke en interessante verhalen kunnen zijn.

8 Wat is jouw mening over je boek? Formuleer je antwoord rondom enkele  beoordelingswoorden en licht deze toe aan de hand van voorbeelden uit het boek.

Het was een interessant boek om te lezen, ik had ook meer motivatie om het uit te lezen omdat het een niet te dik boek was. De verhaallijn is meeslepend en goed, alleen ik zou niet Mees als “held” of voorbeeld nemen voor mijzelf. Ik zou niet de dingen doen die hij heeft gedaan, als geld stelen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het leven is vurrukkulluk door Remco Campert"

Ook geschreven door Louise